Deși sunt încă multe necunoscute în ceea ce privește virusul Covid-19, se știe totuși că acesta se transmite prin particule de aer. Cercetătorii din Hong Kong au descoperit că purtarea măștilor chirurgicale ne poate proteja în proporție de până la 75%.
Echipa de specialiști, din departamentul de microbilogie, din cadrul Universității Hong Kong a ajuns la această descoperire după luni întregi în care eficacitatea măștilor chuirurgicale a fost intens dezbătută. Organizația Mondială a Sănătății a pus la îndoială efectele benefice ale utilizării lor în afara spațiului medical, iar guverne din toată lumea, precum cel din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, au cerut cetățenilor să nu le folosească astfel încât cadrele medicale să aibă suficiente resurse. A fost o chestiune de timp până ce au luat o decizie complet opusă și au început să sfătuiască populația să poarte măștile chirurgicale.
Studiul a fost realizat cu ajutorul hamsterilor, care au fost împărțiți în două grupuri. Unul a fost infectat cu noul coronavirus, iar celălalt a fost menținut la distanță. Astfel, au aplicat trei scenarii: în primă fază, au acoperit cușca infectată cu măști chirurgicale, a doua fază, când măștile au acoperit subiecții sănătoși, iar cea de-a treia, în care nu s-au folosit măști.
Cifrele vorbesc de la sine. În urma scenariului trei, două treimi din subiecți s-au îmbolnăvit în proporție de 66,7% de coronavirus în mai puțin de o săptămână. În cazul primului scenariu rata de îmbolnăvire a fost de doar 16,7%, iar pentru cel de-al doilea 33%.
“În urma experimentului nostru se vede clar că dacă hamsterii sau oamenii infectați, simptomatici sau asimptomatici, poartă mască reușesc să-i protejeze pe ceilalți. Transmiterea se reduce în proporție de 50% dacă măștile sunt purtate în special de persoanele bolnave”, a spus medicul Yuen Kwok-Yung.
Surse: sky.com, sfgate.com, cnbc.com.