- Timp preparare:
- 1 ora
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, Finger Food, La cuptor, Migdale, Iarna, Lapte, Lactate, Oua, Craciun, Oua de gaina, Pasti, Pranz, Cina, Gustari, Faina, Gustoase, Deosebite
- Ingrediente principale:
- faina, oua, zahar, unt, praf de copt, lapte, mirodenii, fructe uscate
Panettone
Este o variantă a cozonacului de Crăciun tradițional în Italia, care, în ultimii ani, a ajuns foarte popular și la noi în țară.Ceea ce vă va atrage la el nu va fi numai gustul, dar și rapiditatea cu care se prepară, fără a fi nevoie să vă irosiți timpul cu frământatul și lăsatul la crescut. Din acest motiv, îl puteți considera un cozonac modern, numai bun pentru a-l savura cu cei dragi în perioada sărbătorilor.
Timp de preparare: 1 oră și 5 minute
Nivel de dificultate: mediu
Ingrediente pentru 12 felii de Panettone:
1/2 de cană de unt nu prea sărat, lăsat la temperatura camerei
2 ouă întregi
3 gălbenușuri de ou
3 căni și jumătate de făină albă
1 cană de lapte
1 cană de zahăr
o jumătate de cană de stafide brune (ce au fost ținute în prealabil la înmuiat în apă călduță, cca.o oră)
zeama de la 2 portocale
2 lingurițe de cremă tartar
1 linguriță și jumătate de praf de copt
Cum prepari Panettone:
Pasul 1: Încingeți cuptorul la 220 de grade .
Pasul 2: Se unge o formă rotundă, specială, cu unt și făină.
Pasul 3: Se amestecă untul cu ouăle și cu gălbenușurile timp de 3-4 minute.
Pasul 4: Folosindu-vă de un mixer, adăugați în amestecul de ouă și gălbenușuri și jumătate din cantitatea de făină. Adăugați și jumătate din cantitatea de lapte și amestecați timp de 1 minut.
Pasul 5:Adăugați restul de făină, restul de lapte și tot zahărul și mixați bine. Continuați să mixați până când se formează un aluat suficient de consistent pentru a fi luat cu mâna.
Pasul 6: Luați aluatul și așezați-l pe o suprafață cu făină. Pe el veți împrăștia stafidele, zeama de la portocale, crema tartar și praful de copt. Frământați-l manual timp de 5-10 minute.
Pasul 7: Puneți aluatul în forma deja pregătită și îl veți coace timp de 35-40 de minute. Îl veți testa apoi înfigând o scobitoare la mijloc. Dacă s-a copt, scobitoarea va fi curată.
Pasul 8: Scoateți Panettone din tava specială și răsturnați-l pentru a se răci.
Cozonac Stollen
Este o rețetă germană, care ne cucerește însă datorită aromelor deosebite, conferite de umplutura de fructe uscate, nuci sau chiar marzipan. În ceea ce privește fructele uscate, acestea pot fi oricare.
În plus, brânza Ricotta îi va conferi o textură și un gust aparte, iar faptul că nu trebuie frământat mult și nici lăsat la crescut (datorită prafului de copt) îl transformă într-o rețetă modernă de cozonac.
Timp de preparare: 1 oră și 5 minute
Nivel de dificultate: mediu
Ingrediente pentru 2 cozonaci Stollen (cam 900 de grame)
2 căni și un sfert de făină integrală
o jumătate de cană de zahăr
1 linguriță și jumătate de praf de copt
o jumătate de linguriță de sare
8 lingurițe de unt rece
1 cană de brânză Ricotta
1 ou mare
1 linguriță de esență de vanilie
1 linguriță de zeamă de lămâie
1 cană de fructe uscate (o jumătate de cană de stafide aurii, o jumătate de cană de orice alte fructe uscate, tăiate în bucățele)
1/3 cană de migdale coapte și răcite
Pentru topping: 6 lingurițe de unt topit, 3/4 de cană de zahăr pudră
Cum se prepară Cozonacul Stollen:
Pasul 1: Încingeți cuptorul la 200 de grade. Ungeți cu puțin unt tava în care veți coace cozonacul sau tapetați-o cu hârtie de copt.
Pasul 2: Într-un castron mare veți amesteca făina, zahărul, praful de copt și sarea.
