Ce beneficii are laptele UHT si cum îl alegi

Ce beneficii are laptele UHT si cum îl alegi

Mirela Floricescu - Redactor

Laptele UHT reprezintă alegerea ideală pentru cei mici. Laptele UHT pentru copii este foarte sigur, deoarece trece printr-un proces de pasteurizare, prin care se distrug toți microbii, dar se păstrează absolut toate vitaminele și mineralele necesare organismului. De aceea, părinții trebuie să știe că toate tipurile de lapte UHT sunt excelente pentru copiii lor. Totodată, laptele UHT are un gust mai dulce, fiind pe placul orcărui prichindel. Termenul de valabilitate este și el un criteriu pentru a cumpăra lapte UHT și chiar pentru toată familia, deoarece poate fi păstrat pentru multe luni într-o cămară, până la momentul deschiderii. Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind o parte importantă din menținerea unui corp sănătos. Află mai jos toate informațiile esențiale despre laptele UHT pe care orice părinte trebuie să le știe.

Ce înseamnă lapte UHT

Auzim această denumire peste tot, iar rafturile cu lactate din magazine sunt pline, dar mulți părinți se întreabă „ce  înseamnă lapte UHT?” sau dacă laptele UHT este bun pentru copii. Laptele UHT este un tip de lactat pe care orice copil îl poate consuma, fiind controlat în totalitate din punct de vedere sanitar-veterinar. Laptele UHT își păstrează toți nutrienții esențiali, datorită tratamentului termic special prin care trece. Laptele UHT este ultrapasteurizat, fiind steril și foarte sigur pentru consum, chiar și de copiii de peste un an.

barbat-cu-camasa-in-carouri-albastre-si-rosii-tine-cu-ambele-maini-o-sticla-cu-lapte-dintr-un-raft-plin-cu-sticle-cu-lapte

Ce înseamnă UHT-ul din lapte?

UHT din lapte vine de la Ultra High Temperature, adică produsul este trecut în doar câteva secunde de la temperaturi de peste 130℃, la temperaturi extrem de scăzute sub 4℃. Rolul acestui tratament este de a distruge potențialele bacterii ce se pot afla în mod natural în lapte. Astfel, laptele UHT este controlat sanitar-veterinar, ceea ce îl face foarte sigur pentru consum. Un alt lucru important despre laptele UHT este faptul că tratamentul cu „șocuri termice”, distruge doar microbii, nu și vitaminele, mineralele și proteinele.

Ce înseamnă laptele pasteurizat?

Întrebarea multora este „lapte UHT sau pasteurizat?” și într-adevăr există câteva diferențe între laptele UHT și laptele pasteurizat. Multe persoane au impresia că cele două sunt identice. Mai jos găsiți diferențe între laptele UHT vs. pasteurizat.

Laptele UHT este ultrapasteurizat, ceea ce înseamnă că nu are nevoie să fie ținut la frigider până la deschidere, în timp ce laptele pasteurizat trebuie depozitat la frigider chiar din ziua cumpărării. Laptele pasteurizat trece printr-un proces termic diferit, temperatura maximă la care este încălzit fiind de 73℃, ceea ce distruge bacteriile în momentul ambalării, dar după desfacerea cutiei se poate contamina foarte ușor. Laptele UHT este adus la 140℃, moment în care sunt distruși toți germeni, iar posibilitatea de contaminare ulterioară nu mai există. Laptele pasteurizat trebuie consumat în maxim cinci zile de la deschiderea cutiei, în timp ce laptele UHT poate fi păstrat în cămară timp de șase luni. În laptele pasteurizat se păstrează doar o parte din nutrienți, o parte din ei fiind distruși odată cu fierberea. Laptele UHT își păstrează absolut toate proteinele și vitaminele, tocmai prin faptul că este adus la peste 130 de grade într-un timp „fulger” de 2 – 4 secunde.

sticla-cu-lapte-si-un-pahar-cu-lapte-asezate-pe-o-carpa-alba-si-pe-o-masa-de-lemn-iar-in-fundal-sunt-munti-o-pajiste-si-cateva-vaci

Ce conține laptele UHT?

