- Timp preparare:
- 3-4 ore
- Varsta:
- peste 4 ani
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, La cuptor, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Prajituri, Cereale, Romanesti, Prajituri cu nuca, Prajituri de casa, Prajituri gustoase, Craciun, Revelion, Pasti, Cereale fara gluten, Gustari, Faina, Gustoase
Cozonac fără gluten- cea mai sigură rețetă
Pentru a putea să prepari un cozonac fără gluten, va trebui să eviți făina din grâu, ovăz, secară și să optezi pentru cea din ingrediente precum: quinoa, cocos, migdale, hrișcă, mei, amarant, tapioca etc. De asemenea, indiferent de rețetele de cozonac fără gluten pentru care vei opta, vei recurge la drojdia lipsită de gluten.
În cazul în care ai un copil diagnosticat cu boala celiacă, cu alergie la gluten sau dacă este pur și simplu sensibil la această proteină, ține permanent cont de acest fapt: o dietă fără gluten este cea mai sigură soluție pentru a-i menține sănătatea digestivă și pentru a-l ține cât mai departe de manifestările neplăcute ce însoțesc oricare dintre afecțiunile menționate (precum diaree, greață, vărsături, crampe abdominale, flatulență, stări de oboseală, iritabilitate, erupții pe piele etc.).
Dacă intenționezi să prepari un cozonac fără gluten, inspiră-te cu încredere și din rețeta de mai jos, care este utilă și în situația în care copilul tău are și intoleranță la lactoză, în condițiile în care conține lapte de origine vegetală.
Cozonac cu cacao
Ca să te asiguri că această rețetă de cozonac din făină fără gluten va ieși așa cum dorești, este necesar să adaugi și drojdie fără gluten, iar pentru a te putea bucura că ți-a ieșit un cozonac frumos rumenit, cu o coajă aspectuoasă, ai putea să îl „pictezi” cu o pensulă de bucătărie înmuiată în puțină apă după ce îl vei scoate din cuptor.
Ingrediente cozonac fără gluten cu cacao:
- 310 g făină fără gluten
- 4 g drojdie uscată fără gluten
- 2 linguri cacao
- 50 g miez de nucă (rumenit)
- 150 ml lapte de orez
- 60 g zahăr
- 3 gălbenușuri
- 50 ml unt (topit și răcit)
Mod de preparare:
- Vei pune la un loc laptele de orez, drojdia fără gluten și 2 linguri de zahăr pentru a le amesteca bine
- După ce zahărul se dizolvă bine, lasă amestecul să se „odihească” aprox. 5 minute
- Peste amestecul cu drojdia fără gluten vei adăuga untul, gălbenușurile și restul de zahăr- Amestecă totul ajutându-te de un tel
- Peste toate ingredientele menționate vei pune făina- Amestecă bine, asigurându-te că nu se vor forma cocoloașe (în acest scop, te-ai putea servi de cârligele de la mixer)
- Vei obține un aluat, pe care îl vei împărți în două- Jumătate din el va fi amestecat cu cacao
- Lasă aluatul să crească până când vei vedea că și-a dublat volumul- Ca să te asiguri că va putea crește bine, este preferabil să-l lași la crescut, cam 2 ore, în cuptorul preîncălzit la 40 de grade
- Pe suprafața de lucru vei pune făină, vei întinde cele două bucăți de aluat, vei pune miezul de nucă în amândouă și vei începe să rulezi fiecare bucată
- Vei împleti cele două părți de aluat rulate anterior
- Vei așeza cozonacul fără gluten într-o tavă ca de chec (unsă în prealabil cu ulei) și îl vei mai lăsa la crescut pentru alte 40-50 de minute
- Cozonacul crescut va fi uns cu gălbenuș de ou spumă și va fi pus la cuptor (încins la 170 de grade) cam 1 oră
- După ce vei scoate cozonacul din cuptor, ar fi bine să-i „pictezi” crusta cu o pensulă de bucătărie înmuiată în apă
Cozonac fără gluten- care este prețul în comerț?
În ultimii ani, cozonacul fără gluten a început să se găsească tot mai mult pe piață, astfel că în prezent există numeroase sortimente. Mai simplu sau cu umpluturi consistente, în forma „clasică” sau sub formă de Panettone, îl poți comanda în cofetării sau îl poți găsi în magazine online.
