Rolul fierului în sarcină
Înainte de a descoperi cum se manifestă o carență de fier în sarcină, trebuie să știi de acest mineral este considerat unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru o sarcină normală. Pe de o parte, corpul va folosi fierul pentru a produce globulele roșii, de care ai nevoie atât tu, cât și fătul. Datorită lor oxigenul va fi transportat de la plămâni în toate celulele și țesuturile tale, dar și în cele ale micuțului tău.
Pe de altă parte, când organismul dispune de suficiente resurse de fier, nu se va ajunge la instalarea unei afecțiuni ce implică prezența unui număr scăzut de globule roșii, numită anemie feriprivă. Riscul de a te confrunta cu ea va fi mai ridicat dacă:
- Nu obții suficient fier din dietă și din vitaminele prenatale
- Suferi de boli inflamatorii intestinale, ce interferează cu absorbția corectă a fierului (cum ar fi Boala Crohn sau Boala celiacă)
- Ai o sarcină multiplă
- Ai avut două sarcini la intervale apropiate
- Ai avut menstre abundente înainte de sarcină
- Te-ai confruntat adesea cu vărsături intense în perioada sarcinii
- Obișnuiai să donezi sânge de mai multe ori pe parcursul unui an
Printre simptomele care ar trebui să te determine să te gândești că, din cauza unei carențe de fier în sarcină, suferi de anemie feriprivă, se numără:
- Pielea, buzele, unghiile, palmele și partea internă a pleoapelor inferioare sunt palide
- Te simți mereu obosită
- Ai des amețeli
- Îți este greu să te concentrezi
- Mâini și picioare reci
- Sesizezi deseori că bătăile inimii sunt mai accelerate ca de obicei sau ai dificultăți de respirație
Pentru un diagnostic adecvat consultă un medic, ce îți va indica efectuarea următoarelor analize:
- Testarea valorilor hemoglobinei (hemoglobina reprezintă proteina din globulele roșii ce este responsabilă cu transportul oxigenului în tot corpul)
- Testarea hematocritului (măsoară proporția globulelor roșii ce se regăsesc într-o anumită cantitate de sânge)
Va conta foarte mult să poți primi cât mai repede un diagnostic, în condițiile în care studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că anemia din sarcină poate fi deosebit de dăunătoare pentru făt, având consecințe precum: greutate mai mică decât normal la naștere, naștere prematură și o mărire a riscului de deces după naștere. Toate aceste consecințe au fost asociate unui nivel al hemoglobinei mai mic de 10,4 g/dl înainte de cea de-a 24-a săptămână de sarcină.
Ca să te adresezi la timp unui specialist va trebui să poți sesiza și alte manifestări ce ar putea indica prezența unui deficit de fier, ca de exemplu o stare accentuată de slăbiciune, diminuarea apetitului, fragilizarea unghiilor sau durerile frecvente de cap.
Necesarul de fier pe parcursul sarcinii
Potrivit experților din cadrul CDC („Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor” din SUA), pentru a se preveni carența de fier în sarcină, ar trebui ca femeile să înceapă să ia un supliment alimentar pe bază de fier (o concentrație de 30 mg pe zi) încă de la primele controale medicale din timpul sarcinii.
Nevoia de fier se modifică pe parcursul sarcinii. Un studiu publicat în „The American Journal of Clinical Nutrition” a arătat că aceasta evoluează în felul următor:
- În timpul primului trimestru de sarcină, întrucât menstruația s-a oprit, s-a estimat că nevoia de fier se ridică, în medie, undeva la 0,56 mg/d (160 mg)
- Pe măsură ce sarcina avansează și volumul plasmei și al fluxului sanguin se măresc, nevoia de fier continuă să crească, mai ales în condițiile în care creșterea consumului de oxigen al mamei și al fătului vine și cu modificări hematologice
- În trimestrul al doilea și în cel de-al treilea, necesarul de fier crește cu 4-6 mg
O altă constatare a oamenilor de știință implicați în realizarea studiului menționat este că, inclusiv pentru femeile care urmează o dietă optimă, necesarul de fier din ultima parte a sarcinii nu poate fi realizat doar prin intermediul acesteia. Spre exemplu, în dietele în care sunt incluse adesea alimente precum carne sau pește și alimente ce sunt sursă de vitamina C (această vitamină stimulează absorbția fierului) absorbția globală a fierului este de 3-5 mg/d.
