Șocul anafilactic: simptome și primul ajutor

Șocul anafilactic: simptome și primul ajutor

Raluca Margean - Redactor

Șocul anafilactic poate provoca scăderea bruscă a tensiunii arteriale, probleme de respirație și poate pune în pericol viața omului. La cele mai multe persoane care se confruntă cu o alergie puternică, șocul anafilactic apare brusc, după doar câteva minute de la expunerea la factorul alergen. În alte cazuri se poate declanșa o reacție întârziată. O persoană sănătoasă poate să intre în șoc anafilactic aparent fără motiv, de aceea trebuie să știi care sunt simptomele șocului anafilactic și care sunt măsurile de prim ajutor în acest caz.

Ce este șocul anafilactic?

Șocul anafilactic apare în urma unei alergii severe și reprezintă o reacție de hipersensibilitate a organismului față de o substanță (factor alergen). Acesta se manifestă printr-o insuficiență circulatorie acută, iar principala sa caracteristică este timpul rapid de instalare, în jur de 15-30 de minute de la contactul cu factorul alergen declanșator.

Șocul anafilactic poate fi provocat de diverse alimente precum: ouă, lapte, pește, fructe de mare, dar și de anumite medicamente, cum ar fi anumite seruri, analgezice, antibiotice, sau anestezice. De asemenea, înțepăturile de insecte pot declanșa și ele reacții comparabile cu șocul anafilactic. Dacă nu este tratat imediat, șocul anafilactic poate fi mortal.

Ce este alergia?

șoc anafilactic-copil care se șterge la nas

Sistemul imunitar al unor persoane poate avea reacții exagerate față de anumite substanțe care intră în corp, deoarece acesta crede că sunt nocive. Organismul este construit să se apere și să lupte împotriva „invadatorilor". Factorii alergeni sunt confundați de unele organisme cu invadatori nocivi care trebuie îndepărtați. În aceste cazuri, corpul începe imediat să producă anticorpi care pot provoca inflamație și alte simptome care afectează în principal nasul, dar și ochii, urechile, gâtul, pielea și gura (iritații).

Alergia severă poate provoca șocul anafilactic.

Care sunt simptomele unui șoc anafilactic?

De obicei, primele simptome se observă în 15 minute de la intrarea în contact cu alimentul sau medicamentul la care persoana este alergică. Simptomele pot să înceapă ușor, ca un nas curgător sau o senzație de neliniște, dar ele se pot agrava foarte repede.

Unele simptome tipice includ:

  • Dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare
  • Senzație de gât „înfundat" sau de blocare a căilor respiratorii
  • Răgușeală sau probleme de vorbire
  • Umflarea limbii, a buzelor sau a gâtului. În unele cazuri întreaga față este inflamată.
  • Senzație de greață, vărsături și dureri abdominale
  • Bătăi rapide ale inimii și puls rapid
  • Scăderea presiunii arteriale
  • Piele caldă
  • Furnicături, mâncărimi ale pielii, urticarie
  • Mâncărimi în palme sau palme inflamate
  • Amețeli sau anxietate
  • Transpirație
  • Pierderea conștinței-în cazuri severe

În cazul în care nu se intervine de urgență, persoana care suferă un șoc anafilactic își poate pierde viața deoarece survin dificultăți severe în respirație.

Care sunt măsurile de prim ajutor în caz de șoc anafilactic?

șoc anafilactic-ambulanță

În cazul în care ești lângă o personă care dă semne de anafilaxie, în primul rând trebuie să suni la 112 (apel unic de urgență) și să ceri ajutor. Apoi, până la sosirea ambulanței, încearcă să-i acorzi persoanei în cauză câteva măsuri de prim ajutor, astfel:

1. Ajut-o să se întindă pe spate.

2. În cazul în care persoana respectivă are un istoric alergic și a mai facut șoc anafilactic, se poate să aibă asupra sa o doză de epinefrină (adrenalină injectabilă). Dacă nu este în stare să-și injecteze singură acea doză, trebuie să-i faci tu injecția care-i poate salva viața. Această injecție se face în mușchiul exterior al coapsei. Evită injectarea în fesă sau în venă. De asemenea, nu injecta epinefrina în mâini sau în picioare pentru că poate provoca leziuni tisulare. Dacă nu se observă nici o îmbunătățire după prima injecție, este posibil să fie nevoie de o a doua. Unui adult i se va face o nouă injecție după 5-15 min, iar unui copil după 5-20 de minute.

3. Încearcă să-i îndepărtezi de pe corp piesele de îmbrăcăminte care sunt prea strânse, pentru că acestea împiedică persoana respectivă să respire bine (dă-i jos cravata, fularul sau eșarfa dacă este cazul).

4. În cazul în care ești în casă, cel mai bine este să dezbraci copilul sau persoana care suferă un șoc anafilactic și să-i acoperi corpul cu o pătură subțire.

5. Nu-i da nimic de băut.

6. În cazul în care vomită, întoarce persoana respectivă pe o parte, ca să fii sigur că nu se sufocă.

7. Dacă persoana pare inertă, nu mișcă și nu respiră, poți începe resuscitarea prin presarea pieptului (cam de 100 de ori pe minut). Nu te opri până la venirea ambulanței.

