1. Ouăle
Oul este o bogata sursa de calciu, insa pentru multi oameni acest aliment este practic necomestibil. Unele persoane prezinta reactii alergice la galbenus sau la albus, altele chiar la ambele parti. Atat galbenusul cat si albusul contin proteine ce pot declansa reactii alergice. Aceste reactii includ dermatita atopica, urticarie si in cel mai grav caz- socul anafilactic. Un alt simptom comun este rinita alergica, o conditie adesea asociata cu simptomele date de alergiile la polen: curgerea nasului, tuse si dureri de cap. Afla totul despre oul in alimentatia copilului si nu lasa informatia sa treaca pe langa tine. Alergia la ou este, fara indoiala cea mai frustranta , avand in vedere ca majoritatea produselor consumate de noi contin oua. Copiii si adulti cu alergie la ou trebuie sa evite maioneza si produsele de patiserie, in mod special. Insa trebuie verificata eticheta fiecarui produs achizitionat din comert: paste, carne prelucrata, anumite bauturi ( vin alb, bere) si bomboane.
2. Laptele
Cele mai dese reactii alergice, in special la copiii mici sunt la laptele de vaca. Laptele de vaca este unul dintre alimentele cele mai prevalente ca alergene din intreaga lume, in special pentru copiii mici. Se estimeaza ca aproximativ 2 pana la 5% din copiii sub un an, au reactii alergice la laptele de vaca. Tocmai de aceea majoritatea medicilor recomanda introducerea laptelui de vaca in alimentatia copilului dupa varsta de 1 an. Din fericire, majoritatea copiilor par a scapa de alergia la lapte in cativa ani. Dupa o anumita perioada de timp, acestia pot consuma lapte fara sa mai prezinte vreun simptom sau sa aiba vreo reactie la acesta. Ocazional, cu toate acestea, s-ar putea ca alergia sa apara.
Reactii alergice la laptele de vaca includ urticarie, astm si soc anafilactic. O alta reactie comuna este o conditie cunoscuta sub numele de dermatita atopica, o afectiune a pielii care mananca si poate crea o eruptie pe piele. Dar nu confunda intoleranta la lactoza, cu o alergie la lapte. Intoleranta la proteina din lapte are ca simptome indigestia, gazele si balonarea si nu afecteaza sistemul imunitar, lucru pe care alergia il face.
3. Glutenul
Alergia la gluten este o reactie alergica la produsele alimentare care contin grau. E una dintre cele mai comune alergii alimentare la copii. Glutenul poate fi gasit in multe alimente, inclusiv unele la care nu te-ai putea gandi, cum ar fi prajiturile, cerealele oferite copilului pentru micul dejun, paste, biscuiti, bere, sos de soia si condimente, cum ar fi ketchup. Evitarea glutenului este un un prim pas in tratarea alergiei la grau.
4. Alunele
Alunele sunt probabil cel mai cunoscut aliment cu un factor alergen mare. Multe persoane sunt alergice la alune, iar consumul din greseala poate duce in cel mai rau caz chiar la deces. Alergia la alune este deosebit de frecventa la copiii mici, motiv pentru care specialistii le recomanda parintilor sa fie oferite copiilor in cantitati mici si in niciun caz sub varsta de 1 an. Desi multi copii scapa de alergia la alune in copilarie, in unele cazuri aceasta nu poate fi tratata si persoana in cauza trebuie sa se lupte cu ea de-a lungul vietii.
Daca un copil sau un adult este alergic la alune si din greseala a ingerat una, este posibil sa prezinte dermatita atopica, urticarie, respiratie greoaie sau chiar sa intre in soc anafilactic. Daca alergia este usoara, este posibil sa apara doar iritatii minore. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca, data viitoare cand mai consuma alune va scapa la fel de usor, s-ar putea ca ulterior consumul de alune sa provoace o reactie mult mai grava.
5. Mierea
Mierea este cunoscuta pentru beneficiile pentru organismul uman. Insa o alte reactie alergica des intalnita este la polen. Si cum mierea de albine este un produs rezultat in urma colectarii si procesarii nectarului diverselor flori de catre albine, copiii si persoanele alergice la polenul florilor pot prezenta reactii alergice atunci cand o consuma.
