Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusiv a copiilor până la vârsta de șase luni și continuarea alăptării chiar și după începerea diversificării, până la doi ani. Dar, din păcate, nu toate mamele sunt norocoase și nu toate au lăptic pentru copiii lor. Uneori, afecțiunile medicale de care suferă nu le lasă să își hrănească copiii la sân.
Din fericire, în străinătate există și posibilitatea de a dona laptele matern. Femeile foarte norocoase cu supraproducție de lapte pot dona din rezervele lor prietenelor sau chiar mămicilor necunoscute cu care intră în contact.
„Am alăptat și nopțile, pentru ca mami să își recapete puterile”
Este și cazul unei femei pe nume Alecia Staines care a făcut un gest frumos și a alăptat gemenii unei prietene aflată în dificultate. Se crease o legătură între cele două la cursurile de puericultură.
Mama gemenilor a fost nevoită să stea separată de copii câteva zile după naștere. Micuții au avut nevoie de îngrijiri speciale timp de câteva zile, dar și mama, care a suferit de placentă reținută, iar medicii au fost nevoiți să intervină chirurgical. Astfel, lăpticul a venit mai greu. Ulterior, femeia a căutat o persoană care să o ajute în acest sens.
„Am găsit anunțul ei în mediul online în care căuta un donator de lapte matern și am decis să mă ofer eu să o ajut. Mi-a spus că a călătorit chiar o oră și jumătate pentru a lua câteva rezerve de lăptic pentru gemenii ei.
Eu nu numai că i-am alăptat copiii, ci îi ofeream zilnic și câteva ore de repaus pentru că ea să se poate recupera așa cum se cuvine după naștere. Am alăptat și nopțile, pentru ca mami să își recapete puterile după naștere. Nu aveam rezerve de lapte pompat, pentru că nu produceam chiar atât de mult, dar eram bucuroasă că o pot ajuta.
Când a început pandemia de Covid, copiii ei aveau 12 săptămâni și nu am oprit sub nicio formă ritualul de alăptare. Numai fiica mea era un pic sceptică și nu înțelegea de ce trebuia să își împartă lăpticul cu alți doi copii. Ea avea doi ani la momentul respectiv.
Nu eram sigură că bebelușii altei femei se vor atașa foarte bine la sânii mei și că producția de lapte se va regla după nevoile lor, dar natura umană este surprinzătoare”, mărturisește ea.
Unul din cele mai ciudate momente din toată această perioadă pe care mama și-l amintește și acum este acela în care tatăl bebelușilor gemeni a intrat în camera unde femeia străină îi alăpta și a avut loc un schimb stânjenitor de priviri.
Alecia, mamă a șase copii, știa despre importanța alăptării, de aceea nu ezitat nicio clipă să-și ofere ajutorul în acest sens. Deși în societatea modernă actuală, majoritatea mamelor preferă să ofere copiilor formulă de lapte, femeia s-a bucurat că mai există și oameni care înțeleg importanța alăptării pentru sănătatea micuților.
Poveste de alăptare: mama care ani de zile a alăptat copiii altora
„Jumătate din viața mea de adult am petrecut-o alăptând”
Lucrurile nu au stat chiar roz atunci când, în urmă cu 15 ani, Alecia dădea naștere primului ei copil. Era tânără, lipsită de experiență și nu știa exact ce presupune alăptarea.
„Prima mea experiență a fost oribilă. Durerile pe care le resimțeam atunci când alăptam erau aproape la fel de mari ca și durerile pe care le-am simțit atunci când am născut. Mi-am pus până și protecții pe sfârcuri pentru durerile erau foarte mari.
În plus, primele 12 săptămâni, țin minte că am pompat laptele și i-l ofeream copilului meu cu biberonul. Dar moașele și asistentele nu m-au lăsat să continui această practică, ci m-au ajutat și m-au învățat cum să îmi alăptez copilul în mod corect. Uite așa alăptez de nouă ani încontinuu, aproape jumătate din viața mea de adult. Și nu aș ezita să o fac din nou dacă aș avea ocazia”, concluzionează ea.
Alăptarea este, într-adevăr, esențială pentru creșterea și sănătatea copiilor. Ați apela la o mamă donatoare de lapte pentru copii? Cum vedeți această practică des întâlnită în străinătate?
Surse foto: unsplash.com, unsplash.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: kidspot.com