8 semne că ai un copil alergic la gluten

8 semne că ai un copil alergic la gluten

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre cele mai mari provocări ale unei mame este să adapteze alimentația copilului său unei diete speciale, adecvate unei probleme de sănătate. Printre astfel de diete se află și cea fără gluten. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, ea este necesară când este vorba despre o intoleranță la el sau despre o boală autoimună, numită boala celiacă. Ca să știi sigur dacă micuțul tău are nevoie de o asemenea dietă, este necesar să consulți un medic. Acesta îi va pune copilului un diagnostic și după aceea te va îndruma către alimentele pe care să le menții sau să le introduci în alimentația sa, astfel încât acesta să nu se mai confrunte cu tot felul de simptome neplăcute și să aibă parte de o dezvoltare optimă.

Nu este simplu să știm exact ce problemă are copilul nostru, întrucât există simptome similare pentru toate aceste afecțiuni. Doar un medic poate să-și dea seama despre ce este vorba. Inițial acesta va face un examen medical în ansamblu, apoi va discuta despre „istoricul" alergiilor din familia voastră și va propune efectuarea unor analize. În acest scop, ți se va atrage atenția să nu elimini din meniul copilului produsele ce au în compoziție gluten, astfel încât rezultatele analizelor să fie cât mai concludente.

De exemplu, între intoleranța la gluten și alergia la gluten există diferențe pe care le poți sesiza dacă îți vei supraveghea cu atenție copilului. În privința intoleranței, trebuie să știi că:
• Se declanșează treptat, după ce s-au consumat anumite produse cu gluten
• Poate apărea dacă micuțul va consuma aceleași alimente de mai multe ori
• Nu este la fel de periculoasă precum alergia

În schimb, o alergie la gluten are următoarele caracteristici:
• Apare imediat după consumarea unor alimente cu gluten
• Poate să fie declanșată și de mici porții dintr-un anumit aliment
• Apare de fiecare dată când se consumă alimente cu gluten
• Nu este ușor de identificat, întrucât nu are simptome specifice, fiind posibil de identificat doar în urma unor manifestări ce apar după ingerarea unor produse cu gluten- Acestea se referă la: diaree, balonări, crampe abdominale, stări de iritabilitate, iritații pe piele, dureri musculare, scădere în greutate bruscă
În această ultimă situație, dacă medicul pediatru bănuiește că este vorba despre o alergie, te va trimite la un alergolog, ce va recomanda niște teste specifice. Pentru a se lămuri mai bine, poate să-ți ceară să-i dai copilului să consume, la un moment dat (dar sub control medical) cantități foarte mici de alimente cu gluten, ca să poată urmări îndeaproape reacțiile organismului la acesta.

Dacă există suspiciune de boală celiacă, medicul gastroenterolog se va uita după următoarele simptome: balonări, diaree, crampe abdominale apărute după consumarea unor alimente cu gluten și va prescrie analize menite să identifice eventuale modificări ale densității osoase a copilului sau chiar o endoscopie, astfel încât să observe starea sistemului digestiv. Această ultimă investigație poate fi necesară dacă sunt sesizate problemele menționate, în condițiile în care boala celiacă are următorul mecanism: odată ce glutenul este introdus în organism, sistemul imunitar va reacționa la el (glutenul este o proteină ce se găsește în grâu, orz sau ovăz) și din acest motiv va fi atacat țesutul de la nivelul intestinului subțire. În aceste condiții, acesta nu va mai putea absorbi așa cum trebuie nutrienții, iar copilul poate să ajungă să sufere din cauza malnutriției.

Simptomele specifice bolii celiace pot să apară odată cu diversificarea alimentației, dar un diagnosticat poate fi stabilit cu exactitate când copilul va mai crește. În plus, nu este la îndemână să se dea un diagnostic de boală celiacă pentru că aceasta este autoimună, cu predispoziție genetică, iar manifestările pot fi absente în anumite perioade, pentru ca apoi să revină.
Dacă un copil ce are intoleranță la gluten poate, la un moment dat, să mai primească porții mici din alimente ce conțin gluten pentru a se vedea cum reacționează. În schimb, unul ce a primit diagnosticul de alergie sau de boală celiacă va trebui să urmeze o dietă din care glutenul să lipsească de tot. Și în acest caz medicul va fi cel ce va stabili care sunt cele ma adecvate alimente pentru copilul tău, astfel încât să beneficieze de nutrienți ce-i vor asigura creșterea.

Semnele alergiei la gluten

Copilul tău este balonat de îndată ce a consumat un aliment cu gluten
Balonarea este unul dintre simptomele de care se plâng adesea persoanele care au de-a face cu o intoleranță la gluten sau cu boala celiacă. Studiile din domeniu arată că aproximativ 87% dintre persoanele care au primit un asemenea diagnostic aveau de suferit din cauza balonărilor puternice.

