De ce se usucă gura și limba noaptea

De ce se usucă gura și limba noaptea

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Gura uscată sau xerostomia este o problemă cu care te poți confrunta în cazul în care glandele salivare nu produc suficientă salivă pentru a menține gura umedă. În afară de faptul că o gură uscată afectează mâncatul, vorbitul și sănătatea orală, poate fi semnul unor afecțiuni serioase. Parcurgând articolul de mai jos poți descoperi care sunt motivele pentru care gura se usucă pe timpul nopții, cum îți poți reduce disconfortul și când este cazul să te îngrijorezi și să consulți un medic.

De ce se usucă gura noaptea? 

Înainte de a afla de ce se usucă gura și limba noaptea, trebuie să știi și la ce să te aștepți dacă te regăsești într-o asemenea situație. Astfel, te poți confrunta cu: 

  • Senzația că ai în gură ceva lipicios: pentru că saliva este mai densă, mai vâscoasă;
  • Gât uscat și răgușeală;
  • Senzația de arsură la nivelul limbii;
  • Dificultăți la înghițit, la mestecat și când trebuie să vorbești;
  • Disconfort sporit dacă ai aparat dentar sau proteză dentară;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Alterarea gustului;
  • Buze uscate și/sau crăpate;
  • Trezitul frecvent pe timpul nopții ca să bei apă.

femeie tanara in tinuta de casa stand pe canapea si band un pahar cu apa

Cauzele responsabile de uscarea gurii noaptea sunt numeroase, ca de exemplu:

Variația producției de salivă 

Corpul produce mai puțină salivă noaptea decât ziua. De asemenea, pe timpul zilei poți să-ți dai seama imediat când intervine disconfortul din pricina gurii uscate și te străduiești să te hidratezi cât mai repede. În schimb, pe parcursul nopții te trezești să bei apă abia după ce nu mai suporți senzația de uscăciune. 

Respirația pe gură

Poți ajunge să respiri pe gură din oricare dintre aceste motive:

  • Amigdalele mărite: când sunt foarte infectate și inflamate, amigdalele pot duce la obstrucția căilor respiratorii superioare;
  • Congestia nazală: răcelile, alergiile sau sinuzitele sunt responsabile de nasul înfundat;
  • Deviația de sept: apare dacă peretele aflat între pasajele nazale (septul) se deplasează într-o parte;
  • Polipii nazali: reprezintă formațiuni nedureroase, moi, care se dezvoltă în zona situată între nas și gât sau în spatele nasului;
  • Sindromul de apnee în somn: presupune 15 episoade de oprire a respirației într-o oră de somn. Pauzele în respirație determină creierul să reacționeze, provocând sforăitul pentru a-i oferi organismului aer. În plus, intervine obiceiul de a respira pe gură, astfel încât corpul să-și poată asigura suficient oxigen. 

Înaintarea în vârstă

Cel mai adesea, persoanele vârstnice sesizează că limba și gura li se usucă pe timpul nopții. Se întâmplă așa pentru că saliva se modifică pe măsură ce înaintezi în vârstă. Potrivit unui studiu publicat anul trecut în „Scientific Reports”, procesul de îmbătrânire este responsabil și de diminuarea cantității unor compuși din salivă. 

Deshidratarea

Ori de câte ori te întrebi de ce se usucă gura și limba noaptea, gândește-te dacă bei suficientă apă. În afară de gura uscată, alte simptome care îți arată că ești deshidratată sunt:

  • Senzația persistentă de sete;
  • Amețelile;
  • Starea de epuizare; 
  • Urinezi mai rar ca de obicei;
  • Urina are un miros puternic, nu este limpede și este închisă la culoare.  

femeie tanara care nu se simte bine, vrea sa isi puna capul pe brat si are langa ea un pahar cu apa

Stările de anxietate

Uscarea gurii din pricina anxietății are legătură cu: 

  • Tendința de a respira pe gură: când treci printr-un episod sever de anxietate sau printr-un atac de panică;
  • Agravarea simptomelor ce însoțesc refluxul gastroesofagian: în perioadele marcate de stres, de anxietate, organismul amplifică simptomele ce țin de refluxul gastroesofagian. În acest context, acidul afectează glandele salivare, se ajunge la scăderea producției de salivă și apare senzația de gură uscată;
  • Schimbările în dinamica fluidelor: dacă treci prin stări puternice de anxietate și se declanșează mecanismul „luptă sau fugi”, organismul transferă fluidele, adică apa și saliva, în locurile în care este mai multă nevoie. Așa se explică de ce poți avea gura uscată.  

Consumul de cafeină

De exemplu, cafeaua poate să favorizeze uscarea gurii în special prin prezența cafeinei. Această substanță are un efect ușor deshidratant. În același timp, taninul se atașază de proteinele din salivă, inhibând producerea acesteia. 

