Probleme ale pielii bebelusului de care trebuie sa tii cont
1. Urticarie
Urticaria presupune zone umflate ale pielii, inrosite, care de obicei provoaca mancarimi. Pot aparea in diferite forme si marimi, dar sunt de obicei bine definte, ca niste pete rosii inconjurate de zone albe. De obicei dureaza de la cateva ore la cateva zile, dar e posibil sa dureze si luni de zile.
Urticaria apare atunci cand organismul elimina o chimicala numita histamina, si exista mai multe motive care provoaca aparitia acestei alergii:
-muscaturi ale insectelor
-mancarea (alimentele care provoaca cel mai adesea alergii de tot felul sunt: laptele, oale, alunele, pestele)
-alte boli (daca bebele are o infectie virala de exemplu, poate face si urticarie)
-temperatura scazuta sau schimbarea brusca de temperatura
-anumite medicamente
|
2. Acnee
Acneea poate fi prezenta inca de la nastere, si poate aparea nu numai pe barbie, dar si pe frunte, pe obraji si uneori pe frunte. Aceasta afectiune se manifesta sub forma unor puncte rosii, care pot fi mai pronuntate atunci cand micutului ii este cald sau este prea agitat. S-ar putea ca pielea sa ii fi fost iritata de saliva, lapte sau chiar de o haina care nu a fost spalata bine. Daca este vorba de basicute mici care au aparut de la nastere, s-ar putea sa dispara in cateva saptamani, si nu este vorba despre acnee. Daca punctele apar si in alte parti ale corpului si sunt mai solzoase, s-ar putea sa fie de fapt vorba despre eczema. |
De obicei acneea dureaza cateva saptamani sau chiar luni. Nu folosi unguente sau creme anti-acnee, pentru ca acestea pot inrautati lucrurile. Nu il lasa sa se scarpine si nu freca, pentru ca acneea bebeluslui nu este cauzata de mizerie.
Pur si simplu, spala-l cu sapun de bebelusi si cu apa, o data pe zi. Nu trebuie decat sa ai rabdare. Acneea nu il supara cu nimic pe bebe, asa ca nu iti face prea multe probleme si nu te grabi sa o inlaturi.
3. Iritatia scutecelui
Iritatia provocata de scutece poate fi foarte usoara- cateva pete rosii intr-o anumita zona- sau se poate intinde mai mult pe burtica si coapse. Desigur ca nu este cazul sa te panichezi pentru ca a face fata acestei probleme este o parte importanta din ingrijirea bebelusului, in special in primul an al vietii copilului. |
Aceasta iritatie poate fi cauzata de un anumit aliment sau chiar de propria lui urina.
In momentul in care urina bebelusului se amesteca cu bacteria din scaun, se formeaza amoniacul, care poate fi mult prea aspru pentru pielea bebeluslui. Chiar daca nu il lasi prea mult timp ud, orice copil care are pielea sensibila poate capata o mancarime, oricat de vigilenta ai fi tu.
4. Eritemul infectios- „A 5-a boala"
Daca apar pete rosii pe obrajii bebelusului, sunt mari sanse sa fie vorba despre cea de-a 5-a boala a copilariei, pe langa rujeola, pojar, scarlatina. Este denumita si „boala obrajilor palmuiti". Este cauzata de parvovirusul B19 iar simptomele sunt moderate: febra, obrajii rosii, tuse, dureri in gat.
Boala va debuta probabil cu o usoara raceala, si in putin timp obrajii bebelusului vor arata ca si cum ar fi fost palmuiti. De obicei petele rosii prezinta si mancarimi, care pot dura chiar si luni. Exista si cazuri cand nu apar simptome deloc. Oricum nu este cazul sa iti faci griji, este o boala normala, de care majoritatea copiilor se vindeca cu usurinta.
5. Eczema
Eczema sau dermatita neinfectioasa este o mancarime a pielii care apare de obicei in primul an de viata. Aceasta apare de obicei pe frunte, pe obraji si scalp dar se poate intinde si pe brate, picioare, piept sau pe alte parti ale corpului. Eczema nu este contagioasa dar este foarte neplacuta pentru bebe pentru ca este usturatoare si provoaca mancarime.
|
Pediatriii recomanda un tratament pentru tratarea eczemelor usor de realizat si acasa. Pregateste cada bebelusului pentru baie si adauga doua lingurite de inalbitor (pentru 3, 4 l de apa). Fa-i aceasta baita cel putin de doua ori pe saptamana dar asigura-te ca:
- ai dispersat bine inalbitorul in apa, inainte sa il pui pe bebe;
- bebele nu inghite apa din cada;
6. Foliculita- inflamarea foliculilor pilosebacei
Foliculita apare mai ales atunci cand vremea este calda si umeda, si sunt mai mari sanse la cei care au o sensibilitate mai mare a pielii sau au deja si alte afectiuni ale pielii, cum ar fi eczeme.
|
Indiferent despre ce afectiune a pielii este vorba, si de severitatea acesteia, qbebe iti recomanda sa te duci la doctor, pentru ca sa puna diagnosticul acesta. Este posibil sa nu fie vorba decat despre un tratament cu o anumita crema sau de niste antibiotice, dar nu lua nimic inainte de reteta si recomandarea doctorului.
Pentru a preveni afectiunile pielii, pastreaza mereu curate si uscate hainutele copilasului mai ales in anotimpul cald si evita pe cat posibil acele haine prea stramte sau care il irita. E crucial sa ai grija de pielea micutului, sa folosesti creme protectoare, sa il speli regulat si sa il culci mereu in asternuturi curate.