Este constipat sau are diaree adesea
Specialiștii au realizat studii care au arătat că aproximativ jumătate dintre copiii ce au intoleranță la gluten au frecvent diaree (pentru că glutenul provoacă inflamații la nivel intestinal), iar 30% dintre ei se constipă periodic.
Medicii ne atrag atenția asupra următorului aspect: mai ales episoadele cu diaree sunt periculoase pentru copil, în condițiile în care pot cauza deshidratare și vor duce la o absorbție deficitară a nutrienților, ceea ce va determina  pierderi în greutate.

Copilul are des crampe abdominale
Și acestea fac parte dintre indiciile menite să ne arate că un copil poate suferi de intoleranță la gluten. Ele apar după consumarea alimentelor ce au în compoziție gluten.  Peste 80% dintre copiii care au intoleranță la gluten se confruntă cu disconfort și cu dureri abdominale după ingerarea alimentelor ce-l au în componență.

Fetita ce sta pe canapea si are crampe abdominale

Observi stări de oboseală și amețeli
Ambele apar curând după ce un copil a consumat alimente cu gluten și se pot accentua dacă va continua să le mănânce.
Cauza pentru declanșarea lor este scăderea capacității organismului de a mai absorbi nutrienții, în condițiile în care inflamațiile produse la nivel intestinal nu vor mai permite ca acest proces să aibă loc așa cum ar trebui. Cu precădere absorbția deficitară a fierului va predispune copilul spre anemii, ce au printre simptome stările accentuate de oboseală, lipsa de energie și amețelile.

Fetita inconjurata de produse cu gluten

Copil are frecvent dureri de cap
Întrucât nu este firesc să ne auzim copilul că se plânge adesea de dureri de cap, este cazul să-l ducem îndată la un specialist, întrucât există posibilitatea ca acestea să fie cauzate de o intoleranță la gluten.

Scăderea bruscă în greutate poate fi semnul unei sensibilități la gluten
Deși poate fi un semn al mai multor boli, medicii ne sfătuiesc să ne gândim că poate fi provocată și de intoleranța la gluten sau de boala celiacă. Pentru un diagnostic va trebui să consultăm un specialist.
Studiile au arătat de mai multe ori că un copil ce suferă de intoleranță la gluten sau de boală celiacă a pierdut brusc în greutate în primele șase luni după ce a primit unul dintre aceste diagnostice.

Copilul prezintă erupții cutanate
Medicii pediatri spun că erupțiile cutanate ce apar pe coate, pe genunchi, în spatele gâtului sau chiar pe fese pot fi indiciul prezenței unei intoleranțe la gluten. Dacă este vorba de așa ceva, ele apar curând după ce un copil a servit un produs ce conține gluten.

De multe ori copilul se plânge de dureri la nivelul articulațiilor sau de furnicături în degete
Durerile articulare cronice, dar și senzația de disconfort din cauza furnicăturilor resimțite la nivelul degetelor de la mâini sau de la picioare, când apar la copii, pot să ne facă să ne gândim la intoleranța la gluten.
Numai un medic îți va spune dacă este sau nu vorba despre așa ceva, după ce a discutat cu tine despre momentele în care apar acestea (dacă apar după ce s-au consumat alimente cu gluten) și după ce a primit rezultatele de la anumite analize.

Citește și: Intoleranta la gluten:simptome, diagnostic si tratament

Ce trebuie să știi despre o dietă fără gluten la copii

Odată ce micuțul tău a primit diagnosticul de intoleranță la gluten sau de boală celiacă, va trebui să ții permanent legătura cu un pediatru și cu un nutriționist. Aceștia îți vor propune o dietă care să-i ofere copilului o mare parte din nutrienții valoroși și îți pot prescrie și anumite suplimente alimentare menite să-i furnizeze pe cei ce nu vor fi obținuți exclusiv prin dietă.
În funcție de diagnostic, medicii vor hotărâ cât de strictă va fi dieta pe care va trebui să o urmeze copilul tău. De regulă, o dietă ce se bazează pe renunțarea la gluten va trebui să fie ținută pe parcursul întregii vieți, în special dacă este vorba despre boala celiacă.

Una dintre primele măsuri pe care le vei lua va fi să-ți ferești copilul de aditivii ce pot conține urme de gluten. Mai ales alimente precum pastele, pizza, biscuiții, pâinea și alte produse de panificație se bazează pe asemenea aditivi, așa că va trebui să-i evitați. Poți să le înlocuiești cu unele ce nu au gluten în compoziție.

