Ghidul pielii sănătoase: dermatocosmeticele pe înțelesul părinților

Ghidul pielii sănătoase: dermatocosmeticele pe înțelesul părinților

Bianca Geica - Redactor Senior

Pielea este prima linie de apărare a copiilor noștri. Este mult mai delicată și mai sensibilă decât cea a adulților, mai ales în cazul bebelușilor, motiv pentru care are nevoie de o îngrijire specială, cu produse atent alese, special concepute pentru copii.

Cel mai des întâlnite probleme ale pielii la bebeluși și copii sunt dermatita atopică, iritația de scutec, urticaria și dermatita de contact. Nu în ultimul rând, cei mici se confruntă cu probleme cauzate de expunerea la soare (iritații provocate de căldură) și infecții cauzate de bacterii, virusuri și fungi. De asemenea, și ciupiturile de insecte pot produce tot felul de reacții ale pielii, dar în special iritații și mâncărimi. Cum ameliorăm simptomele cauzate de aceste afecțiuni ale pielii și cum putem preveni apariția lor? Cu ajutorul produselor dermatocosmetice, care sunt noncomedogenice (nu blochează porii pielii), asigură o hidratare de lungă durată, acționează asupra cauzei simptomelor dermatologice și grăbesc vindecarea.

Însă mai multe despre pielea copiilor și efectele benefice ale produselor dermatocosmetice asupra sa, am stat de vorbă, LIVE pe pagina de Facebook Qbebe, cu Dr. Iuliana Lupu, medic dermatolog, care a răspuns celor mai importante întrebări despre sănătatea pielii copiilor. Iată ce am aflat!

Care este diferența dintre pielea unui copil și cea a unui adult?

Spre deosebire de pielea unui adult, pielea unui bebeluș este mult mai subțire și mai sensibilă, mai ales în primul an de viață. PH-ul pielii este mai mare decât în cazul unui adult, ceea ce o face mai predipusă la iritații și la colonizarea cu agenți patogeni. Dr. Iuliana Lupu a mai explicat și faptul că bebelușii au adesea pielea deshidratată deoarece glandele sebacee și sudoripare sunt încă inactive.

„Pielea unui bebeluș este imatură și ea prezintă diferențe de structură, de compoziție și de funcție față de cea a copiilor mari și a adulților. Pielea copilului, în primul an de viață, este cu 20% mai subțire decât pielea unui adult. Stratul cornos, stratul superficial al epidermului este cu 30% mai subțire. Celulele, în toată suprafață pielii, sunt mai mici ca dimensiuni, fibrele de colagen sunt subțiri și imature. Acest lucru face ca funcția de barieră să fie mai slabă, să crească pierderea transepidermică a apei, să crească permeabilitatea la substanțe și sensibilitatea la agresiuni.

Raportul între suprafața cutanată și greutata corporală la copil este de 3 ori mai mare decât la adult, ceea ce crește absorbția substanțelor aplicate. Pielea bebelușilor nu este nepărat mai sensibilă și mai fragilă dacă se iau în considerare caracteristicile sale. Este mai degrabă într-un proces de maturare, fiind încă incomplet adaptată să se apere eficient în fața agresiunilor factorilor de mediu. Din punctul de vedere al compoziției, este mai săracă în lipide, în factor natural de hidratare, ceea ce predispune la uscăciunea cutanată. Glandele sebacee și glandele sudoripare, deși sunt prezente la bebeluși, sunt inactive, iar asta scade suplimentar gradul de hidratare.

Un alt aspect este faptul că, deși avem melanocite, acestea produc mai puțină melanină și pielea se apară mai greu fața de acțiunea radiațiilor ultraviolete. PH-ul pielii este mai mare decât la adult. Pielea are nevoie de un pH acid, ca să își păstreze proprietățile antimicrobiene, iar această creștere a pH-ului la copil o face mai predispusă la colonizarea cu agenți patogeni.

Prin suprafață, prin caracteristici pielea bebelușului poate să absoarbă mai multă apă decât pielea adultă și mai multe substanțe. Pierde apă, însă, cu mai multă ușurință. Este mai predispusă la uscăciune, la iritații, la alergii și la infecții. Per total, este mai vulnerabilă la agenții de mediu.”, a explicat medicul dermatolog. 

La ce trebuie să fim atenți când alegem produse pentru îngrijirea pielii bebelușului?

Este foarte important ca produsele destinate îngrijirii pielii bebelușilor și a copiilor să fie testate clinic, sub supervizarea directă a medicilor dermatologi și pediatri, să nu conțină coloranți, produse pe baza de alcool și să aibă o cantitate minimă de conservanți, ne explică dr. Iuliana Lupu. De asemenea, trebuie să fie hipoalergenic și să aibă un pH cât mai apropiat de pH-ul pielii copilului.

