- Care pot fi cauzele ce duc la apariția durerilor de cap
- Alimente ce pot trata durerile de cap, în funcție de cauzele acestora
- Alimente ideale pentru ameliorarea durerilor de cap provocate de tensiunile musculare și de stres
- Peștele și carnea slabă de pui
- Bananele, caisele, migdalele, spanacul
- Fasolea boabe
- Alimente utile pentru tratarea durerilor de cap legate de fluctuațiile hormonale din perioada premenstruală sau din timpul menstruației
- Alimentele ce conțin magneziu
- Semințe de susan
- Alimente ce pot combate durerile de cap din perioada sarcinii
- Iaurtul și migdalele
- Spanacul
- Lămâia
- Alimente benefice pentru durerile de cap provocate de sinuzită
- Ardeiul iute
- Hreanul
- Scorțișoara
- Alimente potrivite pentru a scăpa de durerile de cap produse de deshidratare
- Cartofii
- Alimente potrivite pentru a trata durerile de cap provocate de hipertensiunea arterială
- Alimente bogate în potasiu
- Sfecla roșie
- Spanacul
Care pot fi cauzele ce duc la apariția durerilor de cap
Experții consideră că există peste 150 de tipuri de dureri de cap, în condițiile în care orice stimulează receptorii durerii de la nivelul capului sau chiar de la nivelul gâtului poate conduce la apariția unei dureri.Printre cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap sunt:
• Tensiunile musculare (de la nivelul mușchilor capului sau gâtului)
• Stresul
• Existența unor infecții (mai ales infecțiile sinusurilor sunt responsabile cu durerile de cap)
• Fluctuațiile hormonale (prezente mai ales în timpul sau înaintea menstruației, în perioada sarcinii etc.)
• Deshidratarea
• Hipertensiunea arterială
• O dietă incorectă
Alături de acestea, și alți factori pot provoca tot felul de dureri de cap:
• Un nivel ridicat al zahărului din sânge
• Probleme cu ochii
• Probleme dentare
• Diverse tulburări prezente la nivelul urechii
• Tulburări ale sistemului nervos
• Sensibilitatea la schimbările bruște de vreme
• Zgomotele prea puternice
• Diverse forme de artrită
• Meningita
• Diverse traumatisme
• O postură defectuoasă etc.
Alimente ce pot trata durerile de cap, în funcție de cauzele acestora
Specialiștii în domeniu au ajuns la concluzia că durerile de cap pot fi prevenite și ameliorate cu ajutorul unor alimente.
În rândurile de mai jos veți găsi mai multe exemple de asemenea alimente, menite să trateze unele dintre cele mai cunoscute tipuri de dureri de cap.
Alimente ideale pentru ameliorarea durerilor de cap provocate de tensiunile musculare și de stres
Durerile de cap provocate de tensiuni sunt printre cele mai comune. Cercetătorii au ajuns la următoarea concluzie: 2 din 3 oameni au avut, pe parcursul vieții, cel puțin o durere de acest tip, manifestată prin senzație de presiune în jurul capului sau senzație de rigiditate la nivelul gâtului, capului sau chiar în zona maxilarului.
Ele sunt provocate mai ales de stresul fizic sau emoțional. Cu toate acestea, nu este exclus ca o durere de cap de tip tensional să apară și ca rezultat al unei posturi incorecte.
Când acest tip de dureri de cap apar mai mult de 15 zile într-o lună, este vorba de dureri cronice.
Pot fi însă ameliorate dacă avem grijă ce mâncăm. Printre cele mai indicate alimente în acest scop se numără:
Peștele și carnea slabă de pui
Acestea conțin proteine de înaltă calitate, ce au în compoziție mai puțin grăsimi saturate decât alte alimente, precum carnea roșie, șunca, ficatul etc. sau altele ce sunt intens procesate. Din acest motiv, ele nu stimulează procesele inflamatorii din organism, responsabile inclusiv de apariția durerilor de cap.
Peștele precum somonul, macroul, sardinele, tonul sunt foarte bogați în Omega-3, acizi grași ce au și ei rol antiinflamator.
Bananele, caisele, migdalele, spanacul
Acestea sunt pline de magneziu, ajutându-ne să mai scăpăm de neplăcutele dureri de cap de tip tensional.
