Culinarby
Qbebe

Cele mai bune rețete de cozonac: un top 3 al gustului desăvârșit

Cele mai bune rețete de cozonac: un top 3 al gustului desăvârșit

Andrada Popa

Cozonacul are o istorie îndelungată, iar rețetele care au atins un gust desăvârșit au evoluat de-a lungul a sute de ani. Cozonacul este, de fapt, o pâine transformată în desert, căreia i se adăuga pe vremuri miere, nuci sau fructe uscate. Acum, cele mai bune rețete de cozonac, care au devenit parte din tradiția sărbătorilor românilor, dar și a altor țări, sunt cele cu rahat, cu nuci, cu cacao, sau cu toate la un loc. Secretul unui cozonac bun stă în răbdare, puțină îndemânare și forța brațelor, care trebuie să frământe coca. Cu cât un cozonac este mai frământat, cu atât este mai apreciat. Dar să vedem care sunt cele mai bune rețete de cozonac, adunate de la gospodinele desăvârșite de peste tot din lume.

Cele mai bune rețete de cozonac: un top 3 al gustului desăvârșit
Timp preparare Timp preparare:
peste 2 ore
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Moldovenesti, Ardelenesti, Deserturi, La cuptor, Lapte, Lactate, Placinte, Prajituri, Oua, Placinte moldovenesti, Placinte ardelenesti, Romanesti, Prajituri cu nuca, Prajituri cu ciocolata, Prajituri de Craciun, Prajituri de casa, Prajituri pufoase, Craciun, Pasti, Gustari, Gustoase

Locul 1 -  Rețetele tradiționale românești

Cozonac moldovenesc cu aluat opărit

cozonac moldovenesc traditional

Cozonacul moldovenesc este perfect pentru a simți cu adevărat gustul unei rețete tradiționale românești. Deși nu este ușor de făcut, pentru că necesită cel puțin o oră de frământare și un aluat opărit cu lapte, cea mai bună reșetă de cozonac este cea care va umple casa de aroma lui delicioasă și va încânta cu gustul lui pe toți cei prezenți la masa de sărbători.

Ingrediente pentru cozonacul tradițional moldovenesc cu aluat opărit:

  • 1kg făină 000
  • 20 de gălbenușuri de ouă
  • 100ml de ulei
  • 300g de zahăr
  • 100g de unt 80% grăsime
  • 500ml de lapte integral
  • 2 lingurițe de esență de vanilie
  • 1 linguriță de sare
  • 14g de drojdie uscată sau 40g de drojdie proaspătă
  • 100ml de iaurt, chefir sau lapte bătut
  • Umplutură, după preferințe: rahat turcesc, stafide, cacao, fructe uscate, miez de nucă și 1 cană de zahăr

Cum prepari cozonacul tradițional moldovenesc cu aluat opărit:

Scoate toate ingredientele pentru prepararea cozonacului pentru a te asigura că sunt oate la aceeași temperatură, altfel există posibilitatea să se taie cozonacul. Separă albușurile de gălbenușuri și freacă gălbenușurile cu sare cu o lingură de lemn, și se pun deoparte pentru 30 de minute. Se cerne făina. Se pun la fiert 100ml de lapte, se toarnă 1 lingură de făină, se amestecă să nu aibă cocolașe și se lasă la răcit. Drojdia proaspătă se amestecă cu o linguriță de zahăr până se fluidizează, apoi se adaugă 50ml de lapte cald și făină, amestecând până ce devine ca o smântână grasă. Se acoperă și se lasă să crească pentru 15 minute. Se pune restul de lapte pe foc (300ml), se adaugă zahărul, esența de vanilie și se amestecă până ce zahărul s-a topit. Dacă se folosește drojdie uscată, aceasta se încorporează în făina. Untul se amestecă cu o lingură moale, să devină o cremă moale. Urmează partea de frământare:

  • se face o gaură în mijlocul movilei de făină și se toarnă gălbenușurile, drojdia, laptele cu făinp, laptele bătut
  • se amestecă adaugând lapte călduț câte puțin - laptele să fie călduț nu fierbinte
  • se adaugă ulei, puțin câte puțin, în timp ce frământăm încontinuu, timp de o oră
  • când uleiul s-a terminat, se adaugă untul
  • dacă aluatul se întărește în timpul frământării se adaugă lapte
  • dacă aluatul se înmoaie prea mult, se pune făină
  • se lasă 30 de minute să se odihnească și apoi se mai frământă o dată, pentru 5 minute

