Cât de sigur este vopsitul părului în alăptare?

Cât de sigur este vopsitul părului în alăptare?

Bianca Geica - Redactor Senior

Multe proaspete mămici se întreabă dacă vopsitul părului în alăptare afectează în vreun fel sau altul laptele matern. Se tem de efectele secundare pe care compușii chimici prezenți în mai toate vopselele pentru păr le-ar putea avea asupra lor și, implicit, asupra bebelușilor lor.

Află cât de sigură este colorarea părului în timpul alăptării, care sunt efectele secundare pentru bebeluși și mămici, dar și ce alternative sigure există pentru vopsitul părului în alăptare!

femeie care isi aplica vopsea pe par cu o pensula speciala

Vopsitul părului în alăptare

În timpul alăptării mămicile își pun o mulțime de întrebări despre ce au și ce nu au voie să facă, iar vopsitul părului este unul dintre subiectele în jurul căruia există un mare semn de întrebare.

Cât de sigură este colorarea părului în timpul alăptării? Ei bine, se pare că, potrivit NHS, nu există dovezi care să sugereze că vopsitul părului în alăptare ar putea avea efecte negative asupra bebelușului. Dacă folosești o vopsea de calitate, nu te vopsești prea des și nu ești alergică la acest produs cosmetic, colorarea părului nu ar trebui să prezinte riscuri în această perioadă. Chiar dacă majoritatea vopselelor de par conțin anumite substanțe chimice, acestea nu au un grad atât de mare de toxicitate și nu pot pătrunde în piele prin scalp în cantități semnificative. Pot fi inhalate, ce-i drept, mai ales dacă vorbim despre vopselele cu amoniac

Pe piață, însă, cele mai multe vopsele de păr nu conțin amoniac, însă au alte ingrediente care pot cauza reacții alergice grave. Reacțiile alergice includ senzații de arsusă și mâncărime la nivelul scalpului, exfolierea pielii și iritații. În cazuri rare pot apărea inflamarea feței, probleme de respirație și căderea părului.

Mai există riscul ca bebelușul să considere mirosul înțepător al vopselei prea puternic și să refuze să mai fie alăptat. Asta pentru că după naștere, cel mic este atras exclusiv de mirosul sânului și al laptelui matern, iar un miros neplăcut, cum este cel al vopselei de păr, de exemplu, l-ar putea deranja, potrivit parenting.firstcry.com.

Dacă vrei să fii sigură că totul este în ordine, poți cerere părerea medicului care ți-a urmărit sarcina cu privire la vopsitul părului în timpul alăptării.

Vopsea fără amoniac în alăptare

Amoniacul este un agent alcalinizator ce contribuie la deschiderea cuticulei, stratul exterior al părului. Deși este folosit în siguranță în coloranții de păr de mai bine de 50 de ani, pentru obținerea unei culori mai intense și mai durabile, poate provoca iritații la nivelul scalpului și al mucoaselor. Ca să nu mai vorbim de faptul că, pe termen lung, și părul tău va avea de suferit, devenind mai subțire și fragil.

mana unei femei care amesteca cu o pensula intr-un bol cu vopsea de par

Citește și: Vopsitul parului in sarcina

Cu amoniac sau fără, vopselele de păr din comerț conțin anumite substanțe chimice care nu afectează numai sănătatea părului, ci și pe cea a organismului. Din fericire, există câteva metode alternative pentru vopsitul părului în alăptare:

