Totul despre edamame în alimentația familiei tale

Totul despre edamame în alimentația familiei tale

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru o viață sănătoasă, este esențial să avem întotdeauna în dietă alimente pline de nutrienți valoroși. Printre acestea se află și edamame, ce reprezintă păstăi de soia neajunsă încă la maturitate. Din articolul de mai jos vei afla de ce ele sunt un aliment pe care ar trebui să-l includem cât mai des în meniul nostru și al celor dragi.

De ce edamamele sunt benefice pentru sănătate

Castron cu edamame

Edamame sunt oricând binevenite în dietă întrucât pot asigura o sănătate mai bună. Printre cele mai importante beneficii pentru care sunt recunoscute se numără:

Sunt bogate în fibre, vitamine și minerale
Pe de o parte, ca orice alte boabe, edamame sunt sursă de fibre, atât de importante pentru o absorbție mai lentă a carbohidraților, pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, pentru contracararea colesterolului „rău" și pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal.
Pe de altă parte, în edamame se regăsesc vitamine și minerale importante, cum ar fi:
• vitamina K (De exemplu, 100 g edamame oferă peste 50% din necesarul zilnic al acestei vitamine)
• folat (vitamina B9- 100 g edamame oferă peste 100% din necesarul zilnic)
• fier
• vitamina B1

Citește și: 11 semne că ai avea nevoie de mai multe fibre

Asigură un sistem imunitar puternic
Datorită vitaminelor, antioxidanților și mineralelor, edamame pot să îmbunătățească și ele funcționarea sistemului imunitar, făcându-ne mai puțin vulnerabili în fața îmbolnăvirilor.

Sunt sursă de proteine de calitate, de origine vegetală
Proteinele sunt foarte importante pentru organism, fie că sunt de origine animală, fie că țin de plante. Întrucât edamame fac și ele parte din familia boabelor, ele pot să asigure o cantitate suficientă din necesarul zilnic de proteine. Spre exemplu, 155 g de edamame gătite pot să furnizeze aproximativ 18, 5 g proteine.
Proteinele din edamame oferă aminoacizi valoroși, de aceea sunt binevenite în cadrul unei alimentații variate, fie că este vorba despre adepții unei diete obișnuite, fie că este vorba despre vegetarieni.

Joacă un rol important în prevenirea cancerului
Edamame sunt văzute ca unele dintre cele mai recomandate alimente pentru a mai diminua riscul de apariție a cancerului din două motive:
• Conțin izoflavone (un fel de fitoestrogeni)
• Conțin genisteină (Un fitonutrient despre care s-a descoperit că poate să scadă și el riscul de a dezvolta cancer)

Previn maladiile cardiovasculare
Oamenii de știință au constatat, de-a lungul timpului, că și edamame fac parte dintre alimentele care îmbunătățesc nivelul insulinei și țin sub control nivelul de zahăr din sânge, făcându-ne mai puțin vulnerabili în fața diabetului și bolilor cardiovasculare.

Îmbunătățesc digestia
Motivul pentru care edamame nu ar trebui să lipsească din dietă este că aduc un plus de fibre, foarte importante pentru un sistem digestiv sănătos, pentru detoxifierea organismului.
Pentru a nu fi în situația de a nu tolera edamame din cauza apariției balonărilor sau crampelor abdominale, ideal este să consumi mai întâi cantități mici ca să vezi cum reacționează organismul.

Promovează o funcționare mai bună a plămânilor
Mai multe studii au demonstrat că persoanele care consumă regulat produse pe bază de soia sau înrudite cu aceasta se vor bucura de o sănătate mai bună a plămânilor și vor fi mai puțin expuse crizelor severe de astm. Explicația pentru acest avantaj al consumului de edamame este următoare: conțin și genisteină, cu rol antiinflamator, ideală pentru a reduce afecțiunile de la nivelul tractului respirator inferior.

Edamame contribuie la formarea oaselor puternice
Întrucât în ele se regăsesc vitamine și minerale precum fosforul, calciul, fierul, vitamina K, vitamina E, edamame pot favoriza dezvoltarea sănătoasă a oaselor. În aceste condiții, medicii recomandă includerea lor în alimentație pentru a preveni reducerea densității osoase în perioada menopauzei și instalarea osteoporozei în postmenopauză.