Chiar dacă simptomele încep să dispară și starea persoanei aflată în șoc anafilactic se îmbunătățește, este bine ca aceasta să beneficieze de un tratament de urgență deoarece simptomele se pot repeta. De cele mai multe ori, este necesară spitalizarea persoanei respective.

IMPORTANT!

Este crucial să soliciți imediat ajutor medical și să aplici măsurile de prim ajutor unei persoane care se află în șoc anafilactic. În cazurile severe, anafilaxia netratată poate duce la deces într-o jumătate de oră. O pastilă antihistaminică nu este suficientă pentru a trata șocul anafilactic. Aceste medicamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor de alergie, dar lucrează prea încet în cazul unei alergii severe.

Cum se tratează șocul anafilactic?

șoc anafilactic-imagine cu seringă și medicamente

Tratamentul se aplică în regim de urgență, în ambulanță și apoi la spital și constă în primul rând în administrarea de epinefrină (adrenalină). Dacă este cazul, se pot injecta apoi corticosteroizi și antihistaminice, printr-un tub conectat la venele pacientului. În cazuri foarte grave poate fi necesară o intubație traheală.

Cum prevenim șocul anafilactic?

Cel mai bun mod de a preveni șocul anafilactic este ca persoana alergică să evite contactul cu factorii alergeni declanșatori. Dacă acest lucru nu este posibil, există posibilitatea unei desensibilizări prin injecții repetate cu doze infime din substanța care cauzează alergiile respective. În plus, persoana supusă acestui risc trebuie să aibă întotdeauna asupra sa injecții cu adrenalină, care să-i poată fi administrate și în absența unui medic.

De asemenea, testele alergologice îți pot spune la ce substanțe ești alergică și ce alimente, medicamente trebuie să te ferești ca să nu suferi nici un șoc anafilactic.

Dacă tu sau copilul tău ați făcut vreodată o alergie severă la o substanță, mergi la medic și cere-i să-ți prescrie un auto-injector de epinefrină pentru a-l purta cu tine oriunde și pentru a-l folosi în caz de șoc anafilactic. Spune-le prietenilor sau cunoștințelor la ce ești alergică și informează-i cum ar putea să te ajute în cazul în care suferi de un șoc anafilactic.

Surse: mayoclinic.com; webmd.com; sfatul medicului.ro

 

Surse foto: Pixabay, iStock

Articolul urmator
Jennifer Lawrence, primul interviu după ce a devenit mamă. Ce nume a ales pentru băiețelul ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor
    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor

    Tu știi să acorzi primul ajutor? Încă nu? Trebuie neapărat să faci cursuri în acest sens! Astfel, nu vei risca să fii martor/ă la o tragedie pe care o poți evita. Un...

    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

    Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

    Șocul unei mame când a descoperit că prietena ei îi alăpta pe ascuns copilul
    Șocul unei mame când a descoperit că prietena ei îi alăpta pe ascuns copilul

    Până unde poate merge o prietenie? O femeie din Malaysia, pe nume Afieqahhasanah, a rămas traumatizată după ce a aflat că prietena ei i-a alăptat copilul, în secret, de mai...

    De ce este important ca cei mici să știe regulile de prim ajutor?
    De ce este important ca cei mici să știe regulile de prim ajutor?

    Acordarea primului ajutor este o abilitate care ne învață cum să intervenim într-o situație de criză, ca să salvăm viața cuiva. Putem învăța să acordăm primul...

    Șocul unor părinți când au descoperit că fiul lor avea cancer. "Credeam că are un virus la stomac"
    Șocul unor părinți când au descoperit că fiul lor avea cancer. "Credeam că are un virus la stomac"

    Boala nu ține cont de vârstă sau de puritatea sufletului. Tot mai des auzim cazuri de copii diagnosticați cu cancer sau alte afecțiuni care le pun viața în pericol. Cu...

    Soțul meu i-a cerut fiului nostru de 4 ani să nu-mi spună un „secret" de-al lor. Am avut parte de șocul vieții...
    Soțul meu i-a cerut fiului nostru de 4 ani să nu-mi spună un „secret" de-al lor. Am avut parte de șocul vieții...

    Ce faci când te întorci dintr-o călătorie de afaceri și îți auzi soțul șoptindu-i copilului la ureche: „să nu-i spui lui mami secretul nostru”? Despre ce...

    Cum ne facem copiii să înțeleagă că este în regulă să ceară ajutor?
    Cum ne facem copiii să înțeleagă că este în regulă să ceară ajutor?

    Este esențial să cerem ajutor atunci când avem nevoie. Însă uneori, nu știm cum și când să cerem ajutor. Copiii, cu atât mai mult, au nevoie să fie ghidați ca...

    Primul travaliu a durut puțin, al doilea a fost un chin! Când crezi că ești expertă în nașteri după primul copil și ți se dovedește contrariul
    Primul travaliu a durut puțin, al doilea a fost un chin! Când crezi că ești expertă în nașteri după primul copil și ți se dovedește contrariul

    Nicio sarcină nu seamănă una cu cealaltă, iar mitul conform căruia durerile la a doua naștere se simt mai ușor, nu a fost valabil și în cazul meu!

    © 2025 Qbebe