Aspecte importante si cauze
Aproximativ 90% din parul vostru se afla in proces de crestere intr-un anumit moment, in timp ce restul de 10% se afla intr-o faza de repaus. La un interval de 2-3 luni parul aflat in faza de repaus cade si permite sa fie inlocuit de unul nou (intr-o zi o femeie pierde uzual aproximativ 100-125 fire de par). In termeni medicali, caderea excesiva a parului este cunoscuta drept telogen effluvium si apare la 1-5 luni post partum (cel mai des fenomenul este observabil la 3 luni dupa nastere cand foliculii pilari se reinnoiesc, afectand pana la 60% din par), reprezentand o problema comuna cu care se confrunta mamele (in procent de 40-50%) si, din fericire, este temporara (desi multe mame se tem ca vor deveni chele); nu trebuie sa presupuneti ca suferiti de carente in nutritie sau vitaminice (exista si exceptii) si nu aveti nevoie de vreun tratament special, fiind pur si simplu o chestiune hormonala.
Ce se intampla de fapt? In timpul sarcinii, nivelele crescute de estrogen prelungesc stadiul de crestere si sunt prezente mai putine fire de par in faza de repaus (cad mai putine), prin urmare veti beneficia de o podoaba capilara mai bogata. Dupa nastere, nivelele hormonale scad (de fapt revin la normal) si mult mai multi foliculi pilari intra in faza de repaus, observand fie la baie, fie pe perie o multitudine de fire cazute (chiar in smocuri), ciclul de reinnoire revenind la normal. Insa acest inconvenient este de scurta durata, iar parul isi va recapata structura obisnuita in aproximativ 6-12 luni dupa nastere. Nu toate femeile observa modificari dramatice in acest sens in timpul sarcinii sau in perioada post partum, iar cele care observa beneficiaza de obicei de par lung.
Exista si unele situatii in care caderea parului incepe in timpul sarcinii (desi la majoritatea gravidelor in acesta perioada parul are un aspect bogat si revigorat) deoarece un numar ridicat de fire de par intra intr-o faza de repaus, o parte normala a ciclului caderii parului. De obicei aceasta problema nu este suficient de agresiva incat sa cauzeze portiuni chele sau pierdere permanenta a parului si se va diminua dupa nastere (in decurs de 3-4 luni). Retineti ca in situatiile in care observati o pierdere excesiva de par pe durata sarcinii, trebuie sa aplelati la medic deoarece poate fi vorba de o carenta de vitamine sau minerale.
Citeste si:
Parul tau: inainte, in timpul si dupa sarcina
Schimbarile corpului dupa nastere
Tu stii ce modificari au loc in organismul mamei dupa nastere?
Alte cauze pentru caderea parului
Caderea parului dupa nastere poate avea insa si alte cauze, cum sunt anemia sau probleme ale tiroidei, dar si modificari in echilibrul hormonal al estrogenului, cum sunt: intreruperea pilulelor contraceptive sau a altei metode hormonale contraceptive, avort spontan sau deces intrauterin, dezechilibru hormonal de orice natura.
Doamna doctor Mihaela Leventer - Medic dermatolog Dr Leventer Centre ne mentioneaza:
"Caderile difuze de par apar si in avitaminoze, in anemie, dupa episoade febrile prelungite, dar si ca semn al unei afectiuni tiroidiene sau a unui ovar polichistic. Parul cade si in cadrul unor afectiuni cutanate ca de exemplu dermatita seboreica sau ca urmare a administrarii unor medicamente ca de exemplu hipolipemiante, hipotensoare, citostatice si altele. Femeile care tin regimuri alimentare repetate, cu evitarea grasimilor sau care devin raw vegane se confrunta si cu rarirea podoabei capilare. Ingrijirea cosmetica agresiva, ca vopsirea si intinderea firelor de par cu placa poate genera cadere accentuata."
In cazul in care observati o inflamatie la nivelul scalpului este posibil sa existe o alta problema asociata caderii parului si trebuie sa apelati la un specialist (dermatolog).
