Oul, un aliment atat de mic, este considerat de multi specialisti de nutritie ca fiind un aliment magic: are proteine de inalta calitate, vitamine, minerale si ne pune la dispozitie toti aminoacizii necesari organismului. In plus, tot mai multe cercetari demonsteaza faptul ca este un aliment satios, care consumat mai ales dimineata, ofera energie pentru o perioada mai lunga. "Ouale la micul dejun ne ajuta sa ne simtim mai plini pentru mai mult timp si, in consecinta, putem chiar slabi prin faptul ca mancam mai putin", considera profesorul Bruce Griffin, cercetator britanic. |
SFATUL PEDIATRULUI: Oul in alimentatia copilului
Galbenusul se introduce dupa varsta de 6 luni la un bebelus sanatos, care nu a avut nicio problema nutritionala. Medicul pediatru prof. dr.?Ioana Alina Anca le recomanda mamicilor ca galbenusul sa fie fiert tare si, ca orice aliment nou pentru sugar, sa fie introdus progresiv, incepand cu un sfert de galbenus amestecat in piureul de legume. In final, un bebelus pana la varsta de 1 an va primi maxim?doua galbenusuri pe saptamana, pe cat se poate de spatiate (de exemplu lunea si joia).
Ulterior, dupa varsta de un an, se poate introduce si albusul daca nu prezinta niciun semn sugestiv pentru alergie. El trebuie insa bine preparat termic, fie fiert tare, fie ochi sau omleta. De asemenea, el poate fi introdus si in retete de prajituri, chec. "Insa in starea lui translucida este foarte alergizant", atrage atentia medicul pediatru. Pana la varsta de 3 ani, copilul poate primi doua oua pe saptamana.
"Atentie la spumele de fructe cu albus crud. Daca pregatiti spuma de zmeura cu albus crud este foarte gustoasa, dar dublu alergizanta! Sa nu cumva sa va ganditi sa oferiti asa ceva unui copil inainte de varsta de 3-4 ani, iar cand o faceti, fiti sigura ca nu este un copil alergic", atrage atentia prof. dr. Ioana Alina Anca, medic primar pediatru, supraspecializare cardiologie pediatrica si ecografie. |
De ce ne este frica de colesterol?
Multor mamici le este teama sa le ofere copiilor prea multe oua din cauza continutului mare de colesterol. "Colesterolul este ceva bun! Reprezinta punctul de plecare pentru sinteza in organism a unei majoritati de elemente biologice esentiale pentru dezvoltarea sistemului nervos si endocrin. Ne trebuie colesterol, iar oul prin galbenus exact asta aduce. Trebuie doar sa-l dozam", explica medicul pediatru.
Informatii nutritionale despre ou: Sursa: FSA (Food Standards Agency), 2002, UK. |
? |
Oul ... de gaina, de prepelita, de rata sau de gasca?
De regula, oul de gaina este cel mai popular atat in retetele de mancaruri, cat si de prajituri. Totodata, el este si cel mai recomandat de pediatri, in special pentru copii mici.
Este adevarat ca oul de prepelita are cantitati minime de colesterol si este indicat pentru un copil cu regim alimentar (dilipidemie), dar prezinta dezavantaje legate de dimensiune si de greutatea de a-l prepara.
Pe de alta parte, atat oul de rata cat si cel de gasca sunt total nerecomandate copiilor. Motivul este unu simplu: rata si gasca sunt animale ce cresc in ape statatoare care pot fi infestate cu diverse bacterii. Cea mai intalnita este salmonella si poate provoca dizenterii severe.
Asadar, oul de gasca si cel de rata sunt extrem de periculoase, atat pentru copii cat si pentru adulti, mai ales daca nu sunt preparate termic foarte bine. Ele nu trebuie niciodata consumate crude, in maioneza sau alte retete. In plus, nu aduc mai multe beneficii alimentare fata de cel de gaina, iar punand in balanta riscul, nu reprezinta o alegere buna.
Cat timp se pastreaza proaspete ouale? Ouale din comert au o data de expirare care ne ajuta sa ne facem o idee despre prospetimea lor. Pentru celelalte, "de la tara", daca stim cand au fost ouate, este bine sa le oferim copiilor in primele 7-10 zile. "Contrar bunelor intentii, nu este bine sa-i oferiti copilului un un ou foarte proaspat! Tot din cauza proceselor microbiene care se mai sting, este bine sa fie tinut 2-4 zile si abia apoi sa fie oferit", recomanda medicul pediatru. |
Culoarea galbenusului?
Culoarea galbenusului poate varia de la un galben pal pana la un portocaliu rosiatic. El poate acumula diverse adaosuri hormonale care se dau gainilor "stresate" de la ferme. Si atunci, cum putem afla care este mai bun? "Un ou foarte palid probabil ca are o problema legata de continutul lipidic, iar unul foarte vesel, colorat, mai ales daca provine dintr-o sursa necunoscuta, trebuie sa ridice niste probleme. De aceea, cel mai bine este sa existe o sursa de oua de la tara, de la bunici, dar in niciun caz "oua de tara" luate de la colt de piata de la straini. Pentru cei care nu au o astfel de sursa pretioasa, ouale bio, cu date de expirare sunt o alegere indicata", explica medicul pediatru.
Contraindicatii la ou:
- Cei alergici la ou
- Cei care au dislipidemie cu hipercolesterolemie
ALERGIA LA OU
Oul ocupa un loc fruntas in lista celor mai alergene 8 alimente, alaturi de lapte, alune, nuci, peste, crustacee, soia si grau. Din aceasta cauza, multe mamici ar prefera sa-l introduca mai tarziu, abia dupa varsta de 12 luni a bebelusului. Insa acest lucru nu garanteaza ca-l fereste pe micut de alergie, ba dimpotriva, neexpunerea la acest aliment chiar ii creste riscul de alergie mai tarziu, conform unui studiu australian din 2010.
Ce este alergia la ou?
Cand o persoana are o alergie alimentara, inseamna ca organismul considera acel aliment periculos. Asta i se poate intampla unui copil mic ce mananca oua pentru ca sistemul lui imunitar nu este suficient dezvoltat si nu poate digera proteina din oua. In acest caz, el genereaza anticorpi ce lupta impotriva? proteinelor din oua ca si cum ar fi invadatori. Un copil alergic se simte rau si poate avea bubite pe corp dupa ce a mancat oua sau alte alimente ce contin oua. Aceasta reactie poate fi pe loc sau poate dura cateva ore. Cei mai multi copii care sunt alergici la oua, sunt de fapt alergici la albus, foarte putini fiind la galbenus. De asemenea, majoritatea copiilor care au avut reactii alergice la ou, le vor depasi dupa varsta de cinci ani. |
Semne si simptome:
Piele: urticarii, eczeme, umflaturi, inroseli,
Sistemul digestiv: durere de burta, diaree, ameteli, varsaturi,
Sistemul respirator: nas cu mucozitati, respiratie suieratoare si dificila
Sistemul cardio-vascular: batai rapide de inima, tensiune mica
Aflati mai multe informatii despre OUL in alimentatia copilului din urmatorul interviu video realizat cu prof. dr. Ioana Alina Anca, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC).
Tu, cand si cum ai introdus oul in alimentatia copilului tau?