Cât de bine este consumăm carne de miel?

Cât de bine este consumăm carne de miel?

Dr. Ana Turcu Duminica

Ovis aries sună cunoscut? Nu chiar. Dar mielul? Acest termen probabil că este cunoscut de toată lumea. Te-ai întrebat vreodată cât de bine este să consumi carne de miel? Sau ce beneficii poate aduce organismului, câte calorii are și cât costa? Legătura dintre consumul cărnii de miel și sarcina? Rândurile articolului de mai jos iți vor aduce toate aceste informații și nu numai.

Ovis aries sau oaia domestică reprezintă o specie de mamifere care poate fi regăsită în aproape toate țările lumii. Oaia este cunoscută pe întreg mapamondul, furnizând carne, lapte, lână, blană sau piele. Mielul reprezintă varianta tânără sau diferențiată după sex a oii. Berbecuțul reprezintă varianta mai în vârstă a mielului.

Mielul este legat strâns de Sărbătorile Pascale, întrucât, potrivit semnificației, acesta se asociază cu jertfa de pe muntele Golgota.

Poate vă întrebați care este legătura dintre sarcină și consumul cărnii de miel. O informație importantă, însă prea puțin știută este că acest tip de carne roșie, carnea de miel, conține o cantitate importantă de acid folic. Este bine să consumi carne de miel, deoarece rolul acidului folic la începutul sarcinii este acela de a preveni defectele de tub neural.  

friptura de carne de miel gatita in sange

Carnea de miel, spre deosebire de carnea de pui sau de pește, este o carne roșie care poate constitui o parte importantă din dieta de zi cu zi, conținând o mulțime de vitamine și de minerale benefice organismului. Cât de bine este să consumăm carne de miel?

Carnea de miel: câte calorii are?

Conform Departamentului American de Agricultură, carnea de miel conține 294 kcal per 100g, cu un aport proteic de 25g la 100g de carne, 21g lipide, fară carbohidrați. Această valoare nutrițională include lipsa conținutului de fibre sau de zahăr, colesterol 97mg și multe vitamine precum calciu, fier, B6, B12, magneziu și vitamina D. Carnea de miel nu conține vitamina A sau vitamina C. Aportul de colesterol al cărnii de miel este important: 97mg, iar 57% din carnea de miel este constituită din apă.

Carnea de miel: beneficii

Beneficiile cărnii de miel sunt multiple:

  • În primul rând, proteinele, constituentul principal al cărnii de miel, reprezintă o sursă importantă de 9 aminoacizi esențiali necesari dezvoltării armonioase și sănătoase a organismului. Acest lucru se reflectă în viața de zi cu zi.
  • Este bine să consumăm carne de miel, deoarece aceasta este benefică persoanelor aflate în perioada post-operatorie, de convalescență, ajută la recuperarea fizică a atleților sau a celor care practică sporturi precum culturismul. Proteinele ajută în repararea țesutului muscular și în reconstrucția acestuia.
  • Cu un conținut de la 17 la 21%, carnea de miel este bogată în grăsimi, acest procent fiind influențat de rasă, vârstă sau de dieta mielului. Grăsimile sunt saturate sau mononesaturate, cu un procent scăzut de grăsimi polinesaturate. O cantitate mai scăzută de grăsimi saturate este regăsită în carnea de porc sau de vită. Este cunoscut faptul că prezența grăsimilor saturate în dietă reprezintă un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Carnea de miel îngrașă?

Pentru că nu se află printre opțiunile culinare ale multor persoane, iar majoritatea o consumă doar cu ocazia Sărbătorilor Pascale, beneficiile cărnii de miel sunt uneori trecute cu vederea. Majoritatea vor considera că având un conținut mare de colesterol, carnea de miel va duce la acumularea kilogramelor în plus. Adevărul este că acest tip de carne roșie conține și grăsimi benefice pentru organism, fiind bogată în Omega-3 și în Omega-6 care se asociază cu un risc scăzut de inflamație și cu un posibil risc scăzut de boli cardiovasculare. De asemenea, colesterolul regăsit în carnea de miel va influența destul de puțin nivelul de colesterol din organism. Prin urmare, este bine să mănânci carne de miel, într-o cantitate adaptată nevoilor corpului tău.

Carnea de miel: calități

interpretare grafica a celulelor rosii din sange

Pe lângă beneficiile enumerate mai sus, carnea de miel prezinta și numeroase alte calități, reprezentând o sursă importantă de vitamine și de minerale.

  • Vitamina B12, importantă pentru menținerea funcției normale cerebrale, este regăsită în cantitate crescută în acest tip de carne, vitamină care lipsește din produsele vegetale.
  • Zincul care asigură buna formare a insulinei și a testosteronului, se regăsește, de asemenea, în carnea de miel. Acesta este, de obicei, mult mai bine asimilat din produsele din carne decât din cele vegetale.
  • Poate cel mai important beneficiu al consumului de carne de miel este aportul crescut de fier cu o biodisponibilitate mare și care poate preveni anemia.

Majoritatea probabil ați auzit de taurină ca fiind un component al băuturilor energizante, însă un lucru important de știut este că taurina se regăsește, de asemenea, în carnea de miel. Acesta este un aminoacid cu funcții benefice pentru inima și pentru mușchi.

