26 de semne că al tău copil nu doarme suficient

26 de semne că al tău copil nu doarme suficient

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă de când devenim mame știm că un somn de calitate este esențial în dezvoltarea optimă a copilului. De aceea, încercăm să recurgem la tot felul de soluții menite să ne ajute să-i asigurăm micuțului somnul de care are nevoie. Din articolul de mai jos le vei afla pe cele mai cunoscute dintre acestea, precum și care sunt factorii ce pot interfera cu somnul copilului și îl pot face să se odihnească insuficient. De asemenea, vei vedea și care sunt semnele ce ne arată că este posibil ca al nostru copil să nu fi dormit destul. Nu în ultimul rând, trebuie să știm că noi suntem cele ce avem un rol semnificativ în stabilirea unei rutine consistente de somn, ce îi poate asigura copilului un somn odihnitor la orice vârstă.

De cât somn are nevoie un copil

Deși știm cât de important este somnul pentru creșterea și dezvoltarea copilului, nu ne dăm seama că și 30-60 de minute de somn pierdut pot avea un impact negativ asupra stării generale a copilului nostru.
Ideea este că micuții noști au nevoie de mai mult somn decât noi, desigur, incluzând aici și somnul de după-amiază. Conform specialiștilor în domeniu, în funcție de vârstă, copiii ar avea nevoie de un anumit număr de ore de somn:
• Bebelușii în primele 3 luni de viață ar avea nevoie de 14-17 ore de somn- Nu este însă indicat să doarmă mai puțin de 11 ore sau mai mult de 19 ore
• Bebelușii între 4 și 11 luni ar trebui să doarmă între 12 și 15 ore- Nu este bine dacă vor dormi prea puțin (sub 10 ore) sau prea mult (mai mult de 18 ore)
• Copiii între 1 și 2 ani ar trebui să doarmă între 11 și 14 ore-Nu este indicat să doarmă mai puțin de 9 ore și mai mult de 16 ore
• Copiii între 3 și 5 ani ar trebui să beneficieze de 10-13 ore de somn-Nu este bine când dorm mai puțin de 8 ore și mai mult de 14 ore
• Copiii între 6 și 13 ani ar trebui să aibă parte de 9-11 ore de somn-Nu va fi suficient să doarmă mai puțin de 8 ore, dar nici nu ar fi bine să doarmă mai mult de 12 ore
• Copiii mai mari de 13 ani ar trebui să doarmă cam 8-10 ore-Nu va fi suficient dacă vor dormi mai puțin de 7 ore

Citește și: Somnul la copii: sfaturi utile in functie de varsta

Care sunt cauzele pentru care un copil nu doarme suficient

Printre cele mai cunoscute cauze ale somnului insuficient la copil se numără:

Prezența unor afecțiuni

Medicii spun că un copil nu va dormi suficient dacă se confruntă cu diverse afecțiuni. Iată-le pe cele ce pot crea serioase probleme legate de somn:
• Afecțiuni ale aparatului respirator, precum astmul, amigdalitele, bronșitele, sinuzitele, virozele respiratorii, deviația de sept
• Diverse alergii- În condițiile în care acestea pot duce la apariția unor simptome precum nas înfundat, nas care curge, ochi ce curg, senzația de disconfort la nivelul gâtului, tuse, erupții cutanate etc. ele pot deteriora serios somnul copilului și îl pot face să nu se odihnească suficient
• Colicii
• Refluxul gastroesofagian
• Durerile de dinți
• Durerile de ureche

Stresul

La fel ca și noi, adulții, și cei mici pot suferi de pe urma stresului. În acest context, este foarte posibil să aibă tulburări de somn ce-i vor împiedica să doarmă așa cum trebuie.
Printre soluțiile pentru o asemenea problemă se află: să-i putem învăța pe copii să-și gestioneze stresul astfel încât acesta să nu-i afecteze prea mult, să-i ajutăm să se relaxeze atât seara, cât și pe timpul zilei, să le oferim ocazia de a avea o rutină de dinainte de culcare cât mai relaxantă (de pildă, o baie caldă, o lectură plăcută etc.)

Prezența unor afecțiuni de ordin psihic precum ADHD-ul

Experții ne avertizează că, dacă avem un copil ce suferă de această afecțiune, este foarte posibil să se confrunte și cu tulburări de somn. Astfel, el nu va avea capacitatea să se relaxeze așa cum trebuie, iar starea de agitație accentuată îl poate aduce în imposibilitatea de a adormi.
În acest caz, este esențial să ții permanent legătura cu un specialist, singurul care-i poate prescrie micuțului un tratament care să-i permită să se odihnească așa cum ar trebui.

Anumite medicamente

De exemplu, medicamente precum acelea pentru răceli sau alergii pot avea compuși meniți să afecteze somnul copilului, făcându-l să doarmă insuficient.
Din nou, cea mai potrivită soluție este să discuți cu un pediatru pentru ca acesta să prescrie medicamente care să interfereze cât mai puțin cu somnul.

Copilul suferă din cauza anxietății de separare

Dacă al tău copil a avut o perioadă în care a dormit alături de tine, este normal să se confrunte cu stări de anxietate când încerci să-l determini să doarmă singur. Din acest motiv, este posibil să se confrunte, pentru un timp, cu tulburări de somn.
Pentru a-l ajuta să depășească această perioadă și să aibă parte de somn suficient poți să apelezi la următoarele trucuri: stai lângă el până adoarme, mângâie-l ușor pe spate, citește-i o poveste, lasă o mică lampă aprinsă.

