- Timp preparare:
- 10-30 minute
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, Mic dejun de post, Mic dejun copii, La foc, Dulceata, Fructe, Prajituri, Oua, Cereale, Clatite, Americane, Frantuzesti, Prajituri de post, Prajituri dietetice, Mic dejun, Gustari, Faina, Gustoase, De post, Vegetariene, Simple, 1-2 porții
Rețetă de clătite fără lapte
Ingrediente:
- 2 – 3 căni de apă (de preferat minerală, deoarece le face mai pufoase)
- 2- 3 căni de făină
- 2 lingurițe de unt/ulei
- 2 – 3 lingurițe de zahăr (puteți pune și miere în loc de zahăr)
- un praf de sare
- 1 ou
Mod de preparare:
- Spargeți ouăle într-un bol. Peste ele adăugați zahărul, praful de sare și cele două lingurițe de ulei.
- Amestecați cu mixerul sau cu un tel până obțineți un amestec omogen iar zahărul este topit complet.
- Peste amestecul cu ouă, puneți făina și apa și amestecați câteva minute până aveți o compoziție fluidă.
- Puneți pe foc o tigaie. Adăugați puțin ulei și lăsați tigaia să se încingă. Când tigaia este gata puneți cu un polonic amestecul de clătite. Trebuie să aibă o culoare maronie atunci când este gata pe o parte. După ce ați întors clătita și pe cea de a doua a parte, trebuie să o scoateți pe un platou.
- După ce s-au răcit, clătitele sunt bune de umplut. Umplutura se alege după gustul fiecăruia.
Clătite fără lapte și ou
Pentru persoanele care se țin post sau pentru cei care preferă o dietă fără alimente de origine animală, aveți mai jos cea mai gustoasă rețetă de clătite fără ou și lapte, care este gata în doar câteva minute.
Ingrediente:
- 3 - 4 căni de apă
- 3 - 4 căni de făină
- 125 ml de ulei
- un praf de sare
- 1 linguriță de praf de copt
- esență de rom/vanilie/migdale
Mod de preparare:
- Amestecați apa și făina într-un bol.
- Adaugați peste uleiul, praful de sare, praful de copt și esența (orice aromă doriți) și amestecați câteva minute până obțineți un amestec omogen și fin.
- Încingeți tigaia și puneți puțin ulei în ea, iar apoi adăgați cu un polonic amestecul de clătite. Lăsați-le câte 2 minute pe fiecare parte și sunt gata.
- Umpleți clătitele după ce s-au răcit cu dulceață sau gem. Poftă bună!
Clătite americane pufoase fără lapte
Celebrele clătite americane pe care toți le-am văzut cel puțin o dată în filme sau seriale, și-au câștigat popularitatea datorită faptului că sunt foarte pufoase. În limba engleză sunt denumite „pancakes” și se servesc de obicei cu sirop de arțar și un cubuleț de unt. Sunt diferite față de clătitele pe care le știm de mici, deoarece clătitele americane nu se rulează și sunt așezate sub forma unui turnuleț.
Pentru cei care nu îndrăgesc lactatele sau nu îl pot consuma, avem o rețetă delicioasă de clătite americane fără lapte, care vor rămâne la fel de pufoase ca cele normale.
Ingrediente:
- 200 gr de făină
- 140 – 150 ml de apă
- 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
- 150 gr de zahăr
- 2 – 3 lingurițe de miere
- 6 linguri de ulei
- 4 ouă
Mod de preparare:
- Separați ouăle. Puneți într-un bol albușurile, iar în altul gălbenușurile. Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă tare.
- În bolul în care sunt gălbenușurile, adăugați zahărul și amestecați cu mixerul până devin cremoase. Adăugați apoi mierea și uleiul și amestecați încă 2- 3 minute.
- Peste gălbenușurile bătute, puneți făina și bicarbonatul și amestecați bine până se omogienizează, iar la final puneți și albușurile spumă peste.
- Amestecați totul până aveți un aluat cremos și aerat. Trebuie să lăsați compoziția deoparte 30 de minute înainte de gătire.
- După cele 30 de minute, încingeți o tigaie în care puneți puțin unt, iar cu un polonic puneți compoziția de clătite. Ea nu se va întinde pe toată suprafața tigăii așa cum se întâmplă în cazul clătitelor clasice. Clătita pufoasă trebuie întoarsă atunci când la suprafața sa apar bule de aer.
- După ce sunt gata, așezați-le pe o farfurie sub forma unui turnuleț și puneți deasupra un cubuleț de unt. Dacă doriți puteți adăuga și celebrul sirop de arțar, dar clătitele americane pufoase fără lapte pot fi servite și cu gem sau alte umpluturi.
Rețetă de clătite fără lapte, cu apă minerală
Apa minerală este secretul din spatele unor clătite pufoase și înlocuiește cu brio laptele. Deseori apa minerală este folosită în rețeta de clătite, deoarece le menține proaspete mai mult timp. Rețeta de clătite fără lapte cu apă minerală este rapidă și foarte gustoasă, și poate deveni desertul la care să apelați în zilele în care nu aveți răbdare pentru dulciuri mai complicate.