Medicii recomandă, pentru perioada sarcinii, ca zilnic să-ți asiguri un necesar de fier de cel puțin 27 mg.
Relația dintre deficitul sever de fier în sarcină și riscul apariției bolilor cardiace congenitale la făt- concluziile unei cercetări recente
O echipă de cercetători de la „Universitatea Oxford”, sprijinită de „Fundația Inimii din Marea Britanie”, a identificat o nouă cauză responsabilă de apariția bolilor cardiace congenitale. Acestea se referă la afecțiuni structurale ce țin de anatomia inimii, apărute încă din viața intrauterină, care se manifestă la un moment dat. Ele sunt considerate cel mai comun defect din naștere, producând numeroase decese și impunând intervenții și tratamente care se pot întinde pe durata întregii vieți a copiilor afectați.
În privința cauzelor responsabile de bolile cardiace congenitale, experții au sesizat că în aproximativ 1/3 dintre cazuri este vorba despre mutații ale unor gene. Pentru restul cazurilor, cauzele nu sunt cunoscute cu precizie, dar se vorbește tot mai mult de expunerea fătului, în sarcina timpurie, la un mediu intrauterin anormal. Pornind de la această premisă, în baza unor cercetări pe modele animale (șoareci), s-a putut sesiza că o carență severă de fier a mamei în primul trimestru de sarcină poate fi asociată cu riscul crescut pentru dezvoltarea bolilor cardiace congenitale. Alături de aceste cercetări, un studiu din China, publicat online anul trecut, a subliniat faptul că prezența cazurilor de boli cardiace congenitale erau mai frecvente în rândul copiilor cu mame care avuseseră un nivel scăzut al fierului în organism în timpul sarcinii.
Unul dintre specialiștii britanici implicați în realizarea cercetării menționate a precizat că tendințele vizibile pe modele animale pot fi aplicate și în cazul oamenilor, așa explicându-se de ce numărul cazurilor de boli cardiace congenitale este ridicat în întreaga lume, în condițiile în care anemia feriprivă afectează un număr mare de persoane (mai ales femei).
S-a atras atenția și asupra acestui aspect: riscul apariției acestor boli ar putea fi diminuat dacă mamele ar primi în timpul sarcinii suplimente alimentare pe bază de fier, încă din primele zile de sarcină, în special când inima se va forma în embrion (aceasta se formează în săptămânile 3-9 ale sarcinii). Practic, suplimentele ar trebui administrate încă de dinainte de cea de-a treia săptămână de sarcină, iar recomandarea medicilor este ca femeile care încearcă să rămână însărcinate să le ia încă din perioada de concepție.
Echipa de cercetători speră că prin asemenea concluzii se va ajunge la o preocupare tot mai mare pentru a li se asigura viitoarelor mame din întreaga lume accesul la suplimente alimentare cu fier pentru a se reduce din ce în ce mai mult frecvența cazurilor de boli cardiace congenitale. Intenția oamenilor de știință este să se urmeze modelul administrării de acid folic (care a redus considerabil incidența cazurilor de defecte de tub neural: o reducere de peste 60% în ultimii 30 de ani).