În funcție de sortiment și de gramaj, un cozonac fără gluten poate avea, în medie, următorul preț:
- Un cozonac fără gluten și fără lactoză, de 400 g- Prețul său mediu este de aprox. 40 lei
- Un cozonac la 600 g- În funcție de umplutură, prețul său mediu este cuprins între 35- 65 lei
- Un cozonac de aproximativ 1 kg- Prețul mediu este cuprins între 80-85 lei
- Un cozonac Panetonne fără gluten, de 400 g- Prețul mediu este de 36-40 lei
- Un Panetone fără gluten la 100 g- Prețul său mediu este de 15 lei
Sursă poză: pixabay.com
Alte rețete de cozonac fără gluten
Simplu, cu nucă și cacao, cu stafide sau cu rahat, un cozonac fără gluten poate fi preparat după rețete variate. Pentru mai multe idei, ține cont și de sugestiile de mai jos.
Cozonac simplu, fără gluten
Acest cozonac din făină fără gluten se remarcă prin aroma delicată de vanilie și de citrice și reprezintă o rețetă de bază, pe care o poți folosi pentru diverse umpluturi care să fie pe gustul copilului tău.
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
- 900 g făină fără gluten
- 400-450 ml lapte
- 30 g drojdie (proaspătă, fără gluten)
- 4 ouă
- 100 g unt
- 4 linguri zahăr
- 1 linguriță sare
- 2 pliculețe vanilie
- coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală
Mod de preparare:
- Vei pune 200 ml lapte cu zahărul pe foc, până când amestecul se va încălzi puțin
- Peste lapte și zahăr vor fi adăugate drojdia și 2-3 linguri de făină
- Amestecul cu făina va fi lăsat „să se odihnească” timp de 10-15 minute
- Vei cerne făina
- Vei pune făina cernută într-un bol, vei face „o gropiță” în mijloc și vei pune acolo laptele, ouăle, sarea, vanilia, cojile rase de citrice și amestecul cu drojdia
- Vei începe să frămânți un aluat- Dacă ai impresia că aluatul cozonacului fără gluten e prea lipicios, poți să mai adaugi puțin lapte
- Odată ce ai pus laolaltă toate ingredientele, vei adăuga și untul, treptat, frământând aluatul în continuare
- Aluatul va fi dat la dospit (într-un loc cald) cam 1 oră și jumătate sau până când își va dubla volumul
- Aluatul crescut va fi împărțit în 4, fiecare bucată fiind întinsă apoi pe o suprafață de lucru unsă cu puțin ulei
- Vei rula fiecare bucată de aluat și după aceea le vei împleti 2 câte 2
- Cozonacii obținuți se pun în tăvi care au fost tapetate cu hârtie de copt și vor fi lăsați la crescut pentru 1 oră
- După ce au crescut, cozonacii vor fi unși cu un amestec din lapte și ou
- Cozonacii vor fi puși în cuptor (încins la 180 de grade) timp de aprox. 60 de minute
Sursă poză: unsplash.com
Cozonac fără gluten, cu nucă
Umplutura cu nucă este cea mai populară și cel mai des folosită pentru cozonac. Poți să o incluzi fără probleme și într-un cozonac cu făină fără gluten.
Ingrediente pentru aluat:
- 180 g făină fără gluten
- 50 ml lapte (cald)
- 9 g drojdie fără gluten
- 50 ml ulei
- 70 g zahăr
- sare (1 vârf)
- 1 gălbenuș
- esență de vanilie și de rom
- 30 ml chefir
Ingrediente pentru umplutură:
- 120 g nucă măcinată
- 2 albușuri
- 40 g cacao
- 1 praf de sare
- esență de vanilie și de rom
Ingrediente pentru decor:
- 1 lingură lapte
- 1 lingură zahăr
- 1 ou
Mod de preparare aluat:
- Vei dizolva în laptele cald drojdia, 1 lingură de făină și 1 lingură de zahăr- Vei lăsa amestecul „să se odihnească” până când drojdia se va activa
- Vei bate gălbenușul cu sarea
- Vei cerne făina, o vei pune într-un bol și peste ea vei adăuga restul ingredientelor
- Vei frământa un aluat omogen, pe care îl vei lăsa la crescut până când vei pregăti și umplutura
Mod de preparare umplutură:
- Vei bate spumă albușurile de ou și vei adăuga peste ele zahărul și mirodeniile
- Vei amesteca nucile cu cacao și vei pune acest amestec peste ouă
Asamblarea și decorarea cozonacului fără gluten, cu nucă:
- Vei întinde bine aluatul, vei adăuga umplutura cu nuci și vei rula
- Cozonacul obținut va fi pus într-o tavă de chec, îl vei acoperi cu un prosop și îl vei lăsa la crescut, în cuptorul încins la 40 de grade, cam 2 ore