  • Folosește vopsea de păr naturală. Dacă vrei totuși să îți vopsești părul în timpul alăptării, te poți bucura de o culoare vie și rezistentă și cu ajutorul produselor pe bază de henna și coloranți naturali din plante. O vopsea de păr organică nu conține amoniac și are mult mai puține toxine decât vopselele convenționale. Citește cu atenție lista de ingrediente pentru a fi sigură că vopseaua de păr pe care ai ales-o conține doar ingrediente naturale;
  • Fă-ți șuvițe! Dacă nu ai fire albe și îți doreșți doar o schimbare de look, în locul unei vopsiri totale poți opta pentru niște șuvițe pe care ți le poți face singură, acasă. Pe piață există o multe de spray-uri și produse colorante ce pot fi aplicate doar pe lungimea părului, în așa fel încât substanțele chimice să nu îți atingă scalpul;
  • Folosește nuanțator! Da, așa cum făceai în adolescență! Încă mai există șampoane nuantatoare, spray-uri colorate sau alte produse care îți ascund firele albe de la rădăcini și te ajută să obții o colorare a părului fără să apelezi la vopsitul clasic. Pe piață sunt și șampoane uscate pentru păr blond, brunet sau roșcat, care îți colorează discret rădăcinile și rezistă până la următoarea spălare. Poți aplica și puțin fard de pleoape in culoarea părului tău pe rădăcinile albe, pentru a le acoperi;
  • Fă-ți coafuri care să ascundă firele albe! Internetul este plin de tips&tricks despre cum să îți ascunzi rădăcinile albe între vopsiri, cu ajutorul unor coafuri deloc complicate. Tapează-ți părul și prinde-l într-o coadă, fă-ți un coc chic, pune-ți o bentiță mai lată sau fă-ți o cărare în zigzag. 

Decolorarea părului în alăptare

Părerile sunt împărțite și când vine vorba de decolorarea părului în alăptare, fiindcă este un proces chimic delicat și complex. Pentru decolorarea părului se folosește peroxid de hidrogen (cunoscut sub denumirea de perhidrol) în combinație cu amoniac. Mai multe teste sugerează că peroxidul de hidrogen poate afecta sistemul respirator și pot provoca iritațîi grave la nivelul pielii și ochilor.

Citește și: 15 greseli in aranjarea parului care te imbatranesc

Ideal ar fi să eviți decolorarea părului în alăptare, dar dacă vrei totuși o schimbare de look documentează-te foarte bine și apelează la ajutor profesionist. Nu te decolora acasă, fiindcă un expert știe cel mai bine cum să folosească substanțele chimice în așa fel încât să minimizeze pe cât posibil riscurile.

Vopsitul părului în alăptare - ce spun mămicile pe forumuri

Părerile mămicilor de pe forumuri, cu privire la vopsitul părului în alăptare, sunt împărțite. Unele dintre ele spun că s-au vopsit fără probleme în timp perioada alăptării, iar alte mămici nu recomandă acest lucru. 

  • „Eu m-am vopsit o dată de când am născut și nu mi s-a părut că a afectat cu ceva alăptatul. Mai greu a fost să găsesc 45 minute cînd să fiu sigură că fetiță nu se trezește”- Cristina, forum.desprecopii.com;
  • „M-am vopsit lunar încă din prima luna de sarcină, l-am alăptat aproape 9 luni... într-adevăr... dificil e să găsești minute suficiente pt operațiunea asta când alăptezi” - NinaB, forum.desprecopii.com;
  • „În ciuda a nenumărate cercetări care s-au făcut în acest domeniu, nu s-a putut face vreo legătură între vopsitul părului în timpul sarcinii și al alăptării și eventuale probleme de sănătate ale copilului. Eu am întrebat mai mulți medici, toți mi-au zis acest lucru. Drept pentru care - ca să fiu mai catolică decît Papa - nu m-am vopsit pe perioada sarcinii, ci doar cu 4 zile înainte de a naște, fiindcă nu vroiam să mă vadă copilul neîngrijită foarte fericit. Am alăptat 5 luni și nu a fost absolut nici o problema.” - Dodutz, părinți.com;
  • „NUUUU! Toți medicii ginecologi recomandă ca pe perioada sarcinii și alăptării să nu ne vopsim părul. Este știut că anumite substanțe din vopsea traversează placentă și este probabil că să ajungă ceva și în lapte. Mai există și câteva coafeze cu cap care refuză să vopsească femei gravide... poți să citești în orice revista pentru mămici, poți să întrebi medicii, peste tot vei gasi același răspuns. În cazul meu, asta a fost primul lucru pe care mi l-a spus medicul ginecolog: să nu îmi mai vopsesc părul (că sunt brunetă și credea că sunt vopsită). De asemenea, și pediatra mi-a spus delicat că anumite substanțe trec în lapte.nu îi schimbă gustul, nu produc probleme imediat, dar în timp... dacă totuși vrei să te vopseșți, încearcă henna. nu e cea mai grozavă soluție, dar poate singura sănătoasă.” - silvia_c, forum.desprecopii.com.