Pasul 3: Tăiați în bucăți mici untul rece, apoi dați-l prin făină și lucrați cu două cuțițe, dispuse sub forma unei foarfeci, astfel încât să puteți realiza niște forme inegale
Pasul 4: Într-un alt castron veți amesteca brânza Ricotta, oul, esența de vanilie și zeama de lămâie.
Pasul 5: În amestecul cu făină veți adăuga stafidele, migdalele și fructele uscate. Amestecați apoi ingredientele umede și pe cele uscate, până când făina s-a încorporat perfect.
Pasul 6: Aluatul format va fi scos din castron și va fi pus pe o suprafață de lucru, dată în prealabil cu făină. Frământați-l bine, până când este suficient de consistent. Divizați-l în jumătate. Rulați fiecare parte în două ovaluri, de 20X15 cm și groase cam de 1,5 cm.
Pasul 7: Îndoiți fiecare oval de aluat pe jumătate, pe lungime, obținând un fel de adâncitură. Astfel se va crea forma specifică de Stollen.
Pasul 8: Puneți cozonacii în tăvile pregătite și lăsați-i la cuptor pentru aproximativ 40 de minute (până când observați că s-au rumenit pe margini sau până când vor trece „testul" cu scobitoarea).
Pasul 9: Scoateți cozonacii din cuptor și puneți-i pe un grătar. Îi veți unge pe fiecare cu restul de unt, topit (cam 2-3 lingurițe) și cu zahăr pudră.
Pasul 10: După ce se vor răci, cozonacii vor fi iar unși cu unt și cu zahăr pudră. Îi veți înveli în folie de plastic până când îi veți servi (păstrați astfel, cozonacii Stollen pot rezista 2 săptămâni la temperatura camerei).
Citește și: Retete de Pasti: Cozonac special
Cozonac rapid cu scorțișoară
Cu siguranță că veți fi încântate că acest cozonac se poate prepara fără probleme cu ajutorul mașinii de făcut pâine. Practic, este o rețetă modernă și gustoasă totodată, ideală pentru a fi realizată în „iureșul" pregătirilor pentru masa de Crăciun!
Timp de preparare: 1 oră și 15 minute
Nivel de dificultate: Ușor
Ingrediente pentru 20 de porții de Cozonac cu scorțișoară:
1 cană și jumătate de apă călduță
2 lingurițe de lapte
2 lingurițe de unt
1 linguriță de sare
4 cești de făină albă (pentru pâine)
3 lingurițe de zahăr
2 lingurițe de drojdie uscată
o ceașcă de stafide
2 lingurițe de unt la temperatura camerei
2 lingurițe de zahăr brun
1 lingură de scorțișoară
1 linguriță de unt topit
1 plic de zahăr pudră
Cum se prepară Cozonacul cu scorțișoară
Pasul 1: Puneți apă, lapte, unt, făină, zahăr și drojdie în mașina de făcut pâine, în ordinea de pe instrucțiunile de funcționare ale mașinii. Selectați ciclul de frământare și apăsați „start".
Dacă mașina ta are și o setare specială pentru Fructe, adăugați stafidele când primiți semnalul sau cu 5 minute înainte ca ciclul de frământare să se termine.
Pasul 2: Scoate afară aluatul înainte ca primul ciclu de frământare să se termine. Acesta va fi așezat pe o suprafață de lucru, dată de făină și va fi modelat sub forma unui dreptunghi.
Pasul 3: Pe aluat se vor pune untul, zahărul brun și scorțișoara.
Pasul 4: Aluatul va fi divizat în 2 părți. Bucățile de aluat vor fi puse în două forme de 20X10 cm. Se vor lăsa la crescut până își vor dubla volumul (cam 1 oră).
Pasul 5: Cuptorul va fi încins la 175 de grade.
Pasul 6: Cele două bucăți de aluat vor fi unse cu unt topit și introduse la cuptor pentru 30-40 de minute, până când vor prinde o crustă rumenă.
Pasul 7: După ce se vor răci, se pot da cu zahăr pudră.
Citește și: Mancaruri de Paste: Cozonac cu nuca si mac
Surse:
www.allrecipes.com;www.foodnetwork.com; www.cinnamonspiceandeverythingnice.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!