- Plăcintă de dovleac
- Ingrediente pentru 8 porții de Plăcintă de dovleac
- Ingrediente pentru aluatul Plăcintei de dovleac
- Cum se prepară aluatul
- Cum se prepară Piureul de dovleac
- Cum prepari Plăcinta de dovleac
- Ștrudel cu mere
- Ingrediente pentru 6 porții Ștrudel cu mere
- Cum se prepară Ștrudelul cu mere
- Tartă de mere
- Ingrediente pentru 4-6 porții de Tartă de mere
- Cum se prepară Tarta de mere
- Tartă de pere poșate în vin roșu
- Ingrediente pentru 6 porții de Tartă de pere poșate în vin roșu
- Cum se prepară Tarta de pere poșate în vin roșu
- Pancakes din dovleac
- Ingrediente pentru 12 Pancakes din dovleac
- Cum se prepară Pancakes din dovleac
- Timp preparare:
- 25-90 de minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, Finger Food, La cuptor, Mere, Pere, La foc, Toamna, Fructe, Legume, Dovleac, Pranz, Cina, Gustoase, Deosebite
- Ingrediente principale:
- dovleac, mere, pere, zahar, faina, oua, ulei, produse lactate, mirodenii
Plăcintă de dovleac
Este unul dintre cele mai populare deserturi ale toamnei, putând fi preparată în numeroase variante. Cea prezentată mai jos se bazează pe un aluat homemade și pe o umplutură de dovleac menită să cucerească prin aromele deosebite ale mirodeniilor.Ingrediente pentru 8 porții de Plăcintă de dovleac
2 ouă plus gălbenușul de la un al treilea1/2 cană zahăr brun
1/3 cană zahăr obișnuit
2 lingurițe scorțișoară
1 linguriță nucșoară
1/4 linguriță cuișoare măcinate
1 vârf de cardamom
1/2 linguriță zeamă de lămâie
2 căni piure de dovleac
1 cană și jumătate de smântână
aluat (preparat în casă)
1 praf de sare
Timp de preparare: 1 oră (cu aluatul și cu piureul de dovleac pregătite în prealabil)
Ingrediente pentru aluatul Plăcintei de dovleac
160 g făină1/2 linguriță de zahăr
112 g unt
2-4 linguri apă foarte rece
1 praf de sare
Cum se prepară aluatul
Pasul 1: Combină făina, zahărul și sarea
Pasul 2: Treptat, vei adăuga peste ele și untul, mixând bine.
Pasul 3: Pe măsură ce ingredientele se mixează, adaugă treptat și apa
Pasul 4: Odată ce aluatul este bine închegat, pune-l deoparte și îl vei modela sub formă de disc. Îl vei da cu făină.
Pasul 5: Vei pune aluatul într-o folie de plastic și îl vei lăsa la frigider cam 1 oră.
Cum se prepară Piureul de dovleac
Pasul 1: Un dovleac-plăcintar va fi tăiat pe jumătate. Îi vei scoate miezul și îl vei tăia bucăți
Pasul 2: Pe o tavă vei pune hârtie de copt și vei așeza pe ea dovleacul
Pasul 3: Vei pune dovleacul la cuptor (încins în prealabil la 180 de grade) și lasă-l la copt pentru o oră-o oră și jumătate, până când va fi suficient de moale pentru a fi zdrobit cu furculița
Pasul 4: Lasă dovleacul să se răcorească și îl vei face piure: fie îl vei zdrobi cu o furculiță, fie îl pune în blender, pentru o consistență mai fină, mai cremoasă
Cum prepari Plăcinta de dovleac
Pasul 1: Cuptorul va fi încins la 220 de grade
Pasul 2: Ouăle, zahărul, sarea, mirodeniile, zeama de lămâie vor fi amestecate. Ouăle vor fi bătute.
Pasul 3: Acest amestec va fi pus peste piureul de dovleac, adăugând și smântâna.
Pasul 4: Vei pune crema peste aluatul scos de la frigider
Pasul 5: Vei coace plăcinta la temperatura de 220 de grade pentru 15 minute. După aceea vei da focul mai încet și o vei lăsa la 180 de grade.
Pasul 6: Ca să verifici dacă este gata, vei introduce un cuțit în plăcintă. Va trebui să-l scoți de acolo cât mai curat și puțin umed. În plus, aluatul trebuie să fie bine rumenit
Pasul 7: Lasă plăcinta să se răcească bine și o poți servi cu frișcă pe deasupra.
