- Borș rusesc cu varză murată și ciuperci
- Ingrediente pentru 6-7 porții de Borș rusesc cu varză murată și cu ciuperci
- Cum se prepară Borșul rusesc cu varză murată și cu ciuperci
- Borș de varză murată cu afumătură
- Ingrediente pentru 6-7 porții de Borș de varză murată cu afumătură
- Cum se prepară Borșul de varză murată cu afumătură
- Sarmale cu morcov și afumătură
- Ingrediente pentru Sarmale cu morcov și afumătură
- Cum se prepară Sarmale cu morcov și afumătură
- Varză murată cu cârnați
- Ingrediente pentru 6-8 porții Varză murată cu cârnați
- Cum se prepară Varza murată cu cârnați
- Varză murată cu afumătură
- Ingrediente pentru 4 porții de Varza murată cu afumătură
- Cum se prepară Varza murată cu afumătură
- Plăcintă cu varză murată
- Ingrediente pentru 8 porții de Plăcintă cu varză murată
- Cum se prepară Plăcinta cu varză murată
- Salată de varză murată cu ciuperci
- Ingrediente pentru 2 porții de Salată de varză murată cu ciuperci
- Cum se prepară Salata de varză murată cu ciuperci
- Salată de varză murată cu ceapă și rodie
- Ingrediente pentru 6-8 porții de Salată de varză murată cu ceapă și rodie
- Cum se prepară Salata de varză murată cu ceapă și rodie
- Timp preparare:
- 15-180 de minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- dificil
- Prezent in categoriile:
- Varza murata, Ciorbe, Feluri de mancare, Muraturi, Salate, La cuptor, La foc, Fara foc, Mancaruri cu varza, Mancaruri gustoase, Iarna, Ciorbe acre, Varza, Legume, Mancaruri, Muraturi varza, Pranz, Cina, Salate de iarna, Gustoase
- Ingrediente principale:
- varza murata, legume proaspete, ulei, produse lactate, faina, mirodenii, carne in diverse forme
Borș rusesc cu varză murată și ciuperci
Pentru ca acesta să aibă gustul și consistența perfecte, este necesar ca în avans să prepari o supă din carne, pe care o vei adăuga în borșul ulterior, alături de varza murată și restul ingredientelor.Ingrediente pentru Supa de carne ce va intra în componența borșului:
3 l apă
800 g carne de vită (provenită de la picioare de vacă), cu tot cu os
350 g legume (morcov, țelină, păstârnac, pătrunjel)
1 ceapă
1 legătură de mărar
1 lingură sare
Cum se prepară Supa de carne:
Pasul 1: Vor fi spălate și tocate legumele
Pasul 2: Toate ingredientele vor fi puse într-o oală și vei lăsa la fiert
Pasul 3: Supa va fi lăsată la fiert cam 3 ore, până când se va reduce la 2 l
Pasul 4: O vei strecura foarte bine și vei da grăsimea rămasă de la carne deoparte
Ingrediente pentru 6-7 porții de Borș rusesc cu varză murată și cu ciuperci
2 l supă de carne
300-400 g ciuperci
400 g varză murată
1 ceapă
1 lingură făină
2 linguri ulei
sare și piper, plus alte condimente la alegere
Timp de preparare: 1 oră și 20 de minute
Cum se prepară Borșul rusesc cu varză murată și cu ciuperci
Pasul 1: Ceapa va fi tocată și o vei pune la călit în ulei, cu niște condimente
Pasul 2: Alături de ceapă vei pune și varza murată tocată, vei presăra peste ele făina și le vei lăsa să se rumenească
Pasul 3: Le vei pune pe ambele în supa de carne și o vei mai lăsa pe foc aproximativ 45 de minute
Pasul 4: Adaugă în borș și ciupercile tăiate mărunt, dar și sare și piper
Pasul 5: Mai lasă pe foc pentru alte 15 minute
Borș de varză murată cu afumătură
Combinația de varză murată și afumătură este oricând binevenită. Pune în valoare ambele ingrediente într-o rețetă de borș consistent, excelent pentru zilele reci de iarnă.
