Vitamina B la copii

Vitamina B la copii

Roxana Cristea

Vitamina B la copii, sau mai bine spus familia de vitamine B produce energie pentru ca piticul sa fie activ, imbunatateste circulatia, ajuta metabolismul si sistemul nervos al copilului. Inainte sa apelezi la un complex de vitamina B, ar fi bine sa te asiguri ca dieta copilului include alimente bogate in vitamina B. Afla cum ajuta vitamina B organismul copilului, cand se administreaza suplimentele de vitamina B la copii si ce inseamna deficitul sau excesul de vitamina B la copii.

Ce este vitamina B?

Vitamina B face parte din categoria vitaminelor hidrosolubile, alaturi de vitamina C.vitamina B Familia de vitamina B joaca un rol important in metabolismul celular. Cercetatorii au descoperit, dupa ani de cercetare, ca sunt mai multe feluri de vitamina B cu functii distincte, chiar daca exista in aceleasi alimente. Suplimentele care contin toate cele 8 vitamine B sunt numite complexe de vitamina B. Suplimentele individuale sunt denumite dupa vitamina B respectiva (B1, B2, B3, B5...etc).

Grupul de vitamina B cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12, toate indeplinesc functii foarte importante in organism:

- ajuta metabolismul;

- produc energie la nivelul organismului;

- ajuta sistemul circulator;

- ajuta sistemul nervos.

Vitamina B1 la copii

Vitamina B1 sau Tiamina alimenteaza corpul cu energie, transformand carbohidratii in energie. Este implicata in producerea ARN-ului si a ADN-ului. Tiamina este esentiala pentru sistemul nervos, cardiovascular si muscular.

Cele mai bune surse de vitamina B1 sunt drojdia si ficatul. Aceasta se mai gaseste si in carnea de porc, cereale integrale, secara, germeni de grau, fasole, seminte de floarea soarelui, alune si nuci.

Doza zilnica de vitamina B1 recomandata pentru copii creste odata cu varsta. De la nastere pana la varsta de un an, bebe are nevoie zilnic de 0.2 mg vitamina B; intre 1-3 ani de 0.5 mg; 4 - 8 ani de 0.6 mg; 9 - 13  ani de 0,9 mg; 13 - 15 ani (baieti) de 1,1 mg vitamina B; 13 - 15 ani (fete) de 1 mg; 16 - 19 ani (baieti) de 1,2 mg; 16 - 19 ani (fete) de 1,1 mg - doza zilnica de vitamina B.

Vitamina B2 la copii

Vitamina B2 sau Riboflavina produce energie pentru lantul transportator de electroni, in ciclul acidului citric si este implicata in catabolismul acizilor grasi (beta oxidare).

Colaboreaza cu celelalte vitamine din complexul B pentru a procesa caloriile din carbohidrati, proteine si grasimi. Este necesara organismului in procesul de crestere si reproducere celulara.

Surse animale bogate in vitamina B2 sunt ficatul, rinichii si inima, iar vegetale: migdale, ciuperci, cereale integrale, soia si legume verzi. Vitamina B2 este distrusa de lumina, dar nu prin gatit.

Doza zilnica de vitamina B2 recomandata pentru copii creste de la 0.3 mg (in primul an de viata) pana la  la 1,3 mg (adolescenti de 16-19 ani). Medicul pediatru este cel care recomanda administrarea unui supliment de vitamina B la copii. Tot specialistul iti va spune si in ce cantitate se administreaza suplimentele.

Vitamina B3 la copii

Vitamina B3 sau Niacina este cunoscuta si sub denumirea de vitamina PP, aceasta este esentiala pentru reglarea nivelului colesterolului. Ea poate fi sintetizata de catre organism si are un rol important in respiratia celulara, ajuta la metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor, mentine pielea sanatoasa si o buna functionare a sistemului nervos. De asemenea, este o vitamina care imbunatateste memoria si este folosita pentru sintetizarea hormonilor sexuali, ajutand la tratarea diverselor boli mentale.

Surse bogate in niacina sunt ficatul, alte organe, oua, peste si alune. De asemenea, o ceasca de cafea contine 3 mg din aceasta vitamina.

Doza zilnica de vitamina B3 recomandata pentru copii: de la nastere pana la un an 2mg; copilul de 1 - 3 ani are nevoie de 3 mg; copilul de 4 - 6 ani  are nevoie de 7 mg; copilul de 7 - 9 ani are nevoie de 9 mg; la 10-12 ani un copil are nevoie de 11 mg.

Vitamina B5 la copii

Vitamina B5 sau Acidul pantonenic este considerata vitamina „antistres”. Ea poate fi fabricata de catre organism cu ajutorul florei intestinale. Deficienta de vitamina B5 duce la infectii frecvente, oboseala, dureri abdominale, tulburari ale somnului si neurologice.

Acidul pantotenic este implicat in oxidarea acizilor grasi si a carbohidratilor. Coenzima A, care poate fi sintetizata din acid pantotenic, este implicata in sinteza de aminoacizi, acizi grasi, cetone, colesterol, fosfolipide, hormoni steroizi, neurotransmitatori (cum ar fi acetilcolina) si anticorpi.

