Soia in alimentatie
Soia, originara din Asia de Est, este o leguminoasa inrudita cu lintea, fasolea, nautul, mazarea. Soia este cultivata la scara larga in Statele Unite ale Americii (35%), Brazilia (27%), Argentina (19%), China (6%) si India (4%), dar se gaseste sub diferite forme in toata lumea. Este un aliment foarte controversat, avand in vedere ca multe soiuri de soia sunt modificate genetic si acestea sunt considerate a fi un risc pentru sanatate. Pe de alta parte, soia organica este privita ca un aliment minune care poate aduce multiple beneficii organismului.
Printre produsele din soia, cel mai des intalnite, sunt:
- faina din soia fara grasimi este o sursa importanta si ieftina de proteine;
- uleiul vegetal din soia;
- proteine vegetale texturate din soia;
- laptele de soia;
- tofu (branza din lapte de soia);
- natto (mancare traditionala japoneza din boabe de soia fermentate);
- tempeh (un amestec de boabe intregi de soia, cu diferite cereale intregi - mei, grau etc.);
- sosuri de soia.
Beneficiile consumului moderat de soia
Soia contine multe substante nutritive esentiale importante pentru cresterea si dezvoltarea copilului si aduce un aport important de proteine, fara a contribui cu exces de calorii.
Soia contine: proteine; fosfor; fier; fibre; toti cei 8 aminoacizi esentiali; vitaminele B1, B3, B6, calciu si magneziu.
Boabele intregi de soia au un continut redus de grasimi saturate si au in componenta grasimi mono si polinesaturate care sunt benefice pentru organism.
Uleiul de soia si laptele de soia sunt surse importante de lecitina (lecitina ajuta activitatea nervoasa a copilului, imbunatateste concentrarea si invatarea).
Soia stabilizeaza nivelul de zahar din sange, ajuta la prevenirea bolilor cardiace si a cancerului de colon sau prostata. Soia este o sursa excelenta de fibre si contine cantitati semnificative de acid alfa-linolenic si izoflavone.
Citeste si: Vitamina B la copii
Soia pentru copii
Legat de cantitatile mari de izoflavone din soia au aparut multe controverse. Si asta pentru ca izoflavonele sunt niste substante care au efecte asemanatoare estrogenului, iar estrogenul in exces poate creste riscul de cancer mamar. Sunt unele pareri care leaga consumul de soia de cancerul la san si alte pareri care ne linistesc precizand ca estrogenul din soia nu este la fel de puternic precum estrogenul de origine animala si ambele sunt incomparabile cu estrogenul produs de corpul uman care este de 1000 de ori mai puternic. In plus, izoflavonele stimuleaza regenerarea celulara si regleaza nivelul de colesterol.
Soia la bebelusi
Sunt specialisti in nutritie care nu recomanda soia in dieta bebelusilor si a copiilor mici explicand ca estrogenul din plante (soia are in componenta cea mai mare cantitate de fitoestrogen dintre toate plantele care contin astfel de hormoni femini) afecteaza dezvoltarea hormonala, ajungandu-se la sexualitate precoce, inhibarea testosteronului sau alte malformatii la nivelul aparatului genital.
Toxinele naturale din soia pun iar sub semnul intrebarii consumul de soia. Toate aceste toxine, acumulate in organism pot cauza probleme. Si aici intervin cei care sunt "anti-soia" si spun ca aceasta planta nu are cum sa previna cancerul daca are in componenta asa de multe toxine. In replica, cei care sunt pro-soia spun ca exista pe piata produse din soia fermentata care au un nivel redus de toxine (toxinele sunt distruse prin fermentare) si care pot fi consumate fara riscuri.
Oxalatii din soia fac subiectul unor ample discutii. O concentratie mare de oxalati in organism poate duce la probleme legate de rinichi sau vezica, avand in vedere ca oxalatii se pot cristaliza in corpul uman. Cei care sustin consumul de soia spun ca este nevoie de o cantitate destul de mare de soia ingerata ca sa se ajunga la astfel de probleme. In fapt, toti specialistii in nutritie recomanda consumul moderat de soia in special la copii. Un pahar de lapte de soia pe zi sau un snitel de soia ori cateva bucati de tofu nu pot face decat bine organismului.
