Ce este o reacție alergică la vaccin
O reacție alergică la un vaccin se referă la o reacție mediată imunologic, ce poate surveni atât la un anumit compus din vaccin, cât și din cauza vaccinului respectiv. De cele mai multe ori, reacțiile alergice sunt mediate de IgE (imunoglobulinele E). În privința tipurilor de reacții alergice generate de vaccinuri, ele pot fi locale sau sistemice, iar în general intervin în câteva minute sau la câteva ore după efectuarea unui vaccin.
Reacții alergice la compușii din vaccin
Printre cei mai cunoscuți compuși ai vaccinurilor ce pot fi responsabili de apariția unui reacții alergice se regăsesc:
- Ovalbumina (proteina din albușul de ou)- Constituie un component alergenic semnificativ, fiind prezentă în mai multe vaccinuri, cum ar fi în vaccinurile antigripale sau în cel antiherpetic. Chiar dacă ovalbumina este în cantități foarte mici, se recomandă ca un copil ce a primit un vaccin ce o conține să mai rămână în cabinetul medical cam 30 de minute pentru a se vedea care este reacția organismului. Întrucât se știe că alergia la ou este una dintre cele mai comune alergii în rândul copiilor, ai în vedere testarea pentru detectarea unei eventuale asemenea alergii și ia în calcul un test cutanat alergologic înainte de efectuarea vaccinurilor cu ovalbumină dacă știi deja că ai un copil alergic la ouă, care va fi vaccinat numai în condiții speciale (dacă nu se confruntă cu alergii severe la ou)
- Gelatina - Rolul ei este de stabilizator pentru vaccinurile virale vii, fiind foarte purificată și hidrolizată (hidrolizarea presupune desfacerea unei legături chimice printr-o combinare cu apa). Cu toate acestea, dacă știi că ai un copil alergic la gelatina din alimente, gândește-te că ar fi posibil să aibă și reacții alergice la un vaccin în care se regăsește aceasta
- Antibioticele - Unele vaccinuri pot conține urme de antibiotice (precum clortetracicline, polimixine, neomicină etc.). De pildă, vaccinul numit Infanrix Hexa (destinat vaccinării primare și rapelului pentru sugari și copii mici împotriva tetanosului, difteriei, tusei convulsive, poliomielitei, hepatitei B, bolilor provocate de Haemophilus influenzae tip B) are urme de neomicină, de aceea nu va fi utilizat în cazul pacienților cunoscuți pentru dezvoltarea unor reacții alergice severe la acest antibiotic
- Celulele de drojdie - Anumite vaccinuri sunt produse în celule de drojdie, printre ele aflându-se vaccinul contra hepatitei B. Până în prezent însă, specialiștii spun că riscurile de reacții alergice severe sunt foarte puțin probabile
Citește și: Alergia la antibiotice la copil: cauze, simptome și tratament
Reacții alergice la vaccinul propriu-zis
Există posibilitatea ca IgE să fie responsabile și pentru producerea de reacții alergice rare la anumite vaccinuri, precum:
- Vaccinul contra hepatitei (A și B)
- Vaccinul pneumococic
- Vaccinul antipertussis (se pot semnala situații de reacții alergice locale, ca urmare a stimulării producerii de IgE antipertursis)
- Vaccinul antitetanos (se pot genera anticorpi IgE la componenta anatoxică din acest vaccin)
- Vaccinul antidifteric
Ai în vedere faptul că, până acum, reacții alergice severe, sistemice (de tipul șocului anafilactic), au fost raportate deosebit de rar.
Manifestări specifice unei reacții alergice la vaccin la copii
Urticaria
Poate fi recunoscută ușor după erupțiile cutanate sub forma unor mici umflături ale pielii (papule), care au de obicei un vârf alb, înconjurat de o zonă roșie. Ca reacție alergică la vaccin, este vizibilă chiar la locul injecției.
Eritemul multiform
Eritemul multiform reprezintă apariția pe piele a unor leziuni circulare, cu formă ca de țintă. Reprezintă ocazional o reacție alergică la vaccin și poate fi vizibilă în special pe membrele inferioare și pe cele superioare. Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: poate surveni la câteva minute după efectuarea unui vaccin precum este DTP (contra difteriei, contra pertusiss- tuse convulsivă și a tetanosului) sau la unele vaccinuri contra meningitei. Nu este exclus ca această formă de alergie să fie însoțită și de mâncărimi.
Agitația persistentă
După vaccin, nu este exclus să sesizezi faptul că micuțul tău devine foarte agitat, că este dificil de calmat. În acest context, ține cont de faptul că este posibil să aibă această manifestare din cauza unor reacții alergice de tip cutanat, pentru că îl doare ceva sau pentru că are febră. Ca să știi exact despre ce este vorba, supraveghează-l cu mare atenție, iar dacă în cel mult 24 de ore starea sa nu se ameliorează, ia legătura cât mai rapid cu medicul pediatru.
Prezența unor tulburări digestive
O altă dovadă a prezenței unei reacții alergice la un vaccin a copilului tău poate fi și existența unor manifestări de tipul diareei sau vărsăturilor. Cercetările au ajuns la concluzia că alergiile de orice fel pot genera tulburări digestive în condițiile în care inflamația, una dintre cele mai comune expresii ale alergiilor, afectează structurile din mucoasa intestinală ce contribuie la absorbția corectă a hranei digerate. Iată de ce se poate ajunge cu ușurință la crampe abdominale, diaree, vărsături sau constipație.