Ingrediente:
- 400 – 600 ml de apă minerală
- 400 gr de făină
- 2 lingurițe de praf de copt
- 1 linguriță de sare
- 200 ml de ulei
- esență de vanilie/rom/migdale
Mod de preparare:
- Amestecați toate ingredientele uscate (făina, praful de copt și sarea) într-un bol.
- Peste ele puneți treptat apa minerală și amestecați până obțineți un aluat omogen. După aceea, puneți uleiul si esența, după aroma dorită, și continuați să amestecați.
- Încingeți tigaia în care ați pus puțin ulei, iar apoi puneți cu un polonic compoziția de clătite.
- După ce sunt gata umpleți-le cu gem sau cacao, iar deliciosul desert este gata de servire.
Clătite fără lapte și făină
Dacă sunteți la dietă sau pur și simplu vreți să eliminați cu totul carbohidrații din alimentație, o rețetă de clătite fără lapte și făină este numai bună să satisfacă pofta de dulce. Mai ales, că este o rețetă cu banane. Pentru această rețetă sunt recomandate bananele foarte coapte, pe care nu puteți să le mai consumați ca atare și de care nu știați cum să scăpați. De asemenea, este o variantă excelentă și pentru cei care nu doresc să consume lapte sau țin post.
Ingrediente:
- 2 banane coapte
- 4 ouă
- jumătate de cană de ulei
- esențe
- scorțișoară (opțional)
Mod de preparare:
- Pisați bananele într-un bol până devin piure. Peste ele puneți ouăle și amestecați foarte bine până le omogienizați.
- La final, adăugați esențele și scorțișoara după gust.
- Într-o tigaie încinsă puneți cu un polonic compoziția, câte un minut pe fiecare parte.
- Le puteți servi simple, cu siropuri sau dulcețuri. Pofta bună!
O altă rețetă de clătite fără lapte și fără făină conține mere, în loc de banane. Un ingredient pe care majoritatea îl avem în casă se poate transforma într-o rețetă delicioasă și sănătoasă.
Ingrediente:
- 6 mere
- 5 ouă
- 1 cană de ulei
- 2 lingurițe de praf de copt
- 4 linguri de griș
- scorțișoară (opțional)
Mod de preparare:
- Radeți merele și amestecați-le cu zahărul, până ce acesta se topește.
- Peste mere puneți ouăle, uleiul, praful de copt, grișul și scorțișoara. Amestecați totul foarte bine până obțineți un aluat închegat.
- Puneți compoziția într-o tigaie încinsă și lăsați clătitele să se facă câte două minute pe fiecare parte.
- Puteți să le serviți fără nimic adăugat sau cu diferite umpluturi și sosuri.
Clătite fără lapte ca la mama acasă
Cu toții suntem nostaligici când vine vorba de prăjiturile făcute în casă, de către mamele noastre. Dacă nu aveți același talent la deserturi precum mamele, o rețetă clasică de clătite fără lapte vă poate aduce aminte de gustul copilăriei, mai ales că se pregătesc foarte ușor. Este o rețetă minunată pentru cei care țin post și nu știu ce dulciuri să consume.
Ingrediente:
- 400 gr de făină
- 300 – 400 ml de apă minerală
- 3 – 4 ouă
- un praf de sare
- esențe
- 2 căni de ulei
- 5 – 6 linguri de zahăr
- 1 linguriță de praf de copt
Mod de preparare:
- Spargeți ouăle într-un bol, puneți peste ele sarea și praful de copt și amestecați.
- Apoi adăgați apa minerală și făina treptat, până obțineți un aluat fin.
- La final, puneți uleiul și esențele și amestecați până la omogienizarea aluatului.
- Încingeți o tigaie în care adăugați o linguriță de ulei. Când tigaia s-a încins, puneți compoziția cu un polonic și acoperți toată tigaia cu ea. Când pe o parte a devenit maronie, trebuie să o întoarceți pe partea cealaltă.
- La final, umpleți clătitele cu gem sau dulceață și rulați-le. Rețeta de clătite fără lapte ca la mama acasă este gata de servire.
Clătitele sunt un adevărat deliciu pentru papilele gustative și sunt foarte versatile în pregătire. Există numeroase rețete de clătite pentru fiecare gust și pentru fiecare regim alimentar. Pot fi preparate cu lapte și făină sau fără ambele, cu fructe sau cu apă minerală. Ce este cel mai important este timpul de preparare foarte scurt. Astfel, orice persoană nepricepută în ale bucătăriei își poate satisaface pofta de dulciuri cu niște clătite pufoase și delicioase.
Surse: gatesc.ro, skinnyms.com, laurafuentes.com, gatesc.ro
Surse foto: istockphoto.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!