Ștrudel cu mere
Ștrudelul este unul dintre cele mai cunoscute deserturi. Originar din Austria, acest preparat este potrivit pentru orice anotimp, nu numai pentru toamnă. Pentru a economisi timp, poți alege foi de ștrudel din comerț.
Ingrediente pentru 6 porții Ștrudel cu mere
4 mere
6 foi de ștrudel
50 g unt topit
85 g nuci tocate
100 g zahăr
semințele provenite de la 1 baton de vanilie
50 g stafide
1/4 linguriță nucșoară
1 linguriță mirodenii asortate (este ideal un amestec de scorțișoară și cardamom)
1 tub de frișcă (de aproximativ 200 ml)
Timp de preparare: 40 de minute
Cum se prepară Ștrudelul cu mere
Pasul 1: Încinge cuptorul la 180 de grade
Pasul 2: Zahărul și semințele de vanilie vor fi puse într-o tigaie și puse pe foc mic, pentru aproximativ 5-8 minute.
Pasul 3: Merele vor fi curățate și tăiate cubulețe
Pasul 4: Peste zahărul ușor caramelizat vei adăuga merele, nucile, stafidele și mirodeniile. Vei mai lăsa pe foc pentru alte 10 minute. Lasă apoi amestecul la răcit, la temperatura camerei
Pasul 5: Vei pune hârtie de copt pe două tăvi
Pasul 6: Pune 1 foaie de aluat într-una dintre ele și o vei unge cu untul topit.Vei pune peste ea 1 linguriță de zahăr. Repetă demersul și cu restul foilor de ștrudel, pe care le vei grupa câte 3 în fiecare tavă.
Pasul 7: Vei distribui amestecul de mere și condimente pe toate foile și rulează-le până când vei obține 2 rulouri mari. Le vei da cu unt topit și vei mai presăra câte o linguriță de zahăr pe fiecare dintre ele
Pasul 8: Ștrudelele vor fi coapte cam 25 de minute, până când foile devin aurii și crocante
Pasul 9: După ce le vei scoate de la cuptor le vei lăsa la răcit și, când dorești, poți să servești bucățile de ștrudel cu puțină frișcă.
Tartă de mere
Ori de câte ori vrei să recreezi una dintre cele mai îndrăgite arome ale copilăriei (de mere cu scorțișoară), prepară o tartă precum aceea de mai jos. Pentru o savoare aparte, alege mere cât mai organice, roșii sau ionatane. De asemenea, nu uita să o servești alături de puțină frișcă sau înghețată de vanilie.
Ingrediente pentru 4-6 porții de Tartă de mere
6 mere mari
1 aluat în formă de disc, cu diametrul de aproximativ 20 de cm (din aluat din comerț)
50 g zahăr brun
50 g zahăr obișnuit
1 lingură zeamă de lămâie
1 linguriță scorțișoară măcinată
1/4 linguriță nucșoară
opțional: frișcă sau înghețată de vanilie
Timp de preparare: 1 oră și 45 de minute
Cum se prepară Tarta de mere
Pasul 1: Merele vor fi spălate și uscate bine. Fiecare dintre ele va fi tăiat în jumătate, pe lungime și vei scoate semințele și miezul. Le vei felia apoi tot pe lungime, în felii groase cam de 3-4 mm. Le vei pune apoi într-un vas mare și vei împrăștia pe ele zahărul (de ambele feluri), scorțișoara, nucșoara și zeama de lămâie.Vei amesteca bine și le vei lăsa să stea așa cam 10 minute.
Pasul 2: Vei pune feliile de mere într-o tigaie, vei turna peste ele puțină apă și le vei lăsa să se rumenească la foc mic pentru aproximativ 10 minute.
Pasul 3: Cuptorul va fi încins la 220 de grade
Pasul 4: Odată ce merele s-au răcit de tot, le vei așeza într-o formă rotundă, ca de tartă, peste aluatul în formă de disc. Le vei poziționa astfel: vei începe de la exterior spre interior, feliile având partea cu coajă spre exterior. Fiecare felie va trebui să acopere cam 1/3 din suprafața celeilalte, având grijă să umpli toată forma rotundă.
Pasul 5: Când primul șir de felii este complet, repetă demersul și pentru restul, până când le vei folosi pe toate. Ele vor fi așezate cât mai strâns, avânsând treptat spre centrul vasului
Pasul 6: După ce termini de așezat merele, vei turna peste ele siropul rămas de când s-au rumenit pe foc.