Mai ales bananele, care conțin și potasiu, ne vor ajuta să combatem mai ușor stările de stres, responsabile și ele de majoritatea durerilor de cap.
Fasolea boabe
O cană de fasole boabe ne poate furniza până la 25% din doza zilnică recomandată de magneziu. Acest mineral ne va ajuta considerabil în ameliorarea durerilor de cap de tip tensional, întrucât va permite relaxarea musculaturii, reducând contracțiile ce pot duce la inflamarea vaselor de sânge și apariția durerii.
Alimente utile pentru tratarea durerilor de cap legate de fluctuațiile hormonale din perioada premenstruală sau din timpul menstruației
Dezagreabilele dureri de cap ce ne pot însoți adesea în perioada premenstruală sau pe parcursul menstruației propriu-zis pot fi și ele ameliorate datorită unor alimente. Cele mai indicate în acest scop sunt:
Alimentele ce conțin magneziu
Studiile din domeniu demonstrează că magneziul reglează nivelul de oxid nitric din celule, care se pare că este insuficient în cazul femeilor care suferă de migrene legate de menstruație. În plus, magneziul permite și relaxarea musculaturii, reducând contracțiile ce ar putea duce la apariția durerilor de cap. De aceea, medicii ne recomandă, în cazul în care suferim de dureri de cap provocate de menstruație, să luăm unele suplimente pe bază de magneziu, dar să ne străduim și să avem o dietă care să cuprindă și următoarele alimente:
• Banane
• Legume cu frunze verzi
• Broccoli
• Tot felul de nuci (caju, migdale etc.)
• Mazăre
Citește și: 5 probleme pe care bananele le rezolvă mai bine ca medicamentele
Semințe de susan
Fiind deosebit de bogate în vitamina E, ele vor stabiliza nivelul estrogenului și astfel ne vor ajuta să ne confruntăm cu mai puține dureri de cap legate de menstruație. În același timp, ele vor stimula circulația sângelui, ceea ce va fi benefic pentru a scăpa de durerile de cap. Nu în ultimul rând, conțin și magneziu.
Străduiește-te deci să prepari semințe de susan pe tot felul de preparate ale tale!
Alimente ce pot combate durerile de cap din perioada sarcinii
Printre cele mai cunoscute cauze ale durerilor de cap din timpul sarcinii se numără:
• Fluctuațiile hormonale
• Intensificarea circulației sanguine
• Stresul
• Modificările prezente la nivelul tensiunii arteriale
• Oboseala
• Tulburările de somn
• Modificările legate de postură
Ne va însă mai ușor să trecem peste ele dacă vom consuma alimentele de mai jos:
Iaurtul și migdalele
Ambele sunt bogate în magneziu, ceea ce ne va predispune mai puțin apariției durerilor de cap. De exemplu, o cană de iaurt ne va furniza 50 mg de magneziu, iar 30 g de migdale ne vor oferi cam 80 de mg de magneziu.
În plus, nu trebuie să uităm că aceste alimente ne pot îmbunătăți tranzitul intestinal, ceea ce va duce la combaterea constipației, și ea una dintre posibilele cauze ale durerilor de cap.
Spanacul
Este unul dintre cele mai indicate alimente pentru perioada sarcinii, în condițiile în care o singură cană de spanac ne oferă 157 mg de magneziu, doza zilnică necesară fiind, în această perioadă, de 400 mg.
Străduiește-te să mănânci cât mai des spanac , fără a face excese, iar durerile de cap nu te vor mai deranja atât de mult!
Lămâia
O deficiență de vitamina C din timpul sarcinii poate duce și ea la predispoziția spre durerile de cap.
Lămâia ne va furniza o mare parte din necesarul acestei vitamine și, în plus, ne va ajuta să ne eliberăm mai ușor de toxine și ne va stimula digestia. Toate acestea ne vor fi de ajutor pentru a scăpa de eventualele dureri de cap.
Nu putem să omitem faptul că lămâia va contribui și la îmbunătățirea circulației sângelui, ceea ce ne poate feri de durerile de cap.