Cele mai multe controverse sunt pe tema produselor modificate genetic, iar soia se afla printre acestea – se poate spune ca, in ziua de astazi, gasesti cu greu boabe de soia organica. Cele mai multe culturi de soia sunt pe baza de seminte modificate genetic – acestea sunt mai rezistente la seceta sau alte intemperii, daunatori si productia este garantat mai buna, avand in vedere ca si cererea este mare. Trebuie sa stii ca soia organica este automat mai scumpa si mai greu de gasit decat soia modificata genetic. In plus, ar trebui sa fii concentrata si pe eticheta produselor din soia invadate si ele de aditivi, conservanti si alte ingrediente toxice pentru organismul copilului (si nu numai).
Statele Unite ale Americii detin suprematia la capitolul culturi de soia modificata genetic (93% dintre culturile de soia din SUA sunt pe basa de seminte modificate genetic). Din pacate, astfel de culturi exista si in Romania (ex: in 2006, in tara noastra au fost cultivate 137.275,5 hectare de soia modificata genetic). In plus, produsele din supermarket-uri provin din toate colturile lumii si este greu de crezut ca exista un filtru atat de bun incat sa gasim la raft doar produse organice, chiar daca multe autoritati din domeniul alimentar incearca sa ne convinga ca in Romania nu exista produse pe baza de organisme modificate genetic.
Cand introducem soia in alimentatia copilului?
Inainte de a introduce soia in alimentatia copilului ar trebui consultat si medicul pediatru (sau daca vrei... un medic alergolog sau un expert in nutritie). Din cauza riscului de alergii, un bebelus nu ar trebui sa manance soia mai devreme de 10 luni, decat daca medicul pediatru recomanda altfel. Multi specialisti spun ca bebe nu ar trebui sa manance soia decat dupa varsta de 1 an sau chiar 2 ani, dat fiind faptul ca soia contine multe proteine alergenice. Dupa varsta de 2 ani, copilul poate manca aproape orice, chiar si nuci, alune – produse considerate la fel de alergenice ca si soia.
Lapte de soia la bebelusi
La recomandarea medicului pediatru, laptele din soia poate fi dat bebelusului in cazul in care acesta are intoleranta la lactoza sau este alergic la laptele de vaca, insa nu putine au fost cazurile in care bebelusii au manifestat alergii la laptele din soia. Oricand ai decide sa introduci soia in alimentatia copilului, ar fi bine ca piticul tau sa consume cu moderatie acest aliment. In felul acesta, soia va aduce cu siguranta numai beneficii organismului plapand al copilului. Ce-i mult strica intotdeauna... In plus, pentru a inlatura orice risc, copilul va trebui sa manance doar produse din soia nemodificata genetic sau soia organica.
Citeste si: Top 10 cele mai alergenice alimente pentru copilul tau
Cum se gateste soia?
Soia uscata are acelasi procedeu de fierbere ca si suratele ei fasolea, lintea, nautul etc. Ar trebui lasata la inmuiat cateva ore inainte de preparare, pentru a fierbe mai repede si pentru a fi digerate mai usor. Soia poate fi folosita in salate, supe sau tocane. De asemenea, sunt si produse din soia care pot fi consumate ca atare, cum ar fi tofu.
Poti folosi faina de soia in loc de faina alba de grau sau lapte de soia in loc de lapte de vaca, atunci cand pregatesti o mancare sau un dulce. De asemenea, poti folosi proteinele din soia texturata pentru a inlocui carnea din diverse preparate.
Nu uita sa citesti eticheta produselor din soia atunci cand le achizitionezi din magazinele alimentare. Nu cumpara produse care contin o insiruire de E-uri sau substante de care nu ai auzit si care descriu aditivi alimentari, conservanti etc. Si nu uita ca soia in alimentatia copilului poate fi benefica daca este consumata cu moderatie.
Citeste si: Retete cu soia
Surse: soyconnection.com; soya.be; wnd.com; wikipedia.org; bbc.co.uk.