Cum previi carența de fier în sarcină
Ca să te asiguri că vei sta cât mai departe de o carență de fier în perioada de sarcină vei lua măsurile de mai jos:
Adoptarea unei diete echilibrate
Din acest punct de vedere, este necesar să incluzi în dietă atât alimente care sunt sursă de fier hem (cum ar fi carnea roșie sau peștele), cât și cele care sunt sursă de fier non-hem (printre ele se numără cerealele fortificate, diferite boabe, stafidele, spanacul etc.) Cu atât mai mult cu cât urmezi o dietă vegetariană sau vegană va trebui neapărat să consulți un medic pentru ca acesta să-ți indice alimentele pe care ar trebui să le consumi pentru a obține o parte a necesarului de fier, pentru a-ți testa periodic valorile hemoglobinei și pentru a-ți indica suplimentul alimentar cu fier cel mai potrivit pentru tine.
Pentru o absorbție cât mai bună a fierului din alimentație, este preferabil ca alimentele ce conțin fier să fie asociate cu alimente ce conțin vitamina C (cum ar fi roșiile sau portocalele de exemplu), ele fiind deosebit de utile și pentru o intensificare a absorbției fierului de tip non-hem.
De asemenea, încearcă să eviți să consumi, alături de alimente ce conțin fier, unele care vor interfera cu absorbția acestuia. Spre exemplu, când vei consuma cereale fortificate cu fier, nu le vei servi cu lapte sau alături de un ceai, ci alături de un suc natural de portocale.
Sursă poză: unsplash.com
Administrarea suplimentelor alimentare
Chiar dacă o îmbinare dintre vitaminele prenatale și o dietă care să includă alimente ce conțin fier te va feri de o carență de fier, pentru a se asigura că nu vei dezvolta mai ales după cea de-a 20-a săptămână de sarcină o anemie feriprivă medicul îți poate recomanda și un extra supliment cu fier. Acest demers este cu atât mai necesar cu cât ești mai predispusă spre această afecțiune (de exemplu, dacă ai o sarcină multiplă, dacă te confrunți adesea cu grețuri matinale, dacă ești vegetariană etc.). În același timp, ți se va testa periodic nivelul fierului din organism pentru a se vedea ce ajustări ar fi necesare pentru a primi cel mai bun aport al acestui mineral.
În situația în care vei lua și un supliment alimentar cu calciu, medicul va insista să îl iei la aprox. 2 ore distanță (înainte sau după) după ce ai luat suplimentul cu fier întrucât calciul va interfera cu absorbția corectă a fierului. Totodată, nu este exclus să ți se recomande și un supliment cu vitamina C alături de cel cu fier (pentru îmbunătățirea absorbției fierului).
Odată ce vei lua suplimente alimentare pentru a fi ferită de o carență de fier în sarcină, ai în vedere că acestea pot conduce și la apariția unor efecte nedorite. Studiile au arătat că printre cele mai frecvente efecte adverse generate de astfel de suplimente sunt constipația sau diareea, disconfortul abdominal, arsurile gastrice, greața.
Poți sta departe de asemenea reacții neplăcute, de anemia feriprivă și vei putea beneficia și de efectele vitaminei C și ale cuprului datorită suplimentului alimentar Vitoral Ferrum granule orodispersabile (disponibil pe vitoral.ro). Astfel, acesta îți va oferi din plin avantajele formulării sub formă de granule orodispersabile întrucât:
- Asigură diminuarea efectelor gastro-intestinale
- Promovează eliberarea susținută și controlată a substanțelor active
- Furnizează o biodisponibilitate ridicată a fierului
- Garantează mascarea completă a gustului dezagreabil
Mai mult decât atât, produsul este foarte ușor de utilizat. Tot ce vei avea de făcut va fi să torni conținutul unui plic de Vitoral Ferrum granule orodispersabile direct în gură, fără să mesteci sau să te folosești de diverse lichide.
Surse: aafp.org, academic.oup.com, arcadiamedical.ro, cedars-sinai.org, cdc.gov, growmedical.com, internationaljournalofcardiology.com, myhealth.alberta.ca, ncbi.nlm.nih.gov, ox.ac.uk, whattoexpect.com, webmd.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, unsplash.com, vitoral.ro