- Timp preparare:
- peste 2 ore
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Paine, La cuptor, Cereale, Romanesti, Faina, Paine integrala, Paine de casa
Pâine cu bicarbonat de sodiu
Rețeta aceasta de pâine fără drojdie se spune că ar fi irlandeză, și nu necesită multe ingrediente și nici un efort prea mare pentru a o realiza.
Ai nevoie de aceste ingrediente:
- 500 kg de Făină - pentru un plus de savoare, poți face un amestec de făină albă cu făină neagră
- 1 lingură de bicarbonat de sodiu
- 200 ml de Lapte bătut sau lapte amestecat cu zeamă de lămâie sau oțet
- Sare
Amestecă făina cu sarea și bicarbonatul de sodiu. Adaugă laptele bătut și bagă pentru 3 minute castronul la cuptor, la cald ca să se activeze bicarbonatul de către laptele bătut. Apoi amestecă până ce aluatul se omogenizează. Poți să mai adaugi făină sau lapte până ce aluatul se desprinde de pe mâini. Se lasă 30 de minute să se liniștească, apoi se face o pâine rotundă sau se pune în formă și se bagă la cuptorul încins la 200 de grade timp de o oră, verificând o dată la 15 minute stadiul de coacere al pâinii. Poftă mare!
Pâine cu maia de casă
Pâinea bunicii cu maia de casă este și gustul și aroma de acasă din copilăria noastră. Această rețetă este simplă, dar gustoasă, iar pîinea se coace cu o coajă crocantă care îi dă o savoare deosebită. Singurul inconvenient este că trebuie să ațteptăm cel puțin o săptămână pentru a produce maiaua de casă.
Cum faci maia de casă
Maiaua se face din apă și făină integrală sau de secară. Maiaua este componenta care ajută la fermentarea aluatului prin microorganismele din făină, apă și aer, din jurul nostru. Cea mai detaliată reșetă de maia o poți găsi aici.
Ingrediente pentru pâine cu maia:
- 150 g de maia de casă naturală
- 300 ml de apă
- 500 g de făină
- 1 linguriță de sare
Amestecă mai întâi făina cu apa și maiaua până la omogenizare și lasă deoparte într-un vas acoperit cu un șervet de bucătărie curat, pentru 30 de minute, pentru activarea ingredientelor. Adaugă apoi și sarea și frământă bine timp de 5-10 minute. Aluatul astfel format se pune deoparte la dospit la cald într-un vas uns cu ulei, timp de 2-3 ore. Se pune în forme sau se face o pâine rotundă. Dacă vrei să iasă aluatul super pufos, lasă-l la frigider peste noapte. Se pune la copt pentru aproximativ o oră, iar în primele 15 minute se pune în cuptor și un vas cu apă pentru a se forma aburi. Este gata când pâinea a căpătat o crusta rumenă. Poftă mare!
Pâine cu praf de copt
Pentru a face pâine, avem nevoie de agenți de afânare și dospire. Așa că putem înlocui drojdia cu praf de copt. Rețeta de pîine cu praf de copt este simplă, numai că, spre deosebire de alte rețete de păine, avem nevoie și de ouă.
Ingrediente pentru pâine cu praf de copt:
- 500 g de făină
- 2 ouă
- 3 linguri de ulei
- 300 ml de iaurt gras
- 1 linguriță de sare
- 1/2 de linguriță de zahăr
Amestecă ouăle cu sare și zahărul pentru 2-3 minute. Adaugă uleiul, iaurtul. Separat amestecă făina cu praful de copt, fă o gaură în făină și adaugă amestecul de ouă și iaurt, amestecând cu mixerul până ce aluatul devine omogen, aproape ca cel de chec, dar cu o densitate mai mare. Pune amestecul într-o tavă de chec, tapetată cu hârtie de copt și bagă la cuptor pentru 30-40 de minute, până ce capătăt o crustă aurie. Se scoate din cuptor și se învelește cu o cârpă de bucătărie curată și se lasă să se odinhnească pentru cel puțin 30 de minute. Poftă bună!
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!