Dispepsia sau durerile de stomac în capul pieptului: tot ce trebuie să știi

Dispepsia sau durerile de stomac în capul pieptului: tot ce trebuie să știi

Mirela Floricescu - Redactor

Dispepsia sau durerile de stomac sunt stări neplăcute pe care fiecare dintre noi le-a avut la un moment dat. Alimentația nesănătoasă și problemele gastrice sunt printre cele mai cunoscute cauze care duc la apariția durerilor de stomac. Durerile de stomac dese trebuie tratate corespunzător, deoarece pot duce la afecțiuni gastrice foarte grave. Dispepsia sau indigestia așa cum este cunoscută apare și ea tot atunci când organismul semnalează niște boli care trebuie tratate urgent. Ulcerul, gastrita sau cancerul sunt doar câteva cauze care vă fac să vă confruntați cu dispepsia. De aceea, sfatul unui specialist este esențial în astfel de situații, pentru a alege taratamentul corespunzător fiecărei afecțiuni.

De ce ai arsuri în capul pieptului de la stomac?

Dacă te confunți des cu arsuri în capul pieptului de la stomac, trebuie să știi că principala cauză a apariției acestui disconfort este refluxul gastroesofagian. Acest reflux gastroesofagian este un efect, în mare parte, a alimentației nesănătoase și face ca lichidul aflat în stomac să se întoarcă pe esofag, atunci când este iritat. Principalele alimente care irită stomacul și duc la agitarea conținutului stomacal sunt: citiricele, roșiile, ceapa, murăturile, prăjelile, mezelurile și ciocolata.

fata-care-sta-pe-canapea-tine-mana-la-stomac-si-la-cap-si-este-imbracata-cu-blugi-rupti-albastrii-si-bluza-gri-cu-maneca-lunga-si-curea-maro

De asemenea, sunt dăunătoare și consumul de alcool, fumatul și consumul de sucuri carbogazoase pe stomacul gol. Arsurile de la stomac se numesc în termeni medicali pirozis și dacă vreți să evitați astfel de neplăceri trebuie să aveți o alimentație și un stil de viață sănătos. Arsurile de la stomac dese duc, în timp, la gastrită și mai apoi, la ulcer.

Ce este dispepsia sau indigestia?

Dispepsia este cunoscută în popor sub numele de indigestie. Dispepsia este o durere puternică și o senzație de apăsare asupra stomacului. Indigestia mai poate fi o arsură puternică la stomac, senzație de balonare sau de prea plin după masă. Alte manifstări ale indigestiei pot fi: senzația de greață, flatulență, erucații (râgâit) și sunete produse de stomac.

Dispepsia sau indigestia nu este o boală în sine, dar reprezintă, în multe cazuri un simptom pentru anumite boli ale aparatului gastric.

Gastrita este o afecțiune comună și se manifestă atunci când mucoasa stomacului este foarte inflamată. Nu este ceva grav, dacă este tratată la timp. Fără tratament, aceasta evoluează în timp, în ulcer.

Ulcerul reprezintă răni dureroase care apar la nivelul mucoasei stomacului și apar, în general,  atunci când o persoană care a avut gastrită, nu a tratat-o timp de mai mulți ani. Există două tipuri de ulcer, gastric și duodenal și pentru ambele există tratament. Cel gastric afectează mucoasa stomacală, iar cel duodenal apare în partea superioară a intestinului subțire. Pe lângă o gastrită netratată, administrarea timp de mai mulți ani a antiiflamatoarelor (ibuprofen, aspirină) și fumatul sunt alte două cauze ce provoacă ulcer.

Pe lângă cele două afecțiuni cunoscute ale stomacului, dispepsia sau indigestia este cauzată și de afecțiuni ale tiroidei, cum ar fi hipotiroidismul și hipertiroidismul, sarcină, probleme pancreatice, diferite infecții ale stomacului și reflux gastroesofagian. În cazuri foarte rare, dispepsia poate fi un simptom pentru cancerul de stomac.

Simptome

Atât pentru indigestie, cât și pentru durerile de stomac în capul pieptului simptomele sunt la fel, în ambele cazuri fiind vorba despre iritarea mucoasei stomacului.