Laptele UHT este sănătos pentru organismul nostru, cu atât mai mult pentru copii, aflați în plină perioadă de creștere. Laptele UHT are un conținut foarte mare de calciu, necesar pentru dezoltarea și menținerea unui sistem osos sănătos. De asemenea, un pahar cu lapte UHT conține necesarul de proteine și vitamina D. Vitmaina D este produsă în mod natural de către organismul nostru, prin contactul cu razele soarelui, dar în anotimpurile reci, avem nevoie să o obținem din alimente. Aceasta mai ajută și la absorbția în totalitate a calciului, având rol în menținerea unor oase și dinți sănătoși, de asemenea, ajută la consolidarea sistemului imunitar și ne protejează de răceli, gripe și alte tipuri de infecții respiratorii. Alte lucruri esențiale pe care le conține laptele UHT sunt: zinc, carbohidrați, potasiu, fosfor, vitamina B12 și magneziu.

Preț pentru laptele UHT

În funcție de cantitatea de grăsime pe care o doriți, există două tipuri de lapte UHT pe care le puteți cumpăra. Mai jos găsiți prețul pentru laptele UHT. Prețurile sunt asemănătoare la toate magazinele, distincția se face doar în funcție de compania producătoare.

  • laptele UHT cu 1,5 % grăsime, prețul pentru 1l fiind de 5 lei.
  • laptele UHT cu 3,5 % grăsime, prețul este 6 lei pentru 1l.
  • cutia normală de 1l de lapte este perfectă pentru consumul de către mai multe persoane, dar pentru o băutură rapidă la școală sau în drum spre un antrenament, există lapte UHT de 200 ml, cu cacao sau simplu, iar prețul pentru o cutiuță este de 2,50 de lei. Nu contează firma de la care achizionați laptele, trebuie doar să fiți atenți să scrie cât se poate de clar că este UHT.

mana-unei-femei-apuca-o-sticla-cu-lapte-cu-eticheta-albastra-dintr-un-raft-plin-cu-sticle-cu-lapte

Lapte UHT bio

Persoanele care își doresc o alimentație exclusiv bazată pe produse bio, au opțiuni și de lapte bio UHT. Prețul pentru o cutie de 1l cu 1,5% grăsime este de 6,50 de lei, iar pentru unul cu 3,5% grăsime prețul este de 7,50 de lei.

Pasteurizarea laptelui

Denumirea de „pasteurizare” este legată de numele savantului francez Louis Pasteur, care a găsit legătura dintre tratamentele termice și distrugerea microbilor din alimente. În primă fază, Pasteur a fost interesat doar de băuturile alcoolice. Abia după câțiva ani, un alt savant i-a sugerat lui Pasteur faptul că laptele care este pus în vânzare trebuie musai pasteurizat. Așadar, primele producții de lapte tratat termic au apărut în anul 1886.

barbat-cu-pulover-maro-inchis-toarna-lapte-dintr-o-sticla-intr-un-pahar

Pasteurizarea laptelui este un proces de sterilizare a alimentelor lichide, prin încălzirea acestora la temperaturi între 70 – 130 ℃, urmată de răcirea bruscă până la 4℃. În acest mod, se obține un produs lipsit în totalitate de bacterii care se pot dovedi periculoase pentru organismul nostru.

Tot „șocul termic” este realizat într-un aparat foarte mare, numit pasteurizator de lapte, în care încap 1000l de produs într-o singură tură.

Lapte UHT pentru copii

Laptele UHT este cea mai bună variantă pentru cei mici. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că nu este indicat consumul ridicat de lapte UHT la bebeluși, anume la copii sub vârsta de un an. Până la vârsta de un an, copiilor le este oferit laptele de vacă doar în alimente precum sosuri, orez sau griș. Pentru cei de peste un an, deja consumul de lapte de vacă trebuie să devină ceva normal, fiind suficiente maxim două pahare pe zi. Pe lângă multitudinea de vitamine, proteine și alți nutrienți pe care laptele UHT le conține, el este foarte ușor de digerat de către tractul digestiv, de aceea sunt evitate neplăceri precum balonare sau greață.

copil-blond-cu-ochii-albastrii-se-uita-mirat-si-bea-lapte-dintr-un-pahar-iar-la-gura-are-urme-de-lapte