Trebuie să alegem un produs conceput special pentru tratarea copiilor până într-un an, pentru că sunt o mulțime de substanțe care nu se pot aplica pe pielea unui copil în dezvoltare. Produsele special concepute pentru pielea micuților trebuie să fie testate clinic, sub supervizarea directă a medicilor dermatologi și pediatri, să nu conțină coloranți, produse pe baza de alcool și să aibă o cantitate minimă de conservanți.

PH-ul produsului trebuie să fie cât mai apropiat de pH-ul piellii copilului și să existe componente hipoalergenice. Chiar dacă copilul nostru nu are o patologie cutanată, e bine ca produsele pe care le aplicăm pe pielea lui să fie hipolaergenice. Se recomandă produsele dermatocosmetice pe baza de apă termală care hidratează calmează și protejează pielea bebelușului”, a explicat medicul. 

De ce fac bebelușii dermatită și ce este de fapt această afecțiune?

Dermatita atopică este cea mai comună formă de eczemă la bebeluși și copii mici, însă nu este exclus să apară și la vârstă adultă. Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, cu simptome persistente, ce pot fi declanșate de diverși factori, printre care și istoricul medical familial de atopie. 

„Dermatita înseamă inflamație. Pot fi o varietate de motive pentru care pielea se înroșește, se descuamează și se umple de vezicule. Vorbim de dermatită alergică de contact, de dermatită iritativă la scutec, de atât de frecventa dermatită atopică sau de dermatita seboreică. Deci, pot fi mai multe cauze pentru care pielea bebelușului se inflamează. Din ce în ce mai frecvent, în ultimii ani, când vorbim de iritație, de dermatită, ne gândim în primul rând la dermatita atopică, a cărei incidență s-a triplat în ultimii 30 de ani”, explică dr. Iuliana Lupu.

Aceasta mai precizează și faptul că dermatita atopică nu are o cauză complet elucidată și că, în majoritatea cazurilor, factorii genetici declanșează această afecțiune. În cele mai multe cazuri, dacă părinții au un istoric medical de dermatită atopică, copilul este mai predispus la această afecțiune.

„Dermatita atopică nu are o cauză complet elucidată. Este incriminat un factor genetic. 70% din copiii cu dermatită atopică au cel puțin un părinte care prezintă o problemă atopică. Acesta predispoziție a copilului de a dezvolta o inflamație cutanată este agravată de factori de mediu și aici vorbim de climă, ori că este o temperatură extremă, frig sau cald, fie că este o umiditate crescută, de traiul în poluare, mediul urban, de apa dura, de stres, de anxietate, de infecții locale la nivelul pielii cu stafilococ sau cu herpes. Toate acestea pot agrava și pot declanșa iritații cutanate”, a explicat medicul. 

Dr. Iuliana Lupu mai precizează și că nu este indicată o curățare excesivă a pielii, așadar nu trebuie să le facem celor mici băiță mai des decât ar trebui în mod normal, fiindcă riscăm să agravăm simptomele dermatitei:

„Curățarea excesivă a pielii nu este cel mai bun lucru pentru copii. Riscul de dermatită atopică scade odată cu expunerea timpurie la microorganisme nepatogene, care nu produc boală, sau la anumite endotoxine eliberate în urma distrugerii unor bacterii. Copiii care merg la creșă, care vin în contact cu animele de fermă sau care au câini ca și animale de companie au o incidență mai mică a dermatitei atopice, iar dacă fac, fac forme mai puțin severe. Alergiile alimentare nu cauzează dermatită atopică”, susține medicul.

Medicul dermatolog mai explică faptul că manifestările cutanate variază mult, în funcție de diverși factori, cum ar fi vârsta copilului, de exemplu:

„Manifestările cutanate variază mult. O dată în funcție de vârstă copilului: este cu totul altceva dacă copilul are până în 2 ani, dacă are între 2 ani și pubertate sau dacă vorbim de un adult. Copiii până în 2 ani au tendința să facă forme exudative, o eczemă umedă, cu vezicule ce au suprafața acoperită de cruste, de diverse grosimi, unele dintre ele suprainfectate cu stafilococ auriu. Observăm că pe obraji, pe frunte, pe suprafețele de extensie ale mâinilor, pe burtică face plăgi roșii, pruriginoase. Nu se observă atât de mult îngroșarea pielii care apare la copilul peste 2 ani. Atunci când înaintează în vârstă, pielea devine uscată, se îngroașă, petele roșii apar la nivelul coatelor, pe suprafața de flexie, la nivelul feței dorsale a genunchilor, la nivelul feței anterioare, atriculației pumnului sau pe fața dorsală a mâinii. Extrem de frecvent este afectat gâtul, zona din spatele urechii”, spune medicul. 

