Culinarby
Qbebe

Gogoși cu iaurt: 5 rețete pufoase

Gogoși cu iaurt: 5 rețete pufoase

Bianca Petre

Gogoșile cu iaurt sunt mult mai rapid de gătit și cu ingrediente pe care orice gospodină le are în bucătărie. Pufos, gustos și aromat, acest desert al copilăriei este preferatul tuturor membrilor familiei. Gogoșile cu iaurt sunt atât de ușor de gătit încât poți implica și copilul în realizarea acestora. Îți prezentăm 5 dintre cele mai ușor de realizat și delicioase rețete de gogoși. 

Gogoși cu iaurt: 5 rețete pufoase
Timp preparare Timp preparare:
30-60 minute
Familie Varsta:
peste 4 ani
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Deserturi, La cuptor, La foc, Iarna, Iaurt, Primavara, Vara, Toamna, Lactate, Prajituri, Romanesti, Prajituri pufoase, Craciun, Gustari, Gustoase, Simple

Gogoși cu iaurt și bicarbonat

Gogoșile cu iaurt și bicarbonat sunt foarte ușor de făcut și au la bază ingredinte comune care se regăsesc în toate bucătăriile. 

gogosi glazurate asezata intr-un castron alb

Ingrediente pentru 30 de gogoși:

  • 250 ml iaurt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 500-600 g făină
  • 3 ouă
  • 4 linguri zahăr
  • esență de vanilie după gust

Mod de preparare:

  1. Pentru început amestecă bine cele 3 ouă cu un praf de sare și cu 4 linguri de zahăr până când acesta este topit complet.
  2. Adaugă iaurtul în compoziția rezultată și încorporează-l.
  3. Stinge bicarbonatul de sodiu cu zeamă de lămâie sau cu puțin oțet apoi adaugă-l în compoziție împreună cu esența de vanilie.
  4. Amestecă bine compoziția rezultată și adaugă treptat făina. Pentru a amesteca aluatul de gogoși folosește la început o spatulă, iar când acesta începe să se îngroașe frământă-l cu mâna. La final, aluatul trebuie să fie elastic și nu trebuie să fie deloc lipicios.
  5. Pune făină pe blatul de lucru și întinde aluatul cu un sucitor până când foaia de aluat are grosimea de 1 centimetru (aproximativ grosimea unui deget).
  6. Taie foaia de aluat în pătrățele, în mijlocul cărora se face o crestătură oblică prin care vei trece colțul pătratului, apoi răsucește-l când modelezi gogoșile.
  7. După ce modelezi după bunul plac, pune gogoșile in ulei încins până când acestea se umflă și se rumenesc ușor pe ambele părți.
  8. Presară zahăr pudră peste gogoși și servește-le.

 2. Gogoși cu iaurt la cuptor

Gogoșile la cuptor sunt aromate, pufoase și se pot consuma cu scorțișoară și miere.

gogosi la cuptor asezate pe un fund de lemn, pudrate cu zahar, lângă o sită mică de ceai

Ingrediente:

  • 500 g faină
  • 2 ouă
  • 100 g de iaurt grecesc (se poate folosi și smântână mai grasă)
  • 250ml lapte
  • 100g unt moale
  • un pliculeț de drojdie uscată
  • coajă de portocală rasă
  • 50g zahăr
  • 1 plic zahăr vaniliat

Mod de preparare:

  1. Încălzește laptele și adaugă iaurtul, untul, coaja de portocală și cele 50g de zahăr.
  2. În compoziția rezultată amestecă ouăle, făina și la final drojdia, apoi lasă aluatul la dospit.
  3. Întinde apoi aluatul și cu ajutorul unei căni decupează gogșile.
  4. Lasă pentru încă o oră gogoșile la dospit și apoi pune-le la copt pentru 15 minute la 160 de grade.
  5. Le puteți servi cu zahăr pudră, scorțișoară sau miere.

3. Gogoși cu iaurt grecesc Jamila

Jamila ne prezintă o rețetă foarte simplă pentru gogoși cu iaurt grecesc.

Ingrediente pentru 20 de gogoși

  • 150 g făină
  • 300 g iaurt grecesc
  • 2 ouă
  • o linguriță rasă de praf de copt
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • zahăr pudră
  • coajă de lămâie
  • un praf de sare
  • o linguriță de esență de lămâie

Mod de preparare:

  1. Amestecă iaurtul, ouăle, zahărul vanilat, esența de vanilie și sarea, apoi omogenizează bine.
  2. Adaugă făina și praful de copt peste compoziție și amestecă bine cu o spatulă.
  3. Într-o tigaie cu ulei încins se adaugă biluțe de aluat făcute cu ajutorul unei lingure și se lasă până se rumenesc.
  4. Gogoșile se scot pe un șervețel apoi se dau prin zahărul pudră.

