Atunci când un părinte este mult prea permisiv, abilitățile copilului și independența lui au de suferit. O femeie pe nume Stacy Hoch a ajuns la această constatare atunci când a realizat că fiica ei în vârstă de 9 ani nu-și poate lega singură șireturile.
Motivul? Se pare că mama nu își învață copiii anumite lucruri și nu abordează anumite subiect până când ei nu manifestă interes în acest sens. Din dorința de a nu-și forța copiii până când nu sunt pregătiți, femeia a fost nevoită să îi arate fiicei sale cum să își încheie șireturile într-un magazin.
„De fiecare dată când m-am așezat la picioarele ei să-i arăt cum se lege șireturile, ba era confuză, ba se gândea la altceva”
„Fiica mea avea nevoie de o pereche de pantofi noi de sport pentru o drumeție pe care urma să o facem împreună. Ușor de zis și părea ușor de făcut. Numai că atunci am realizat că la vârsta de nouă ani, fata mea nu știa să își lege șireturile la pantofi. Unii părinți ar putea spune că era prea mare pentru a învăța acest truc foarte util în viață.
Alții m-ar putea blama că am fost foarte neglijentă ca părinte cu ea. Dar de fiecare dată când m-am așezat la picioarele ei să-i arăt cum se lege șireturile, ba era confuză, ba se gândea la altceva. Așadar nu am insistat să o învăț, copleșind-o cu atâtea informații noi.
Numai că în ziua în care am mers la cumpărături pentru a găsi pantofii perfecți de drumeție, am decis să mai fac o încercare, să văd dacă este interesată să învețe. Nu era chiar situația ideală să o învăț să-și lege șireturile pentru că așteptam la o coadă lungă în magazin și erau foarte mulți oameni care stăteau la rând.
Dar am învățat-o în cele trei minute cât am așteptat casiera să ne încaseze bunul cumpărat. Fiica mea părea foarte intrigată de provocarea pe care o lansasem. Țin să menționez că are ADHD, așa că am știut că este momentul potrivit să o învăț pentru că era suficient de concentrată pe sarcina pe care i-o prezentam.
Și-a legat și și-a desfăcut singură șireturile la pantofi la perfecție. Pe parcursul drumeției a reușit de fiecare dată când trebuia să își lege pantofii. Ulterior, i-am arătat cum să dubleze nodul astfel încât să nu se mai dezlege”, mărturisește mama.
Cum să-ți înveți copilul să-și lege singur șireturile: 3 metode infailibile
„Aștept ca micuții mei să manifeste interes asupra unui anumit lucru înainte să-i învăț”
Stacy are patru copii și mărturisește că în cazul fiecăruia dintre ei a abordat o strategie unică, mai ales în timpul antrenamentului la oliță. Atunci când s-au arătat interesați să nu mai facă nevoile în scutece, le-a arătat cum să o facă la oliță.
Dacă au dat semne de frică sau de stres în acest timp, mama i-a lăsat în pace. Și se pare că toți frații au stăpânit prin magie tainele oliței în jurul vârstei de trei ani, fiecare în propriul său ritm.
„Aceeași strategie pe care am folosit-o cu olița este motivul pentru care nu o oblig pe fiica mea, elevă în clasa a III-a, să citească mai mult. Din cauza dizabilității de învățare pe care o are, nu o oblig să citească mai mult.
Citește numai ce îi place, eu nu insist asupra acestui lucru. Pentru că interesul ei pentru lectură nu este încă prezent, nu înseamnă că nu va exista la un moment dat. Am încredere în acest lucru și vreau ca abilitățile ei de cititor să fie scoase la iveală la timpul potrivit”, susține mama.
Copiii mei refuză să citească, oricât de mult aș insista. Ce să fac?
„Fiecare dintre copiii mei se dezvoltă în propriul ritm”
Stacy își amintește că nici ea nu a fost o cititoare înrăită și abia în clasa a IX-a a început să iubească lectura. Această menționează că nu a fost un elev slab la învățătură, ci pur și simplu nu era pregătită să devină un cititor pasionat. Și această tehnică a aplicat-o și pentru copiii ei.
„Vreau ca ai mei copii să se simtă în siguranță atunci când învață lucruri noi. Nu vreau să facă față pur și simplu la suprasolicitarea senzorială sau frustrarea de a învăța un lucru nou, sau din obligațe. Când copiii învață ceva de care chiar sunt interesați, procesul este mult mai ușor, mai sigur și mai plăcut pentru toți.
Tocmai de aceea sunt privită ca o mamă bună doar de copiii mei. Iar stilul meu educațional nu este pentru oricine. Unii părinți ar putea să nu fie de acord cu abordarea mea, în schimb în altă familie s-ar putea chiar să fie perfectă”, concluzionează Stacy.
Fiecare părinte are propria abordare de parenting și de a gestiona lucrurile. Cu siguranță răbdarea și alegerea momentului potrivit reprezintă cea mai bună metodă prin care copiii să învețe diferite lucruri, să fie implicați în mod blând în activități pe care să le facă din plăcere, nu din obligație.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com, unsplash.com
Surse articol: businessinsider.com