- Timp preparare:
- 30-60 minute
- Varsta:
- peste 4 ani
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, La cuptor, La foc, Iarna, Iaurt, Primavara, Vara, Toamna, Lactate, Prajituri, Romanesti, Prajituri pufoase, Craciun, Gustari, Gustoase, Simple
Gogoși cu iaurt și bicarbonat
Gogoșile cu iaurt și bicarbonat sunt foarte ușor de făcut și au la bază ingredinte comune care se regăsesc în toate bucătăriile.
Ingrediente pentru 30 de gogoși:
- 250 ml iaurt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 500-600 g făină
- 3 ouă
- 4 linguri zahăr
- esență de vanilie după gust
Mod de preparare:
- Pentru început amestecă bine cele 3 ouă cu un praf de sare și cu 4 linguri de zahăr până când acesta este topit complet.
- Adaugă iaurtul în compoziția rezultată și încorporează-l.
- Stinge bicarbonatul de sodiu cu zeamă de lămâie sau cu puțin oțet apoi adaugă-l în compoziție împreună cu esența de vanilie.
- Amestecă bine compoziția rezultată și adaugă treptat făina. Pentru a amesteca aluatul de gogoși folosește la început o spatulă, iar când acesta începe să se îngroașe frământă-l cu mâna. La final, aluatul trebuie să fie elastic și nu trebuie să fie deloc lipicios.
- Pune făină pe blatul de lucru și întinde aluatul cu un sucitor până când foaia de aluat are grosimea de 1 centimetru (aproximativ grosimea unui deget).
- Taie foaia de aluat în pătrățele, în mijlocul cărora se face o crestătură oblică prin care vei trece colțul pătratului, apoi răsucește-l când modelezi gogoșile.
- După ce modelezi după bunul plac, pune gogoșile in ulei încins până când acestea se umflă și se rumenesc ușor pe ambele părți.
- Presară zahăr pudră peste gogoși și servește-le.
2. Gogoși cu iaurt la cuptor
Gogoșile la cuptor sunt aromate, pufoase și se pot consuma cu scorțișoară și miere.
Ingrediente:
- 500 g faină
- 2 ouă
- 100 g de iaurt grecesc (se poate folosi și smântână mai grasă)
- 250ml lapte
- 100g unt moale
- un pliculeț de drojdie uscată
- coajă de portocală rasă
- 50g zahăr
- 1 plic zahăr vaniliat
Mod de preparare:
- Încălzește laptele și adaugă iaurtul, untul, coaja de portocală și cele 50g de zahăr.
- În compoziția rezultată amestecă ouăle, făina și la final drojdia, apoi lasă aluatul la dospit.
- Întinde apoi aluatul și cu ajutorul unei căni decupează gogșile.
- Lasă pentru încă o oră gogoșile la dospit și apoi pune-le la copt pentru 15 minute la 160 de grade.
- Le puteți servi cu zahăr pudră, scorțișoară sau miere.
3. Gogoși cu iaurt grecesc Jamila
Jamila ne prezintă o rețetă foarte simplă pentru gogoși cu iaurt grecesc.
Ingrediente pentru 20 de gogoși
- 150 g făină
- 300 g iaurt grecesc
- 2 ouă
- o linguriță rasă de praf de copt
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- zahăr pudră
- coajă de lămâie
- un praf de sare
- o linguriță de esență de lămâie
Mod de preparare:
- Amestecă iaurtul, ouăle, zahărul vanilat, esența de vanilie și sarea, apoi omogenizează bine.
- Adaugă făina și praful de copt peste compoziție și amestecă bine cu o spatulă.
- Într-o tigaie cu ulei încins se adaugă biluțe de aluat făcute cu ajutorul unei lingure și se lasă până se rumenesc.
- Gogoșile se scot pe un șervețel apoi se dau prin zahărul pudră.
4. Gogoși cu iaurt și drojdie
Gogoși pufoase și gustoase pentru întreaga familie.
Ingrediente:
- 250 g iaurt
- 25 g drojdie proaspătă
- 500 g făină
- 2 ouă
- 4 linguri zahăr
- 4 linguri ulei
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 lingură coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
Mod de preparare:
- Amestecă drojdia cu zahărul și lasă-l deoparte
- Pune la încălzit iaurtul, zahărul și sarea și amestecă bine, apoi adăugă amestecul de drojdie, coaja de lămâie, ouăle bătute și esența de vanilie.
- Într-un bol mare cerne făina și adaugă amestecul obținut. Amestecă bine cu ajutorul mâinilor.
- Unge blatul de lucru cu puțin ulei și frământă 15 minute, timp în care adaugi treptat uleiul rămas. Lasă aluatul la dospit până când acesta își dublează volumul (se poate lăsa și maimult).
- Întinde aluatul și decupează gogoșile cu ajutorul unei căni. Lasă gogoșile cu iaurt și drojdie la dospit înca 15-20 de minute acoperite cu folie alimentară.
- Prăjiți gogoșile în ulei încins până se rumenesc bine pe toate părțile.
- Se scot pe un șervețel și se dau prin zahăr pudră.
5. Pancove cu iaurt
Cele mai bune gogoși din Ardeal sunt numite și pancove și sunt foarte simplu de făcut și foarte pufoase.
Ingrediente:
- 500 gr făină
- 2 gălbenușuri
- 25 gr drojdie proaspătă
- 50 gr zahăr
- 250 ml. lapte
- 60 grame unt
- 1 plic zahăr vanilat
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 linguriță rasă de sare
- 500 ml ulei
- zahăr pudră vanilat
Mod de preparare:
- Amestecă drojdia cu ½ din cantitatea de zahăr și amestecă până se lichefiază.
- Freacă gălbenușurile cu sarea, zahărul vanilat, cealaltă jumatate din cantitatea de zahăr și apoi toarnă treptat laptele călduț. Adaugă coaja de lămâie și omogenizeză compoziția.
- Pune făina într-un bol și toarnă compoziția lichiă peste aceasta. Pune imediat și drojdia.
- Frământă aluatul cu mâna și adaugă câte o linguriță de lapte periodic pentru a o încorpora bine. Se adaugă mai mult lapte sau mai multă făină dupa caz pentru a obține un aluat perfect care se desprinde de pereții bolului.
- Se lasă aluatul la dospit până când volumul acestuia se dublează.
- Alutul se întinde și cu ajutorul unei căni se decupează pancovele. Pentru a obține gaura din mijloc se poate folosi dopul de la o sticlă. Se mai lasă câteva minute la dospit.
- Prăjește pancovele în ulei încins până când se rumenesc bine pe ambele părți apoi se pot scoate pe un șervețel.
- Presară zahăr pudră peste ele și sunt gata de mâncat.
Gogoșile cu iaurt sunt un desert super simplu pe care îl știm încă din copilărie și pe care îl poate face oricine. Cu puține ingrediente și într-un timp cât mai scurt se poate realiza un desert iubit de întreaga familie. Acestea pot avea forme și ingrediente diferite însă rămân unul dintre deserurile preferate de români. Dacă vă doriți un desert potrivit pentru acest anotimp puteți încerca și 5 deserturi de toamnă care îți lasă gura apa. De asemnenea, nutriționiștii recomandă pentru copii următoarele deserturi. Nu uita de gogoșile fără zahăr și făină.
Surse foto: iStockphotos.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!