Care sunt riscurile vopsitului in sarcina?
Se poate sa fi auzit ca vopsitul in timpul sarcinii duce la aparitia cancerului din cauza substantelor chimice. Insa multe dintre substantele chimice periculoase ale vopselei au fost eliminate odata cu procesul de modernizare, incat vopselele pentru par nu mai sunt considerate a fi un factor declansator al cancerului. Este adevarat ca folosind prea des vopsele de par care au in componenta ingrediente chimice, de sinteza, te poti trezi cu cancer. De aceea este important sa verifici eticheta si sa alegi o vopsea de par cat mai naturala. Vopsitul in sarcina trebuie evitat in primele patru luni de sarcina, deoarece studiile arata ca o parte din cantitatile de vopsea pot fi absorbite prin pielea capului si eliminate prin urina. Astfel exista posibilitatea ca vopseaua sa treaca si prin placenta.
Cum sa eviti eventualele pericole ale vopselei
Unele studii arata ca exista posibilitatea ca vopsitul in sarcina sa provoace malformatii congenitale din cauza compusilor chimici din vopsele. Totusi, trebuie sa folosesti doze foarte mari pentru a avea acest efect. O cantitate ar trebui sa fie mult mai mare decat suma dozelor pe care le folosesti pentru vopsitul de trei ori.
Vopsirea parului dupa primul trimestru este permisa de doua, trei ori, in conditiile in care folosesti cantitati care nu te pun in pericol nici pe tine si nici pe fat. Este obligatoriu sa folosesti manusi si sa stai intr-o camera bine aerisita pentru ca tu sa nu fii afectata.
Sunt specialisti ce recomanda vopselele care sunt facute din plante si care nu prezinta urme de substante toxice. Spre exemplu, poti utiliza vopsele tip Henna care sunt naturale si erau folosite de femeile din Egipt pentru vopsirea parului si a unghiilor de la maini si picioare. Insa Henna nu prinde pe un par deja vopsit.
Sfatul Qbebe: Trebuie sa respecti anumite lucruri atunci cand folosesti vopsele cu substante chimice.
- Nu lasa vopseaua pe cap mai mult decat este necesar si clateste bine scalpul sa nu intre in piele substantele chimice.
- Asteapta pana la al doilea trimestru sa te vopsesti, deoarece in primele trei luni nu este recomandat nici de medici sa te vopsesti.
- Poarta manusi cand te vopsesti pentru ca substantele chimice sa nu intre in piele.
- Citeste cu atentie intructiunile si verifica toti compusii produsului, deoarece se poate ca vopseaua sa aiba in componenta substante care sa puna in pericol sarcina.
- Nu vopsi sau decolora sprancenele. Acest lucru ar putea duce la umflarea sau la cresterea riscului de infectie a ochilor.