  • Dureri abdominale: fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat cu dureri abdominale. Durerile sunt sub formă de crampe în zona stomacului și sunt de trei tipuri, anume dureri acute (apar după câteva ore și vin și cu alte simptome), dureri cronice (apar o dată la câteva săptămâni) și dureri progresive (se înrăutățesc cu trecerea timpului). În cele mai multe cazuri este vorba de indigestie, în urma unei mese prea copioase sau este un efect advers al unui stil de viață nesănătos combinat cu mult stres. Pe lângă acestea, durerile abdominale pot fi un simptom al constipației, diareei, sindromul de intestin iritabil, menstruație, ulcer, gastrită și, mai rar, diferite tipuri de cancer.
  • Senzația de arsură: arsurile se manifestă atunci când lichidul din stomac ajunge pe esofag, în urma unei iritații la nivelul mucoasei stomacale. Principala cauză a senzaților de arsură este alimentația. O masă prea bogată în grăsimi, prăjeli sau sucuri acidulate provoacă dezechilibre la nivelul stomacului. Senzația de arsură vine combinată de obicei cu dureri în piept, dificultăți la înghițire, balonare, gaze și gust amar în gură.
  • Balonare: cel mai ușor mod prin care îți poți da seama dacă ești balonat, este dacă ai abdomenul umflat. Balonarea este un discomfort abdominal care vine de obicei însoțită de alte simptome cum ar fi: greață, eructații (eliminarea gazului stomacal pe gură), flatulență și lipsa poftei de mâncare. Fiecare a fost balonat măcar o dată în viață, fiind un efect al alimentației necorespunzătoare și al stresului.

fata-blonda-tine-o-mana-la-stomac-si-una-la-gura-si-este-imbracata-cu-blugi-albastrii-si-tricou-gri-iar-in-spetele-ei-este-o-canapea-gri

  • Greață: senzația de greață este însoțită în unele cazuri de vomă. Greața este acel simptom când vrei să regurgitezi ceea ce ai mâncat. Greața poate să apară și atunci când îți este foame, iar stomacul lucrează „în gol” sau pe timpul sarcinii.
  • Eructații și flatulență: la finalul procesului digestiv organismul trebuie să elimine anumite gaze. Ele se elimină pe cale anală sau pe gură. Gazele eliminate pe cale anală poartă numele de flatulențe, iar cele eliminate pe gură se numesc eructații, sau în termen popular, râgâit. Sunt procese absolut normale, fără de care organismul nu ar funcționa corespunzător, dar sunt, de asemenea, efecte ale unei alimentații nesănătoase și vin combinate cu indigestia și durerile de stomac.

Alte simptome mai puțin comune pe care le puteți avea în cazul indigestiei și a arsurilor din capului pieptului sunt: gust acid în gură, vomă și senzație de sațietate îndelungată.

Dureri de stomac în capul pieptului: tratament

În primă fază, se recomandă schimbarea regimului alimentar, deoarece acesta este cauza principală a problemelor gastrice. Dacă problemele persită și după schimbarea alimentației, specialistul va indica cel mai bun tratament medicamentos în funcție de afecțiunea de care suferiți.

o-fata-tine-mana-la-gat-si-este-bruneta-si-tunsa-scurt-iar-celalta-mana-la-stomac-este-imbracata-cu-un-maiou-alb-si-peste-ea-este-desenat-tractul-digestiv-cu-rosu

Medicamentele nu trebuie luate fără a consulta un medic și nici fără a face investigații amănunțite. Investigațiile care se fac în cazul afecțiunilor gastrice sunt: endoscopia, coprocultura și radiografia cu bariu.