Surse bogate in vitamina B5 sunt cele animale: ficat, alte organe, lapte, peste si pui. Poate fi gasita si in surse vegetale: cereale integrale, legume, cartofi dulci, brocoli, conopida, citrice si capsuni.

Doza zilnica de vitamina B5 recomandata pentru copii: de la nastere pana la 1 an, bebe are nevoie de 1,7 mg; copilul de 1 - 3 ani are nevoie de 2 mg; doza creste pentru copiii de 4 - 8 ani la 3 mg; copilul de 9 - 13 ani are nevoie de 4 mg si cei din grupa de varsta 13 - 19 ani au nevoie de 5 mg.

Vitamina B6  la copii

Vitamina B6 sau piridoxina este stocata in organism ca piridoxal 5'-fosfat (PLP), care este coenzima vitaminei B6. Piridoxina este implicata in metabolismul aminoacizilor si lipidelor, in sinteza neurotransmitatorilor si hemoglobinei, precum si in productia de acid nicotinic (vitamina B3). Piridoxina, de asemenea, joaca un rol important in gluconeogeneza.

Vitamina B6 ajuta organismul sa converteasca proteinele in energie. Este necesara pentru echilibrarea schimbarilor hormonale, dar si in cresterea noilor celule. Vitamina B6 controleaza dispozitia si comportamentul. Ea poate ajuta copiii in procesul de invatare si poate preveni matreata si eczemele.

Surse bune de vitamina B6 sunt drojdia de bere, ouale, puiul, morcovii, pestele, ficatul, rinichii, mazarea, germenii de grau, bananele, soia si nucile.

Doza zilnica de vitamina B6 recomandata pentru copii variaza intre 0,1 mg  - pentru bebelusi  si 1,1 mg – pentru adolescenti de 16-19 ani.

Deficienta de vitamina B6 la copii se manifesta prin diaree, anemie, slabiciune, iritabilitate si convulsii.

Cercetatorii subliniaza si alte simptome ale deficitului de vitamina B6, cum ar fi lipsa de concentrare, impulsivitate, hiperactivitate, temperament isteric si alte comportamente nepotrivite.

Vitamina B7 la copii

Vitamina B7 sau Biotina (vitamina H) este o vitamina esentiala pentru par si unghii ce se sintetizeaza cu ajutorul bacteriilor intestinale.

Lipsa vitaminei B7 la bebelusi poate provoca aparitia cojitelor uscate pe cap, sprancene si in spatele urechilor (dermatita seboreica) si pierderea parului. Se considera ca nou-nascutii respectivi nu au bacteriile necesare pentru a dezvolta biotina. De aceea, un supliment zilnic de 2-10 mg sau consumul de alimente specifice (ficat si albus de ou) pentru mama si/sau bebelus este un tratament de succes impotriva cojitelor de pe scalp. 

Vitamina B9 la copii

Vitamina B9 sau Acidul folic este esentiala in producerea de noi celule, indeosebi in timpul sarcinii si vietii de bebelus. Ea functioneaza impreuna cu vitamina B12 si este necesara pentru prevenirea anemiei. Gravidele care nu au suficient acid folic pot naste bebelusi prematuri sau sub greutatea normala.

Surse bogate de acid folic sunt legumele cu frunze verzi (spanac, brocoli), dar acesta poate fi gasit si in fructe, fasole, cereale integrale, ficat si ciuperci.

In timpul sarcinii, femeile au nevoie de 400 mcg de acid folic, iar cele care alapteaza – de 280 mcg.

Vitamina B12 la copii

Vitamina B12 sau Cianocobalamina este cunoscuta si ca vitamina energiei, aceasta lucreaza impreuna cu acidul folic la producerea de celule rosii. Ea este esentiala pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos central si poate fi produsa de catre organism.

Singurele surse alimentare de vitamina B12 sunt cele animale, fiind prezenta in ficat, organe, muschi, crustacee, oua, branza si peste. Si laptele contine vitamina B12, dar daca este procesat, aceasta poate fi distrusa.

Pentru femeile insarcinate doza zilnica recomandata este de 2,6 mcg, iar pentru cele care alapteaza – 2,8 mcg.

Doza zilnica de vitamina B12 recomandata pentru copii creste de la 0,4 mcg – pentru bebelusi pana la 2,4 mcg – pentru adolescenti de 16-19 ani.

Deficientele de vitamina B12 la copii se manifesta intr-o varietate de moduri, cum ar fi dureri abdominale, endem, slabiciune, insomnie sau pierderea vocii.

Surse: shine.yahoo.com; www.mayoclinic.com; www.pediatriconcall.com.

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare
    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare

    Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă, care joacă un rol esențial în diverse funcții fiziologice ale organismului. Aceasta...

    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii
    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii

    Rahitismul este o boală provocată de lipsa vitaminei D, care are drept rezultat oase moi sau slăbite la copii. În general, această boală intervine în cazul unui deficit...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată
    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată

    În spațiul suplimentelor nutritive, o anumită inovație a captat din ce în ce mai multă atenție pentru potențialul său de a redefini modul în care organismul nostru...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    © 2024 Qbebe