1. Laptele matern contine multe substante hranitoare si confera protectie
Laptele matern are o concentratie crescuta in lipide si lactoza, iar mineralele sunt in concentratie mica, corespunzator cu nevoile sugarului. Compozitia formulelor de lapte pentru sugar este stabilita astfel incat sa se apropie cat mai mult posibil de compozitia laptelui matern, in acest fel asigurandu-se aportul nutritiv optim pentru copil.
Principalul glucid al laptelui uman este lactoza (~90%). Lactoza are mai multe roluri foarte importante pentru bebelusi:
- favorizeaza procesele fermentative si inhiba procesele de putrefactie care au loc in intestinul gros
- stimuleaza absorbtia calciului
- reprezinta sursa de galactoza pentru organism (lactoza este formata din glucoza si galactoza)
- este principalul component osmotic al laptelui uman, concentratia lui crescuta compensand concentratia scazuta de saruri, lucru foarte important intrucat echilibrul osmotic trebuie sa fie pastrat
Laptele din urma (de la sfarsitul suptului) este bogat in vitamina K, sugarul fiind astfel protejat de efectele lipsei acestei vitamine din alimentatie si anume boala hemoragica a nou-nascutului (hipoprotrombinemia fiziologica).
Laptele de mama este mai bogat in colesterol decat laptele de vaca. Acest lucru este important deoarece prematurii, de exemplu, au nevoie de aport de colesterol din dieta, intrucat ei nu-si pot sintetiza singuri cantitatea necesara, neavand o dezvoltare enzimatica corespunzatoare. De fapt, acest lucru este important pentru toti sugarii, deoarece dezvoltarea mecanismelor de control ale nivelului de colesterol din sange depinde foarte mult de nivelul colesterolului din alimentatie.
Factorii de crestere din laptele matern ajuta la dezvoltarea functiilor gastrointestinale si ale tractului respirator.
Sistemul imunitar al bebelusului nu poate sa il apere pe bebelus de infectii, de aceea are nevoie de lapte uman pentru a-i conferi aceasta protectie. Care este mecanismul prin care laptele uman confera protectie? Daca mama contacteaza o infectie, la scurt timp, organismul mamei "fabrica" anticorpi impotriva respectivei bacterii, anticorpi care vor fi secretati si in laptele matern. Astfel, prin hranirea sugarului la san, vor fi transferati si acestuia, asigurand protectia (desigur, pe o perioada limitata) impotriva germenului respectiv.
Astfel, putem spune ca imunitatea mamei protejeaza si copilul hranit la san, lucru foarte important deoarece i se acorda sugarului ragazul de a-si dezvolta si matura propriul sistem imun, pentru a face fata singur agresiunilor din mediul extern.
2. Laptele matern poate fi toxic
Daca consumi sau ai consumat anumite alimente sau bauturi toxice (multa carne prajita, fast-food, sucuri carbogazoase), pastile sau fumezi, laptele tau matern poate avea de suferit, si evident, si bebelusul tau, care se hraneste din tine.
Cafeaua, bauturile alcoolice si cofeina, ceaiul si ciocolata agita copilul si de aceea se recomanda a fi consumate numai ocazional si cu moderatie de catre mama care alapteaza la san.
|
Tutunul ar trebui interzis deoarece scade productia de lapte si diminueaza reflexul de expulzie a laptelui. Este indicat ca sugarul si copilul in general sa nu inhaleze fum de tigara.
Medicamentele pot trece prin laptele matern si la copil, astfel incat este necesara prudenta maxima in administrarea acestora. Este bine ca de fiecare data cand mamei i se administreaza un medicament, acest lucru sa se realizeze la recomandarea si sub controlul medicului, deoarece unele medicamente pot avea consecinte devastatoare asupra copilului hranit la san.
De aceea mananca cat mai sanatos, legume, fructe, carne fiarta sau gratar, bea numai sucuri naturale, nu fuma si nu consuma bauturi alcoolice. Asa, vei avea grija nu doar de viata ta ci si de viata micutul tau.