Reacția Arthus sistemică
Este cunoscută și sub numele de „boala serului”, fiind o reacție alergică serioasă ce poate interveni după efectuarea unui vaccin precum cel antitetanic, antidifteric sau antirabic, în urma reacției imune de tip anticorp-antigen. Apare de obicei la câteva zile de la vaccinare și poate fi recunoscut după:
- edem
- eritem
- inflamarea ganglionilor
- dureri articulare
- febră
- tulburări digestive (greață, vărsături, dureri abdominale)
Dacă sesizezi oricare dintre aceste simptome, adresează-te cât mai repede unui medic. Numai acesta va ști care este cel mai adecvat tratament pentru copilul tău, fiind necesar să se intervină cât mai repede pentru evitarea oricăror complicații (cum ar fi șocul anafilactic) În general, tratamentul constă în administrarea de antihistaminice prin perfuzii sau se va realiza o combinație între antihistaminice și corticosteroizi.
Șocul anafilactic
Deși survine foarte rar, nu este exclus să apară ca o reacție alergică sistemică la un vaccin. În cazul copiilor mici, primele semne ale acestuia se referă la o tuse persistentă, însoțită de febră moderată și de plâns persistent. De aceea, este esențial să fii permanent în preajma sa întrucât în doar câteva minute sau în câteva ore pot interveni efecte deosebit de grave, printre care îngustarea căilor respiratorii.
Printre semnele menite să te ajute să îți dai seama dacă micuțul tău se află în situația de a se confrunta cu un șoc anafilactic se numără:
- Respirație șuierătoare
- Respirație scurtată
- Plâns constant
- Tuse persistentă
- Inflamarea feței
- Paloare
- Urticarie severă
- Slăbiciune
- Amețeli
- Creșterea ritmului cardiac
- Vărsături
- Iritabilitate extremă
Oricare dintre manifestările de mai sus trebuie să te determine să soliciți ajutor medical de urgență! Dacă este provocat de un vaccin, șocul anafilactic apare la câteva minute de la efectuarea acestuia. Prima măsură ce se ia pentru combaterea sa este o injecție cu epinefrină. Ține minte că, dacă un copil a avut o reacție alergică anafilactică după ce i s-a administrat un vaccin, nu va mai putea fi vaccinat iar cu același vaccin, cu excepția situațiilor în care se știe sigur că reacția respectivă nu a fost legată de fapt de acesta. Tocmai pentru a se evita să se ajungă aici, vaccinurile sunt contraindicate pentru copiii care sunt alergici la ingredientele ce intră în compoziția acestora ori la una dintre substanțele lor active.
Cum poate fi diminuat riscul de apariție a reacțiilor alergice la vaccin
În scopul de a se reduce, pe cât posibil, posibilitatea ca micuțul tău să aibă de suferit de pe urma reacțiilor alergice la un vaccin, urmează și sfaturile de mai jos:
- Anunță medicul dacă au existat reacții alergice severe în trecut- În cazul în care s-a întâmplat așa, este absolut necesar ca medicul să știe, în condițiile în care niciun specialist nu poate să spună cu precizie dacă un copil va manifesta sau nu vreo reacție alergică la un anumit vaccin. Din fericire, ține minte că reacțiile alergice severe sunt foarte rare
- Spune-i medicului dacă este vorba despre o alergie la ouă - Așa cum s-a precizat anterior, există vaccinuri care conțin o cantitate mică de proteină din ou. Pentru copiii care au o alergie serioasă, se recomandă ca asemenea vaccinuri să fie efectuate numai într-o clinică sau într-un spital, sub supraveghere medicală permanentă
- Nu ezita să informezi despre existența unei alergii la antibiotice- În anumite vaccinuri se pot regăsi urme de antibiotice precum neomicină, streptomicină sau polimixine. Dacă ai un copil alergic la penicilină, nu ar trebui să fie probleme, nu înseamnă că va fi alergic și la antibioticele menționate
- Discută cu medicul despre orice alergie a copilului- Alergiile copilului trebuie să fie neapărat în atenție medicului înainte de efectuarea unui vaccin, astfel încât să se elimine riscul de apariție a unei reacții alergice serioase. De pildă, specialiștii spun că o alergie la alune sau la laptele de vacă nu ar trebui să fie legată de o reacție alergică la un vaccin, dar o alergie la gelatina din alimente sau la drojdie ar putea genera interdicția de a se realiza anumite vaccinuri
- Adresează-te medicului pentru un screening al alergiilor înainte de orice vaccinare a copilului- Pentru a nu se ajunge la reacțiile alergice grave, mergi cu copilul la medic pentru ca acesta să aibă mereu în vedere „istoricul” în privința alergiilor, de la cele alimentare până la cele la diverse substanțe sau medicamente. În plus, nu trebuie neglijat nici „istoricul” reacțiilor copilului la vaccinurile anterioare. Revaccinările sunt excluse la orice pacient care a suferit anterior reacții alergice sistemice serioase la un vaccin sau la oricare dintre compușii acestuia!
Citește și: 6 mituri despre vaccinare! Află adevărul din spatele lor
Surse: anatomie.ro, babycenter.com, contemporarypediatrics.com, dermnetnz.org, immunize.org, pediatricweb.com, reginamaria.ro, sfatulmedicului.ro, vaccination- info.eu, viata-medicala.ro
Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com