Ce este dieta cu lămâie
Ideea de a slăbi cu ajutorul lămâilor nu este nouă. Încă din anii '40 ai secolului trecut, Stanley Burroughs a ajuns la concluzia că o dietă pe bază de lămâie este utilă pentru ameliorarea ulcerului, iar treizeci de ani mai târziu a publicat o carte în care a spus că lămâile nu sunt bune doar pentru ulcer, ci și pentru a scăpa de kilogramele nedorite.
În anul 2004, Peter Glickman a preluat informațiile furnizate de Stanley Burroughs și a realizat o nouă lucrare, intitulată „Slăbește, obține mai multă energie și fii mai fericit (ă) în 10 zile", în scopul de a promova o metodă de a slăbi rapid cu ajutorul unei băuturi pe bază de lămâie și alte ingrediente.
„Rețeta" propusă de Glickman este o băutură compusă din zeamă de lămâie, apă filtrată (cam 300 de ml), sirop de arțar și piper Cayenne, ce trebuie consumată timp de 10 zile. Ea a devenit cunoscută grație vedetelor care au slăbit cu ajutorul ei, precum Beyoncé, Heidi Klum sau Naomi Campbell.
Băutura nu va ajuta doar la pierderea kilogramelor, ci și la detoxifierea întregului organism, constatându-se că, datorită ei, se poate pierde chiar și un kilogram într-o zi. Să vedem de ce ne pot ajuta să slăbim ingredientele care o compun:
• Lămâia va suprima apetitul, va stimula funcționarea aparatului digestiv, în sensul în care va îmbunătăți capacitățile de detoxifiere ale ficatului și va drena bila. Pentru dietă, se va utiliza zeama stoarsă de la o lămâie sau de la o lămâie și jumătate.
• Siropul organic de arțar (cam 2 lingurițe)- Despre acesta se spune că are un indice glicemic mediu, producând carbohidrați mai puțin nocivi decât zahărul. În plus, este bun la gust.
• Piperul Cayenne- Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, stimulând totodată metabolismul.
|
|
În afară de această rețetă, nutriționiștii ne mai recomandă și o alta, tot pe bază de lămâie. Aceasta se poate obține din:
• 8 căni de apă
• 6 lămâi stoarse
• jumătate de cană de miere
• frunze de mentă (cam 10)
• câteva cuburi de gheață
Dacă veți alege o asemenea băutură pentru dieta voastră cu lămâie, trebuie să țineți cont de următorul aspect: apa pe care o veți folosi nu trebuie lăsată prea mult la fiert, ci doar până când devine călduță. După aceea veți adăuga în ea mierea, zeama lămâilor și celelalte ingrediente, punând amestecul la frigider.
Desigur, indiferent de varianta aleasă, veți mai consuma și altceva în afară de băutura respectivă. Ideal este să începeți să o beți de la primele ore ale dimineții, înainte de a lua micul-dejun.
Să aflăm ce am putea mânca pentru ca rezultatele unei diete cu lămâie să fie cele așteptate:
• La micul-dejun, încercați să consumați doar fructe. După câteva ore, beți iar un pahar de băutura cu lămâie și mâncați, de pildă, câteva migdale (neprăjite însă).
• La masa de prânz veți servi, de exemplu, o salată verde cu ulei de măsline și cu oțet de mere, dar și un ou fiert. După ce mâncați, mai beți un pahar de băutură cu lămâie și mâncați o fructă.
• Pentru cină puteți opta pentru piept de pui la grătar sau pește file la grătar, tot cu o salată verde. Mai beți un pahar de băutură cu lămâie cu două ore înainte de culcare.
Medicii nutriționiști recomandă o dietă cu lămâie pe parcursul a zece zile, cu condiția să avem grijă să consumăm și alte alimente sănătoase.
