- Timp preparare:
- 2 ore
- Varsta:
- Gatim impreuna
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Carne de porc, Carne de vita, Feluri de mancare, La cuptor, Mancaruri cu carne, Iarna, Carne, Mancaruri, Craciun, Revelion, Pranz, Gustoase, 1-2 porții, 100
Ce este cozonacul de carne sau Leberkase
Acest preparat este consumat de peste 200 de ani, însă nu conține nici ficat și nici brânză, fiind originar din zona de sud a Germaniei; numele său provine de la cuvântul Laib, care înseamnă franzelă/pâine. Are o formă de pâine, însă conține carne condimentată și coaptă. Ingredientele sale sunt carne tocată fin de vită, porc, șuncă și ceapă, care sunt amestecate și coapte până dobândesc o crustă maronie. Se servește în mod tradițional în felii de grosimea unui deget, calde sau reci.
Cum prepari cozonacul de carne
Ingrediente
- 600 grame carne de vită tocată
- 400 grame carne de porc tocată
- 100 grame burtă de porc sau șuncă
- 100 grame ficat
- 1-2 lingurițe sare Kosher sau grunjoasă
- 1 lingurițe de piper alb măcinat
- 2 linguri amidon de porumb
- 1 lingură maghiran
- 2 cepe de mărime medie
- 1 linguriță sare roz sau sare nitrată
- 500 grame gheață
Mod de preparare
- Toate ingredientele ajung într-un procesor alimentar. Poți folosi un blender sau râșniță de mână, dar textura nu va fi la fel de moale
- Se folosesc 500 grame de gheață, adăugând câteva cuburi deodată pentru a păstra carnea rece. Poți atinge cu mâna marginea castronului în care amesteci ingredientele și dacă începe să simtă că se încălzește, mai adaugă câteva cuburi de gheață.
- Este important să amesteci cel puțin o oră ingredientele. Poți opri din când în când procesorul alimentar (pentru a se răci) și poți introduce în frigider amestecul. În funcție de capacitatea procesorului tău vor intra toate ingredientele de mai sus sau le poți împărți în 2 tranșe. Cu cât aloci mai mult timp tocării cărnii, cu atât mai fină va fi textura cozonacului de carne.
- Pui tot amestecul tocat într-un castron și îl amesteci manual (dacă ai împărțit carnea în două tranșe). În această etapă poți adăuga tot ce dorești, cum ar fi ardei grași roșii sau verzi, bucăți de brânză, măsline etc.; folosește-ți imaginația
- Introdu amestecul în două tăvi pentru cozonac
- Se coace la 180 grade Celsius pentru 40 de minute; nu este indicat să depășiți o oră ca durată. Aspectul final va avea o formă pătrată, cu o culoare rozalie înăuntru și o crustă închisă la culoare (seamănă cu un pate, dar are o textură mult mai fermă).
Iată și alte variante locale pentru Leberkase:
- Käseleberkäse, presupune adăugarea de mici bucățele de brânză (care se topesc) distribuite uniform la amestec
- Paprika Leberkäse, presupune adăugarea de mici bucățele de murături și ardei gras
- Pizzaleberkäse, presupune adăugarea de brânză, ardei gras tăiat, murături și mici cuburi de salam; denumirea sa se datorează asemănării cu pizza.
- Pferdeleberkäse(cuvântul german Pferd = cal), care este într-adevăr preparat din carne de cal, nu este consumat însă la scală largă în Germania, fiind mai degrabă popular în Austria (Viena)
- Zwiebelleberkäse(cuvântul german Zwiebel = ceapă), care este preparat cu cepe. Comun în regiunile șvabe și francone din Germania.
- Pikant Leberkäse – este preparat cu bucățele de ardei iute roșu și verde Chilileberkäse – condimentat cu ardei roșu iute
- Wildschweinleberkäse – preparat cu carne de porc mistreț (se poate cumpăra de obicei la târgurile de Crăciun)
Poți adăuga bucățele de ardei gras roșu pentru aromă și aspect viu colorat. Poți să servești cozonacul cu carne cald sau rece, îl poți felia sau îl poți prăji, poate chiar să adaugi un ou deasupra. Într-o porție de aproximativ 30 grame se găsesc aproximativ 300 calorii, având un procent de 40% grăsime, respectiv 58% colesterol, doar 1% carbohidrați. Acest preparat conține extrem de mult sodiu, aspect important pentru persoanele care suferă de probleme renale; are în compoziție mai mult sodiu decât 96% dintre alimente. Leberkase este relativ bogat în fier (61%), vitamina B2 și vitamina A, dar conține și calciu (1%) și potasiu (6%). Toate valorile menționate sunt raportate la o porție, iar procentele sunt raportate la doza zilnică recomandată.
În final îți oferim și câteva sugestii prin care poți savura preparatul:
- De cele mai multe ori se consumă fierbinte pe un rulou (o chiflă din grâu dur) asezonată cu muștar sau murături. Rezultatul este denumit Leberkäsesemmel(sau LKW pe scurt), reprezentând o emblem a magazinelor de fast food germane și austriece, măcelăriilor și supermarket-urilor.
- Se taie în felii de grosimea unui deget și se servește cu muștar tradițional puțin iute sau cu muștar dulce și uneori ketchup, fiind acompaniat de covrigei moi, varză acră sau salată de cartofi.
- Se prăjește la tigaie, caz în care este servit alături de un ou prăjit și salată de cartofi sau cartofi prăjiți și uneori spanac.
- Se poate servi și rece, tăiat în felii extrem de fine și folosit într-o gamă largă de sandvișuri, de obicei asezonat cu castraveți murați.
- Două felii de Leberkase cu o felie de șuncă și una de brânză sunt înmuiate în ouă și acoperite cu firimituri de pâine și apoi prăjite în tigaie. Este o variant de Cordon Bleu.
Surse: https://germangirlinamerica.com,www.asausagehastwo.com, https://foodstruct.com, https://en.wikipedia.org,www.visitingvienna.com/
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!