- Ce reprezintă colesterolul
- Care sunt cele mai cunoscute cauze responsabile pentru creșterea colesterolului „rău"
- Sucuri naturale ce pot contribui la scăderea colesterolului
- Suc de grapefruit, țelină și lămâie
- Suc verde
- Suc de sfeclă, de portocală, de fructe de pădure și germeni de grâu
- Suc de anghinare și țelină
- Idei de smoothie-uri ce pot contribui la scăderea colesterolului
- Smoothie din afine și avocado
- Smoothie „clasic"
- Smoothie cu fructe și ovăz
- Smoothie din fructe de pădure, portocală, banană, papaya și morcov
Ce reprezintă colesterolul
Colesterolul constă într-o substanță grasă produsă de către ficat (cam 1000 de mg pe zi).Principalele sale funcții sunt următoarele:
• Contribuie la formarea membranei celulelor
• Are rol în procesul de digestie la nivel intestinal
• Sprijină formarea anumitor hormoni (precum cei sexuali)
Cu alte cuvinte, colesterolul are un rol vital în corpul nostru. El este de două feluri:
• Colesterol cu o densitate mai mare de lipoproteine (colesterol „bun")
• Colesterol cu o densitate mai mică de lipoproteine (colesterol „rău")
Periculos pentru sănătatea noastră este când acest ultim tip de colesterol ajunge să aibă un nivel ridicat. În aceste condiții, el nu va fi metabolizat așa cum trebuie de către organism și va ajunge să se depoziteze pe vase și artere, crescând predispoziția spre apariția unor afecțiuni cardiovasculare grave.
De aceea, este necesar să ne monitorizăm constant nivelul colesterolului „rău" , astfel încât să ne expunem cât mai puțin riscurilor.
Care sunt cele mai cunoscute cauze responsabile pentru creșterea colesterolului „rău"
Medicii spun că printre cele mai importante cauze ce pot duce la creșterea nivelului acestui tip de colesterol se numără:
• O dietă dezechilibrată (Mai exact, este vorba despre o dietă orientată preponderent spre alimente ce conțin grăsimi saturate, ce au tendința de a se stoca foarte ușor în corpul nostru și care nu pot fi eliminate în mod corespunzător)
• Circumferința mare a taliei
• Obezitatea
• Lipsa activității fizice
• Diabetul
• Fumatul și consumul de alcool
• Factorul genetic
Citește și: Ce trebuie sa stii despre colesterol
Sucuri naturale ce pot contribui la scăderea colesterolului
În afara medicamentelor de sinteză, experții sunt de părere că , dacă ne confruntăm cu un nivel ridicat al colesterolului, ar trebui să recurgem și la sucuri naturale. Datorită combinațiilor de fructe și legume, acestea ne vor oferi antioxidanții și nutrienții de care avem nevoie pentru a reduce acțiunea radicalilor liberi (responsabili inclusiv cu lezarea arterelor în caz de colesterol ridicat) și pentru a ne menține organismul într-o stare cât mai bună.
Iată câteva sugestii de sucuri naturale ce pot reduce nivelul colesterolului „rău":
Suc de grapefruit, țelină și lămâie
Grapefruitul și țelina sunt printre cele mai indicate alimente pentru a reduce depozitele de colesterol de pe artere, contribuind totodată la menținerea elasticității acestora. De asemenea, lămâia are rolul de a elibera toxinele din organism.
Mai mult, această combinație este considerată de către specialiști ideală pentru persoanele ce suferă de diabet și se confruntă cu un nivel ridicat al colesterolului. Ea va contribui inclusiv la întărirea imunității acestora!
Ingrediente pentru 1 porție de Suc de grapefruit, țelină și lămâie
• 1 grapefruit
• 2 tulpini de țelină (de pețiol)
• 1/4 de lămâie
• opțional: o bucățică (cam 2 cm) de ghimbir
Cum se prepară Sucul de grapefruit, țelină și lămâie:
• Grapefruitul se va curăța de coajă și se va pune în blender.
• Țelina se spală și se pune și ea în blender.
• Lămâia va fi stoarsă și pusă peste aceste ingrediente.
• Dacă vreți, pentru un plus de aromă adăugați și ghimbir
Veți obține un suc pe care îl veți bea cât mai proaspăt.
Suc verde
Sucurile verzi sunt binecunoscute pentru capacitatea de a topi grăsimile și colesterolul, îmbunătățind circulația sângelui și scăzând nivelul tensiunii arteriale. Practic ele vor curăța sângele, vor detoxifia organismul și vor reda elasticitatea vaselor de sânge.
Printre cele mai recomandate fructe și legume verzi, ideale pentru prepararea unor sucuri ce pot scădea nivelul colesterolului, se numără: spanacul, sparanghelul, broccoli, varza de Bruxelles, varza, țelina, salata kalé, salata verde, pătrunjelul, năsturelul, merele verzi, ovăzul verde etc.
Să vedem o rețetă care include unele dintre legumele și fructele menționate mai sus.
Ingrediente pentru 1 porție de Suc verde:
• 2 mere verzi
• 3/4 frunze de salată kale sau un pumn de spanac
• 2 tulpini de țelină de pețiol
• legătură mică de pătrunjel
• 1/4 de lămâie
• bucățică de ghimbir (de aprox. 1,5-2 cm)
Tot ce vei avea de făcut va fi să speli ingredientele, să le tai bucățele și să le introduci în blender. Nu uita de ghimbir, care este și el benefic pentru reducerea colesterolului, în contextul în care proprietăți antiinflamatoare.