Alimente benefice pentru durerile de cap provocate de sinuzită
În condițiile în care unul dintre simptomele sinuzitei este și durerea de cap de la nivel frontal, putem să o ameliorăm pe aceasta, dar și senzația de presiune și de nas înfundat, datorită unor alimente precum:
Ardeiul iute
Capsaicina (cea care conferă iuțeala) din această legumă are rolul de a reduce inflamația, durerea și va reduce producția de mucus.
Consumă cât mai des ardei iute dacă ai probleme cu sinusurile și vei vedea că te va ajuta și să scapi de durerea de cap!
Hreanul
Având și propriețile unui antibiotic, hreanul te poate sprijini și el dacă ai sinuzită. În plus, conține substanțe similare capsaicinei, cu rol antiinflamator și de reducere a volumului de mucus. Astfel, te poate scăpa și de neplăcutele dureri de cap ale sinuzitei.
Scorțișoara
Pentru ameliorarea durerilor de cap din sinuzită poți să o folosești atât intern, cât și extern.De exemplu, poți să amesteci scorțișoara cu puțină miere și să iei zilnic câte o linguriță.
În același timp, poți să faci un amestec de apă cu scorțișoară, pe care să-l aplici direct pe frunte. Grație proprietăților sale antiinflamatoare, te va ajuta să scapi mai repede de durerea de cap și de senzația de nas înfundat.
Alimente potrivite pentru a scăpa de durerile de cap produse de deshidratare
Medicii ne avertizează asupra următorului fapt: deshidratarea este una dintre cele mai cunoscute pentru declanșarea durerilor de cap.
În loc să luăm mereu medicamente, mai bine încercăm să ne tratăm durerile de cap provenite de la deshidratare cu tot felul de alimente, precum:
• pepenele
• castravetele
• roșiile
• salata verde
• fructele de pădure
• ovăzul
• supe
Fuctele și legumele menționate pot fi consumate fie ca atare, fie sub formă de smoothie-uri sau sucuri. Efectul lor va fi la fel de benefic asupra durerii de cap!
Cartofii
Aceștia ne pot ajuta să scăpăm de durerile de cap produse de deshidratare întrucât conțin potasiu. Astfel, s-a estimat că un cartof întreg, cu tot cu coajă, conține 25% din doza de potasiu recomandată zilnic, plus alți nutrienți valoroși (precum vitaminele A, C sau E).
Nu uita de cartofi atunci când ți-ai dat seama că durerea ta de cap poate fi cauzată de deshidratare!
Citește și: 19 semne că nu bei suficientă apă
Alimente potrivite pentru a trata durerile de cap provocate de hipertensiunea arterială
Nu de puține ori, un nivel mai ridicat al tensiunii arteriale poate provoca dureri de cap. Ne putem simți mai bine dacă vom avea grijă să consumăm alimente precum:
Alimente bogate în potasiu
În special bananele sunt indicate în acest scop, în contextul în care pot diminua și efectele negative ale sodiului.
Alături de ele, consumă cât poți de des:
• caise uscate
• stafide
• spanac
• zucchini
• pepene galben
• cartof dulce
Sfecla roșie
Studiile au demonstrat de mai multe ori că două căni de suc de sfeclă pe zi pot reduce nivelul tensiunii arteriale cu 8 până la 10 puncte. Acest efect are loc în 2-3 ore și poate dura pe parcursul unei zile.
Dacă vrei să-ți menții tensiunea arterială la un nivel optim și să te confrunți astfel cu mai puține dureri de cap, încearcă să bei, pentru mai multe zile la rând, suc de sfeclă.
Spanacul
Probabil că nu știai că și această legumă are rolul de a echilibra nivelul tensiunii arteriale, eliberându-ne astfel de eventuale dureri de cap.
Ideal este, pentru a scăpa de durerile de cap provocate de hipertensiune, să-ți prepari o salată care să conțină: 2 căni de frunze de spanac, 3/4 cană pepene roșu, 1/2 cană caise uscate, 2 lingurițe migdale sau alune. Poți să adaugi la ea un dressing de zmeură.
Voi știați până acum că și alimentele ne pot ajuta să tratăm durerile de cap?
Surse:
www.betterhealth.vic.gov.au; www.everydayroots.com;www.food.ndtv.com;www.goodhousekeeping.com; www.homeremediesblog.com; www.livestrong.com;www.sunwarrior.com;www.womansday.com; www.theperiodvitamin.com