Când aluatul de cozonac și-a dublat volumul se împarte în două, se întinde o foaie de aluat din una dintre părți care se umple cu ce se dorește. Apoi se rulează aluatul, cozonacii se pun în formă, să fie la jumătate din volum tăvii, care trebuie să fie tapetată cu hârtie de copt și să fie unsă cu unt. Se lasă la crescut o oră. Se ung cu ou bătut amestecat cu lapte și zahăr și se presarp cu mac, zahăr și susan. Se coc la cuptor timp de 20 de minute la foc mic, apoi la foc mediu până ce se acoperă o oră de copt. Se scot la răcit pe un fund de lemn și se întorc de pe o parte pe alta la fiecare 10 minute, ca să nu se lase.

Cozonac pufos cu ciocolată

cozonac cu ciocolata

Deși nu respectă neapărat rețeta tradițională de cozonac, gustul și aspectul este aproape identic, iar umplutura de ciocolată va transforma acest cozonac într-un adevărat desert deosebit. Cea mai bună rețetă de cozonac cu ciocolată este pregătită să încânte întreaga familie.

Ingrediente pentru cozonac cu ciocolată:

  • 500g de făină
  • 100g de unt
  • 80g de zahăr
  • 25g de drojdie
  • 1 linguriță de miere
  • 40ml de ulei
  • 3 ouă
  • 1/2 de linguriță de sare
  • 150ml de lapte călduț
  • 4 linguri zahăr pudră
  • 50g de cacao + 50 g de ciocolată de menaj rasă

Cum se prepară cozonacul cu ciocolată

  1. Se amestecă într-un castron mierea cu drojdia până se omogenizează. Încălzește laptele puțin. Separă 2 albușuri de gălbenușuri. Bate gălbenușurile cu un ou întreg și cu sare, folosind o furculiță. Se adaugă laptele călduț, se amestecă iar, se adaugă drojdia, 50g de unt topit și uleiul.
  2. Se amestecă făina cu sarea și zahărul, apoi se adaugă amestecul lichid puțin câte puțin și se frământă pînă ce se omogenizează. Se pune la crescut într-un castron uns cu ulei. Se acoperă și se lasă să dospească cel puțin 30 de minute.
  3. Se pregătește umplutura. Se amestecă 50g de unt moale cu zahărul pudră, cacao și ciocolata rasă. Se adaugă albușurile, amidonul și se amestecă până ce se omogenizează.
  4. Aluatul se împarte în două. Se întinde prima foaie de aluat și se pune jumptate de umplutură pe toată suprafața. Se rulează. Se pune în forme și se lasă să crească iar cel puțin o oră.
  5. Se pune la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, mai întâi la o temperatură de 180 de grade, apoi 30 de minute la 200 de grade. Se scoate și se lasă să se răcească treptat. Nu se dă la rece.

Cozonac ardelenesc cu nucă

cozonac cu nuca

Cozonacul ardelenesc cu nucă este parte din istoria transilvăneană și este nelipsit de pe masa tradițională a românilor. Savuros, pufos și cu aroma specifică de nuci, este desertul care ne duce mereu cu gândul la bunica și la copilărie. Cea mai bună rețetă de cozonac ardelenesc tradițional este cea care încorporează nuca într-un aluat pufos și aromat.

Ingrediente pentru cozonac ardelenesc cu nucă:

  • 1kg de făină
  • 10 ouă
  • 50g de drojdie proaspătă
  • 500ml de lapte
  • 550g de zahăr
  • 8 linguri de ulei
  • 1 linguriță de sare
  • 2 linguri de zahăr vanilinat
  • 500g de nucă măcinată

Cum se prepară cozonacul ardelenesc cu nucă:

  1. Se amestecă drojdia cu o lingură de zahăr, o lingură de făină și o cană de lapte călduț și se pune deoparte 15 minute.
  2. Se separă albușurile de gălbenușuri de la 5 ouă. Se freacă gălbenușurile cu o linguriță de sare.
  3. Se pune făina într-un castron mare, se face o gaură în mijloc, se adaugă maiaua, gălbenușurile  și încă un ou întreg.
  4. Se începe frământarea, adaugându-se treptat uleiul, laptele călduț, 200g de zahăr, esență de vanilie.
  5. După ce aluatul este omogen și elastic se pune într-un castron uns cu ulei și se lasă la dospit cel puțin 30 de minute.
  6. Se bat spumă cele 4 albușuri rămase, cu zahărul rămas și nuca măcinată pentru umplutură.
  7. Se împarte aluatul în două, întinde prima bucată și întinde umplutura de nucă. Se rulează aluatul.
  8. Se așează cozonacul în tava unsă cu ulei și lasă la dospit încă 15-30 de minute.
  9. Se dă drumul la cuptor să se preîncălzească. Se ung cozonacii cu gălbenuș.
  10. Se lasă la copt aproximativ 45 de minute la 200 de grade Celsius. Îl lași să se răcească 10-15 minute înainte de a-l servi.

Locul 2 - Baigli, cozonacul unguresc

baigli, cozonac unguresc

Cozonacul unguresc este mai consistent decât cel românesc, fiind, de fapt, o ruladă din aluat fraged cu puțină drojdie, iar umpluturile acestuia sunt mult mai generoase, cel puțin la fel de groase ca foaia de aluat. Acest cozonac este cunoscut și ca baigli, beigli, bejgli, saviecuta sau coardă și în România este cel mai des întâlnit în zona Aradului.

 Ingrediente pentru cozonac unguresc:

  • Pentru aluat

500g făină
250g unt gras moale
2 galbenușuri
100 ml lapte
20g drojdie proaspată sau un plic de 7g drojdie uscată
50g zahăr pudră
1 lingură zahăr
1 lingura zahar tos
sare, 1 pliculeț de zahăr vanilat

  • Pentru umplutură:

600g nucă
400ml de lapte
200g zahăr
200g stafide, esență de vanilie sau rom
2 lingurițe de scorțișoară
coaja de lămâie/portocală
1 gălbenuș pentru uns

Cum se prepară cozonacul unguresc:

Se începe cu aluatul: se amestecă laptele cu drojdia și zahărul. Se adaugă untul, gălbenușurile, făina și condimentele și se frământă totul bine. Se învelește într-o folie și se lasă cel puțin două ore la frigider. Între timp se prepară umplutura. Se pun stafidele la înmuiat în esență de vanilie sau de rom, cu apă călduță, cât să le acopere. Se macină nuca. Se face un sirop din lapte, zahăr, zahăr vanilinat, coajă de lămâie, scorțișoară, și când fierbe se adaugă nuca. Se amestecă bine și se adaugă și stafidele. Se scoate aluatul de la frigider, se împarte în patru și se întinde câte o foaie care se umple cu amestecul de nucă. Se rulează mai lejer, ca să nu se crape în timpul coacerii. Ruladele formate se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se ung cu gălbenuș, se înțeapă peste tot cu o scobitoare și se dau la cuptor la 180° C (cuptor preincins) circa 40 minute. După primele 10 minute beigli se acoperă cu o hârtie de copt (ca să nu se ardă deasupra). După ce sunt scoase, se lasă la răcit cel puțin 30 de minute.

Locul 3 - Babka, cozonacul polonez

babka

Babka este un cozonac muticultural specific perioadei de Paște pentru creștinii est-europeni și evreii așkenazi. În Belarus, țările baltice, Ucraina și Rusia, babka se coace în formă rotundă, chiar denumirea cozonacului venind de la fustele rotunde ale bunicii, "babka" în poloneză însemnând bunică. Babka modernă este adaptată vremurilor noastre, cu umplutură bogată de ciocolată, însă se poate face umplutură și de scorțișoară, nucă și stafide sau de brânză dulce cu stafide sau/și merișor.