Sunt importante produsele pe care le folosim pentru a preveni și a trata dermatita?

Pentru prevenirea sau ameliorarea dermatitei atopice, este foarte important să acordăm o atenție deosebită produselor pentru curățarea și îngrijirea pielii. Acestea trebuie să fie adaptate tipului de eczemă, explică dr. Iuliana Lupu:

„Produsele sunt importante și trebuie adaptate tipului de eczemă, fiindcă există eczemă acută, subacută sau cronică. În eczemele acute avem tendința să folosim produse mai puțin grase. În primul rând, indiferent de forma și de gravitatea dermatitei atopice, trebuie să evităm factorii exacerbanți, ce ar putea altera o barieră cutanată deja slăbită și aici vorbim de băile sau dușurile prelungite și fără o emoliere ulterioară corespunzătoare, de mediile cu umiditate redusă sau, din contră, umiditate extremă, stresul emoțional, uscăciunea cutanată, temperaturile ori prea joase, ori prea crescute, expunerea la solvenți și detergenți. De asemenea, dacă avem o colonizare cu stafilococ auriu pe leziune, aceasta trebuie tratată. Dacă pruritul e sever, el trebuie tratat cu o antihistaminice, pentru că este un fenomen care se autoîntreține. Dacă evităm acești factori agravanți, scade severitatea puseelor de dermatită atopică și scade frecvența lor”, menționează medicul. 

Medicul dermatolog precizează că, în cazul dermatitei atopice, este foarte importantă menținerea hidratării cutanate. Iar în acest sens, cele mai indicate sunt produsele dermatocosmetice, pe bază de apă termală, special concepute pentru pielea cu tendința atopică. Ele tratează uscăciunea pielii care provoacă mâncărimi și disconfort și pot fi aplicate de mai multe ori pe zi, dacă este nevoie.

„Un lucru extrem de important în tratamentul dermatitei atopice este menținerea hidratarii cutanate. Stratul cornos la un atopic este mai sărac în lipide și în factori naturali de hidratare. Cremele emoliente trebuie aplicate de 2 ori pe zi, o dată imediat ce am ieșit din duș, cât pielea este încă umedă. Trebuie să aplicăm creme de fiecare dată când ne spălăm pe mâini, trebuie să folosim produse de curățare blânde, adecvate tipului de piele”, mai explică dr. Iuliana Lupu. 

Recomandarea medicului dermatolog merge către produsele dermatocosmetice Uriage Eau Thermale. Începând din 1992, Laboratoarele Dermatologice Uriage au încorporat beneficiile Apei Termale în produsele dermatologice pentru a susține nevoile de îngrijire zilnice ale întregii familii. Astăzi expertiza Uriage este recunoscută în peste 70 de țări. Produsele dermatocosmetice Uriage Eau Thermale sunt destinate menținerii sănătății pielii. Ele beneficiază de proprietățile Apei Termale Uriage ce este combinată cu ingrediente active recunoscute pentru eficientă și toleranță. Datorită aceste expertize, produsele Uriage sunt prescrise de medicii dermatologi și recomandate de farmaciști din întreaga lume.

Un produs care curăță delicat pielea și previne uscăciunea cutanată este Xémose Ulei de curățare de la Uriage. Are o textură de spumă cremoasă și un efect dermo-protector. Nu are parfum, nu conține parabeni și are un pH fiziologic, aspecte care îl recomandă pentru îngrijirea pielii atopice.

„Produsele de curățare la pacienții cu dermatită atopică trebuie alese cu grijă, nu trebuie să aibă parfum, parabeni, ci trebuie să aibă un efect dermoprotector. Au ca scop evitarea uscăciunii cutanate pe termen lung, de asemenea, ar trebui să ne ajute în combaterea efectelor adverse ale apei dure”, precizează dr. Iuliana Lupu. 

xemose ulei de curatare uriage

 

„Unguentele sau cremele foarte grase, cu conținut redus de apă, sunt de preferat în tratamentul xerozei cutanate, a uscăciunii cutanate extreme și a pruritului. Alegem produse de curățare special concepute pentru pielea hiper-reactivă, uscată, deteriorată, cum este cea din dermatita atopică.

Un astfel de produs este și Uriage Xemose cremă relipidantă, care are un efect de calmare imediată, conținând cronoxine. Acestea modulează acțiunea mediatorilor pro-inflamatorii, stimulează acțiunea unor mediatori lipidici antiinflamatorii. Prin faptul că întărește funcția de barieră cutanată a pielii, are și efect de calmare de lungă durată a pielii atopice. În principal un produs de acest gen reface și întărește bariera fizică, modulează barieră imună și reechilibrează bariera microbiomului”, spune medicul. 

