Cum previi aparitia candidozei vaginale?

Cum previi aparitia candidozei vaginale?

Louise Tanase - Contributor

Candidoza vaginala este una dintre cele mai frecvente si neplacute infectii vaginale cu care majoritatea femeilor se confrunta cel putin odata pe parcursul vietii. Desi nu este considerata o boala cu transmitere sexuala, nu este grava si tratamentul nu este complicat, trebuie sa stii ca, daca ai grija, candidoza vaginala poate fi prevenita. Qbebe iti dezvaluie mai multe informatii despre aceasta afectiune.

Conform statisticilor realizate, peste 75% dintre femei au un episod de candidoza vaginala in timpul vietii si 50% dintre acestea se confrunta cu o astfel de infectie de mai multe ori la rand. Candidoza este termenul medical ce denumeste infectia cu o ciuperca numita Candida albicans. Trebuie sa stii ca, desi candidozele se pot localiza pe orice tip de mucoasa, determinand infectii superficiale cum sunt cele de la nivelul cavitatii bucale, de pe mucoasa vaginala sau infectii profunde, infectia vaginala este una dintre cele mai frecvente forme de candidoza, mai ales din cauza faptului ca speciile de Candida populeaza in mod natural aceasta zona.

Ce este candidoza si care sunt cauzele aparitiei acesteia?

 Candidoza este o infectie provocata de un gen de fungi frecvent intalniti in natura, clasificati sub denumirea generica de candida. Cea mai importanta specie de candida prezenta in organism si care afecteaza omul este candida albicans, intalnita in intestin, vagin, orofaringe si pe piele. Candidoza vaginala reprezinta o infectie localizata la nivelul vulvei si vaginului. Cele mai frecvente cauze ale aparitiei candidozei vaginale sunt tratamentele hormonale (inclusiv cel cu anticonceptionale), tratamentele care deprima imunitatea organismului, bolile care influenteaza echilibrul fiziologic al organismului (cum sunt diabetul, neoplasmul de orice tip), sarcina, dar si toaleta intima neadecvata. Trebuie sa mai stii si ca absorbantele si tampoanele intravaginale pot fi factori favorizanti in declansarea candidozei vaginale, mai ales cand sunt folosite necorespunzator.

Care sunt simptomele candidozei vaginale si cum se pune diagnosticul?

Primele simptome ale candidozei vaginale sunt aparitia leucoreei - o secretie abundenta, de culoare alba, cu aspect branzos, prezenta pruritului vaginal cu extinderea acestuia spre zona anala si dispareunie (durerea la contactul sexual). In plus, candidoza vaginala poate declansa probleme ale tractului urinar (fie provocand o infectie urinara, fie extinzandu-se la nivelul tractului urinar). Trebuie sa stii ca, netratata corespunzator, candidoza vaginala este asociata cu infertilitatea pe termen lung. Diagnosticarea candidozei vaginale se face de catre medicul ginecolog in urma consultului si a recoltarii unei probe de secretie care este supusa examenului de laborator.

Cum poate fi prevenita candidoza vaginala?

Evident ca principala preocupare in privinta candidozei vaginale trebuie sa fie prevenirea aparitiei acesteia. Desi, la modul teoretic, fiecare femeie crede ca stie exact ce are de facut in aceasta privinta, trebuie sa recunoastem ca exista anumite aspecte ale igienei intime care pot fi omise uneori, fie din graba, fie din necunoastere. Iata care sunt cele mai recomandate metode de prevenire a aparitiei infectiei cu candida.

Poarta lenjerie intima din bumbac - Medicii sunt de parere ca lenjeria intima joaca un rol important in pastrarea echilibrului florei vaginale si in favorizarea aparitiei infectiilor genitale, deoarece materialul din care este confectionata lenjeria intima permite sau nu ventilarea corecta a zonei. Materialele naturale sunt preferate de catre specialisti, deoarece acestea permit ventilarea zonei intime, impiedicand formarea unui mediu umed care ar favoriza aparitia candidozei vaginale. In cazul in care preferi sa porti lenjerie intima din materiale mai deosebite (dantela, etc) trebuie sa fii atenta sa alegi lenjeria care are dublura interioara din bumbac.