Ingrediente pentru 6-7 porții de Borș de varză murată cu afumătură
400 g carne de vită (provenită de pe porțiuni cu oase precum: coaste, spate etc.)
250 g varză murată
1/2 l zeamă de varză
2 l supă de carne
400 g afumătură
1 ceapă
1 morcov
2-3 cartofi
3 căței de usturoi
3-4 boabe de piper
1-2 foi de dafin
ulei
sare, puțin zahăr
Timp de preparare: 1 oră și jumătate
Cum se prepară Borșul de varză murată cu afumătură
Pasul 1: Ceapa, morcovul și varza murată (clătită în apă rece în prealabil) se vor toca
Pasul 2: Cartofii se vor tăia cubulețe
Pasul 3: Ceapa va fi pusă la călit în ulei. Vei pune alături de ea și morcovul și varza murată. Vei turna peste ele zeama de varză, vei pune un capac și le vei lăsa să se gătească la foc moderat pentru aproximativ 7 minute
Pasul 4: În oala cu supa de carne (pusă la foc mediu) vei pune carnea (provenită din supă) afumătura, legumele (cu tot cu zeama de varză), foile de dafin și boabele de piper
Pasul 5: Lasă borșul pe foc pentru 15 minute
Pasul 6: Gustă-l și, dacă vrei, adaugă sare și zahăr
Pasul 7: Vei toca mărunt usturoiul și vei mai lăsa la fiert pentru câteva minute
Pasul 8: Vei scoate foile de dafin și, în funcție de gust, poți să mai adaugi sare sau piper
Sarmale cu morcov și afumătură
Sarmalele sunt unele dintre cele mai gustoase preparate care se pot face datorită verzei murate. Adaugă în umplutura lor morcov pentru un gust deosebit, iar afumătura va contribui și ea la delectarea papilelor gustative. Pentru o variantă mai ușoară, folosește o umplutură cu carne de vită.
Ingrediente pentru Sarmale cu morcov și afumătură
800 g rasol de vită fiert
2 verze murate
1 morcov mare
2 cepe
400 g afumătură (kaizer de exemplu)
200 ml bulion/pastă de tomate
10 boabe de piper
1 ceșcuță cu orez
50 ml ulei
2 foi de dafin
verdeață (pătrunjel)
sare, piper
Timp de preparare: 3 ore- 3 ore și jumătate
Cum se prepară Sarmale cu morcov și afumătură
Pasul 1: Ceapa și morcovul vor fi tocate
Pasul 2. Carnea va fi dată prin mașina de tocat
Pasul 3: Afumătura se taie bucățele
Pasul 4: Verzele se clătesc cu apă rece, pentru a se îndepărta un eventual exces de sare
Pasul 5: Foile de varză se desprind de pe cotor și se taie în două, scoțând partea tare din mijloc
Pasul 6: Partea din mijlocul verzelor se va toca și se va pune în partea inferioară a vasului în care se vor găti sarmalele, alături de afumătură
Pasul 7: Ceapa tocată se va căli în ulei, până când va deveni translucidă
Pasul 8: Când ceapa devine astfel, vei pune alături de ea morcovul, orezul, bulionul, sare, piper, verdeața
Pasul 9: Vei continua să le călești pe acestea și vei adăuga și carnea tocată
Pasul 10: Vei amesteca toate aceste ingrediente
Pasul 11: Vei umple foile de varză cu acest amestec și le vei strânge bine, să nu se desfacă
Pasul 12: Vei începe să așezi sarmalele în straturi, peste stratul de varză și de afumătură, adăugând și bucățele din foaia de dafin
Pasul 13: Deasupra sarmalelor vei mai pune un strat subțire de varză tocată și apă fierbinte, până când vasul este umplut. Adaugă și pasta de tomate
Pasul 14: Vei lăsa pe foc sarmalele, până când se vor găti. Dacă vrei, după aceea poți să le dai și la cuptor, ca să se rumenească bine.
