Varza murată
Populară pe continentul nostru, varza murată face parte dintre cele mai sănătoase alimente din mai multe motive:
• În urma procesului de fermentație, varza murată face parte dintre așa-numitele alimente „probiotice"- Consumul constant al acestora poate reduce riscul apariției oricăror dintre următoarele afecțiuni: tulburări digestive (colon iritabil, colită ulceroasă etc.), diabetul, dereglări hormonale, astm, alergii alimentare, depresie și anxietate, obezitate, boli autoimune etc.
• Întărește sistemul imunitar
• Reduce inflamațiile din organism
• Promovează sănătatea creierului, protejând funcțiile cognitive
• Este plină de antioxidanți, având proprietăți anticancerigene
Încearcă deci să consumi cât poți de des acest aliment!
Anșoa
Anșoa sunt acei peșt mici, care trăiesc în oceane și care nu au un gust prea plăcut pentru oricine. Cu toate acestea, îi poți strecura în tot felul de salate, sandvișuri sau sosuri, întrucât sunt un aliment foarte sănătos. Să vedem de ce:
• Anșoa sunt bogați în vitaminele A, E,C, B, K
• Sunt plini de minerale (calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc)
• Reduc riscul apariției cancerului de piele
• Au efecte anti-aging
• Previn apariția osteoporozei, a maladiilor cardiace
• Protejează ochii de afecțiuni precum cataracta
În același timp, putem consuma liniștite anșoa și dacă vrem să scăpăm de kilogramele în plus sau pur și simplu să ne menținem silueta.
Chefirul
Originar din Caucazul de nord, chefirul reprezintă o combinație de lapte de vacă, oaie și capră, fermentate după o rețetă specială. În plus, conține și culturi de bacterii și drojdie.
Merită inclus în rândul alimentelor sănătoase, este ușor de digerat (este sărac în lactoză) și are un nivel ridicat de antioxidanți.
De asemenea, chefirul conține multe probiotice, ceea ce este benefic nu numai pentru aparatul digestiv (reduce frecvența gazelor și balonărilor), dar și pentru sistemul imunitar.
Nu în ultimul rând, este și o sursă excelentă de calciu, fosfor și proteine, dar nu este bogat în calorii.
Varza Kale
Face parte din aceeași familie cu broccoli și cu varza, fiind un aliment deosebit de nutritiv și de benefic sănătății noastre:
• Varza Kale conține tot felul de vitamine (precum vitamina A,C, K, B6), dar și minerale (magneziu, potasiu, calciu)
• Conține și acizi Omega 3
• Este o sursă de antioxidanți valoroși
• Poate contribuie la reducerea nivelului de colesterol
• Conține substanțe anticancerigene
• Are în componență luteină și zeaxanthină, ce protejează sănătatea ochilor
În plus, varza Kale te poate ajuta și să scapi de kilogramele nedorite, fiind săracă în calorii.
Andivele
Dacă ocoleai pînă acum andivele din cauza gustului amărui, de-acum ar trebui să le incluzi pe lista celor mai sănătoase alimente pe care ar trebui să le consumi în mod constant.
Iată motivele pentru care este bine să procedezi astfel:
• Andivele sunt bogate în vitaminele A, B și K (absolut necesară pentru o coagulare optimă a sângelui)
• Conțin și magneziu
• Contribuie la sănătatea nervului optic și previne apariția unor afecțiuni grave (precum glaucomul sau cataracta)
• Stimulează secreția biliară
• Andivele sunt o sursă foarte bună de fibre
• Andivele conțin și kaempferol, un antioxidant ce poate preveni inclusiv dezvoltarea cancerului ovarian
Ideal este să fie consumate crude, cât mai proaspete, eventual însoțite de ulei de măsline sau de humus.
Citește și: 15 alimente mai putin cunoscute ideale pentru copil
Năsturelul
Poate fi considerat numărul 1, din punct de vedere al calităților nutritive, dacă îl punem alături de alte legume valoroase, precum salata chinezeasca, varza Kale, rucola sau salata iceberg.
Pe de o parte,năsturelul este o sursă excelentă de vitamina A, despre care s-a constatat că poate preveni apariția cancerului.
Pe de altă parte, este plin de vitamina C, dar și de vitamina K și de calciu, ideale pentru sănătatea oaselor.
Ca să nu mai punem la socoteală faptul că năsturelul conține și foarte puține calorii (de exemplu, o cană de măcriș conține cam 5 calorii), ceea ce-l face de neocolit dacă vrei să-ți păstrezi silueta.