Pasul 7: Vei da la cuptorul încins la 220 de grade timp de 15 minute. Vei reduce apoi focul și vei mai lăsa tarta cam 30-40 de minute, până când toate merele se rumenesc de tot. O vei scoate de la cuptor și o vei lăsa la răcit
Pasul 8: Poți servi tarta alături de frișcă sau de înghețată de vanilie.
Tartă de pere poșate în vin roșu
Perele poșate devin mai fragede, iar aroma de vin roșu se va armoniza de minune cu cea mirodenii. Le poți pune în valoare printr-o tartă, care îi va cuceri în mod sigur pe cei dragi și care se poate transforma oricând în „vedeta" deserturilor homemade de la orice petrecere.
Ingrediente pentru 6 porții de Tartă de pere poșate în vin roșu
1 bucată de aluat din comerț (de formă dreptunghiulară)
2 pere
150 g zahăr
1 steluță de anason
1 cană de vin roșu
1/2 bucată dintr-un baton de scorțișoară
1 cană cu ciocolată neagră
1/2 cană smântână
1 vârf de sare
Timp de preparare: 60 de minute
Cum se prepară Tarta de pere poșate în vin roșu
Pasul 1: Vei pune perele decojite într-o tigaie, iar peste ele vei turna vinul roși, zahărul. Nu uita să adaugi anasonul stelat și scorțișoara
Pasul 2: Vei da drumul la foc și vei lăsa perele să se rumenească în vin. Vei lăsa amestecul să fie aproape de punctul de fierbere și după aceea vei lăsa mai încet focul
Pasul 3: Vei lăsa la gătit în continuare, la foc mic, având grijă ca perele să fie cât mai acoperite cu vin. Vei amesteca permanent
Pasul 4: Vei încinge cuptorul la 220 de grade
Pasul 5: Vei modela o bucată de aluat și o vei da la cuptor cam 20 de minute, până când se rumenește
Paul 6: Între timp, vei pune smântâna într-un vas. Vei așeza vasul pe foc. Odată ce smântâna începe să se încălzească, vei pune peste ea ciocolată și sare. După ce se topește ciocolata, vei lua smântâna de pe foc
Pasul 7: Vei turna amestecul de smântână și ciocolată peste aluatul copt
Pasul 8: Vei lăsa perele la răcit. Le vei tăia apoi pe jumătate
Pasul 9: Perele vor fi așezate peste aluat. Poți să mai adaugi peste tartă sosul de vin rămas.
Pancakes din dovleac
Acestea sunt oricând binevenite, inclusiv la micul dejun. Prepară o rețetă numai bună pentru toamnă, în care aroma de dovleac se îmbină perfect cu aceea de scorțișoară și nucșoară.
Ingrediente pentru 12 Pancakes din dovleac
250-300 g de făină
1/2 linguriță de praf de copt
1 linguriță scorțișoară
1 linguriță mix de mirodenii (cardamom, nucșoară etc.)
1/4 linguriță pudră de ghimbir
1 vârf de sare
1/2 cană piure de dovleac
3 lingurițe de unt
1 cană de lapte
2 ouă mari
ulei
sirop de arțar
Timp de preparare: 25 de minute
Cum se prepară Pancakes din dovleac
Pasul 1: Pune la un loc făina, praful de copt, mirodeniile, ghimbirul și sarea.
Pasul 2 Piurerul (realizat conform instrucțiunilor rețetei de „Plăcintă de dovleac") va fi amestecat cu untul topit. Adaugă apoi peste el și laptele, ouăle și siropul de arțar.
Pasul 3: Vei combina amestecul cu dovleac și cel cu făina.
Pasul 4: Dacă aluatul obținut ți se pare prea tare, poți să mai adaugi 1 linguriță-2 de lapte.
Pasul 5: Încinge o tigaie, după ce ai pus în ea puțin ulei
Pasul 6: 1/4 din compoziție va fi luată cu polonicul și pusă la rumenit, cam 2 minute, până când devine aurie. Vei proceda la fel până când vei finaliza compoziția.
Pasul 7: Lasă clătitele să se răcească puțin și servește-le cu sirop de arțar.
Surse:
www.bbcgoodfood.com, www.comfortablydomestic.com, www.onceuponachef.com, www.recipes.timesofindia.com, www.simplyrecipes.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!