Varză murată cu cârnați
Inspiră-te din rețeta de mai jos și vei vedea că nu va fi deloc dificil să pregătești varză murată cu cârnați, bine rumenită la cuptor.În plus, ingredientele nu sunt constisitoare și le poți avea oricând la îndemână.
Ingrediente pentru 6-8 porții Varză murată cu cârnați
1, 5 kg varză murată
400 g cârnați
300 g roșii cherry
1 ceapă mare
4 linguri sos de roșii
3-4 linguri ulei
1/2 linguriță boia
sare, piper
Timp de preparare: 1 oră și jumătate
Cum se prepară Varza murată cu cârnați
Pasul 1: Ceapa va fi curățată și tăiată julienne
Pasul 2: După ce vei clăti varza în puțină apă rece și o vei scurge, o vei tăia fideluță
Pasul 3. Ceapa va fi pusă la călit în 3-4 linguri de ulei. Odată ce începe să devină translucidă, vei adăuga peste ea și varza și le vei lăsa la foc mic. Vei amesteca bine și vei pune peste ele sare, piper, boia
Pasul 4: Vei prăji cârnații la grătar și îi vei tăia feliuțe
Pasul 5: După ce ai lăsat varza la gătit cam 30 de minute, vei pune peste ea feliuțele de cârnat, roșiile cherry tăiate, sosul de roșii
Pasul 6: Vei lua un vas termorezistent, îl vei unge cu puțin unt și vei pune în el amestecul de varză cu cârnați, lăsându-l la cuptor pentru circa 30 de minute
Varză murată cu afumătură
Dacă simți nevoia să le oferi celor dragi un preparat simplu, dar gustos, alege varza murată, pe care să o asociezi cu niște coaste de porc afumate. Secretul reușitei va fi să ai o varză de calitate și coaste cât mai proaspete, nu exagerat de afumate.
Ingrediente pentru 4 porții de Varza murată cu afumătură
1 varză murată de mărime medie (de aproximativ 1 kg)
500-600 g coaste afumate
1 lingură pastă de ardei
1 lingură untură/ulei
1 foaie de dafin
cimbru uscat
sare și piper
Timp de preparare (fără timpul cât varza stă la desărat): 1 oră și 45 de minute
Cum se prepară Varza murată cu afumătură
Pasul 1: Varza murată va fi lăsată la desărat înainte (cam 1-2 ore)
Pasul 2: Varza va fi tocată
Pasul 3: Coastele vor fi porționate și fierte pe jumătate
Pasul 4: Într-un vas vei pune varza și untura/uleiul, lăsând la gătit cam 10 minute
Pasul 5: Peste varza călită vei pune zeama în care au fiert coastele (cam 2 polonice)
Pasul 6: Vei pune peste varză și dafinul, cimbrul, piperul și o vei pune la cuptor cam 45 de minute
Pasul 7: Odată ce observi că varza și coastele au fiert, vei pune peste ele pasta de ardei și sare. O vei mai lăsa la cuptor pentru aproximativ 10 minute
Plăcintă cu varză murată
Dacă vrei să pregătești o plăcintă mai deosebită, încearcă o rețetă cu varza murata. Vei vedea că vei obține un preparat gustos și consistent, ideal pentru mesele în familie.