- Vei bate albușul
- Gălbenușul va fi bătut spumă, cu laptele și cu zahărul
- Cozonacul crescut va fi uns cu o pensulă de bucătărie, în felul următor: mai întâi un strat de gălbenuș, după aceea unul de albuș și la final unul de gălbenuș
- Cozonacul va fi pus în cuptor (preîncălzit la 70 de grade) cam 45 de minute
- După ce vei scoate cozonacul din cuptor, poți să-l dai iar cu pensula, dar de data aceasta cu apă, astfel încât să aibă o crustă cât mai frumoasă
Coroniță cu stafide și rahat
Următorul cozonac fără gluten se remarcă nu doar prin umplutura consistentă, ci și prin aromele care vor aminti mereu de copilărie: cea de vanilie și cea de portocale. În plus, forma pe care o are acest cozonac îi va conferi un aer festiv.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g mix de făină fără gluten și drojdie fără gluten
- 15 g drojdie proaspătă, fără gluten
- 250 ml lapte cald
- 100 g zahăr
- 60 g unt
- 2 ouă
- 1 linguriță miere
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 fiolă esență de vanilie
- un praf de sare
- coaja rasă de la 1/2 de lămâie și de la 1/2 de portocală
Mod de preparare aluat:
- Vei cântări făina
- Vei pune laolaltă drojdia, mierea, amestecând bine până când se va dizolva drojdia
- Peste drojdia dizolvată vei adăuga 1/4 din cantitatea totală de lapte
- Pentru a obține maiaua, peste amestecul cu drojdie vei adăuga 2 linguri de făină
- Deasupra amestecului pentru maia vei mai pune puțină făină
- Vei acoperi maiaua cu un prosop și vei lăsa la dospit 10-15 minute
- Restul de lapte cald va fi amestecat cu zahărul vanilat și cu zahărul obișnuit
- Va trebui să amesteci până când se va dizolva bine tot zahărul
- Făina va fi amestecată cu sare, dar și cu coaja de portocală și de lămâie
- În centrul făinii vei face o „gropiță”, în care vei pune ouăle (acestea trebuie să fie la temperatura camerei), bătute ușor cu o furculiță, laptele cald în care ai dizolvat zahărul, zahărul vanilat, esența de vanilie și maiaua
- Vei amesteca totul cu o lingură
- Treptat vei adăuga peste ingredientele menționate și untul topit
- Vei frământa aluatul cam 6 minute
- Aluatul va fi acoperit cu un prosop și îl vei lăsa la dospit aprox. 1 oră sau până când vei sesiza că și-a dublat volumul
Ingrediente pentru umplutură:
- 50 g zahăr brun
- 50 g unt (la temperatura camerei)
- 100 g rahat
- 60 g stafide
- 1 lingură esență de rom
- coaja de la 1/2 de portocală
- 1 linguriță cacao
Mod de preparare umplutură și „montare” cozonac:
- Vei pune la înmuiat stafidele în esența de rom
- Peste untul moale, vei adăuga coaja rasă de portocale, cacao și zahărul și vei amesteca bine
- Vei pune făina pe suprafața de lucru
- Vei așeza aluatul pe suprafața de lucru și îl vei da și pe el cu făină
- Vei întinde aluatul pentru a forma un dreptunghi cu grosimea de aprox. 1 cm; dimensiunile aluatului sunt 50X25 cm
- Vei unge aluatul cu crema cu unt și cacao
- Vei pune peste cremă stafide și cubulețe de rahat
- Vei rula aluatul cu cremă și îl vei cresta pe lungime, până jos, cu o rolă specială pentru tăierea aluatului de pizza
- Cele două bucăți de aluat vor fi împletite
- Vei uni cele două bucăți la capete pentru a forma o coroniță
- Vei așeza coronița pe o bucată de hârtie de copt
- Vei așeza un măr la mijlocul coroniței pentru ca aceasta să-și păstreze bine forma
- Pentru o fixare mai bună, vei prinde capetele coroniței cu bețe de frigărui
- Vei pune coronița într-un bol și o vei lăsa la crescut până când își va dubla volumul
- După dospire vei unge aluatul cu gălbenuș amestecat cu lapte
- Coronița va fi coaptă timp de 40-45 de minute, la 170 de grade
- Vei lăsa coronița să se răcorească în tavă cam 10-15 minute și după aceea o vei scoate de acolo
Cozonac fără gluten și fără lactoză
Această rețetă de cozonac fără gluten este binevenită și în situația în care ai un copil ce este alergic/are intoleranță la lactoză. În acest scop, laptele obișnuit este înlocuit cu cel de cocos.