Consumul de edamame asigură o siluetă mai suplă
În primul rând, edamame sunt o sursă de proteine vegetale, care joacă un rol important în controlul greutății. În al doilea rând, ele sunt bogate în fibre și sărace în calorii, ajutându-te să se simți sătulă.
Dacă vrei să-ți menții mai ușor greutatea dorită, apelează adesea la edamame, inclusiv pe post de gustări între mesele principale.

Edamame în alimentația copilului

Acest aliment este sigur pentru copii, ne asigură experții în nutriție. Astfel, inclusiv copiii mici pot primi păstăile tăiate bucățele pentru a nu fi în pericol de a se îneca. De asemenea, copiii mai mari pot ronțăi oricând edamame, cu condiția să nu se facă excese (nu mai mult de 2 porții pe zi).
Cea mai importantă grijă a ta legată de consumul de edamame la copil trebuie să se lege de eventualitatea existenței unei alergii. În cazul în care ai un copil cu fond alergic, care și-a mai manifestat alergia la soia (sub formă de vărsături, erupții, diaree, inflamarea feței, limbii etc.), nu îi vei da în niciun caz să guste edamame. Cu toate acestea, medicii au constatat că alergiile la soia sunt foarte rare în rândul copiilor (cel mult 1% dintre copii sunt alergici la soia).

Ținând cont de aceste aspecte, poți începe să-i oferi copilului edamame deoarece:

Edamame oferă vitamine valoroase
Pentru a te hotărâ să-i dai copilului și edamame, gândește-te că acestea îi pun la dispoziție și:
• Vitamina C (O porție de edamame oferă 9, 5 miligrame de vitamina C, importantă pentru pielea, imunitatea și sănătatea gingiilor copilului)
• Folat (vitamina B9)- Într-o porție de edamame se pot regăsi până la 482 micrograme folat, peste doza zilnică recomandată (de 200-400 micrograme). Folatul este util pnetru dezvoltarea sănătoasă a celulelor, stimulând o dezvoltare normală. În plus, sprijină producerea globulelor roșii
• Vitaminele E și K

Sunt pline de proteine și de fibre
De exemplu, o singură porție de edamame îi asigură copilului cam 8, 1 grame fibre, aproximativ jumătate din cât ar avea nevoie zilnic. Datorită fibrelor, copilul va avea un tranzit intestinal bun, nu va avea „atacuri" puternice de foame și își va menține o greutate corporală normală.
În privința proteinelor, edamame sunt o sursă valoroasă de proteine vegetale, utile în dezvoltarea copilului, furnizându-i totodată și mai multă energie.

Conțin minerale importante
De pildă, o porție de edamame (de 100-150 g) îi va oferi copilului nu numai o bună parte din necesarul zilnic de fier, dar îi va furniza și calciu, fosfor, zinc, potasiu și magneziu, oricare dintre ele numai bune pentru sănătatea mușchilor, oaselor și inimii.

Copil ce tine in mana edamame

Ca să-l convingi pe copil să accepte mai ușor edamame, poți proceda în oricare dintre următoarele moduri:
• Prepară un humus din boabe, pe care să-l servești, de exemplu, alături de o tortilla crocantă
• Poți să faci un sos mai gros din boabe, pe care să-l pui pe pâine, alături de alte legume proaspete
• Poți să tai păstăile și să le pui într-o salată pe care o îndrăgește deja
• Pune edamame în supe sau tocănițe
• Edamame pot fi alăturate pastelor, orezului sau altor boabe

Citește și: Soia in alimentatia copilului

Cum se prepară edamame proaspete

Odată ce ai făcut rost de edamame, cel mai bine este să le gătești cât mai rapid. În cazul în care nu vei putea face acest demers imediat, poți să le ții în frigider pentru una-două zile. În plus, poți alege să le pui la congelator sub formă de păstăi întregi sau poți congela doar boabele.
Dacă vei avea la dispoziție edamame crude, poți să le gătești în felul următor:
• Vei pune păstăile în apă cu puțină sare și o vei lăsa la fiert. De obicei ele vor putea să fie fierte în aproximativ 5 minute. Nu este recomandat să le lași mai mult pe foc întrucât vor deveni lipicioase și moi
• Vei scurge bine păstăile și le vei pune sub un jet de apă rece sau în apă cu gheață
• Vei încerca să desfaci păstăile cu degetele pentru a scoate boabele
• Dacă nu le vei găti imediat, poți da edamame la frigider pentru 1 oră-2 după fierbere. De asemenea, poți să le presari cu sare sau să le pui în sos de soia. Ulterior le poți utiliza în rețeta dorită