Dresurile - Din pacate, desi sunt o piesa vestimentara greu de inlocuit in perioada rece, dresurile favorizeaza transpiratia, mentin umezeala si pot constitui factori de risc pentru aparitia infectiei cu candida albicans.

Practicarea sportului - Fie ca este vorba despre inot, fitness ori kangoo jumps, costumul de baie sau echipamentul sportiv are tendinta de a mentine umeda zona intima. Pentru a impiedica aparitia candidozei, este esential sa schimbati cat mai repede hainele umede.

Toaleta corecta a zonei intime - Recomandarile specialistilor sunt clare: fiecare femeie trebuie sa stie care este modul corect de realizare a toaletei regiunii intime. Pentru a evita contaminarea regiunii genitale cu bacterii (unele chiar foarte agresive) provenite din tubul digestiv, femeile trebuie sa se stearga intotdeauna dinspre anterior spre posterior (deci din fata spre spate

Produsele de ingrijire intima -  Exista produse destinate acestui scop, ba mai mult, create special pentru prevenirea aparitiei candidozei vaginale: precum Multi-Gyn FloraPlus.

 Multi-Gyn FloraPlus este foarte eficient in prevenirea si tratamentul candidozei vaginale. Amelioreaza simptomele vaginale neplacute ca: usturime, mancarime, scurgeri si mirosuri anormale, iritatii locale determinate de candidoza. Are la baza complexul patentat 2 QR in combinatie cu prebiotice selective.
Optimizeaza pH-ul vaginal. Este sigur si fara reactii adverse. Fiecare monodoza este prevazuta cu aplicator pentru o utilizare mai usoara.
Mod de folosire:
• Pentru tratarea candidozei: utilizati 1 tub doza unica inainte de a merge la culcare, timp de 5 zile consecutiv.
• Pentru ameliorarea directa a mancarimilor, irita?iilor, mirosului neplacut: aplicati 1 tub cu doza unica, in orice moment, ori de cate ori aveti nevoie.
• Pentru prevenirea recurentelor de candidoza: pentru a sprijini lactobacilii este suficienta aplicarea unei doze unice, o data la 3 zile.
Ingrediente: Galactoarabinan Polyglucuronic Acid Crosspolymer*, Monozaharide, Amino Acizi, Vitamine, pH 4,1, *2QR, polizaharide bio-active patentate.

http://www.magazinvavianpharma.ro/

Articolul urmator
Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Divorțul după apariția copiilor NU trebuie să fie regulă! Cum te ajută, de fapt, parentingul să ai o căsnicie sănătoasă
    Divorțul după apariția copiilor NU trebuie să fie regulă! Cum te ajută, de fapt, parentingul să ai o căsnicie sănătoasă

    Apariția pe lume a copiilor nu reprezintă un motiv de divorț. O mamă ne explică cum, după ce ea și partenerul ei au devenit părinți, s-au apropiat mult mai mult. Cursurile de...

    Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii
    Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii

    Atunci când vine vorba despre parenting, nu există o singură metodă care să funcționeze la fiecare familie. Mai mult, pa parcurs, părinții își mai schimbă stilul de...

    Aseară m-a luat de mână pe sub așternuturi. Și am simțit că apariția copilului ne poate distruge, dacă nu facem ceva
    Aseară m-a luat de mână pe sub așternuturi. Și am simțit că apariția copilului ne poate distruge, dacă nu facem ceva

    Am tresărit mai tare decât ar fi trebuit. Când m-a luat de mână pe sub așternuturi aseară. Soțul meu, partenerul meu, cel mai bun prieten al meu, tatăl copilului meu....

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?
    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?

    Deși pare o problemă care afectează persoanele trecute de o anumită vârstă, care au o dietă necorespunzătoare, hemoroizii apar și la bebeluși. Din fericire, pot fi tratați cu...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?
    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?

    Copilul refuză să vorbească în anumite situații sau cu anumite persoane? Nu este doar un moft sau un semn al obrăzniciei! Poate fi un semn al mutismului selectiv! Citește mai...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    © 2025 Qbebe