Vopsitul părului și alăptarea: ce spune specialistul

Doctorul Jack Newman, cel mai cunoscut expert mondial în domeniul alăptării, dărâmă mitul cu privire la vopsitul părului și alăptarea. Acesta este de părere că o mamă care alăptează nu ar trebui să se teamă să își vopsească părul, fiindcă substanțele chimice care se regăsesc în vopsea ajung în cantități nesemnificative sau deloc în sânge, implicit în laptele matern.

Citește și: Caderea parului dupa nastere

Așadar, când vine vorba de vopsitul părului în alăptare, cel mai bine ar fi să optezi pentru variante sigure și naturale. Alege o vopsea de păr bio sau folosește un spray nuanțator pentru mascarea rădăcinilor albe. Însă noi îți recomandăm să îți porți cu mândrie firele albe și să eviți vopseaua de păr măcar în perioada în care îți alăptezi puiul. La urma urmei, sănătatea ta și a copilului tău sunt cele mai importante!

  • Surse: nhs.uk, babystem.ro, modernmom.com, nursingmoms.net, forum.desprecopii.com, părinți.com, facebook.com/jack.newman.908, parenting.firstcry.com
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
    Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

    Din ce în ce mai mulți părinți iau în considerare varianta de a prepara laptele praf acasă. Însă este o hrană sigură pentru bebeluși? Aflați mai jos.

    "Vai, ce băiat frumos. Sigur va frânge multe inimi!". Răspuns: Nu este problema ta ce va face copilul meu!
    "Vai, ce băiat frumos. Sigur va frânge multe inimi!". Răspuns: Nu este problema ta ce va face copilul meu!

    Binecuvântarea de a avea un fiu frumos vine „la pachet” cu complimente nepotrivite din partea celor din jur. Cum le răspunde o mamă oamenilor care îi numesc fiul un...

    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?
    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?

    Printre cele mai mari îngrijorări care țin de expunerea copiilor la părul de pisică se regăsește și aceasta: că părul poate ajunge la nivelul unor organe, precum stomacul și...

    Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public
    Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public

    Dacă ai alăptat vreodată în public, cu siguranță nu de puține ori te-ai „lovit” de privirile acuzatoare ale celor din jur care nu înțeleg de ce trebuie să...

    Sindromul părului de nepieptănat există! Un băiețel a devenit faimos pentru podoaba lui capilară
    Sindromul părului de nepieptănat există! Un băiețel a devenit faimos pentru podoaba lui capilară

    Schimbările bruște în textura și culoarea părului unui copil pot indica prezența unui sindrom rar, care a fost identificat, în prezent, la 100 de persoane din întreaga...

    Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil
    Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil

    Vaccinul antitetanos este utilizat pentru a preveni infecția cu bacteria Clostridium tetani, responsabilă de apariția tetanosului, o boală gravă, de natură infecțioasă. În...

    Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?
    Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?

    Timpul trece mult prea repede - sunt sigură că toți simțiți asta din când în când, iar dacă sunteți părinți, o simțiți în relație cu ai voștri copii....

    Este o tânără de 19 ani, dar arată ca o fetiță de 4 ani. Ce diagnostic a primit și cât de rară este afecțiunea ei
    Este o tânără de 19 ani, dar arată ca o fetiță de 4 ani. Ce diagnostic a primit și cât de rară este afecțiunea ei

    Deși a împlinit 19 ani, Dannia arată ca o fetiță de 4 ani. Cauza este o boală genetică extrem de rară, întâlnită doar la alți trei copii în lume.

    © 2025 Qbebe