Fumatul

Nicotina din țigări reduce fluxul salivei, generând sau amplificând senzația de gură uscată. Ca să eviți așa ceva, cel mai bine este să renunți complet la fumat. 

Administrarea unor medicamente

Anumite medicamente provoacă sau agravează uscarea gurii. Printre ele se regăsesc:

  • Cele pentru reglarea tensiunii arteriale;
  • Betablocantele: medicamente folosite, de exemplu, pentru tulburările de ritm cardiac, pentru hipertensiunea arterială, pentru tratarea hipertensiunii intraoculare etc;
  • Antihistaminicele: utilizate pentru tratarea reacțiilor alergice;
  • Decongestionantele;
  • Medicamentele ce ajută la relaxarea mușchilor;
  • Medicamentele antidepresive;
  • Diureticele: contribuie la reducerea acumulării fluidelor în corp. Se utilizează, spre exemplu, pentru hipertensiunea arterială, pentru edemele asociate cu o ciroză hepatică, cu o boală renală etc;
  • Bronhodilatatoarele: ajută la relaxarea musculaturii netede de la nivelul căilor respiratorii inferioare. Aceste medicamente se folosesc, de pildă, pentru tratarea astmului bronșic. 

femeie care se pregateste sa ia medicamente sub forma unor capsule galbene

În ce boli se usucă gura

Ca să poți înțelege mai bine de ce se usucă gura și limba atât noaptea, cât și pe timpul zilei, ai în vedere și prezența unor afecțiuni. Iată despre ce este vorba:

Sindromul Sjögren

Este o boală autoimună ce presupune ca glandele care secretă fluide, așa cum sunt cele lacrimale și cele salivare, să fie atacate și distruse de sistemul imunitar. În aceste condiții, glandele menționate se inflamează, așa că secreția de salivă și de lacrimi scade.

Diabetul

Fie că este vorba despre diabetul de tip 1, fie că este vorba despre cel de tip 2, ambele forme ale acestei boli duc la uscarea gurii. Diabetul de tip 1 survine în cazul în care sistemul imunitar atacă anumite celule din pancreas, care sunt responsabile de producerea insulinei: celulele beta-pancreatice. Diabetul de tip 2 se instalează atât în situația în care pancreasul nu produce suficientă insulină, cât și în cea în care celulele nu reacționează la acțiunea insulinei. 

Cancerul

Tratamentele care sunt recomandate, de obicei în caz de cancer, chimioterapia și radioterapia, favorizează uscarea gurii. În ceea ce privește chimioterapia, aceasta conduce la uscarea temporară a gurii. În general, situația începe să revină la normal după 2-8 săptămâni de la finalizarea acestui tratament. În privința radioterapiei, trebuie să știi că aceasta provoacă uscarea gurii dacă se realizează la nivelul capului, feței sau gâtului. Glandele salivare își reiau, treptat producția de salivă, cam la 6 luni de la încheierea ședințelor de radioterapie. 

Diferite afecțiuni tiroidiene

Deoarece unul dintre efectele nedorite ale bolilor tiroidiene este reducerea producției și secreției de salivă, nu este surprinzător că poți avea de suferit din cauza gurii uscate. Dintre afecțiunile tiroidei care au o astfel de consecință fac parte:

  • Hipotiroidismul: intervine când glanda tiroidă nu poate produce suficienți hormoni tiroidieni;
  • Tiroidita Hashimoto: se declanșează în cazul în care sistemul imunitar atacă tiroida. De cele mai multe ori, inflamația ce însoțește această boală duce la hipotiroidism;
  • Boala Graves: reprezintă o formă de hipertiroidie de natură autoimună, care generează un exces de hormoni tiroidieni. Printre manifestările acestei boli se numără scăderea în greutate, hiperactivitatea, insomnia și gura uscată. 

Infecția cu HIV

Această boală determină inflamarea glandelor salivare, ceea ce, în timp, are impact negativ asupra producției normale de salivă. O asemenea situație se întâlnește în special la copiii ce sunt infectați cu virusul HIV. În plus, unele medicamente incluse în tratament pot amplifica uscarea gurii.

În afară de bolile amintite, altă cauză responsabilă de gura uscată este și deteriorarea nervilor de la nivelul capului sau gâtului. Nervii respectivi transmit mesaje între creier și glandele salivare. Dacă aceștia sunt lezați, nu sunt capabili să transmită mesajele de care glandele salivare au nevoie ca să poată produce suficientă salivă.  

Gura uscată și limba încărcată: ce înseamnă, de fapt

Limba este încărcată când este acoperită cu un strat albicios. Acesta poate să se întindă pe toată suprafața limbii, în spatele acesteia sau este sub formă de pete. Limba se încarcă dacă bacteriile, resturile de alimente, de zahăr sau celulele moarte rămân prinse între papilele gustative. În aceste condiții, papilele se lărgesc sau se inflamează și conferă limbii aspectul albicios. 

