Prima iubire adevărată a unei fetițe este tatăl ei. Un lucru indubitabil, cunoscut de toate fetele care își iubesc tații mai presus decât orice, tata este etalonul de bărbat pe care fata îl va căuta în potențialii parteneri, când va crește.
Încă din copilărie, tatăl joacă un rol foarte important în viața unei fetițe pentru ca, la maturitate, să devină modelul de bărbat pe care ea și l-ar dori alături.
„Cred că felul în care ne dezvoltăm depinde de ceea ce ne-au învățat tații noștri în momente de cumpănă, când nu încercau să ne învețe nimic. Suntem toți creați din mici frânturi de înțelepciune”, spunea Umberto Eco.
Pentru că nu numai Ziua Mamei, ci și ziua tatălui este importantă, copiii din întreaga lume își aștern sentimentele pe felicitări făcute de mâna lor, fac cadouri taților sau pur și simplu le oferă o îmbrățișare din inimă.
Ziua Tatălui trebuie onorată așa cum se cuvine pentru că Sonora Louise Smart Dodd din Washington, Spokane a dus o „bătălie”, de 5 decenii care a început în 1910 pentru ca tații să beneficieze de meritele și recunoștința copiilor lor.
Așadar, Ziua Tatălui a fost stabilită ca sărbătoare în Statele Unite în 1972. Ziua Tatălui reprezintă un moment de a sărbători și de a onora bărbații remarcabili care modelează viața copiilorlor. Pe măsură ce se apropie această zi importantă, fetițele devenite femei din întreaga lume se gândesc la lecțiile valoroase pe care le-au primit de la tații lor.
„De mică, tatăl meu mi-a insuflat mie și celor trei frați mai mari, importanța educației”
Este și cazul unei femei pe nume Christine Fuchs care îl celebrează pe tatăl ei Konrad în fiecare an. Acum, la 84 de ani, este același bărbat plin de viață care locuiești în Austria, țara unde a copilărit autoarea.
„Tatăl meu s-a născut la Salzburg, Austria, în 1938, cu puțin înainte de începutul celui de-al doilea război mondial. El a obținut succes după succes, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, împărtășindu-mi înțelepciunea care după care mă ghidez și în ziua de astăzi.
Aș vrea să împărtășesc cele trei lecții importante pe care mi le-a dat tatăl meu. Lecția 1: valorifică educația. De mică, tatăl meu mi-a insuflat mie și celor trei frați mai mari, importanța educației. Deși nu ne-a oferit bunuri materiale scumpe, a crezut ferm în investiția într-un viitor mai bun, prin puterea cunoașterii.
În anii adolescenței, fiecare dintre noi a avut ocazia să petreacă mai multe veri locuind cu familii din Anglia, Irlanda sau Franța. Din acest experiențe am învățat nu numai limba engleză și franceză, ci am fost expuși la diferite culturi care ne-au oferit o altă perspectivă asupra lumii.
Când a trebuit să aleg o universitate, tata mi-a susținut cu generozitate decizia de a studia în Statele Unite, deși Austria oferea educația universitară gratuită. Am căpătat un sentiment de recunoștință și hotărârea de a profita la maximum de fiecare oportunitate care mi-a apărut în cale”, mărturisește femeia.
Cum influenteaza comportamentul tatalui dezvoltarea copilului tau
Luxul și opulența nu sunt importante în viață, ci economiile și liniștea
Femeia, ajunsă la maturitate, își amintește de alte două lecții importante pe care tatăl ei le-a oferit și care au ajutat-o în viață.
„Lecția 2: trăiește modest. Deși a tata a progresat în carieră și salariul lui a tot crescut, având colegi care și-au cumpărat case mai mari, mașini de lux, noi am rămas în aceeași casă în care ne-am mutat de când aveam eu cinci ani.
De asemenea, tata tot insista să păstrăm lucrurile vechi, inclusiv bicicleta ruginită în fața casei, în ciuda insistențelor mamei de a o schimba. De ce? Pentru că dorea să dea lumii impresia că trăiam într-o casă din care nu se poate fura nimic.
Tot tata ne-a învățat importanța responsabilității financiare, subliniind că nu trebuie să ne comparăm cu alții sau să încercăm să ținem pasul cu noutățile. În opinia lui, acest lucru ar fi dus doar la datorii inutile și stres.
Tata nici nu a fost impresionat de bogăția pe care i-o prezentau alții și ne-a încurajat să cheltuim mai puțin decât câștigăm și să acordăm prioritatea economiilor și investițiilor. Părea că tata a prețuia mai mult libertatea mentală pe care i-o ofereau economiile și posibilitatea de a părăsi o carieră dacă nu îi mai era de folos”, continuă ea.
Rolul tatalui in familie: trucuri in echilibru emotional
Ultima lecție este cea a generozității!
Continuând seria dezvăluirilor, fata și-a amintit de ultima și cea mai importantă lecție oferită de tatăl ei. „Lecția 3: ajută-i pe cei mai puțini norocoși. Tatăl meu m-a învățat că trebuie să-i ajutăm și pe cei mai puțini norocoși, donând 10% din venitul său anual unor cazuri caritabile.
Dar actul de a dărui nu a fost doar o tranzacție financiară, ci și o demonstrație de recunoștință pentru viața bună de care ne puteam bucura. Prin acțiunile lui, tata ne-a învățat că putem avea un impact pozitiv asupra vieții altora, oricât de mic ar fi.
Și astăzi găsesc bucurie în a-mi oferi voluntar timpul și resursele pentru cauzele celor dragi”, mărturisește autoarea.
Cu siguranță cea mai mare iubire a unei fetițe este tatăl ei: prima și ultima, cel care o învață prudența financiară, dăruirea plină de compasiune, dragostea față de educație. Iubirea unei fete față de tatăl ei este nemărginită!
Surse foto: pexels.com, pixabay.com, pixabay.com, pixabay.com
Surse articol: medium.com