1. Lupta cu oboseala: alimentele bogate in magneziu
Magneziul este cel care transforma glucoza in energie si este implicat in alte 300 de reactii biochimice din corp. Daca organismul tau are carente de magneziu, te vei simti adeseori vlaguita, cu toate ca mentii o balanta alimentara echilibrata. Studiile arata ca femeile au un ritm cardiac mai rapid decat de obicei si necesita mai mult oxigen atunci cand sunt implicate in activitati fizice obisnuite (de exemplu, urcatul scarilor), daca organismul lor are un deficit de magneziu. Cu alte cuvinte, corpul tau oboseste mai repede atunci cand iti lipseste magneziul si, pe termen lung, ajungi sa te simti epuizata.
Ca sa te asiguri ca obtii suficient magneziu din alimentatie, aminteste-ti sa consumi zilnic:
- un pumn de migdale, alune sau acaju
- cereale integrale, cat mai mult sub forma de tarate (orz, ovaz, orez, grau)
- peste, in special sardele
2. Lupta cu oboseala: gustarile cu proteine
O gustare este indicata intre mese. Daca ai nevoie de o inviorare, poti sa desfaci o banana, pentru carbohidratii care vor da un "ghiont" nivelului tau energetic. In schimb, daca pana la cina mai sunt cateva ceasuri, poate ca ai nevoie de o gustare bogata in proteine. Proteinele sunt cele care mentin nivelul de energie ridicat, pe o durata mai lunga de timp. Asa ca incearca un pumn de alune, un ou fiert cu putina salata sau, si mai eficient, o combinatie de proteine cu ceva grasime nesaturata si o doza de fibre. De exemplu, un biscuite sau rondele din faina integrala, unse cu unt de arahide sau un borcanel de iaurt si un pumn de nuci.
3. Lupta cu oboseala: cafe-late cu... migdale
Este ori dupa-amiaza, ori dimineata tarzie. Mai dureaza pana iti faci timp sa gatesti ori sa iesi in pauza de masa. Te simti putin slabita si parca ti-e si foame, dar nu vrei sa iti strici pofta de mancare, rontaind ceva. Mai bine iti pregatesti o cafea, le rezolva pe amandoua...
De ce sa nu ii adaugi cafelei si proteine, atunci? Da, da! Va fi nutritiva, mai sanatoasa si mai eficace. In loc de o cana simpla de cafea, adauga-i cateva linguri de lapte, pentru calciu bonus si jumatate de lingurita de migdale maruntite, pentru extra-energie!
4. Lupta cu oboseala: forta din fier
Femeile pierd mult fier, mai ales la menstruatie. Acesta este un alt mineral care poate fi responsabil de lipsa ta de vlaga. Nu mai spunem ca are o stransa legatura si cu sistemul imunitar. Alimentele pe care sa le consumi, ca sa iti furnizeze necesarul de fier, sunt:
- ficat de pui si de vita
- oua (galbenusul)
- germeni de grau si de ovaz
- drojdie de bere
- alune, arahide, nuci
- broccoli, mazare, linte
- caise uscate
5. Lupta cu oboseala: nucile de Brazilia
Nucile de Brazilia contin seleniu, iar seleniul se face direct responsabil de o stare psihica si emotionala echilibrata. Acolo unde el lipseste, apar episoadele depresive si anxioase.
Un pumn de nuci de Brazilia iti poate influenta starea de spirit, atunci cand oboseala este resimtita mai ales la nivel mental. In cantitati ceva mai mici, seleniul se intalneste si in scoici, ton, macrou, ficat de vitel si in fasole alba uscata.
Micul dejun, inamicul oboselii
Doctorii si nutritionistii au cazut de acord: prima masa a zilei imbunatateste atentia si concentrarea, previne tendinta de a manca in exces pe parcursul zilei, tine la distanta obezitatea, diabetul si bolile cardiovasculare. In plus, asigura energia necesara urmatoarelor ore de munca. Daca sari peste micul dejun, sa nu te mire lipsa de vlaga ce se instaleaza pe la pranz.
Ca sa iti furnizeze nutrientii completi de care are nevoie o mamica activa, expertii de peste ocean recomanda ca micul dejun sa includa carbohidrati, pentru energie si proteine, pentru a-ti stimula rezistenta la efort. Poti sa le obtii, de exemplu, din:
- cereale integrale (cat mai putin rafinate si fara zahar), cu iaurt sau lapte degresat si cu fructe adaugate de tine (banane, mere, caise, portocale, stafide)
- bagheta cu seminte, cu branza (proaspata sau telemea)
- paine integrala, prajita sau nu, pe care intinzi unt de arahide; apoi, un fruct
- sandwich din paine integrala cu unt, un ou fiert si patrunjel proaspat
- oua prajite cu paine si fructe
- fulgi de ovaz cu stafide, in lapte (indulcit sau nu cu miere)
Tot ei recomanda ca, daca esti in mare graba, sa mananci macar pe drum spre masina un baton cu cereale, un sandwich rapid cu omleta rece, pregatita de cu seara ori un fruct. Iar personalul medical de la Centrul de Transfuzie Sanguina din Bucuresti iti va recomanda ca, in fiecare dimineata, oricat de grabita ai fi, sa mananci « o bucatica de 'ceva' alaturi de cafea , macar un ou fiert ». Important este ca metabolismul sa fie stimulat, pus in miscare. Iar acesta este rolul micului dejun...
Zaharul: da startul oboselii inca de la micul dejun
Poate credeai ca poti profita de momentul zilei, dand iama in calorii si in dulciuri, de vreme ce ai toata ziua inainte sa le tranformi in energie... Sau poate chiar credeai ca micul dejun trebuie sa fie cat mai bogat in calorii! Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Acestea sunt greseli frecvente, care dau startul oboselii inca de la micul dejun!
Odata cu trezirea, organismul simte nevoia sa se detoxifieze si functioneaza la parametri maximi in acest sens. Prin urmare, un pahar mare de apa calduta, cu zeama de lamaie sau macar apa simpla, la temperatura camerei, ii va da o mana de ajutor. Alimentele cele mai potrivite acum sunt cele usoare, care asigura, totodata, si rezervele de energie pentru intreaga zi. De aceea iti recomandam fructe, cereale si oua sau iaurt degresat, si nu o mancare mai grea.
In plus, desi caloriile acumulate pana pe la ora 11 se transforma in energie cu mai mare usurinta decat cele consumate ulterior, acesta nu este un indemn de a te opri la prima patiserie! Nici tu, nici copilul tau! Substantele excitante consumate la prima ora (in special zaharul sau bauturile gen cola) seteaza organismul sa tanjeasca intraga zi dupa stimulente. Un studiu efectuat de medicii din America, pe copii, a confirmat ca aceia care au mancat dimineata alimente cu o concentratie mare de zahar (de exemplu, gogosi, ciocolata, cornuri cu ciocolata, chipsuri) erau mai infometati si mancau mai mult seara, la cina, fata de copiii care au mancat dimineata preponderent cereale cu continut mic de zahar; o singura felie de paine cu gem; branza, sunca slaba, lapte sau fructe.
Acum stii ceva mai mult despre alimentele care lupta cu oboseala, sau cel putin te-am pus pe ganduri. Tu cum te simti? Ce mananci, astfel incat sa te simti revigorata si in putere intreaga zi?