- Timp preparare:
- 15 minute
- Varsta:
- 8 - 12 luni
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Feluri de mancare, Garnituri, La foc, Piure bebelusi, Legume, Spanac, Usturoi, Piure, Garnituri pentru fripturi, Garnituri pentru pui, Garnituri pentru peste, Garnituri pentru gratar, Garnituri de legume
- Ingrediente principale:
- spanac
Ingrediente pentru piure de spanac
- 1 kg spanac proaspat
- 50 ml lapte sau lapte praf
- 50 ml ulei
- 1 catel de usturoi - optional
- sare - optional, dupa varsta de 1 an
Cum prepari piure de spanac
Spala spanacul in mai multe ape, curata-l de cotoare, apoi pune-l la fiert in apa cu sare. Daca alegi sa folosetsi spanac congelat, pune-l pur si simplu la fiert. Spanacul nu trebuie sa fiarba acoperit, pentru ca acidul oxalic este eliminat si prin aburi. Pune suficienta apa la fiert, iar cand da in clocot scufunda spanacul si fierbe-l timp de 1 minut. Daca este cantitatea mare, socoteste 1 minut din momentul in care apa incepe sa dea in clocot, dupa ce ai pus spanacul. Scoate spanacul si lasa-l sa se scurga bine. Adauga apoi untul, sarea - numai daca bebe are peste 1 an, usturoiul pisat - optional si putin lapte si amesteca in blender, sau cu o lingura, daca spanacul este deja tocat. Poti sa adaugi in el ficatel, galbenus de ou, carnita fiarta, branza proaspata, si orice ii mai place piticului tau. Poate ca nu vei avea parte de un bebelus cu muschi ca Popeye imediat dupa ce consuma acest piure, insa te putem asigura ca spanacul este una dintre cele mai hranitoare legume verzi. Pofta buna!
Mâncare de spanac pentru bebeluși
Dacă ai posibilitatea de a cumpăra baby spanac pentru bebeluși și nu varianta de frunze mari, poți să o faci, deoarece se gătește mai rapid. Timpul este foarte important atunci când bebelușul tău este flămând. Există numeroase rețete de mâncăruri cu spanac pentru bebeluși, chiar în funcție de vârstă. Pentru copii peste 6 luni aflați în pragul diversificării, se gătește spanac cu diverse garnituri. Cea mai simplă rețetă de spanac pentru bebeluși constă în opărirea spanacului pentru câteva minute, apoi mixarea lui într-un blender cu puțin unt. Mâncărica de spanac pentru bebeluși simplă nu doar că se pregătește repede, ci reprezintă o sursă bogată de vitamine și minerale pentru micuț. Pentru mai multă savoare, în blender poți pune pe lângă unt și o jumătate de ceapă călită în ulei de măsline.
De asemenea, o variantă și mai sănătoasă de a prepara această plantă este să o introduci la aburi. Un spanac la aburi pentru bebeluși este gata în 5 minute. Nici o mâncare de spanac congelat pentru bebeluși nu este dăunătoare în vreun fel, mai ales dacă ne aflăm în sezonul rece atunci când nu găsim spanac proaspăt. Indiferent dacă este baby, proaspăt sau congelat, orice spanac pentru bebeluși este recomandat să fie introdus în alimentație încă de la începutul perioadei de diversificare, deoarece reprezintă una dintre sursele principale de vitamine, calciu și minerale pentru copii.
Rețete cu spanac pentru bebeluși
Spanacul reprezintă sursa ideală de fier pentru copilul tău. Deoarece este greu să fi pe placul unui bebeluș, mai ales atunci când ne referim la mâncat legume, este bine să încerci rețete simple, dar gustose. Astfel, copilul nu se va plictisi niciodată de legume, ci le va consuma cu mare plăcere. Iată mai jos 4 rețete de spanac pentru bebeluși perfecte pentru orice masă a zilei.
1. Brioșe cu spanac pentru bebeluși
Pentru prepararea unor brioșe delicioase cu spanac pentru bebeluși ai nevoie de: 50 g de spanac, 2 ouă, 2 linguri generoase de iaurt, 2 linguri cu ulei de măsline și 30 g de făină. Prepararea lor începe cu opărirea spanacului în apă pentru 1- 2 minute. Apoi, se separă gălbenușurile de albușuri. Toate albușurile se bat spumă, iar peste gălbenușurile puse separat se adaugă iaurtul, uleiul și făina. Gălbenușurile cu restul ingredientelor se mixează bine. După ce s-au omogenizat, se adaugă și albușurile bătute spumă tare. Totul se amestecă și astfel se obține un aluat aerat.
