Originile dietei cu cartofi
Ideea că poți să pierzi kilogramele nedorite consumând doar cartofi a devenit populară în acest an după ce un australian în vârstă de 36 de ani, Andrew Taylor, a arătat că a reușit să slăbească 10 kilograme într-o lună, mâncând numai cartofi. El a continuat să mănânce numai cartofi (inclusiv cartofi dulci) și dincolo de luna respectivă, în ciuda avertismentelor medicilor, care i-au spus că doar cartofii nu-i pot asigura nutrienții necesari pentru a-și păstra sănătatea. În schimb, australianul a declarat că se simte bine și că nu mai este la fel de „dependent de mâncare precum în trecut".
Într-adevăr, spun experții, cartoful conține fibre, vitamina B1, vitamina PP, vitamina C, iar în 100 de grame de cartofi se află doar 75 de calorii, ceea ce înseamnă mai puțin chiar decât caloriile regăsite, de exemplu, într-un pahar cu suc de portocale. Dar pentru a ne asigura că organismul nostru va beneficia și de surse de calciu, magneziu, alte minerale, precum și de acizi grași esențiali și proteine, este recomandat să îmbinăm consumul de cartofi și cu un alt aliment.
Datorită faptului că iaurtul ar putea furniza substanțele nutritive menționate, specialiștii ne propun o dietă bazată pe cartofi și iaurt. Despre aceasta se spune că ne-ar putea ajuta să pierdem cam 5 kilograme în trei zile. Astfel, amidonul din cartofi și acidul lactic din iaurt ne vor asigura un număr suficient de calorii. În plus, amidonul, în combinație cu apa, ne poate da senzația de îndestulare și nu vom mai simți nevoia să mâncăm și altceva.
Alături de această dietă cu iaurt și cartofi, există și o dietă bazată exclusiv pe cartofi.
Cum arată o dietă bazată exclusiv pe cartofi
Dacă optați pentru acest tip de dietă, veți mânca astfel:
• Pe durata a trei zile, va trebui să vă detoxificați organismul mîncănd cam 3 kilograme de cartofi, copți, fără nicio garnitură. Aceștia vor fi divizați în 4-6 porții. Nu uitați să beți, în fiecare zi, cam 12 pahare de apă. Aveți șansa să slăbiți până la 7 kilograme.
• Timp de o săptămână, veți consuma doar cartofi copți, la care puteți să adăugați puțin ulei de măsline sau puțină sare. Nu consumați mai mult de 4-6 porții mici de cartofi pe zi.
• Timp de 15 zile, puteți consuma cartofi copți, fierți sau chiar sub formă de piure (în care să nu puneți smântână, ci doar unt). Dacă vreți, puteți să puneți peste cartofi și câteva fire de usturoi sau alte ierburi aromate.
Cum vă veți hrăni în timpul unei diete cu iaurt și cartofi
Atât iaurtul (cu condiția să nu aibă un conținut ridicat de grăsimi), cât și cartofii, vă vor stimula digestia și vă vor face să vă simțiți îndestulate.
Iată cum ar trebui să mâncați în cadrul acestei diete, pe care este ideal să o urmați timp de 3 zile:
În prima zi:
• La micul-dejun veți mânca un cartof fiert, fără sare și veți bea un pahar de iaurt.
• La prânz veți mânca doi cartofi fierți și veți bea un pahar de iaurt.
• La cină veți bea două pahare de iaurt.
În cea de-a doua zi:
• La micul-dejun veți servi iaurt (cam un pahar)
• La prânz veți mânca doi cartofi fierți (fără sare) și veți bea un pahar de iaurt.
• La cină veți mânca un cartof fiert și veți bea un pahar de iaurt.
În cea de-a treia zi:
• La micul-dejun veți mânca un cartof fiert
• La prânz veți mânca un cartof fiert și veți bea un pahar de iaurt.
• La cină vă veți limita doar la un pahar de iaurt.
De asemenea, nu uitați să vă hidratați suficient (consumați peste 2 l de apă pe zi).
Citește și: Top 3 diete pentru mamici suple
De ce o dietă cu cartofi poate să nu fie potrivită
Cartofii nu conțin grăsimi, dar conțin carbohidrați cu puține proteine.Conform experților din cadrul Universității Harvard, carbohidrații din cartofi sunt din acel tip de carbohidrați pe care corpul îi digeră rapid și care au un indice glicemic mare. De aceea, ei pot duce la fluctuații semnificative ale insulinei și nivelului de zahăr din sânge. Acest fenomen poate cauza o creștere a apetitului imediat după ce am consumat cartofi, ceea ce, din păcate, ne poate provoca să mâncăm mai mult.
Astfel, chiar și preparați simplu (doar fierți sau copți, fără mirodenii sau garnituri), cartofii le pot fi dăunători celor ce sunt suspecți de diabet, care au deja diabet sau care sunt obezi.
Nu în ultimul rând, așa cum s-a precizat și anterior, consumul excesiv de cartofi ne va face să nu mai avem acces la resurse de grăsimi „bune", de acizi grași esențiali și de alte vitamine ce ne sunt utile pentru o funcționare optimă a organismului.
Citește și: 10 diete neobișnuite, de care sigur nu ai auzit
Voi ați auzit până acum de dieta pe bază de cartofi?
Surse:
www.beautyhealthpage.com;www.healthy-dietpedia.com; www.livestrong.com;
www.livescience.com;www.telegraph.co.uk