Carne de miel la tigaie

cotlete de carne de miel  asezate intr-o tigaie

Carnea de miel poate fi pregătită la cuptor, la tigaie sau pe grătar, timpul necesar pregătirii influențând aspectul și valorile nutriționale. Pregătirea la tigaie necesita mai puțin timp decât cea la cuptor sau pe grătar, dezavantajul fiind că poate fi considerată o metoda mai puțin sănătoasă decât celelalte două. Carnea de miel prăjită în tigaie poate duce la declanșarea unei crize de pancreatită acută. Mielul ar trebui să fie gătit la cuptor 1h40min pentru cei care preferă carnea “în sânge”, 2 ore pentru o frăgezire medie și 2h30min pentru o carne foarte bine gătita.

Carne de miel contraindicații

Deși beneficiile cărnii de miel sunt numeroase, conținând numeroase vitamine și minerale, totuși există și contraindicații ale consumului acestui tip de carne.

Este recomandat ca la o masă să se consume nu mai mult de 100 g de carne de miel, aceasta trebuind să fie evitată de persoanele care suferă de gută sau de hiperuricemie. Având un conținut crescut de grăsimi, carnea de miel poate provoca, de asemenea, pancreatită acută, consumată într-o cantitate mare și mai ales pregătită prin prăjire.

Prețul pentru carnea de miel

Prețul cărnii de miel variază în funcție de locul din care este achiziționată. În hypermarketuri, un kilogram de carne de miel pornește de la 19 lei și poate ajunge la 50 lei. De asemenea, pentru persoanele care preferă carnea proaspăt tăiată, exista târguri special amenajate unde clienții își pot alege mielul pe care îl preferă, acesta urmând a fi tăiat și vândut cu un preț care pornește de la 25 lei per kilogram.

Carnea de miel reprezintă o varianta sănătoasă pentru consumatorii de carne roșie, conținând numeroase vitamine și minerale, necesare dezvoltării armonioase a organismului. În sarcină, un consum moderat de carne de miel duce la suplimentarea dietei cu acid folic și poate preveni apariția anemiei. Nu trebuie să uităm că orice consum al unui produs din carne trebuie să se facă într-o manieră moderată, fară a exagera cu timpul de gătire.

Sursa: https://www.healthline.com/nutrition/foods/lamb

Surse foto: pixabay.com

Articolul urmator
Cât durează eliminarea unei pietre la rinichi?
Cât durează eliminarea unei pietre la rinichi?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mihail Pautov despre riscul la care îți expui copiii prin consumul de mezeluri: „O substanță cancerigenă pe care o consumăm zilnic"
    Mihail Pautov despre riscul la care îți expui copiii prin consumul de mezeluri: „O substanță cancerigenă pe care o consumăm zilnic"

    Pe cât de delicioase, pe atât de nesănătoase și periculoase pentru organism. Mezelurile nu sunt recomandate pentru consum zilnic. Ce spun specialiștii despre obiceiul de a da...

    Un tată își hrănește pe ascuns copilul cu carne și lactate pentru că soția este vegană
    Un tată își hrănește pe ascuns copilul cu carne și lactate pentru că soția este vegană

    Mama îi pune la pachet gustări din morcovi, mere și legume, în timp ce tata îi dă pe ascuns hamburgeri, snacksuri și dulciuri. Băiatul în vârstă de 12 ani...

    De ce bărbații mănâncă mai multă carne. Un studiu dezvăluie adevărul
    De ce bărbații mănâncă mai multă carne. Un studiu dezvăluie adevărul

    Te-ai întrebat vreodată de ce sunt atât de puțini bărbați vegetarieni? Ei bine, un studiu recent dezvăluie motivul: bărbații au tendința să consume mai multe carne...

    De ce nu este bine să acoperi căruciorul când este foarte cald afară
    De ce nu este bine să acoperi căruciorul când este foarte cald afară

    Michelle Pratt este fondatoarea organizației pentru siguranța copiilor din Florina, SUA, numită „Safe in the Seat” avertizează părinții să nu acopere cărucioarele...

    Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil
    Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil

    Vaccinul antitetanos este utilizat pentru a preveni infecția cu bacteria Clostridium tetani, responsabilă de apariția tetanosului, o boală gravă, de natură infecțioasă. În...

    Este o tânără de 19 ani, dar arată ca o fetiță de 4 ani. Ce diagnostic a primit și cât de rară este afecțiunea ei
    Este o tânără de 19 ani, dar arată ca o fetiță de 4 ani. Ce diagnostic a primit și cât de rară este afecțiunea ei

    Deși a împlinit 19 ani, Dannia arată ca o fetiță de 4 ani. Cauza este o boală genetică extrem de rară, întâlnită doar la alți trei copii în lume.

    Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi
    Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi

    Acum 1 an în urmă, ora mi-o amintesc însă ziua nu mi-aș dori, deoarece de nervi și atâta probleme, am luat decizia de a pleca în căutarea unei vieți noi,...

    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul
    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul

    Cine nu iubește un bun truc de curățenie? Deși au apărut atât de multe pe TikTok (serios, învățăm câte ceva nou în fiecare zi!), această lecție de aspirare...

    © 2024 Qbebe