1. Pepene rosu
Acest fruct se afla desigur primul pe lista deoarece, dupa cum bine stiti, contine o cantitate foarte mare de apa, mai exact 90%. Are in compozitie si licopen (antioxidant) care combate radicalii liberi; hidrateaza corpul cu electroliti si este o sursa excelenta de vitamina C. Din punct de vedere al valorii energetice, o portie contine doar 86 calorii. In plus, pepenele ajuta la sanatatea inimii si reduce durerile musculare la atleti. Cei mici se pot distra consumandu-l printr-o intrecere de scuipat seminte viteza.
2. Iaurt inghetat/inghetata
Inghetata reprezinta deliciul suprem intr-o zi torida de vara, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Optati pentru inghetata facuta in casa, cu fructe si evitati produsele preambalate care pot contine coloranti, conservanti, dar si multi indulcitori; in plus, acestea din urma reprezinta si potentiale surse de toxiinfectie alimentara (vara are loc alterarea mai rapida a ingredientelor). O alternativa sanatoasa pentru inghetata care contine culturi lactice vii, insa mai putina grasime si calorii, este iaurtul inghetat.3. Castraveti
Aceasta leguma contine o cantitate mare de apa (peste 95%) si este folosit ca ingredient in salate. De asemenea, in castravete se regaseste si siliciu, important pentru sanatatea tesuturilor, parului si a unghiilor; are si rolul de a elimina toxinele din corp, reduce tensiunea, ajuta la procesul de slabire si reduce nivelul de colesterol, printre altele. Si varianta murata poate avea efect racoritor; un castravecior murat contine doar 16 calorii, insa nu este bine sa exagerati cu consumul lor deoarece contin si multa sare care poate accentua setea.
4. Rosii si supa de rosii
Rosiile contin aproape 95% apa si pot fi folosite pe orice preparat de la salate la bruschete; contin licopen, asociat cu reducerea mai multor forme de cancer. Ele sunt ingredientul principal in supa racoritoare cunoscuta sub denumirea de gazpacho. Ea ajuta la scaderea tensiunii, efectul fiind amplificat de adaosul de ardei si usturoi (sprijina sistemul limfatic si cardiovascular). Servita rece desigur, chiar cu putina gheata, este delicioasa.5. Struguri
Aceste fructe de culoare rosie si verde sunt mici dar pot reprezenta un real ajutor in perioada caniculara. Flavonoidele din ei incetinesc procesul de imbatranire; strugurii mai contin si vitamina A, C si B6. Sub forma inghetata pot servi o gustare racoritoare; asadar introduceti un castron de boabe la congelator si consumati-i intre mese.
6. Ardei grasi
Fie ca sunt de culoare rosie, portocalie, galbena sau verde, ardeii sunt un aliment sanatos, hidratant, cu putine calorii. In functie de culoare, ei detin intre 92-94% apa, oferind o gama vasta de vitamine si antioxidanti, inclusiv vitaminele A si C. Consumati alaturi de salata verde, obtineti un mix racoritor.7. Fructe de padure
Aceste fructe contin fibre care ajuta la scaderea in greutate si din acest motiv sunt des intalnite in multe retete de vara. Sunt in plus bogate in antioxidanti. Din punctul de vedere al compozitiei de apa, aceasta variaza intre 85-91%, in functie de tip (capsunile au cel mai mare nivel de apa) si s-au demonstrat a contribui la acuitate mentala si reducerea tensiunii.
8. Kiwi
Chiar daca are marimea unui ou, contine mai multa vitamina C decat portocala si la fel de mult potasiu ca si banana. Vitamina K din kiwi contribuie la vindecarea ranilor, iar antioxidantii sunt asociati cu sanatatea oculara si scaderea tensiunii, iar aroma sa dulce si acrisoara completeaza salatele sau iaurtul inghetat. Un singur fruct contine numai 42 calorii.9. Porumb
Poate nu va gandeati la aceasta cereala, insa un porumb de marime medie contine 99 calorii si 2,5 grame de fibre si o multime de apa cu efect hidratant. Este indicat, desigur, sa folositi porumb dulce fiert si racit (cel matur poate fi mai uscat si nu va avea acelasi efect). Nu adaugati prea multa sare, deoarece va aparea in mod evident senzatia de sete.