Paste fara gluten

De fiecare dată când mergi la cumpărături, verifică foarte atent ingredientele produselor, pentru a verifica dacă acestea nu conțin:
• Grâu sau derivați ai acestuia (cum ar fi griș, graham, grâu spelta- acesta face parte din familia grâului dar are un gust ca de nucă, durum- este un grâu dur sau graham)
• Germeni de grâu, amidon de grâu
• Ovăz
• Secară
• Malț (un produs obținut din boabe de cereale, folosit la preparea berii)
• Triticale (un hibrid între grâu și secară)

În cazul în care tu însăți ești diagnosticată cu intoleranță la gluten și alăptezi, continuă să urmezi dieta fără gluten și în această perioadă. Dacă nu alăptezi natural și îți hrănești bebelușul cu lapte praf, uită-te numai după rețetele care nu conțin urme de gluten.
Pe măsură ce copilul își va diversifica alimentația, continuă să discuți cu un specialist, ce-ți va recomanda o dietă echilibrată. Iată câteva exemple de alimente, indicate pentru un copil mic (de la 1 an în sus), ce urmează un regim fără gluten:
• piureuri din anumite fructe și legume (de exemplu: avocado, banane, kiwi, pere, cartofi dulci)
• orez fiert, fără gluten
• sosul de mere

Sos de mere

• ouăle bătute
• macaroanele fără gluten
• clătite fără gluten
• brioșe fără gluten
• humus

Dacă ai un copil mai mare, îl poți învăța și pe el cum să se ferească de produsele ce conțin gluten. De la citirea cu atenție a ingredientelor de pe ambalaj, până la evitarea produselor respective când nu se află alături de tine, acesta va trebui să știe singur ce are de făcut  astfel încât să nu se pună în pericol.

Unul dintre demersurile mai dificile cu care te vei confrunta dacă ai un copil cu probleme de sănătate ce-l fac sensibil la gluten este să-i pregătești pachetul cu gustarea pentru școală. Acesta va trebui să-l atragă, să nu-l facă să se simtă marginalizat din cauza faptului că nu mănâncă precum restul copiilor din preajma sa, dar și să-i ofere vitamine, minerale, proteine și fibre.
Ca să poți să faci alegeri inspirate, este esențial să fii creativă și să discuți cu copilul, pentru a afla ce i-ar plăcea să mănânce. Printre gustările potrivite inclusiv pentru masa de prânz de la școală pot fi incluse:
• covrigeii fără gluten
• sandvișuri (pe pâine fără gluten) cu piure de avocado
• ouăle fierte
• chips-uri tortilla cu sos de avocado
• stick-uri de țelină cu brânză dulce sau cu unt de arahide
• un parfait din iaurt cu fructe
• biscuiți fără gluten cu divese ingrediente (cum ar fi brânza dulce, gemuri etc.)
• chips-uri din salată kale sau din banane
• „frigărui" din fructe și legume
• diverse brioșe (preparate cu făină fără gluten)
• sandvișuri din mere, cu unt de arahide
• rondele din orez expandat fără gluten
• felii de pizza cu aluat fără gluten
• salate de fructe
• salate din paste fără gluten
• lipii mexicane fără gluten, alături de ingrediente precum: avocado, carne de pui, brânză dulce, salată verde etc.

Voi v-ați gândit până acum la o dietă fără gluten care să fie potrivită pentru copii?

Citește și: 6 rețete delicioase pentru un copil ce are intoleranță la gluten

Surse:
www.babycenter.com, www.celiaci.ro , www.beyondceliac.org, www.chop.edu, www.healthline.com

Surse poze:
www.pixabay.com

 

Articolul urmator
Un băiețel de 10 ani este alergic la atât de multe alimente, încât nu a mâncat niciodată în oraș
Un băiețel de 10 ani este alergic la atât de multe alimente, încât nu a mâncat niciodată în oraș

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Realitatea crizei de lapte praf: o mamă publică poze cu bebelușul ei alergic
    Realitatea crizei de lapte praf: o mamă publică poze cu bebelușul ei alergic

    O mamă din Statele Unite dezvăluie realitatea dură de a avea un copil cu alergii în timpul crizei de lapte praf. Ea a devenit populară pe TikTok după ce a arătat ce se...

    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?
    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?

    Copiii se plâng. Frecvent. Uneori de lucruri aparent mărunte, cum ar fi faptul că legumele ating piureul de cartofi din farfurie, alteori de probleme mai mari, cum ar fi faptul că...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”
    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă, este binevenit ca părinții să-i dea diferite responsabilități, astfel încât să-l stimuleze să devină tot...

    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!
    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!

    Vindecatorul spiritual este considerat sacru in multe culturi. Unii oameni cred ca acest dar este transmis din generatie in generatie, asemenea codului ADN. Totusi, darul vindecarii...

    Șapte semne că ești căsătorit cu o femeie care te abuzează verbal
    Șapte semne că ești căsătorit cu o femeie care te abuzează verbal

    Abuzul verbal nu este perceput ca fiind la fel de grav ca abuzul fizic, însă studiile arată că efectele sale sunt la fel de grave. Abuzul verbal poate lua multe forme, care se pot...

    Cele mai disciplinate semne zodiacale
    Cele mai disciplinate semne zodiacale

    Fie că nu acceptă să fie pe locul doi, fie că sunt perfecționiste, dorindu-și să se remarce în tot ceea ce fac, fie că pur și simplu nu concep să nu-și facă planuri pentru...

    © 2024 Qbebe