Tipuri de zahar pe care le gasim pe eticheta produselor alimentare:
* Zaharoza sau zaharul alb se gaseste in mod natural in trestia de
zahar, sfecla de zahar si, in cantitati mai mici, in unele fructe.
* Fructoza sau zaharul dulce, care se combina cu glucoza pentru a forma zaharoza.
* Glucoza, care este putin mai dulce decat zaharoza.
* Lactoza, zahar sau lapte.
Zahar bun versus zahar rau in dieta copilului
Organismul copilului tau trateaza toate aceste zaharuri-zaharuri naturale din fructe si miere de albine sau zaharuri prelucrate in bomboane si inghetata in acelasi fel. Zaharul este un carbohidrat si este sursa principala de energie a organismului.
Ceea ce inseamna ca zaharul ii da copilului posibilitatea de a se juca si de a sari sau alerga la fel ca painea sau covrigeii. Asta nu inseamna ca zaharul ofera prea multa energie. Exista studii stiintifice care arata ca zaharul in cantitati mari cauzeaza hiperactivitatea la copii. Zaharul nu este un aliment de rau. Problema apare atunci cand cantitatea de zahar nu este controlata in dieta copilului si atunci cand de inlocuiesc alimente sanatoase care contin substantele nutritive necesare.
Nevoia de dulce
Toti bebelusii se nasc cu o preferinta innascuta pentru dulce. Laptele matern, care este primul, hrana perfecta pentru copii, este dulce, insa contine un echilibru perfect de grasimi, proteine, vitamine, minerale si de zahar.
Alimentele solide dulci sunt primele care ii atrag in mod natural pe copii: fructele, cerealele. Alimentele mai putin dulci, in cea mai mare parte legumele precum fasolea verde si mazarea, nu sunt pe placul copilului. Nu este o idee rea sa indulcesti alimentele hranitoare, care altfel nu l- ar interesa pe copilul tau sa le manance .
Acelasi lucru este valabil pentru copiii mai mari. Iaurtul, cerealele fortificate, bauturile alcoolizate si ciocolata cu lapte- toate au adaos de zahar. Totusi, medicii le sugereaza parintilor ca acestea sa nu fie eliminate doar din cauza continutului de zahar, deoarece fiecare ofera o varietate de substanee nutritive necesare pentru copii. Multe produse alimentare fortificate, cum ar fi cerealele, contin o serie de elemente nutritive, precum zaharrl, care le fac atragatoare si, prin urmare, copiii le vor manca.
Cum inveti copilul sa aiba o dieta echilibrata
Nutritionisti si pediatri recomanda ca parintii sa se informeze corect despre ce se afla in produsele alimentare cu care se hranesc copiii lor, dar sa nu se axexe doar pe un component anume. Trebuie sa iei in considerare echilibrul intre nevoia de nutrienti si continutul de zahar.
Iata cateva trucuri pentru a gestiona gustarile dulci ale copilului tau:
- Ofera-i suc 100% natural (sau chiar apa), mai
degraba decat bauturi din fructe accidulate. Sucul contine zahar dar
ofera, de asemenea, importante vitamine si antioxidanti imunitari.
-Da-i fructe, mai degraba decat de bomboane cand copilul vrea cu adevarat ceva dulce.
-Ofera-i o prajiturica dulce ocazional, dar niciodata nu le folosi ca o recompensa.