Annabel Fenwick Elliot, în vârstă de 36 de ani, a luat decizia de a adopta pentru fiul ei, Jasper, o alimentație exclusiv vegană. Hotărârea ei nu fost blamată de rude sau prieteni și nici măcar de societate așa cum se astepta. Spre surprinderea multora, mama susține că băiatul nu are niciun fel de problemă de sănătate, crește și se dezvoltă frumos și armonios.
"Îi ofer lui Jasper o dietă pe bază de plante, fructe și legume până când este suficient de mare să-mi explice de ce vrea să mănânce și altceva. După aceea, îl las să ia propriile decizii în privința mâncării", declară ea. "Poate că nu-i va păsa foarte mult acest aspect, sau, de ce nu, va decide să devină vânător. Eu am un mare respect pentru vânători și pentru cei care consumă carnea pe care o prind ei înșiși în sălbăticie", continuă mămica.
Mesajul pe care încearcă ea să-l transmită lumii întregi, și care nu încetează să ne surprindă, este acela că oamenii nu au dreptul să consume carne dacă nu au prins ei înșiși animalul. Ceea ce o dezgustă cel mai mult pe mămica noastră londoneză este însăși industria produselor de origine animală. Aceasta privește cu repulsie inseminarea artificială a vacilor, dar și felul în care vițeii sunt cu brutalitate luați de lângă mamele lor. Acesta este și principalul motiv pentru că care Annabel a decis să nu mai consume carne începând cu anul 2011.
Documentarul Earthlings i-a adus o cu totul altă perspectivă asupra consumului de carne, lapte, brânză și ouă. A avut o revelație și ulterior a luat hotărârea de a elimina din dieta ei nu numai carnea, ci și produsele pe bază de lapte.
Într-un videoclip pe Tik Tok, tânăra explică de ce nu îi dă fiului ei Jasper înghețată. Curajoasa mamă sfătuiește totodată părinții care au respect pentru animale să elimine acest produs din alimentația celor mici.
@annabelmaud Replying to @Panic At Big Tesco #drydrowning #babyswimming #swimsafety ♬ original sound - Annabel Fenwick Elliott
"Înghețata conține lapte, iar cruzimea cu care animalele sunt tratate, în special vacile și vițeii, duritatea cu care sunt mulse, ar trebui să fie principalul motiv pentru a elimina înghețata din mofturile noastre de zi cu zi. Încerc să nu țin discursuri și pledoarii în legătură cu acest subiect cunoscuților, decât dacă aceștia îmi cer", susține ea.
Ce faci când copilul decide să fie vegetarian?
Ce conține dieta lui Jasper, vă întrebați? Mămica îl răsfață cu produse vegetale foarte hrănitoare și sățioase. Așadar, mesele lui includ cereale, semințe de chia, scorțișoară, iaurt din lapte de cocos, prune la micul dejun, cartofi normali sau dulci, mazăre, morcovi, fasole, iar lista poate continua. Jasper este hrănit deopotrivă cu lapte matern, iar suplimentele alimentare vegane îi completează alimentația zilnică.
"Înainte de a lua această decizie și de a introduce o dietă exclusiv vegană copilului este foarte bine ca părintele să se informeze. Va trebui să suplimentați aportul de vitamina B12", ne sfătuiește Annabell. "Să nu eliminăm gustările din alimentație! Există nuggets de pui falși și înghețata vegană, gustări absolut delicioase pe care cu greu le putem distinge de produsele originale. Este foarte important să oferim copiilor informații clare atunci când ne întreabă despre proveniența ingredientelor din hrana pe care o consumă. Nu sunt niciodată prea mici pentru a afla adevărul", continuă ea.
Avem și mărturia unui specialist, Sas Parsad, nutriționist la The Gut Co. "Creșterea copiilor cu hrană exclusiv vegană poate fi considerată sigură doar când planificarea meselor și alegerea corespunzătoare a hranei, se îmbină perfect cu cerințele copilului. Atâta timp cât copilul primește proteine, calciu, fier și acizii grași Omega 3, putem vorbi de un regim alimentar sănătos", susține expertul.
Alimentatia raw vegana la copii: riscuri si avantaje
"Totodată, nu putem oferi un răspuns concret cu privire la stare de sănătate a copiilor care au dietă vegană. Știm doar că o alimentație pe bază de fructe, legume și cereale, care este în prealabil foarte bine planificată aduce multe beneficii asupra organismului. Aceste beneficii includ o bună sănătate a inimii, un sistem imunitar mai puternic și șanse mai mici de a face cancer", declară el. Specialistul subliniază importanța oferirii nutrienților esențiali pentru creșterea și dezvoltarea copiilor precum vitamina B12, calciu, fier și acizii esențiali Omega 3.
Fie că suntem sau nu de acord cu punctul de vedere al protagonistei noastre, trebuie să recunoaștem că fructele, legumele și cerealele sunt sănătoase și trebuie să facă parte din alimentația celui mic. Este indicat să luăm în considerare atât mărturia ei, cât și sfaturile specialistului în nutriție și să eliminăm pe cât posibil mâncarea de tip fast food sau junk food în favoarea fructelor și legumelor.
Surse foto: instagram.com
Surse articol: www.tyla.com