Polidactilia este o anomalie congenitală care implică faptul că sugarul are unul sau mai multe degete în plus, de obicei mai mici decât restul și lipsite de oase funcționale. Această afecțiune este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu, și poate fi asociată cu alte afecțiuni congenitale sau sindroame genetice. Tratamentul polidactiliei depinde de severitatea afecțiunii și de impactul asupra funcției mâinii sau piciorului afectat. În general, însă, opțiunile de tratament includ intervenții chirurgicale pentru a îndepărta degetele suplimentare sau pentru a le rearanja într-o poziție funcțională, terapie fizică și de recuperare pentru a ajuta la dezvoltarea normală a mâinii sau piciorului, și consiliere genetică pentru a înțelege riscul de recurență în cazul familiilor cu istoric de polidactilie.
Patru ani mai târziu, Talliya a adus pe lume o fetiță cu aceeași afecțiune. „Prima mea reacție a fost că trebuie să fi făcut ceva greșit în timpul sarcinii - am fost îngrozit. Habar nu aveam că doi dintre copiii mei urmau să se nască cu degete în plus, pentru că la ecografii nu s-a văzut nimic”, a declarat aceasta, pentru NeedToKnow.online.
Medicii i-au oferit Talliyei trei opțiuni pentru copiii ei: fie să nu intervină deloc, fie să programeze o intervenție chirurgicală pentru îndepărta degetele suplimentare ale celor mici, fie să lege degetele suplimentare la bază pentru a opri fluxul de sânge aferent astfel încât acestea să să se necrozeze şi să cadă. Femeia a optat pentru ultima variantă, care în termen medicali se numește „ligatură vasculară”. Ea a documentat procesul pe TikTok, arătând procedura în curs de desfășurare.
@talliyaanyee Now we wait for them to fall #fyp #newborns #polydactyl #extrapinky ♬ Send Me on My Way - Guy Meets Girl
Dacă ar fi optat pentru intervenția chirurgicală, ar fi trebuie să aștepte până când copiii ar fi împlinit 1-2 ani, astfel încât aceștia să poată tolera mai bine anestezia și recuperarea. Talliya a decis, însă, să opteze pentru ligatura vasculară, pentru că era îngrijorată de posibilitatea ca cei mici să muște sau să smulgă degețelele în plus.
Surse foto: Freepik, TikTok
Surse articol: nypost.com, childrenshospital.org, romedic.ro