Gura uscată favorizează încărcarea limbii în special în următoarele situații:

  • Dacă respiri pe gură: de obicei, respiratul pe gură este o soluție când suferi de diferite afecțiuni sau când depui efort fizic intens;
  • Dacă ești deshidratată: gura uscată și limba încărcată arată că organismul tău nu este hidratat corespunzător. Pe fondul deshidratării, nu mai dispui de suficientă salivă, ce are rolul de a păstra igiena orală și de a împiedica acumularea bacteriilor și a resturilor alimentare între papilele de pe suprafața limbii.

În același timp, când ai adesea gura uscată, ești mai expusă riscului de a dezvolta candidoză bucală, pentru că nu mai există destulă salivă care să elimine fungii. Candidoza bucală conduce la încărcarea limbii, deoarece pe suprafața ei apar pete albe, cu aspect similar brânzei dulci. În plus, petele se pot extinde în interiorul obrajilor, pe gingii, pe „cerul” gurii sau pe amigdale. Alte simptome caracteristice unei candidoze bucale sunt:

  • Senzația de arsură, de durere sau roșeață: acestea pot crea dificultăți la înghițire;
  • Alterarea gustului;
  • Senzația de vată în gură;
  • Când leziunile de pe limbă sunt atinse, ele pot sângera ușor; 
  • Colțurile gurii se înroșesc și se crapă.

Tratamentul candidozei bucale constă în administrarea de medicamente antifungice, recomandate de un medic. 

Legătura dintre gura uscată și diabet

Diabetul afectează inclusiv gura. De altfel, gura uscată este unul dintre primele semne ale acestei boli și este legată de:

  • Nivelul ridicat al glicemiei: hiperglicemia care persistă timp îndelungat determină uscarea gurii, senzația frecventă de sete și crește riscul de a avea de suferit din pricina afecțiunilor gingivale și a candidozei bucale;
  • Deshidratare: atât în cazul diabetului de tip 1, cât și în cel al diabetului de tip 2, intervine urinarea frecventă mai ales pe timpul nopții. Pentru că rinichii se străduiesc să scoată din organism excesul de glucoză, trebuie să se elimine și mai multă urină. Cu cât urinezi mai des, cu atât te poți deshidrata mai rapid;
  • Administrarea unor medicamente: gura uscată poate fi efectul nedorit al administrării unor medicamente destinate controlului diabetului sau al complicațiilor generate de el. De pildă, Metformin, recomandat pentru diabetul de tip 2, are, printre efectele adverse, uscarea gurii. 

femeie tanara care tine in mana o seringa speciala pentru administrarea insulinei

Gura uscată noaptea: tratament naturist

Poți trece mai ușor peste disconfortul creat de gura uscată dacă apelezi și la soluțiile prezentate mai jos. 

Ai grijă să bei suficientă apă

Adesea, fără să îți dai seama, lași să treacă prea mult timp fără să bei apă. Ca să previi uscarea gurii, nu aștepta să ți se facă sete. Obișnuiește-te să bei apă treptat, cu înghițituri mici, pe parcursul întregii zile. 

Folosește un mix de apă și de glicerină

Glicerina nu este toxică, nu este costisitoare, poate să atragă și să rețină umezeala. De aceea, îți prinde bine să ai lângă tine un spray cu apă și glicerină, pe care să-l folosești seara, până când mergi la culcare. Trebuie să ai la dispoziție un recipient tip spray în care să încapă 100 ml apă. Diluează în apă 4 picături de glicerină. Pulverizează spray-ul în gură și încearcă să nu bei și să nu mănânci imediat. 

Mizează pe condimente

Anumite condimente sunt numai bune pentru stimularea glandelor salivare. De exemplu, recurge la piperul cayenne, la semințele de fenicul, la cardamom sau la ghimbir. Pe acesta din urmă îl poți consuma proaspăt sau sub formă de ceai. Poți amesteca semințele de fenicul și de cardamom sau le poți adăuga în diverse preparate. Piperul cayenne conferă savoare mâncărurilor. 

cardamom, ghimbir, scortisoara, cuisoare, anason stelat

Contează pe anumite uleiuri comestibile

Inspiră-te din medicina ayurvedică și încearcă să scapi de gura uscată ținând în gură, timp de 10-15 minute, ulei de susan sau de cocos. Nu le înghiți. Procedând așa, nu numai că îți poți curăța limba de reziduuri, dar îi asiguri un strat protector și îi calmezi iritațiile de pe anumite porțiuni. 