Ingrediente pentru 8 porții de Plăcintă cu varză murată
aluat gata preparat pentru plăcinte (suficient cât să-ți ajungă pentru 2 cercuri cu diametrul de 22-24 cm)
450 g varză murată
6 feliuțe de bacon
1 ceapă mare
3 ouă mari
1 lingură muștar Dijon
1 cană și jumătate de smântână
1/2 cană lapte
2 lingurițe făină
1 cană și jumătate cașcaval
sare și piper
Timp de preparare: 1 oră și 45 de minute
Cum se prepară Plăcinta cu varză murată
Pasul 1: Vei pune aluatul pe o suprafață de lucru, îl vei da cu făină și vei decupa două cercuri (cu diametrul de 22-24 cm)
Pasul 2. Vei înfige furculița în cercul care va fi baza plăcinte
Pasul 3: Vei pune aluatul la cuptor pentru 5-7 minute, până când începe să devină auriu
Pasul 4: Vei tăia bacon-ul fâșiuțe și îl vei rumeni cam 8 minute
Pasul 5: Vei clăti varza în apa rece și o vei toca
Pasul 6: Vei toca și ceapa
Pasul 7: Vei pune ceapa la călit în grăsimea rămasă de la bacon (cam 10-12 minute)
Pasul 8: Alături de ceapă vei pune și varza murată, până când se va rumeni ușor. Amestecă încet
Pasul 9: Într-un vas vei bate ouăle, punând peste ele smântâna, laptele, muștarul, făina, sarea și piperul. După ce acestea se vor amesteca bine, adaugă și cașcavalul
Pasul 10: Vei pune umplutura de varză alături de cea cu ouă și vei adăuga și baconul. Le vei amesteca bine
Pasul 11: Vei pune această umplutură între cele două porții de aluat semi-copt și le vei mai da la cuptor pentru 40-45 de minute
Salată de varză murată cu ciuperci
Când vrei să eviți carnea, dar simți totuși nevoia de niște proteine, apelează la ciuperci. Le poți alătura verzei murate pentu a obține o salată consistentă, binevenită la masa de prânz.
Ingrediente pentru 2 porții de Salată de varză murată cu ciuperci
300 g varză murată
1 castravete murat mare
1 ceapă
1-2 cartofi (fierți)
250-300 g ciuperci (fierte în prealabil)
2 căței de usturoi
sos de soia
sare și piper
Timp de preparare: 15-20 de minute
Cum se prepară Salata de varză murată cu ciuperci
Pasul 1: Varza va fi clătită în apă rece și apoi tocată
Pasul 2: Cartofii vor fi tăiați cubulețe
Pasul 3: Castravete și ceapa vor fi tocate
Pasul 4: Vei toca și usturoiul, cât mai mărunt
Pasul 5: Vei pune laolaltă varza murată, cartofii, ciupercile, castravetele și ceapa
Pasul 6: Vei pune peste ele uleiul de măsline, sosul de soia și usturoiul
Pasul 7: Vei amesteca bine și vei mai adăuga și sare, după gust
Pasul 8: Vei pune salata în frigider înainte de servire
Salată de varză murată cu ceapă și rodie
O salată inedită, care să fie servită drept garnitură la alte preparate (precum o friptură, niște cartofi copți etc.), poate să fie obținută și cu ajutorul verzei murate. Deliciul ei va fi asigurat de îmbinarea gustului acrișor (de la rodie și de la varză) cu cel iute al cepei roșii.
Ingrediente pentru 6-8 porții de Salată de varză murată cu ceapă și rodie
600 g varză murată
1 ceapă roșie (de mărime medie)
1 rodie
2 mere (unul verde și unul roșu)
1/2 cană ulei de măsline
1/2 cană oțet
2 linguri oțet balsamic de mere
1 lingură muștar Dijon
1 lingură hrean (în oțet)
sare și piper
Timp de preparare: 20 de minute
Cum se prepară Salata de varză murată cu ceapă și rodie
Pasul 1: Merele și ceapa vor fi tăiate julienne
Pasul 2: Varza murată va fi clătită în apă rece și stoarsă, după care fi tocată
Pasul 3: Vei scoate boabele de rodie
Pasul 4: Vei pune laolaltă uleiul de măsline, oțetul simplu, oțetul balsamic, muștarul de Dijon, hreanul, sarea și le vei amesteca bine
Pasul 5: Vei pune peste varză și pentru mere sosul și vei amesteca iar. Poți să mai adaugi puțin piper și vei da salata la rece (cam 1 oră) înainte să o servești
Surse:
www.coquinaria.nl, www.communitytable.parade.com, www.marisolio.com,www.rusakraut.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!