3. Stimularea laptelui
Foarte multe mamici sunt stresate de ideea ca ar putea sa nu aiba destul lapte pentru nevoia bebelusului. Acest stres, in masura in care se manifesta puternic, poate fi el insusi un factor care inhiba lactatia, deoarece hormonii lactatiei sunt extrem de "sensibili": se inhiba sub actiunea celui mai mic stres.
In primul rand, mama trebuie sa verifice daca este o problema reala sau una falsa. De regula, daca bebelusul plange si vrea la san foarte des (ex: la fiecare ora) inseamna ca nu exista destul lapte, insa aceasta este o situatie de moment. Stimulati de suptul bebelusului, sanii vor produce in curand mai mult lapte (cantitatea de lapte produsa de organismul mamei se adapteaza nevoilor bebelusului). Ajustarea poate dura cateva zile, timp in care nu este necesar sa fie suplimentat laptele matern cu altceva. Daca bebelusul este pus la san mai des, isi va procura suficienta hrana, iar daca i se face foame, va suge mai puternic, stimuland mai intens secretia lactata.
Exista diferite modalitati de a stimula producerea unei cantitati mai mari de lapte: incepand cu un consum mai mare de lichide (in special lapte, bere fara alcool), continuand cu ceaiuri pentru lactatie (exista o formula speciala de ceai granulat de la Hipp) si cu alte preparate disponibile in farmacii (ex: Galactogil).
4. In timpul alaptarii se creeaza o adevarata legatura intre mama si fat
Asa cum se stie si cum se si vede, in timpul alaptarii, bebelusul sta foarte lipit de corpul mamei. Pentru el acest lucru este extrem de important pentru ca ii da sentimentul de protectie si siguranta. Pentru bebe, suptul este o activitate foarte placuta, care inseamna mult mai mult decat hrana. Din punctul sau de vedere nu exista niciun motiv pentru care ar trebui sa termine rapid aceasta activitate. La fel si mama, care are, in aceste momente, prilejul de se apropia foarte mult de copilul ei si a-i oferi dragostea care „curge" si in laptele matern.
5. Alaptarea-proces placut atat pentru sugar cat si pentru mama
Alaptarea trebuie sa fie un proces simplu, placut, nu trebuie sa doara, trebuie sa fie un obicei relaxant atat pentru bebe cat si pentru tine.
Stresul, grijile de orice fel, anxietatea etc. constituie factori care inhiba lactatia. In perioada de lauzie este indicat ca singura grija a mamei sa fie bebelusul si refacerea propriului organism. Trebuie alungate orice griji legate de serviciu, de treburile casnice, de aspectul fizic etc. Toate la timpul lor. Imediat dupa nastere este esential ca mama si bebelusul sa fie sanatosi si sa se simta bine.
Este bine ca bebelusul sa fie lasat sa suga atat timp cat doreste. Se spune ca in mod normal bebelusul goleste sanul in aproximativ 10-15 minute. Exista chiar studii care arata ca, in medie, bebelusul isi procura in primele 10 minute de supt aproximativ 80% din necesarul de hrana (din care aproximativ 50% in primele 2 minute). Exista si bebelusi care mananca foarte incet, de exemplu exista bebelusi care sug 30-60 de minute. Daca bebelusul mananca mai incet, este bine sa fie lasat sa manance atat timp cat doreste.
Daca bebelusul este intrerupt inainte de a se fi saturat, cel mai probabil va solicita in scurt timp sa fie pus din nou la san, putand induce mamei teama ca nu are destul lapte (sau ca laptele nu e destul de consistent).
Atentie! Chiar si bebelusii care mananca foarte repede prefera adeseori sa mai "molfaie" sanul si dupa ce s-au saturat (sau dupa ce au golit sanul), doar pentru placerea senzatiei. Daca bebelusului ii face placere aceasta activitate nu trebuie intrerupt. In acest sens este esential sa fie gasita o solutie pentru ca alaptarea sa nu fie dureroasa pentru mama.
Pentru a alimenta copilul la san nu este nevoie de biberoane, de sterilizarea acestora si mai ales nu este nevoie de alte formule de lapte care ar costa suplimentar.