Medicamente

Cele mai cunsocute medicamente pentru bolile gastrice sunt:

  • Antibioticele: sunt medicamente care luptă împotriva infecțiilor și care sunt administrate doar după o rețetă emisă de medic. Penicilina și ampicilina sunt cele mai cunoscute antibiotice. Acestea pot avea însă și efecte adverse cum ar fi: diareea și aftele bucale.
  • Antiacidele: există mai multe tipuri de antiacide, anume cu aluminiu, antiacide cu magneziu sau calciu, antiacide cu bicarbonat de sodiu sau cu acid alginic. Medicii recomandă antiacidele mai ales în cazul dispepsiei, totodată în calmarea refluxului gastroesofagian. Cele mai cuoscute antiacide de la noi sunt: Dicarbocalm, Maalox și Kebene. Cele mai comune efecte adverse pe care le pot avea antiacidele sunt: diareea și constipația.

un-barbat-tine-in-mana-mai-multe-pastile-dintre-care-una-rosie-si-se-tine-cu-cealalta-mana-de-stomac

  • Inhibitori ai pompei de protoni: Reduc acidul din stomac și ajută la dispariția senzației de arsură. Primul inhibitor al pompei de protoni a fost omeprazolul. Pe lângă acesta există și pantoprazolul, care este administrat și în cazul ulcerului. Pantoprazolul se găsește în medicamentul numit Controloc. Alte medicamante cunoscute cu inhibitori ai pompei de protoni sunt: Nexium, Prevacid și Protonix.
  • Antagoniști ai receptorilor H-2: sunt asemănători inhibitorilor pompei de protoni, de aceea sunt administrați tot pentru reducerea acidului gastric, ulcerului și a indigestiei. Sunt mai puțini folosiți decât inhibitorii, iar cele mai comune exemple sunt: ranitidina și famotidina.

Leacuri bătrânești

Ceaiul este cel mai comun leac pentru problemele gastrice. Nu toate ceaiurile sunt bune, dar unele dintre ele fac adevărate minuni pentru stomac. Unul dintre ele este ceaiul de ghimbir, băut după fiecare masă. Pentru a-i păstra toate proprietățile cel mai bun este ghimbirul ras, nu ceaiul la plicuri. Ceaiul de ghimbir are rol antiinflamator și poate fi consumat, mai ales, de către cei care nu pot lua medicamente.

cana-transparenta-cu-ceai-de-ghimbir-se-afla-pe-o-masa-de-lemn-iar-in-jurul-ei-sunt-bucati-de-ghimbir

În cazul indigestiei, este recomandat ceaiul de mentă. Pentru durerile stomacale este bun ceaiul de mentă consumat rece și poate lua locul analgezicelor, cum ar fi aspirina. Menta are proprietatea de a relaxa mușchii stomacului și de a ajuta la digestie.

Feniculul este excelent pentru balonare și indigestie. Are numeroase proprietăți cum ar fi: reducerea balonării și a senzației de plin după masă, îmbunătățirea digestiei, este un bun diuretic și menține flora intestinală sănătoasă. În cazul afecțiunilor gastrice, feniculul trebuie consumat sub formă de ceai, după fiecare masă. Feniculul este o plantă care crește în sud-vestul Asiei. Fructele sale sunt cunoscute sub numele de anason și sunt folosite, în majoritatea cazurilor, drept condiment în anumite mâncăruri.

cana-transparenta-cu-ceai-de-fenicul-langa-care-este-un fenicul-proaspat-si-semninte-de-fenicul

Ceaiul de anghinare este mai greu de consumat, din cauza gustului amărui. Pentru cine îl poate consuma, ceaiul de anghinare este un remediu pentru eliminarea bilei, implicit pentru o digestie sănătoasă. De asemenea, este foarte bun pentru refacerea funcțiilor ficatului și pentru reducerea senzației de oboseală.

cana-alba-cu-farfurie-alba-in-care-este-ceai-de-fenicul-cu-plic-de-ceai-in-ea-si-pe-farfurie-este-un-plic-de-ceai-rosu-iar-langa-cana-o-anghinare-verde

Regim alimentar

La baza orcărei refaceri a aparatului gastric, stă schimbarea regimului alimentar. Principala cauză a bolilor gastrice este mâncarea. Pentru menținerea unui stomac sănătos trebuie să renuntați la următoarele alimente care sunt foarte dăunătoare, cum ar fi: cofeina, alcoolul, prăjelile, băuturile carbogazoase, iar aici intră și apa minerală, citricele, roșiile, usturoiul, ceapa și ciocolata. În afară de acestea, obiceiurile trebuie și ele schimbate. Este recomandat să nu mai conumați niciun aliment cu trei ore înainte de somn, trebuie să mâncați foarte încet, mesele trebuie să fie cât mai dese și în cantități reduse, renunțarea la fumat este esențială și menținerea unei greutăți corporale normale.