Protejează-te cu ajutorul sucului de aloe vera

Nu numai că aloe vera protejează țesutul sensibil din cavitatea bucală, dar contribuie și la hidratarea acesteia. De aceea, ori de câte ori ai gura uscată, apelează la următoarele soluții: fie bei suc de aloe, fie îți clătești gura cu el. 

Bea ceai de nalbă

Precum aloe vera, nalba asigură și ea hidratarea gurii. În funcție de preferințe, când ai gura uscată este indicat atât să bei ceai de nalbă, cât și să te clătești cu el. 

Prepară-ți propria apă de gură

Una dintre cele mai la îndemână soluții pentru a scăpa de gura uscată este să realizezi un amestec de apă, sare și bicarbonat de sodiu. Procedând așa, îți poți stimula glandele salivare să producă o cantitate mai mare de salivă. Tot ce ai de făcut este să urmezi aceste instrucțiuni:

  • La o cană de apă călduță adaugă 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu și 1-2 vârfuri de sare;
  • Ține amestecul în gură timp de câteva secunde și apoi te clătești cu apă;
  • Repetă demersul din trei în trei ore. 

În cazul în care observi că remediile naturale menționate nu dau rezultate, în loc să continui să te întrebi de ce se usucă gura și limba noaptea, adresează-te unui medic. Trebuie să te îngrijorezi în special în situațiile de mai jos:

  • Faptul că ai gura uscată are un impact negativ asupra gustului;
  • Îți este greu să mănânci;
  • Respirația ta are permanent un miros dezagreabil;
  • Sesizezi că ai în gură leziuni;
  • Ai ochii uscați;
  • Urinezi tot mai des;
  • Crezi că ai gura uscată din cauza unor medicamente pe care le iei.  

Surse foto:

Surse articol: aidsmap.com, cancer.net, calmclinic.com, healthline.com, hopkinsmedicine.org, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, mskcc.org, nature.com, ncbi.nlm.nih.gov, sfatulmedicului.ro, sjogren.ro, soldentalcare.com, timesofindia.indiatimes.com, verywellhealth.com, viatacudiabet.ro, webmd.com

Articolul urmator
Am băut cafea timp de 25 de ani. De când nu mai fac asta, am mai multă energie, iar anxietatea mi-a dispărut
Am băut cafea timp de 25 de ani. De când nu mai fac asta, am mai multă energie, iar anxietatea mi-a dispărut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce scoate bebe limba des?
    De ce scoate bebe limba des?

    Printre gesturile pe care le poți sesiza de multe ori la copilul tău în primul său an de viață se regăsește și acesta: scoate limba des. În general, nu este cazul să...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Povestea Almei, fetița de numai 7 ani din Cluj, care s-a calificat direct în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma
    Povestea Almei, fetița de numai 7 ani din Cluj, care s-a calificat direct în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma

    La doar 7 ani, Alma se mândrește cu o reușită impresionantă. Micuța elevă din Cluj-Napoca a ajuns în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma, a obținut...

    Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli
    Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli

    Guvernul Spaniei a anunțat că în curând, românii stabiliți în Spania vor avea cetățenie dublă. Mai mult, se discută ca limba română să fie studiată...

    O mamă s-a filmat când bebelușa ei de 10 luni i-a vomitat accidental în gură. „Sunt traumatizată”
    O mamă s-a filmat când bebelușa ei de 10 luni i-a vomitat accidental în gură. „Sunt traumatizată”

    Odată ce devii mamă, trebuie să te aștepți că se poate întâmpla oricând, cu precădere în primul an de viață al copilului tău, să fii pusă în cele...

    „Nu mai pupați copiii pe gură!” Mesajul disperat al unei mame, după ce fiica ei s-a luptat cu boala timp de 3 săptămâni
    „Nu mai pupați copiii pe gură!” Mesajul disperat al unei mame, după ce fiica ei s-a luptat cu boala timp de 3 săptămâni

    Organismul unui copil aflat în primii ani de viață este încă fragil, prin urmare trebuie să avem în vedere că până și anumite gesturi de afecțiune îl...

    Ce limbă se vorbește în Belgia, în funcție de ce regiune vizitezi
    Ce limbă se vorbește în Belgia, în funcție de ce regiune vizitezi

    Învecinându-se cu Olanda, cu Germania, cu Franța, cu Luxemburg și având ieșire la Marea Nordului, Belgia este cunoscută mai ales pentru capitala Bruxelles, ce...

    Acest tată este criticat pentru că își pupă băiatul de 5 ani pe gură: „O să-mi pup copilul pe buze cât o să mă lase”
    Acest tată este criticat pentru că își pupă băiatul de 5 ani pe gură: „O să-mi pup copilul pe buze cât o să mă lase”

    Câți dintre voi v-ați pupat sau vă pupați, în continuare, copiii pe gură? Acest gest denotă afecțiune și este total normal, atunci când copiii sunt mici....

    © 2024 Qbebe