Ingrediente pentru babka:

  • Pentru aluat: 550g făină albă, 100g zahăr, 2 lingurițe drojdie uscată, 1/2 linguriță de sare, 3 ouă, 150g unt moale, 120ml lapte, coaja rasă de la o portocală, o fiolă esență de vanilie
  • Pentru umplutură: 150g ciocolată de menaj, 150g nuci măcinate, 150g unt, 50g zahăr pudră, 30g cacao

Cum se prepară babka:

Aluatul este bine să fie preparat cu o zi înainte și să stea la crescut peste noapte. Se amestecă într-un castron mare și adânc făina, zahărul, drojdia, sarea, esența si coaja de portocală. Se adaugă ouăle, untul topit, laptele călduț. Se frământă bine compoziția, timp de 20 de minute, până ce aluatul devine ferm și elastic și se desprinde de pe mâini. Se lasă să crească într-un loc călduț. A doua zi prepară umplutura. Se topește într-o cratiță ciocolata și untul, apoi se adaugă zahărul, cacao și nuca măcinată. Se amestecă ușor până ce se topește ciocolata, apoi se lasă să se răcească. Se ia jumătate din aluat și se întinde o foaie de 1 cm grosime. Se întinde pe suprafața ei jumătate din umplutură și se lasă 2 cm pe margini liber. Latura stângă se unge cu putină apă, apoi se rulează pe lung, de la dreapta la stânga. Se pune ruloul de aluat intr-o tavă si se dă la congelator pentru circa 10-15 minute. Se scoate ruloul de aluat, se așează pe o suprafată pudrată cu făină si se taie in jumătate, pe lung. Se lipesc capetele unul de altul, și se ridică ușor o jumătate peste cealaltă, formând o împletitură ca o codiță împletită. În impletitură partea tăiată trebuie să vină in sus. Se așează în formele pentru copt si se acoperă cu un prosop de bucătărie, apoi se lasă cozonacii să crească la temperatura camerei cel puțin o oră și jumătate. Se coc cozonacii în cuptorul incins la 190˚C timp de 30-35 de minute, apoi se ung cu puțină miere si se lasă la răcit.

TRUCURI pentru cel mai bun cozonac

Cum se verifică daca făina este bună de cozonac?

Se ia un pumn de făină, se strange pumnul si apoi se desface: daca se formează un bulz de făină și rămâne strânsă, atunci este pre umedă. Dacă făina se ă,prăștie când dăm drumul la pumn, atunci făina este suficient de uscată și este ideală pentru cozonac. 

Cum se frământă cozonacul?

Când frămânți cozonacul trebuie să te înarmezi cu forță și răbdare, pentru că îți vei dedica cel puțin o oră numai acestei activități. Frământă de la margine, spre mijloc, cu mișcări energice, până ce se desprinde aluatul de pe mână și devine neted, fără bășicuțe de aer. 5 minute se frământă, apoi aluatul se trântește, apoi se mai frământă puțin, ca să devină moale și elastic și să dispară bulele de aer. La final se netezește aluatul, și, conform tradiției românești, se face semnul crucii, ca să crească mare și pufos.

Cum umplem și cum rulăm cozonacul?

Aceasta este poate cea mai simplă etapă din prepararea unui cozonac tradițional gustos. Ai mai jos un video explicativ acre să te ajute să înțelegi cum umpli și cum rulezi un cozonac.

Articolul urmator
Ciuperci porcini: ce rețete delicioase poți pregăti din ele
Ciuperci porcini: ce rețete delicioase poți pregăti din ele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (0)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tu ce gătești de Crăciun? Iată cele mai virale rețete de pe TikTok
    Tu ce gătești de Crăciun? Iată cele mai virale rețete de pe TikTok

    La fel cum se întâmplă și în cazul celorlalte rețele de socializare, TikTok nu se lasă mai prejos când vine vorba de a furniza idei inedite. Nu face excepție...

    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

    Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia
    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia

    Pe măsură ce anotimpurile se schimbă la fel se întâmplă și cu produsele proaspete disponibile. Toamna ne oferă o gamă de produse proaspete și frumoase, iar acesta este un...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Cele mai bune ceaiuri pentru splină
    Cele mai bune ceaiuri pentru splină

    Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

    Am 29 de ani, iar fiica mea are 22. Suntem cele mai bune prietene!
    Am 29 de ani, iar fiica mea are 22. Suntem cele mai bune prietene!

    Odată ce te hotărăști să îți întemeiezi o familie alături de un bărbat divorțat cu copii, una dintre cele mai mari provocări este să fii acceptată de către aceștia....

    Cele mai bune alimente pentru rinichi
    Cele mai bune alimente pentru rinichi

    Rinichii îndeplinesc funcții vitale și sunt expuși la diverse toxine, ceea ce îi poate îmbolnăvi la un moment dat. Din fericire, poți să-i protejezi nu doar prevenind...

    © 2024 Qbebe