Laptele UHT își păstrează aproape în totalitate conținutul de grăsime. În primii ani de viață, copii au nevoie să consume lactate mai grase, deoarece în procesul de creștere ei „ard” de două ori mai multe calorii, raportat cu un adult. Excepție de această regulă o fac prichindeii care sunt predispuși la creșteri bruște în greutate și cărora li s-au recomandat doar lactatele foarte slabe în grăsimi. Un alt punct forte al laptelui UHT este faptul că nu are deloc conservanți. În același timp, în procesul de ultrapasteurizare la temepraturi înalte, sunt distruși și sporii, anume microorganisme care au rol în perpetuarea bacteriilor dăunătoare.

Lapte UHT vs. lapte normal

Atât laptele pasteurizat, cât și cel UHT sunt alimente sigure de consumat, deoarece prin „șocurile termice” sunt eliminate toate bacteriile dăunătoare organismului. Laptele normal sau „crud” așa cum este cunoscut, crește foarte mult riscul de îmbolnăvire cu Listeria, Salmonella sau E.coli. Toate sunt bacterii ce provoacă toxiinfecții alimentare serioase cu simptome precum: diaree, dureri acute abdominale, greață, dureri musculare și vărsături. Aceste probleme pot fi și mai intense la persoanele care deja au boli cronice precum: cancer, diabet, SIDA sau afecțiuni renale.

Laptele normal nu este recomandat nici femeilor însărcinate, al căror sistem imunitar este mult mai sensibil. Listerioza este cea mai întâlnită boală în rândul femeilor gravide care mănâncă alimente crude sau lactate nepasteurizate. De asemenea, boala îl poate afecta și pe bebe. O ecografie poate spune dacă cel mic are inima mărită sau există anumite modificării la nivelul rinichilor și al plămânilor.

Laptele UHT, adică ultrapasteurizat, este singura opțiune sigură pentru viitoarele mămici. Nu trebuie să evitați consumul de lactate, ci trebuie să optați pentru cele care sunt sănătoase.

femeie-care-poarta-o-camasa-in-carouri-albe-si-rosu-inchis-tine-cu-ambele-maini-o-sticla-cu-lapte

Laptele UHT pro și contra

De-a lungul timpului au existat două tabere în ceea ce privește consumul de lapte. Unii oameni susțin faptul că laptele „crud” este cel mai bun, deoarece nu trece prin procese care să-i alterneze conținutul, iar alții care spun tare și răspicat faptul că laptele UHT ne ține departe de infecții grave. În prezent, nu există studii care să indice faptul că procesul de pasteurizare este mai mult dăunător decât benefic. Într-adevăr, tratamenul prin care trece laptele în fabrici nu ne oferă siguranța că el va fi ulterior total lipsit de microbi. Metoda de transport este, de asemenea, un punct important. Laptele se poate contamina și în momentul manevrării și stocării efective, de aceea este recomandat să cumpărați lapte UHT, adică ultrapasteurizat. În cazul lui, sunt distruși și sporii, care aveau rolul de a reproduce microbii. În același timp, trebuie să ținem cont de faptul că laptele UHT pentru copii este oricum o variantă mai sigură decât cel normal. În cazul lor, nici nu încape îndoială că tractul digestiv nu este pregătit pentru bacteriile ce se află în laptele normal. Laptele UHT este sănătos mai ales pentru copii, deoarece are cantitățile necesare de calciu și proteine pentru dezvoltarea armonioasă.

Laptele UHT se fierbe

O altă întrebare frecvent întâlnită este dacă „laptele UHT se fierbe?”, iar răspunsul este acela că laptele UHT nu mai trebuie fiert. Acest lactat este deja steril și pregătit de consum. El se poate depozita la temperatura camerei pentru încă șase luni după momentul cumpărării, dar nu la temperaturi mai mari de 30℃. De asemenea, laptele UHT trebuie consumat în maxim 3 – 5 zile de la desfacerea cutiei.

oala-cu-patratele-albastre-si-albe-plina-cu-lapte-fiert-si-o-cana-din-metal-verde-deschis-plina-cu-lapte

Laptele normal se fierbe?