Tratament
Nu puteti impiedica caderea firelor de par insa aveti posibilitatea sa experimentati diverse tunsori sau produse (destinate volumului sau fortifierii sau chiar tratamente naturiste care de obicei nu prezinta contraindicatii - urmariti eventuale reactii alergice) pentru a conferi parului un aspect mai bogat; puteti schimba pozitia cararii (de obicei parul cade mai pregnant intr-o portiune a capului) sau taia varfurile (pentru un aspect sanatos).
In general, mamele apeleaza la tunsori scurte ce usureaza si activitatile legate de ingrijirea bebelusului (firele lungi de par pot cadea pe bebelus si se pot infasura de degete sau incheieturi provocandu-i disconfort). De asemenea, caderea parului este mai evidenta la spalatul pe cap sau la periat, prin urmare puteti "incetini" procesul printr-o samponare mai rara si lasarea parului sa se usuce in mod natural - este mai fragil cand este ud (fara a apela la perie sau la uscator de par cu aer cald; daca optati pentru perie, urmariti sa dispuna de peri rari). Utilizati sampoane si balsamuri ce contin biotina si siliciu. Evitati coafurile in care parul este strans si stresat suplimentar (coada, coc, bentite sau onduleuri/indreptare cu placa etc.), iar daca optati pentru ele prindeti parul mai lejer. Este important si sa dispuneti de o alimentatie bogata in fructe si legume (ce contin flavonoide si antioxidanti ce confera protectie foliculilor pilari si stimuleaza cresterea parului) si sa reduceti nivelul de stres zilnic (poate afecta parul). Puteti apela si la suplimentarea alimentatiei cu urmatoarele nutrimente: complexul de vitamine B, biotina, vitamina C, vitamina E, zinc (cu acordul medicului).
Veti observa un par fin ce creste la baza scalpului odata ce faza de repaus s-a incheiat, insa adeseori texura podoabei capilare nu ramane aceeasi (poate fi mai ondulata sau mai dreapta, mai uscata sau mai grasa decat inainte de sarcina din cauza nivelelor hormonale fluctuante). In cazul in care caderea parului nu se opreste si dupa 6 luni de la nastere, trebuie sa apelati la un dermatolog deoarece poate fi vorba de anemie, iar daca sunt prezente si alte simptome poate fi asociata o tiroidita postpartum.
Doamna doctor Mihaela Leventer - Medic dermatolog Dr Leventer Centre ne mentioneaza:
"Schimbarile hormonale din sarcina pot genera modificari ale aspectului pielii si caderea parului la unele femei. Cea mai intensa cadere de par se inregistreaza insa dupa nastere in perioada de alaptare. Stresul dat de prezenta micutului in familie, noptile nedormite isi spun cuvintul. In plus sangerarea la nastere produce anemie care influenteaza podoaba capilara. Alaptarea se pare ca este obositoare. Organismul mamei se confrunta cu schimbari hormonale majore, cu avitaminoza si lipsa unor minerale. De aceea imediat dupa nastere nu este bine ca mama sa inceapa diete de slabire. Este necerara adaugarea in alimentatie de ingrediente care sa contina fier, vitamine din complexul B, minerale ca seleniu, calciu si zinc. Alimentatia care sa cuprinda toate principiile alimentare este masura de conservare a vitalitatii firelor de par. De asemenea se recomanda utilizarea unor produse de ingrijire capilara adaptate tipului de par. Reducerea oboselii va revigora si aspectul parului. Daca insa caderea de par continua dincolo de primele patru luni este necesar un consult la specialist pentru efectuarea unor analize si inceperea unui tratament adaptat problemei. Tratamentul cel mai bun este cel care se alege in fuctie de rezultatele analizelor. Tratamentele cel mai mult recomandate contin amestecuri de vitamine si minerale pentru par dar si produse specifice pentru corectarea deficitelor ce duc la caderea exagerata a parului."
Citeste si:
Tratamente naturiste impotriva caderii parului
Masti naturale de ingrijire a parului in timpul sarcinii si dupa nastere
Multumim doamnei doctor Mihaela Leventer pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
www.wikihow.com; www.babycenter.com; http://americanpregnancy.org; www.netdoctor.co.uk/