Ingrediente pentru aluat:
- 400 g făină fără gluten
- 50 ml ulei
- 2 gălbenușuri
- 250 ml lapte de cocos
- 2 linguri de miere
- 25 g drojdie (fără gluten)
- 1 fiolă esență de vanilie
- 25 g margarină vegetală (bio)
- coajă rasă de portocală și lămâie
Ingrediente pentru umplutură:
- 1 lingură pudră cacao bio
- 150 g nucă mărunțită
- stafide
- 50 ml lapte de cocos
- 2 linguri miere
Mod de preparare cozonac fără gluten și fără lactoză:
- Drojdia va fi dizolvată în 2 linguri de lapte călduț, adăugând o linguriță de miere și 2 linguri de făină
- Vei lăsa maiaua la crescut, într-un loc cald, până când își va dubla volumul
- Vei pune într-o cratiță laptele, uleiul, margarina, restul de miere și vei lăsa pe foc, astfel încât să obții un amestec omogen
- Vei adăuga peste aceste ingrediente esența de vanilie și coaja rasă de citrice
- Într-un bol vei pune făină, vei face o „gropiță” în mijloc și vei pune acolo drojdia, laptele, gălbenușurile
- Vei frământa aluatul timp de 10 minute
- Vei pune aluatul la dospit pentru 50 de minute sau până când vei sesiza că și-a dublat volumul
- Vei prepara umplutura cozonacului, punând laolaltă laptele de cocos, mierea, nuca și pudra de cacao- Le vei amesteca foarte bine
- Vei mai frământa aluatul pentru a fi cât mai omogen și după aceea îl vei împărți în două bile cu dimensiuni egale
- Fiecare bucată de aluat va fi bine întinsă sub forma unui dreptunghi
- Pe fiecare bucată de aluat vei întinde umplutura și vei pune peste ea și câteva stafide
- Vei împleti cele două bucăți de aluat, vei pune cozonacul obținut în tavă și îl vei mai lăsa la crescut pentru 20 de minute
- Cozonacul va fi uns cu un amestec de lapte de cocos și de gălbenuș
- Vei pune cozonacul la cuptor și îl vei lăsa la copt pentru aproximativ 30 de minute, la 160 de grade
- După ce este gata, îl vei scoate să se răcorească, dar îl vei mai lăsa în tavă
Secretul din bucătărie ca să îți iasă cozonacul fără gluten
Un cozonac fără gluten cât mai gustos și aspectuos va putea fi obținut cu mai multă ușurință dacă vei ține seama și de sfaturi precum:
- Făina fără gluten trebuie cernută bine în prealabil
- Ingredientele pe care le vei include în cozonac nu ar trebui să fie nici prea reci, dar nici prea calde, ci la temperatura camerei
- Cozonacul va fi mai pufos dacă vei utiliza un mix de făină fără gluten și de drojdie fără gluten
- Foarte importantă va fi temperatura laptelui pe care îl vei folosi- De pildă, ar fi bine dacă acesta ar fi încălzit cam 35 de secunde în microunde pentru a te asigura că drojdia se va dizolva așa cum trebuie
- Cel mai bine va fi să lași cozonacul la dospit în cuptorul încins în prealabil la 40 de grade
- Pentru a avea un cozonac cu o crustă frumoasă nu ar strica, imediat după ce l-ai scos din cuptor, să-l „pictezi” cu o pensulă de bucătărie înmuiată în apă
Nu în ultimul rând, pentru un cozonac fără gluten care să fie cât mai atractiv atât pentru cei mari, cât și pentru micii „mofturoși”, ai în vedere și acest truc: poți să pui pulbere de curcuma (organică) ca să obții o culoare mai frumoasă a aluatului. Totodată, nu vei greși dacă îți vei pune imaginația „la treabă” în privința umpluturii pe care o vei alege, care poate fi cu mix de nucă și de fructe confiate, cu stafide, cu nucă și cacao, cu rahat și cacao etc..
Surse: bunatatifaragluten.ro, celiaci.ro, enjoy-dessert.com, everydayhealth.com, facebook.com, fara-gluten.ro, mamaverde.ro, reginamaria.ro, testedebine.ro, traditiisidelicii.ro
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, unsplash.com, youtube.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!