Citește și: Fructele care te ajuta sa slabesti si fructele care te ingrasa
Beneficiile pe care ni le oferă dieta cu lămâie
O dietă cu lămâie ne va ajuta să dobândim silueta dorită, asigurându-ne totodată un mare aport de vitamina C . Alături de aceste beneficii, ea ne mai poate aduce și altele, precum:
• Îi va acorda organismului „pauză" de la hrana nesănătoasă- Se spune că, odată ce începi o dietă cu lămâie, vei începe să uiți de acele alimente „grele" și nesănătoase pe care aveai obiceiul să le consumi. Vei observa cum consumând zi de zi băutura cu lămâie și celelalte alimente recomandate, vei începe să nu mai fii dependentă de zahăr, de grăsimi, de carbohidrați și de celelalte tipuri de hrană pline de calorii „goale". În plus, te vei obișnui să te hidratezi suficient.
• Vei avea o digestie mai bună- Întrucât întreg aparatul digestiv este implicat în procesarea mâncărurilor pe care le-ai servit într-o anumită zi, dar și a celor din ziua anterioară, urmând dieta pe bază de lămâie îi vei da răgazul să se mai „odihnească", în condițiile în care hrana ta va consta în alimente ușoare și într-o cantitate mare de lichid.
•Vei avea mai multă energie- Desigur că, în primele zile ale dietei cu lămâie, vei avea senzația că nu mai ai energia de dinainte, mai ales dacă obișnuiai să ți-o procuri datorită unor alimente și băuturi pline de zaharuri și carbohidrați. Treptat însă, alimentele sănătoase, vitamina C din lămâie și cantitatea mare de lichid te vor ajuta să te simți în formă, fără a mai simți nevoia să beneficiezi de energie din mâncărurile și băuturile nesănătoase.
Citește și: Fii o mamica sanatoasa cu ajutorul citricelor
Ce efecte negative poate avea o dietă cu lămâie
Chiar dacă ești tentată să începi o astfel de dietă cât mai repede, este recomandabil să faci mai întâi o vizită la medic, întrucât:
• Femeile prea tinere, fragile, care cred că sunt însărcinate sau cărora li s-a confirmat că sunt însărcinate, precum și cele care au o greutate mai mică decât cea normală sau care știu că suferă de anumite afecțiuni, nu ar trebui sub nicio formă să adopte dieta cu lămâie.
• Cele care iau anumite medicamente, în special pentru tratarea diabetului sau a anumitor afecțiuni cardiovasculare (mai ales medicamente pentru tensiune), nu vor începe o dietă pe bază de lămâie până când acest lucru nu le este recomandat de medic.
De asemenea, experții au ajuns la concluzia că, din păcate, dieta cu lămâie poate provoca o serie de probleme de sănătate, precum:
• Fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge- Întrucât dieta cu lămâie se bazează doar pe foarte puține produse ce asigură necesarul de carbohidrați și proteine necesare unui adult, consumând băutura cu lămâie se pot produce tot felul de fluctuații ale nivelului de zahăr, ceea ce poate fi dăunător, mai ales dacă ai diabet sau dacă ești suspectă că ai această boală. De asemenea, revenirea la o hrană mai consistentă după finalizarea acestei diete poate produce din nou dezechilibre ale nivelului de zahăr din organism.
• Poți să te confrunți cu un deficit de nutrienți- Dieta cu lămâie nu va furniza necesarul zilnic de grăsimi, proteine, vitamine și minerale precum calciu, potasiu, vitamina D și vitamina B 12. Acesta este motivul pentru care nu se recomandă să ții această dietă pentru mai mult de 10 zile și să nu o reiei într-un interval prea scurt după ce ai finalizat-o, chiar dacă ești dornică să mai slăbești.
• Poți să pierzi din masa musculară- Ca răspuns la cantitatea redusă de vitamine și proteine consumate pe parcursul dietei cu lămâie, corpul tău va începe să-și ia energie din masa ta musculară. Din acest motiv, se poate întâmpla ca, la finalul unei astfel de diete, să te confrunți cu un corp ce nu are aspectul tonifiat pe care ți l-ai fi dorit.
Alături de aceste efecte negative, în timpul unei diete cu lămâie sau după ce ai încheiat-o, poți să te confrunți și cu alte neplăceri, precum:
• dureri de cap
• dureri în tot corpul
• senzație de greață
• diaree
• lipsă de energie
• senzație de amețeală sau de slăbiciune.
Tu știai până acum de dieta cu lămâie?
Surse:
www.bembu.com; www.dailynutritionnews.com;www.livestrong.com;
www.sofeminine.co.uk; www.7-min.com