desen-cu-tractul-digestiv-in-care-se-afla-asezate-legume-fructe-paine-seminte-nuci-fasole-ardei-mere-pe-fundal-alb

O gamă de alimente foarte controversate sunt lactatele. Sunt mai greu digerabile de către stomac, din cauza lactozei. Sunt persoane care suferă de intoleranță la lactoză și nu știu, iar consumul de lactate nu face decât să înrăutățească indigestia și durerile de stomac. De aceea, este mai bine să evitați consumul de lactate cât timp aveți probleme gastrice.

Dacă v-ați hotărât că vreți schimbarea regimul alimentar trebuie să știți și care sunt cele mai bune alimente pentru stomac. Printre acestea se numără: supele și ciorbele, orezul, legumele fierte, ouăle fierte, carnea slabă și bananele.

Dureri de stomac în capul pieptului în sarcină

Durerile de stomac la femeile însărcinate sunt frecvente, mai ales când sarcina este avansată. În ultimul trimestru de sarcină copilul pune presiune pe tractul digestiv la mamei și astfel apare refluxul gastresofagian. A doua a cauză a durerilor de stomac este creșterea nivelului de progesteron, care este un hormon produs de ovare, atunci când femeia este însărcinată, și care are rol în reglarea anumitor funcții din organism, cum ar fi reglarea ciclului menstrual și pregătirea pentru o sarcină. Creșterea acestui hormon duce la relaxarea mușchilor, iar lichidul din stomac ajunge puțin câte puțin în esofag.

femeie-blonda-insarcinata-sta-in-genunchi-in-pat-si-cu-mana-se-tine-de-burta-iar-cu-cealalta-de-spate-si-este-imbracata-cu-maiou-roz-pal-si-pantaloni-scurti-cu-buline-albe

Regimul alimentar joacă un rol important în evitarea acestor neplăceri. Mâncați multe fructe și legume fierte și evitați orice mâncare care provoacă iritarea stomacului, iar mesele trebuie să fie dese și în cantități reduse, pentru a nu da stomacului mult de digerat o dată. Există anumite medicamente, indicate gravidelor, care pot reduce disconfortul gastric, dar acestea trebuie administrate doar după vizita la un medic.

Dureri de stomac în capul pieptului la copii

Afecțiunile digestive nu îi ocolesc nici pe copii. Cei mici sunt curioși de gustul oricărui aliment și de multe ori mănâncă prea mult sau consumă alimente greu digerabile pentru ei. Pentru că sunt mai fragili, copiii pot vomita des atunci când au indigestie. Pe lângă vomă, ei pot fi balonați, să aibă dureri puternice de stomac și să aibă o stare generală proastă. În cele mai grave cazuri, apare și febra, care implică un consult de urgență la medic.

fetita-blonda-sta-pe-un-scaun-alb-si-are-papuci-roz-si-pijama-roz-pal-iar-langa-este-o-masa-alba-pe-care-se-afla-un-pahar-roz-si-doua-farfurii-pe-care-este-broccoli

Enterocolita este o afecțiune cunoscută mai ales în rândul copiilor și apare atunci când anumite bacterii ajung în tractul digestiv și duc la inflamarea acestuia. Consumul de fructe și legume nespălate poate duce la enterocolită. Pentru a evita orice neplăcere gastrică pentru copii trebuie să aveți grijă la regimul lor alimentar. Consumul de legume și fructe este esențial. Trebuie evitate dulciurile procesate, sucurile și grăsimile.

Dispepsia sau durerile de stomac sunt afecțiuni cu care mai toți oamenii se confruntă, iar cauzele sunt în general determinate fie de un stil de viață neechilibrat, fie de anumite afecțiuni la nivelul sistemului digestiv. Dacă se manifestă în mod frecvent, aceste afecțiuni trebuie tratate cât mai rapid pentru a nu evolua în boli grave de stomac.

Surse: webmd.com, medicinenet.com, medicalnewstoday.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    © 2024 Qbebe