Copilul este prea obosit

Nu de puține ori se poate întâmpla ca al tău copil să nu poată dormi bine pentru că este prea obosit. De asemenea, somnul său nu va fi la fel de odihnitor în acest condiții.
Dacă observi că al tău copil cască mult pe timpul zilei, este letargic și îi este greu să adoarmă în cel mult 30 de minute, gândește-te că este foarte posibil să fie un semn al faptului că nu a dormit suficient când a avut nevoie.

Baietel aflat in pat, ce plange

Copilul nu s-a obișnuit încă fără un „obiect de confort"

Psihologii sunt de părere că inclusiv astfel de obiecte au darul de a-i ajuta pe copii să adoarmă mai ușor și mai profund.
De aceea, nu este indicat să ne dezobișnuim brusc micuțul de obiectul său de confort , ci să facem acest demers treptat, astfel încât acesta să nu fie prea afectat și să poată să-și păstreze un program de somn care să-i permită să se odihnească suficient.

Copilului îi lipsește o rutină consistentă de somn

Psihologii spun că un copil va avea un somn de o calitate scăzută și se va odihni insuficient dacă nu are o rutină de dinainte de culcare. Aceasta ar trebui respectată mereu și ar trebui să se încheie în camera copilului (de exemplu, copilul va face o baie, îi vei citi/va citi o poveste, vă veți spune „Somn ușor" și îi vei stinge lumina).
Cu atât vom începe această rutină mai devreme, cu atât copilul se va familiariza mai bine cu ea și se va odihni mai bine.

Citește și: 10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie să le facă înainte de somn

În dormitorul copilului se află multe ecrane

Medicii spun că și acesta poate fi un motiv pentru care copilul nu doarme suficient și nu beneficiază de un somn de calitate.
Ecranele și telefoanele pot interfera cu somnul copilului, așa că este bine ca acestea să fie cât mai puține sau chiar să lipsească din camera sa.

Care sunt semnele ce ne pot arăta că al nostru copil nu doarme suficient

Unele semne ale faptului că al nostru copil nu se odihnește destul sunt evidente. Printre ele se numără, de pildă, căscatul sau ochii pe jumătate închiși. Altele sunt însă mai puțin evidente, dar ne pot arăta că acesta nu s-a odihnit nici pe departe cât ar fi trebuit.
În funcție de vârstă, semnele unui somn insuficient se pot materialize după cum urmează:

Semne că un bebeluș și un copil mai mic de 4 ani nu beneficiază de suficient somn

• Copilul este morocănos, mofturos și plângăcios mai ales după-amiaza
• Copilul este hiperactiv
• Îi este greu să adoarmă
• Are dificultăți în a accepta prezența celorlalți în jurul său
• Nu este vorbăreț
• Adoarme curând după ce s-a trezit și este nevoie să-l trezim noi
• Vrea să se întindă pe parcursul zilei
• Adoarme în diverse locuri (inclusiv în mijloacele de transport)
• Îi este greu să se familiarizeze cu o singură „repriză" de somn peste zi

Baietel trist si somnoros, in masina

Care sunt semnele că un copil mai măricel (între 5 și 10 ani) nu doarme suficient

• Este hiperactiv
• Adoarme în momente nepotrivite
• Are nevoie să fie trezit de multe ori dimineața
• Nu se concentrează așa cum trebuie, nu este atent
• Este somnoros și lipsit de energie când își face temele
• Nu mai are performanțe școlare la fel de bune
• Îi este greu să adoarmă
• Sforăie adesea
• Îi este greu să se despartă de tine pe parcursul zilei
• Visează adesea urât

Semne că un pre-adolescent/ un adolescent nu doarme suficient

• Îi este extrem de greu să se trezească dimineața și de aceea întârzie la școală de multe ori
• Are performanțe școlare slabe
• Nu este motivat
• Are adesea schimbări de dispoziție
• Este nervos și agresiv
• Consumă multe produse pe bază de cafeină
• Doarme mult în weekend-uri
• Ar vrea să doarmă și pe timpul zilei
• Pare mereu confruz și amețit

Voi știați până acum de semnele ce ne pot indica faptul că al nostru copil nu beneficiază de suficient somn?

Surse:
www.health.harvard.edu; www.psychcentral.com; www. sleep.org;www.sleepfoundation.org; www.webmd.com

 

Articolul urmator
Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea
    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea

    De când am devenit mamă, conversațiile pe care le am cu prietenii care au copii sunt foarte diferite de cele cu prietenii care nu au. Dar întrebarea care pare să mi se pună...

    Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani
    Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani

    Alicia Silverstone este una dintre cele mai îndrăgite și populare actrițe ale anilor '90. Ea și-a făcut debutul cinematografic în anul 1993, în filmul „The...

    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?
    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?

    Copiii se plâng. Frecvent. Uneori de lucruri aparent mărunte, cum ar fi faptul că legumele ating piureul de cartofi din farfurie, alteori de probleme mai mari, cum ar fi faptul că...

    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie
    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie

    Accesele de furie, paharele sparte și replicile acide alternează cu zilele în care te copleșește cu gesturi tandre, cadouri și complimente? Nu mai știi ce să crezi? Consultă...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”
    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă, este binevenit ca părinții să-i dea diferite responsabilități, astfel încât să-l stimuleze să devină tot...

    „Surpriza” de care a avut parte o femeie când a aflat că partenerul ei de 26 de ani încă doarme în pat cu mama lui
    „Surpriza” de care a avut parte o femeie când a aflat că partenerul ei de 26 de ani încă doarme în pat cu mama lui

    O femeie de peste hotare a avut parte de o veste total neașteptată de la iubitul ei. A aflat că acesta încă doarme în pat cu mama lui. Bărbatul are 26 de ani.

    © 2025 Qbebe