Părinții care folosesc rețelele de socializare pentru a posta imagini cu copiii lor au o relație mai apropiată, mai permisivă și mai relaxată cu aceștia. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Centrală din Florida alături de cei de la Universitatea Bloomington din Indiana dezvăluie că modul în care părinții utilizează platformele de Social Media, precum Facebook, TikTok, Instagram, poate să reprezinte un factor important în modul în care copilul își dezvoltă o relație echilibrată cu mediul digital.
Echipele de cercetare au chestionat 493 de părinți care sunt utilizatori de Social Media (incluzând rețele de socializare precum Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Pinterest, TikTok, Myspace și Flickr) și care au copii sub 10 ani. Studiul a dezvăluit că părinții care pun poze cu copiii lor în rețele de socializare un stil de parenting mai permisiv și mai încrezător. Acești părinți sunt cei care publică poze cu cei mici și în afara cercului lor de prieteni și membrii ai familiei. Părinții incluși în studiu au fost întrebați cât de des postează fotografii cu copiii lor în Social Media, dar și despre propria lor activitate digitală. Întrebările au cuprins și solicitări de informații despre activitatea copiilor în Social Media, despre interesele și comportamentul lor, dar și despre modul în care părinții decid să facă publice pozele cu copiii lor. Studiul a ridicat la fileu discuții importante despre cum se asigură confortul și intimitatea copiilor în timp ce părinții lor îi introduc în Social Media.
”O întrebare importantă rămâne despre cât de multă autonomie și control ar trebui să aibă copiii de diferite vîrste asupra fotografiilor și informațiilor pe care părinții lor le publică cu și despre ei. Am fost interesați să vedem ce consideră părinții ca fiind privat când vine vorba de a publica informații online cu copiii lor și riscurile percepute. Am fost surprinși. Studiul nostru a dezvăluit că a publica poze cu copiii în Social media este o acțiune asociată cu un stil de parenting permisiv. Asta înseamnă că socializarea online este în legătură directă cu părinții care au o relație de prietenie cu copiii lor, dar care oferă mai puțin sprijin copiilor, ducând la utilizare problematică a mediului online de către copii.”, declară Mary Jean Amon, asistent universitar și unul dintre cercetărorii de la Școala de Simulare, Modelare și Training a Universității Centrale din Florida.
Studiul este doar o mică parte dintr-o problemă care se naște din nevoia de a oferi intimitate copiilor în era digitală. Multe state din SUA chiar au pus bazele unei legislații potențiale prin care rețelele de socializare pot fi date în judecată pentru că folosesc tactici care creează dependență utilizatorilor mai tineri. Deși se impun din ce în ce mai multe condiții pentru a oferi siguranță copiilor online, informațiile nu mint și demonstrează că din ce în ce mai mulți copii iau contact cu Social Media la vârste fragede. Platformele de socializare au o vârstă minimă pentru utilizatori de 13 ani, însă verificările la crearea unui cont nou sunt minime și nu necesită acordul părinților. Așa că nu este neobișnuit ca un număr uriaș de copii foarte mici, chiar de 6-7 ani să aibă conturi de TikTok sau canale de YouTube. Aproape o treime dintre părinții cu copii cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani și peste jumătate dintre părinții cu copii cu vârste cuprinse între 10-12 ani au spus că copiii lor folosesc aplicațiile de Social Media.
Surse: UCF.edu
Citește și:
- Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii
- Stilul de parenting care are ca rezultat cei mai obraznici copii
- Ce este parentingul și ce tipuri de parenting există?