Nu mai sta pe gânduri și încearcă să introduci năsturelul în rândul alimentelor sănătoase pe care le consumi, mai ales acum, primăvara, când salatele ar trebui să fie printre opțiunile tale culinare preferate.
Orezul sălbatic
Nu numai că poate fi gătit într-o mare varietate de forme, dar este și un aliment foarte sănătos pentru oricine deoarece:
• Nu conține sare
• Este foarte bogat în antioxidanți (de 30 de ori mai mulți decât orezul obișnuit)
• Este deosebit de bogat în fibre
• Este sursă importantă de minerale, precum potasiul, zincul și fosforul
• Conține vitaminele A, C și E
• Conține proteine, asigurându-ți o bună energie
• Este mai sărac în calorii decât alte sortimente de orez
Rambutanul
Dacă nu știai până acum că și acest fruct face parte dintre alimentele sănătoase, trebuie să știi că merită să-l consumi cât de des posibil (preferabil proaspăt, pur și simplu îndepărtând sâmburele din mijloc).
Originar din Asia de Sud-Est, rambutanul este benefic întregului organism întrucât:
• Este plin de fibre
• Conține mult fosfor (necesar pentru o bună sănătate a oaselor și dinților)
• Conține acid galic (acesta este un antioxidant foarte puternic, ce combate îmbătrânirea și poate preveni apariția cancerului)
• Are efect antiseptic (ajută corpul să lupte împotriva bacteriilor și fungilor)
• Conține vitaminele C și D
• Este și o bună sursă de fier
De asemenea, semințele sale pot fi de folos în reglarea glicemiei, mai ales dacă suferi de diabet. Tot ce ai de făcut este să tai semințele, să le lași la uscat pentru câteva zile și apoi să le macini, obținând o pudră fină. Pudra va fi dizolvată în apă caldă și vei bea din acest amestec.
Citește și: Top 10 fructe si legume exotice excelente pentru copilul tau
Cartofii mov
Aspectul lor inedit nu te face să te gândești prea mult la cartofii obișnuiți, dar trebuie să știi că această legumă are atât proprietățile nutritive ale acestora, cât și unele în plus, grație culorii sale.
Cea mai importantă calitate a lor este că sunt plini de antioxidanți și te ajută să eviți hipertensiunea, îți întăresc sistemul imunitar și pot reduce riscul dezvoltării unor maladii cardiace.
În plus, sunt mai săraci în calorii decât cartofii obișnuiți, dar și mai bogați în fibre.
Cartofii mov sunt potriviți să fie gătiți în cele mai diverse moduri, precum să fie fierți, înăbușiti, rumeniți în cuptor sau transformați în piureuri.
Mangostanul
Probabil că nu ai auzit până acum de acest fruct exotic,originar tot din Asia de Sud-Est, dar este momentul să știi de el, întrucât este un aliment mai sănătos decât credeai.
În primul rând, este plin de antioxidanți, ceea ce ne ajută să ne ferim mai bine de radicalii liberi.
În al doilea rând, mangostanul este bogat în fibre, ideale pentru o digestie optimă.
Nu în ultimul rând, fructul este plin de vitamine și minerale (precum vitaminele C, B, dar și magneziu și potasiu), necesare pentru starea de bine a întregului organism.
Poți să mănânci mangostan direct, proaspăt sau să-l pui într-un smoothie delicios.
Salata Romană
Deși săracă în calorii, acest sortiment de salată trebuie inclus în rândul alimentelor pe care ar trebui să le mănânci adesea, întrucât:
• Este bogată în vitamina C, B, dar și în beta-caroten
• Este plină de minerale (cum ar fi potasiu, magneziu, fier)
• Este o sursă excelentă de fibre
Poți să o consumi în tot felul de forme, ca de exemplu în salate simple sau combinate cu diverse ingrediente, pusă la sandvișuri, în smoothie-uri etc.
Voi ați mai auzit și de alimente mai puțin cunoscute, despre care nu prea se știe că sunt sănătoase, dar care ar trebui consumate în mod constant?
Surse:
www.allwomenstalk.com; www.authoritynutrition.com;www.behealthy.today;www.bembu.com; www.blog.paleohacks.com; www.care2.com;www.draxe.com; www.foodfacts.mercola.com;www.livestrong.com;
www.mamiverse.com;www.onegreenplanet.org; www.organicfacts.net;www.rd.com
Surse poze:
www.pixabay.com