De multe ori parintii nu pun bubitele rosii de pe pielea copilului pe seama consumului de miere pentru ca " este cel mai natural si sanatos aliment". Insa daca in familie exista un istoric cu privire la acest tip de alergie ar fi bine sa se amane consumarea de mierea de albine cat mai mult, iar in momentul in care se ofera ofera copilului miere sa se urmareasca posbile reactii alergice .
6. Peştele
Pestele este o adevarata resursa de acizi grasi Omega 3. Insa exista unele specii, care din cercetari sunt cunoscute a fi alergene: somonul si codul. Aceste doua specii au tendinta de a provoca reactii alergice mai mult decat alte specii. Lista se intregeste cu specii ca ansoa, ton, macrou si sardinele.
Daca unul din membrii familiei descopera ca este alergic la un anume tip de peste, este posibil sa fie alergic si alte specii, de asemenea. In orice caz este indicat sa se evite restaurantele cu specific pescaresc, in general. Desi vei comanda altceva din meniu, procesul de gatire nu se va face in vesela separata.
7. Fructele de pădure
Fructele de padure sunt cunoscute drept alergene datorita eliberarii de histamina. Aceasta poate provoca unui copil predispus la alergii, urticarie sau eczeme. In aceasta categorie intra zmeura, capsunele, afine, coacaze etc. Discuta cu medicul reactiile adultului sau ale copilului imediat dupa consumul de fructe de padure.
Este posibil ca persoana sa prezinte doar o usoara sensibilitate la histamina. Si aceasta conditie poate fi tratata printr-un consum de fructe de padure insa, in cantitati mici. Este indicat ca micutilor mai mici de doi ani sa le fie oferite capsunele sau zmeura inabusite, in scopul de a preveni o posibila alergie.
8. Soia
Soia este o leguminoasa si in acelasi timp un aliment care poate provoca alergii. Bebelusii dezvolta alergii la formulele de lapte care includ soia. In majoritatea cazurilor, copiii depasesc problema odata cu inceperea diversificarii. Insa reactiile alergice la soia pot aparea si mai tarziu, la maturitate. Alergia la soia afecteaza aproximativ 0,3 la suta din copii, si este, de obicei depasita la o varsta frageda; rareori reactiile alergice provocate de soia pot pune viata in pericol. De cele mai multe ori, semnele si simptomele alergiei la soia sunt usoare: urticarie sau mancarime in jurul gurii.
9. Nucile
Persoanele alergice la nuci, pot fi ghinioniste si sa nu scape de aceasta problema niciodata. Aproximativ 91% dintre copiii alergici la nuci nu scapa de alergie. Pe langa problemele digestive, reactii alergice includ astmul bronsic, urticaria, dermatita atopica si socul anafilactic. Printre varietatea de fructe cu coaja tare, cei mai mari "inamici" ale persoanelor alergice sunt migadalele, nucile si caju.
Pentru ca rar s-a depistat persoana alergica doar la un anumit tip de fructa cu coaja tare, medici recomanda evitarea tuturor fructelor cu coaja tare: nuci, alune, arahide, migadale etc. Ce e mai mult, este posibil sa prezinti o reactie alergica la nuci, chiar daca nu le consumi. Simpla atingerea sau folosirea unui produs ce contine in componenta nuci poate fi periculos. Citeste bine ingredientele regasite pe produse alimentare sau cosmetice. Multe lotiuni si sampoane includ fructe cu coaja tare, in formulele lor.
10. Fructele de mare
Desi de multe ori le gasim grupate cu speciile de peste, crustaceele provin dintr-o familie diferita. Doar pentru ca ai o alergie la fructe de mare, nu inseamna ca nu poti consuma peste. Cu toate acestea, medicii recomanda sa fie efectuate analize si teste pentru ambele, in acelasi timp. Testarea presupune un test de sange. In gama de fructe de mare nu ne referim numai la crustacee, cum ar fi crabi, creveti si homar, ci, de asemenea si la moluste, cum ar fi stridiile, calmar si midii.
Ca orice tip de alergie si cea la fructe de mare,poate provoca reactii de tip urticarie, astm, dermatita atopica sau soc anafilactic. Alergiile la moluste, de obicei, nu apar pana la varsta adulta. Cu toate acestea, alergiile alimentare la fructe de mare sunt cele mai frecvente in randul adultilor.