Prin ultrapasteurizare sunt păstrați toți nutrienți, comparativ cu fierberea obișuită a laptelui. Majoritatea suntem obișnuiți încă din primii ani de viață cu laptele fiert acasă, de către bunici sau mame. De fapt, procesul de fierbere tradițional nu face altceva decât să distrugă o parte din nutrienți și să păstreze multe bacterii. Pasteurizarea industrială prespune un tratament puternic, pe care noi nu îl putem realiza în căminul propriu. Prin fierberea obișnuită, scad cu peste 40 – 50% nivelurile de vitamine (B12, D), de zinc, potasiu, magneziu și calciu. Totodată, dacă laptele fiert acasă este băut și de către copii, aceștia pot avea probleme digestive grave. Modul de păstrare este și el diferit. În timp ce laptele UHT este turnat în recipiente presterilizate, fiind utlizate cutiile înscrise cu emblema TetraPak, laptele fiert acasă este lăsat ori în oale sau sticle folosite în prealabil la altceva. În acest caz, laptele are o rată de contaminare cu microbii foarte ridicată. Laptele UHT este sigur mai ales din punct de vedere microbiologic și conține exact nutrienții de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa normal.

Laptele UHT este recomandat în special copiilor, datorită faptului că trece printr-un proces de ultrapasteurizare, ceea ce înseamnă că orice potențială bacterie este eliminată, însă nu și substanțele nutritive de care cei mici au nevoie pentru a se dezvolta sănătos. Există mai multe tipuri de lapte UHT, cu mai multă sau mai puțină grăsime și chiar variante bio, iar principalul avantaj este acela că termenul de valabilitate este mai mare decât la laptele obișnuit și nu trebuie ținut în frigider decât după deschidere.

Surse: clubulbebelusilor.ro, libertateapentrufemei.ro, eva.ro, copilul.ro, adevarul.ro, dairy.com.au, romedic.ro, adinarusu.ro, cdt-babes.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli
Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți
    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți

    Pentru mulți dintre noi, laptele este un aliment nelipsit din bucătărie, pe care îl folosim constant la micul dejun, în deserturi sau în cafeaua de zi cu zi. Din...

    Porumbul: cum îl fierbi corect și ce beneficii are
    Porumbul: cum îl fierbi corect și ce beneficii are

    Când te gândești la primăvară, îți amintești de porumbul dulce, proaspăt și textura sa crocantă. Fie că este savurat simplu, ca garnitură sau inclus în...

    Dieta cu lapte: beneficii și cum se ține corect
    Dieta cu lapte: beneficii și cum se ține corect

    Laptele face parte dintre alimentele apreciate pentru valoarea lor nutrițională, furnizând vitamine, minerale și proteine și având efecte benefice asupra sănătății....

    Rola pentru masaj facial: cum acționează și ce beneficii are
    Rola pentru masaj facial: cum acționează și ce beneficii are

    Rolele pentru masaj facial fac parte dintre cele mai populare dispozitive destinate înfrumusețării tenului și pot fi confecționate din materiale diverse. Pentru a obține...

    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău
    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău

    Atunci când ai un copil, cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de creșterea facturilor la utilități, de (re)amenajarea camerei...

    Apa de cocos: cum o incluzi în alimentația copilului și ce beneficii are
    Apa de cocos: cum o incluzi în alimentația copilului și ce beneficii are

    Nucile de cocos sunt fructele cocotierului („Cocos nucifera”), o specie de palmier des întâlnită în zonele tropicale. Fructele acestui palmier se valorifică...

    Cum se ține dieta lichidă dr. Now și ce beneficii are
    Cum se ține dieta lichidă dr. Now și ce beneficii are

    În ultimele decenii, cele mai populare diete sunt cele propuse de medici. Fie că este vorba despre dieta Ornish, fie că este vorba despre dieta Atkins sau despre dieta Dukan, oricare...

    Dieta Wushu: cum se ține și ce beneficii are
    Dieta Wushu: cum se ține și ce beneficii are

    Când te gândești la o dietă echilibrată, o asociezi cu un consum constant de fructe și legume, de cereale integrale, de proteine de calitate și de grăsimi benefice. De...

    © 2025 Qbebe