10. Tipar
Ultimul pe lista reprezinta o sugestie mai putin obisnuita. Este insa extrem de des consumat in Japonia, cand intervine perioada de toropeala. Denumirea sa este unagi si ofera energie cand temperaturile sunt crescute, considerandu-se ca dispune de un efect de racorire. De fapt, nu se consuma intregul tipar, ci oasele sale prajite si sarate.
Sfatul specialistului
Doamna Alina Stoica, Terapeut Nutritionist, calificata si specializata in Nutritie si Stil de viata http://nutribalance.ro/ pe care o puteti gasi la tel:+40 728 227 629, Str Londra, nr 33, sector 1, Bucuresti ne completeaza cu urmatoarele informatii:
"Vara exista tendinta exagerata de a consuma bauturi racoritoare, dar acestea nu hidrateaza la fel ca apa (plata sau carbogazoasa), nu asigura senzatia de satietate, au un continut ridicat de zahar, ceea ce poate declansa probleme legate de greutate atat copiilor, cat si adultilor. Zaharul, cafeaua si alcoolul deshidrateaza organismul si trebuie sa tinem cont de acest detaliu, mai ales in timpul calatoriilor. Ne putem asigura un nivel optim de hidratare, racorindu-ne in acelasi timp, consumand apa plata/ carbogazoasa, la care adaugam lamaie, menta, soc, fructe sau legume proaspete (apa cu castravete sau apa cu fructe de padure este racoroasa si delicioasa). De asemenea infuziile de plante reci au un efect benefic asupra organismului, sunt placute la gust si cu siguranta ne vor racori in zilele calduroase.
Evitati excesul de bauturi reci, cu adaos mare de gheata (caffe-frappe, suc cu gheata, ceai cu gheata) deoarece pot afecta tubul digestiv, blocand digestia, dar nici nu ne racoresc mai mult decat bauturile aflate la temperatura ambianta. Valoarea nutritiva a acestor bauturi este redusa, in schimb aportul de zahar si coloranti este foarte mare.
In aceasta perioada exista tendinta generala de a merge la culcare la ore tarzii, ceea ce determina un obicei de a servi masa de seara la orele 21-22, motiv pentru care trebuie evitate alimentele care au un timp de digestie mai mare.
In timpul verii trebuie sa acordam o atentie deosebita hidratarii, trebuie sa ne protejam pielea si sa ne bucuram de faptul ca vara ne aduce armonie in farfurie, prin abundenta de fructe si legume, viu colorate si cu un aport variat de substante nutritive. In acelasi timp, vacantele in care se incurajeaza excesul alimentar nu sunt benefice pentru sanatatea noastra. Briza marii si aerul curat de munte nu trebuie percepute numai prin lentila farfuriei si a paharului. Interesant este ca primul mesaj vis-à-vis de o vacanta cuprinde in primul rand informatii culinare (exemplu: ce bine se mananca, cat de variat este meniul, ce poze minunate am postat cu diferite mese copioase, cat de delicioase au fost deserturile). Daca tot vorbim despre mancare, sa vedem si ce este hranitor, ce ne ajuta in acest anotimp, nu numai ce poate fi delicios.
Temperatura ridicata determina un proces de digestie mai lent, ceea ce ne impune adoptarea unei diete in care sa predomine fructele, legumele (cat mai putin preparate termic), deoarece au un continut ridicat de apa, fibre, vitamine si minerale, lactatele fermentate, carnea alba (peste, pui, curcan). Retineti ca temperaturile ridicate din timpul verii ne ajuta in reglarea apetitului, deoarece inhiba centrul foamei, actionand asupra sistemului nervos, si anume la nivelul hipotalamusului.
Trebuie evitate: grasimile nocive, alimentele prajite sau pregatite in baie de ulei, mezelurile, produsele rafinate (zahar alb, paste albe, orez alb, paine alba, produsele de cofetarie bogate in crème, produsele de patiserie), alimentele sarate (declanseaza aparitia retentiei de apa). Pentru a ne bucura de proprietatile terapeutice ale acestor alimente, trebuie sa acordam atentie si modului in care le pregatim: salate, cuptor, coapte, gratar, supe si evitam prajirea sau imbogatirea lor cu sosuri/ dressinguri."
Multumim doamnei doctor Alina Stoica pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Citeste si:
Top 10 alimente de evitat vara
Surse:
www.huffingtonpost.com; www.theatlantic.com; www.minq.com; www.hellawella.com