Aluatul se toarnă în forme pentru brioșe din silicon, iar tava cu micile prăjituri se pune la cuptor până ce se rumenesc la suprafață.
2. Sufleu de spanac pentru bebeluși
Sufleu intră în lista cu rețete cu spanac pentru bebeluși de 10 luni sau mai mari, fiind o variantă delicioasă pentru prânz. Atunci când ne referim la spanac pentru bebeluși, există o multitudine de rețete simplu de preparat.
Pentru sufleul de spanac ai nevoie de: 200 g de spanac proaspăt sau congelat, 3 ouă, 250 ml de lapte, 2 cubulețe de unt, 2 linguri cu făină, 100 g de cașcaval ras și un praf de sare.
Topește cele 2 cubulețe de unt într-o tigaie și adaugă spanacul opărit sau congelat. Tigaia se pune deoparte de pe foc atunci când spanacul s-a înmuiat.
Separat, într-o altă tigaie, toarnă laptele și adaugă cele 3 gălbenușuri (păstrează albușurile), făina și un praf de sare. Amestecă pentru 4 -5 minute la foc mic sau până observi că sosul s-a îngroșat. La final, pune spanacul și omogenizează.
Bate albușurile spumă și adaugă peste cașcavalul ras. Se amestecă spanacul cu albușurile la final, iar sufleul se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Sufleul trebuie să stea la cuptor pentru 30 de minute.
3. Omletă cu spanac pentru bebeluși
Omleta reprezintă unul dintre cele mai iubite rețete. Este gata foarte repede, iar ouăle se pot combina aproape cu orice. Dacă ai rămas fără idei pentru micul dejun al copilului tău, o omletă cu spanac este o alegere sănătoasă.
Pentru omleta cu spanac pentru bebeluși ai nevoie de: 150 g de spanac proaspăt, 2 ouă, 5 g de unt, sare după gust.
Opărește frunzele de spanac în apă fierbinte pentru 5 minute. Într-o tigaie pune untul la încins, apoi adaugă ouăle bătute. După 3 – 4 minute, pune peste ouă spanacul scurs bine de apă. Amestecă bine și lasă omleta la prăjit câte 3 minute pe fiecare parte.
4. Ciorbă de spanac pentru bebeluși
Prânzul unui bebeluș trebuie să fie hrănitor, iar ciorba reprezintă o metodă prin care îți poți convinge copilul să mănânce legume. Ciorbă cu spanac pentru bebeluși și legume este gata în 30 de minute, iar pentru preararea ei ai nevoie de: 100 g de spanac, 2 morcovi dați pe răzătoare, 1 ceapă tocată mărunt, 2 linguri cu ulei de măsline, mărar tocat, câteva linguri cu bulion sau roșii tocate.
Într-o oală pune ulei la încins și adaugă morocvul ras și ceapa tocată. După 3 – 4 minute legumele s-au înmuiat și poți pune frunzele de spanac. Completează cu 1 l de apă și lasă ciorba la fiert pentru 15 minute. Apoi, pune bulionul sau roșiile tocate și mai lasă ciorba la fiert pentru alte 10 minute. Când ciorba este gata, oprește focul și presară puțin mărar tocat deasupra. Dacă lui bebe nu-i place textura legumelor, poți să transformi ciorba într-un piure de spanac pentru bebeluși. Tot ce trebuie să faci este să înlocuiești bulionul doar cu roșii tocate, iar când toate legumele sunt fierte să le pasezi cu ajutorul unui blender.
Combinații cu spanac pentru bebeluși
Dacă micuțul sau micuța ta s-a plictisit de spanacul simplu sau de rețetele de mai sus, atunci încearcă combinațiile delicioase de mai jos. Cu siguranță una dintre ele va fi pe placul copilului tău.