Suc de sfeclă, de portocală, de fructe de pădure și germeni de grâu
Atât sfecla, cât și fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți și contribuie la reducerea colesterolului. Germenii de grâu sunt bogați în fibre, iar portocala este plină de vitamina C, având rol antiinflamator.
Pentru a prepara sucul vei avea nevoie de:
• 1 sfeclă
• 1 pahar suc natural de portocale
• 1/2 cană de zmeură
• 1/2 cană afine
• 1 lingură germeni de grâu
• 1 cană de apă
Vei proceda astfel:
• Sfecla va fi spălată, curătață și tăiată bucățele.
• Zmeura și afinele vor fi spălate și puse în blender, alături de sfeclă.
• Sucul de portocale (preparat în prealabil) va fi adăugat peste toate ingredientele și nu vei uita nici de germenii de grâu.
• Pentru ca sucul să se mai subțieze, adaugă treptat și apa.
Ideal este ca acest suc să fie băut cât mai des, preferabil dimineața.
Suc de anghinare și țelină
Anghinarea este una dintre cele mai benefice plante pentru scăderea colesterolului, având totodată capacitatea de a regla tensiunea arterială.
Alături de ingredientele de mai jos poți prepara cu ușurință un suc ideal pentru a fi băut de două ori pe zi, mai ales dimineața și la cină. Îl vei pregăti din:
• 1 anghinare (deja fiartă)
• 2 tulpini de țelină de pețiol
• 1/2 căpățână de usturoi
• 1/2 de pahar de apă
După ce ai la îndemână ingredientele, nu va trebui decât să le pui pe toate în blender, până când vei obține o pastă omogenă.
Idei de smoothie-uri ce pot contribui la scăderea colesterolului
Asemenea sucurilor, și anumite smoothie-uri sunt ideale pentru scăderea colesterolului „rău".
Pe de o parte, smoothie-urile conțin legume bogate în antioxidanți, al căror gust va fi mascat în combinație cu fructele și alte ingrediente. Printre cele mai indicate legume pentru astfel de smoothie-uri pot fi incluse legumele cu frunze verzi (precum spanacul, salata kale, varza, broccoli etc.) dar și castraveții sau dovleacul.
Pe de altă parte, smothie-urile au în compoziție și fructe bogate în nutrienți esențiali, cum ar fi: fructe de pădure, citrice, căpșune, struguri, mere, avocado, papaya, ananas etc.
Iată cum ar putea valorificate aceste fructe și legume în smoothie-uri adecvate pentru a scădea colesterolul.
Smoothie din afine și avocado
Afinele sunt pline de antioxidanți și foarte aromate, în timp ce avocado conține grăsimi sănătoase.
Pentru a obține 1 porție din acest smoothie veți avea nevoie de:
• 1/2 de avocado
• 1 cană de afine
• 1 cană de apă de cocos
• sucul de la 1 lămâie
• 4 cuburi de gheață
Tot ce veți avea de făcut va fi să combinați toate ingredientele în blender. Dacă vi s pare că nu este suficient de dulce, puteți adăuga și o linguriță de miere.
Puteți face acest smoothie și mai valoros din punct de vedere nutritiv puteți să adăugați și o mână de spanac.
Smoothie „clasic"
Un smoothie preparat din legume verzi și fructe este o gustare numai bună pentru reducerea nivelului colesterolului.
Îl veți prepara simplu dacă veți dispune de:
• 1/2 de castravete (cu tot cu coajă)
• 2 tulpini de țelină
• 1 piersică (de mărime medie)
• 1/4 avocado
• 1 portocală
• 1/2 pahar de apă
După ce veți pune ingredientele în blender, veți adăuga treptat și apa. Veți obține 2 porții de smoothie.
Smoothie cu fructe și ovăz
Ovăzul este și el important pentru scăderea colesterolului și va furniza fibre de calitate.
Puteți pregăti un smoothie aromat și cremos din:
• 1/4 cană fulgi de ovăz
• 1/2 cană de lapte
• 1/4 cană de apă
• 1/3 cană de iaurt grecesc
• 1 măr
• 1 curmală
• 1 linguriță de esență de vanilie
• 1/2 linguriță scorțișoară pudră
• câteva picături de lămâie
• câteva cuburi de gheață
Toate componentele acestui smoothie (se va obține 1 porție) vor fi puse în blender, până va rezulta o pastă omogenă. Pentru un plus de gust dulce se poate adăuga și o jumătate de linguriță de sirop de arțar.
Smoothie din fructe de pădure, portocală, banană, papaya și morcov
Toate fructele din acest smoothie sunt pline de antioxidanți ce vor îmbunătăți starea vaselor de sânge. Morcovul este și el plin de nutrienți valoroși, ce pot proteja sănătatea inimii.
Nu va trebui decât să puneți ingredientele într-un blender. Să vedem în ce cantități sunt necesare acestea pentru 1 porție de smoothie pentru reducerea colesterolului:
• 1/2 de cană de afine
• 1/2 de banană
• 1/4 cană suc de portocale
• 1/2 suc de struguri roșii (pregătit în prealabil)
• 1/2 de papaya
• 1/4 de morcov
Citește și: Ce să mănânci pentru a-ți crește nivelul colesterolului bun
Voi știați până acum faptul că și sucurile și smoothie-urile ne pot fi utile pentru scăderea colesterolului?
Surse:
www.everydayhealth.com; www.healthambition.com; www.juicingwithg.com;www.juicing-for-health.com; www.steptohealth.com; www.wikihow.com