Prepararea de edamame congelate

Edamame pot fi procurate mai ușor dacă vei opta pentru varianta congelată, fie că este vorba despre păstăi întregi, fie că este vorba doar despre boabe.
În cazul în care vei avea păstăile, este ideal să le pui într-o cratiță cu apă ce fierbe, timp de 2-3 minute sau le poți lăsa în microunde pentru câteva minute. Ulterior vor fi gata pentru a le găti așa cum vrei. În același timp, nu uita că pentru anumite salate, pentru sandvișuri sau alte rețete ce nu impun gătirea, nu este neapărat necesar să le lași în apă fiartă în prealabil.
Dacă ai la îndemâna boabe de edamame, le vei putea pregăti conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După aceea le vei putea alătura preparatelor tale, având grijă să nu le gătești în exces pentru a nu afecta conținutul de nutrienți deosebiți.

Cât costă edamamele?

În funcție de magazinul unde îți faci cumpărăturile, de importator sau chiar de gramaj, prețul edamamelor poate varia de la 8 lei suta de grame, la 13 lei cutia de 200 de grame, și se pot găsi în magazine precum Mega-Image, Carrefour, Auchan, Selgros sau în shop-urile online cu produse bio.

Rețete cu edamame poți găsi aici.

Tu știai până acum despre cât de valoroase sunt edamamele în alimentația noastră?

Surse:
www.bhg.com,www.healthline.com, www.healthyeating.sfgate.com, www.livestrong.com, www.organicfacts.net

 

Articolul urmator
Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh a fost diagnosticat cu autism. Cum s-a schimbat viața familiei de la aflarea veștii
    Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh a fost diagnosticat cu autism. Cum s-a schimbat viața familiei de la aflarea veștii

    Christian Sabbagh și soția acestuia, Iulia Sabbagh, au avut parte de un adevărat șoc în momentul în care au aflat că fiul lor de 4 ani, Christian Jr., suferă de autism....

    Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?
    Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?

    Expresia “oaia neagră a familiei” se folosește, de regulă, atunci când ne referim la cineva cu un caracter atipic, adesea prost ințeles, și care e de multe ori...

    Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?
    Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?

    Chiar dacă nu înțeleg anumite lucruri la fel ca noi, copiii își dau seama atunci când ceva este neînregulă. Dacă suferi de anumite probleme mentale, cel mic va...

    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului
    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului

    Faptul că între copii și animalele de companie se construiesc relații cu totul speciale nu mai este demult o surpriză. De aceea, nu lipsesc nici dovezile de afecțiune dintre ei,...

    Simți că ți se ridică tensiunea când ești în apropierea mamei tale? Uite de ce
    Simți că ți se ridică tensiunea când ești în apropierea mamei tale? Uite de ce

    Ești mereu supărat/ă în preajma mamei tale? Ai o mie de reproșuri să îi aduci și cu greu îți stăpânești nervii în preajma ei? E semn că... te...

    Sfântul Ilarion cel Nou, ocrotitorul familiei. Cum să te rogi pentru a avea parte de protecția lui
    Sfântul Ilarion cel Nou, ocrotitorul familiei. Cum să te rogi pentru a avea parte de protecția lui

    Astăzi, 6 iunie, creștin-ortodocșii își îndreaptă atenția către Sfântul Ilarion cel Nou care, asemenea altor sfinți, și-a dedicat viața ajutându-i pe cei...

    „Dragă școală, sunt un exemplu al mediocrității tale”: Scrisoarea tristă a unui elev din România
    „Dragă școală, sunt un exemplu al mediocrității tale”: Scrisoarea tristă a unui elev din România

    ”Dragă școală, de mine ți-ai bătut joc”, scrie un adolescent care a dat Bacalaureatul anul trecut pe contul său de Facebook. Elevul a luat media 9,11 la ”examenul...

    Legea familiei 2024: Va fi recunoscută diversitatea formelor de familie?
    Legea familiei 2024: Va fi recunoscută diversitatea formelor de familie?

    Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pregătește un proiect de lege privind familia. Termenul de prezentare a acestui proiect este luna iunie. Parcurge articolul de...

    © 2024 Qbebe