1. Spanac cu cartofi pentru bebeluși
Piureul de cartofi cu spanac este o combinație simplă, dar gustoasă pentru începutul perioadei de diversificare. Tot ce trebuie să faci este să fierbi cartofii și să opărești, separat, frunzele de spanac. Când ambele sunt fierte se pun scurse bine într-un blender. Peste ele se adaugă o lingură cu ulei de măsline și un praf de sare. Piureul este gata în câteva minute. Ține cont că piureul cu spanac pentru bebeluși trebuie servit la temperatura camerei.
2. Somon cu spanac pentru bebeluși
Să găsești o rețetă de pește cu spanac pentru bebeluși este mai greu, având în vedere faptul că acest tip de carne nu este adesea pe placul celor mici. De asemenea, trebuie să știi ce fel de pește este recomandat copiilor. Somonul conține Omega-3 și Omega-6, adică 2 grăsimi sănătoase cu rol în dezvoltarea gândirii. De asemenea, somnul mai conține și vitaminele B1, B2, B3, B6 și B12. Dacă vrei să introduci acest aliment în dieta copilului tău, am ales pentru tine o rețetă de somon cu spanac pentru bebeluși. Iată de ce ingrediente ai nevoie.
- 250 g de somon (2 fileuri mici)
- 150 g de spanac proaspăt
- 2 linguri cu ulei de măsline
- 1 ceapă mică tocată
- 50 g parmezan ras
Mod de preparare:
- Fileurile de somon se asezonează cu puțină sare. Apoi, se pun într-o tigaie cu ulei de măsline încins. Peștele trebuie prăjit 4 – 5 minute pe fiecare parte. Când sunt gata, scoate-le pe un prosop de hârtie.
- Într-o oală cu apă care fierbe, pune frunzele de spanac și lasă-le să se opărească pentru 3 – 4 minute. Scurge spanacul când este gata și pune-l deoparte.
- Într-o tigaie pune puțin ulei și ceapa tocată. Când ceapa s-a înmuiat pune și spanacul scurs bine și lasă amestecul pe foc pentru 7 – 8 minute.
- Peștele și spanacul se pun pe o farfurie și se servesc la temperatura camerei.
3. Spanac cu smântână pentru bebeluși
În perioada diversificării se pot introduce în alimentația copilului mai multe tipuri de lactate. Brânza slabă, iaurtul sau smântâna sunt variante de lactate potrivite pentru copii. Însă, trebuie să fi atentă ca bebelușul tău să nu aibă vreo reacție neobișnuită, pusă pe seama unei intoleranțe la lactoză. Dacă nu vrei o rețetă de spanac pentru bebeluși simplă, atunci un spanac cu smântână este ceea ce cauți. Dacă micuțului nu-i place smântâna, atunci încearcă spanac cu brânză pentru bebeluși. Iată cum să faci un spanac pentru bebeluși de 11 luni sau mai mari.
Pentru spanacul cu smântână ai nevoie de: 500 g de spanac, 2 cepe medii, un cubuleț de unt, 200 ml smântână pentru gătit, 50 ml de lapte și 2 ouă.
Ceapa se dă prin răzătoare și se călește în puțin unt. Când s-a înmuiat se adaugă peste spanacul opărit în prealabil, laptele și smântâna pentru gătit. Se amestecă bine pentru 5 minute, apoi se toarnă zeama de lămâie. Ouăle se fierb separat, se taie în bucăți mici și se pun în spanac.
4. Spanac cu ficăței pentru bebeluși
La un spanac pentru bebeluși de 7 luni, aflat la începutul diversificării, se poate adăuga și carne. Ficățeii de pui sunt foarte buni, dar pentru cei mofturoși există și varianta de spanac cu carne de pui pentru bebeluși.
Spanacul cu ficăței se pregătește în felul următor: se fierb ficățeii pentru 40 de minute. Apoi, se pun într-o tigaie cu puțin unt până se rumenesc. Separat, spanacul se opărește, apoi se scurge de apă și se mixează în blender cu un cubuleț de unt.
Dacă vrei să încerci rețete de spanac pentru bebeluși, nu te gândi că trebuie să ai talent în bucătărie. Spanacul este o plantă care se fierbe foarte ușor și poate fi combinată cu o mulțime de alte produse, în funcție de preferințe.
Surse: parents.com, healthline.com, biscuim.ro, clubulbebelusilor.ro, mamamoderna.ro, copilul.ro
Surse foto: istockphoto.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!