4. Gogoși cu iaurt și drojdie

Gogoși pufoase și gustoase pentru întreaga familie.

gogosi pufoase asezate pe un suport de lemn si pudrate cu zahar

Ingrediente:

  • 250 g iaurt
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 500 g făină
  • 2 ouă
  • 4 linguri zahăr
  • 4 linguri ulei
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare

Mod de preparare:

  1. Amestecă drojdia cu zahărul și lasă-l deoparte
  2. Pune la încălzit iaurtul, zahărul și sarea și amestecă bine, apoi adăugă amestecul de drojdie, coaja de lămâie, ouăle bătute și esența de vanilie.
  3. Într-un bol mare cerne făina și adaugă amestecul obținut. Amestecă bine cu ajutorul mâinilor.
  4. Unge blatul de lucru cu puțin ulei și frământă 15 minute, timp în care adaugi treptat uleiul rămas. Lasă aluatul la dospit până când acesta își dublează volumul (se poate lăsa și maimult).
  5. Întinde aluatul și decupează gogoșile cu ajutorul unei căni. Lasă gogoșile cu iaurt și drojdie la dospit înca 15-20 de minute acoperite cu folie alimentară.
  6. Prăjiți gogoșile în ulei încins până se rumenesc bine pe toate părțile.
  7. Se scot pe un șervețel și se dau prin zahăr pudră.

5. Pancove cu iaurt

Cele mai bune gogoși din Ardeal sunt numite și pancove și sunt foarte simplu de făcut și foarte pufoase.

gogosi pancove pudrate cu zahar

Ingrediente:

  • 500 gr făină
  • 2 gălbenușuri
  • 25 gr drojdie proaspătă
  • 50 gr zahăr
  • 250 ml. lapte
  • 60 grame unt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 500 ml ulei
  • zahăr pudră vanilat

Mod de preparare:

  1. Amestecă drojdia cu ½ din cantitatea de zahăr și amestecă până se lichefiază.
  2. Freacă gălbenușurile cu sarea, zahărul vanilat, cealaltă jumatate din cantitatea de zahăr și apoi toarnă treptat laptele călduț. Adaugă coaja de lămâie și omogenizeză compoziția.
  3. Pune făina într-un bol și toarnă compoziția lichiă peste aceasta. Pune imediat și drojdia.
  4. Frământă aluatul cu mâna și adaugă câte o linguriță de lapte periodic pentru a o încorpora bine. Se adaugă mai mult lapte sau mai multă făină dupa caz pentru a obține un aluat perfect care se desprinde de pereții bolului.
  5. Se lasă aluatul la dospit până când volumul acestuia se dublează.
  6. Alutul se întinde și cu ajutorul unei căni se decupează pancovele. Pentru a obține gaura din mijloc se poate folosi dopul de la o sticlă. Se mai lasă câteva minute la dospit.
  7. Prăjește pancovele în ulei încins până când se rumenesc bine pe ambele părți apoi se pot scoate pe un șervețel.
  8. Presară zahăr pudră peste ele și sunt gata de mâncat.

Gogoșile cu iaurt sunt un desert super simplu pe care îl știm încă din copilărie și pe care îl poate face oricine. Cu puține ingrediente și într-un timp cât mai scurt se poate realiza un desert iubit de întreaga familie. Acestea pot avea forme și ingrediente diferite însă rămân unul dintre deserurile preferate de români. Dacă vă doriți un desert potrivit pentru acest anotimp puteți încerca și 5 deserturi de toamnă care îți lasă gura apa. De asemnenea, nutriționiștii recomandă pentru copii următoarele deserturi. Nu uita de gogoșile fără zahăr și făină

Surse foto: iStockphotos.com

Articolul urmator
6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci
6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare
    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare

    Despre dieta vegană în rândul copiilor, părerile sunt împărțite. În timp ce unii specialiști consideră că nu este deloc o idee bună să privăm organismele...

    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt
    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt

    Este sursă de proteine, de calciu, de fosfor, de vitamine din grupul B-urilor (vitamina B2 și B12), dar și de vitamina D. Mai mult decât atât, este unul dintre alimentele ce...

    Iaurt de caju: beneficii și mod de preparare
    Iaurt de caju: beneficii și mod de preparare

    Cauți alternative fără lactoză ale iaurtului tradițional? Descoperă în acest articol un iaurt făcut din nuci de caju. Este o alegere populară pentru persoanele care au...

    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti
    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti

    Mai sunt două luni până la Revelion și cu siguranță multe dintre noi ne dorim să scăpăm de kilogramele acumulate pentru a întâmpina noul an cu o siluetă de...

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    4 rețete cu prune uscate pe care să i le faci celui mic
    4 rețete cu prune uscate pe care să i le faci celui mic

    Prunele uscate sunt bogate în nutrienți și pot fi folosite pentru a găti diferite feluri de mâncare dulci și sărate. Așadar, poți folosi aceste ingrediente pentru a...

    Fructe de mare congelate la tigaie: rețete care te vor duce cu gândul la vacanță
    Fructe de mare congelate la tigaie: rețete care te vor duce cu gândul la vacanță

    Cu siguranță știți că fructele de mare sunt delicioase și, de multe ori, o alegere minunată pentru cină. Dar ce se întâmplă atunci când nu aveți timp să mergeți...

    Tu ce gătești de Crăciun? Iată cele mai virale rețete de pe TikTok
    Tu ce gătești de Crăciun? Iată cele mai virale rețete de pe TikTok

    La fel cum se întâmplă și în cazul celorlalte rețele de socializare, TikTok nu se lasă mai prejos când vine vorba de a furniza idei inedite. Nu face excepție...

    © 2024 Qbebe