Pentru calmarea senzației de mâncărime cauzată de dermatită atopică, se recomandă folosirea unei creme hrănitoare și protectoare, care să asigure un confort de lungă durata. Produsul nu trebuie să aibă o textură lipicioasă sau grasă, ci să se absoarbă în profunzime în piele, astfel încât să hrănească și să hidrateze zonele uscate.

Xémose Cremă Relipidantă de la Uriage asigura o acțiune de calmare instantanee datorită brevetului Chronoxine. Are o triplă acțiune de barieră pentru calmare de lungă durata: Cerasterol 2F restabilește și Întărește barieră pielii, complexul TLR2-Regul reglează barieră imună nativă și Apă Termala Uriage reechilibrează barieră microbiană. Produsul are o textură delicată, non-lipicioasă și se absoarbe rapid în piele. Poate fi utilizată de bebeluși, copii sau adulți, fiind hipoalergenică.

Xémose Cremă Relipidantă de la Uriage

„Refacerea și întărirea funcției de barieră se face printr-o combinație de lipide specifice barierei cutanate. Producătorii au denumit acest complex CERASTEROL -2F și conține omegaceramide cu lanț lung, care au la bază acizi grași omega 3 și omega 6 și fitosterol. Aceștia sunt de origine vegetală și au proprietăți antiinflamatorii. De asemenea, Xemose acționează și asupra receptorilor toll-like de tip 2, receptori care se activează primii în momentul în care recunosc microorganisme cum este stafiolocul auriu din dermatita atopică. Aceste produse care modulează activitatea receptorilor, stimulează mecanismele naturale de apărare, peptidele antimicrobiene și, de asemenea, întârzie apariția unor noi faze inflamatorii. Deci reduc inflamația. 

Xemose cremă relipidantă antiiritații acționează imediat, reducând pruritul, întărește cele 3 bariere ale pielii pentru o eficacitate de durată, textura este delicată, non-lipicioasă și se absoarbe rapid. Balsamul este indicat pentru uscăciunea severă, are un efect de reducere a pruritului și are un efect antirecidivă care se menține 48 de ore. În plus, față de cremă, conține și ulei de ilipe, care este ultrahidratant și reface filmul hidrolipidic”, explică dr. Iuliana Lupu. 

Ce înseamnă „testat clinic”?

Medicul pune accent pe faptul că orice produs detinat îngrijirii pielii trebuie neapărat să fie testat clinic și dermatologic. Asta presupune că producătorii farmaceutici, de exemplu, își supun produsele la cele mai stricte teste în toate etapele de dezvoltare, sub supravegherea diferiților dermatologi:

„Un produs testat clinic este un produs care a fost testat pe oameni, după un protocol bine stabilit, sub supervizarea fie a unei instituții avizate, cum este FDA în SUA, fie sub supervizarea unor cadre medicale cu pregătire în domeniul în care este folosit acest produs. Este important pentru că se poate stabili cu exactitate dacă produsul este eficient și cât e de eficient și de asemenea sunt cunoscute potențialele efecte adverse”, explică dr. Iuliana Lupu. 

Ce este apa termală și de ce este atât de eficientă?

Apa termală are multiple efecte benefice asupra pielii, având în compoziție o serie de minerale esențiale care acționează sinergic pentru îmbunătățirea sănătății și aspectului pielii.

„Apa termală este o apă extrasă din izvoarele termale. Conținutul ei de minerale este crescut și s-a dovedit că are o multitudine de efecte benefice aplicate la nivelul tegumentului. S-a demonstrat că crește gradul de hidratare și întărește funcția de barieră a pielii, reduce inflamația și are efecte antioxidante, reduce severitatea dermatitei atopice și efectul nociv a radiațiilor UV asupra pielii.

Ea hidratează, calmează și protejează. Se poate folosi ori de câte ori este nevoie, pe orice suprafață a corpului. O pulverizăm și o lăsăm să acționeze. Calmează loviturile și juliturile, protejează și îngrijește pielea din zona scutecului, calmează iritatiile, reduce pruritul, răcorește și rehidratează când este necesar. Se poate folosi post intervenții chirurgicale sau estetice pentru reducerea eritemului”, explică dr. Iuliana Lupu. 

Apa Uriage izvorăște din inima Alpilor francezi și are o mineralitate unică în lume cu proprietăți unice:

  • O apă activă cu un conținut unic, bogat în minerale, 11 g/litru;
  • O apă protectoare activă, calmantă și hidratantă, Apa Termală reface barieră fizică, reduce adeziunea și virulența bacteriilor și întărește barieră cutanată;
  • O apă iziotonică a cărei bogăție de minerale este în perfectă afinitate cu celulele pielii.
  • Filtrată de natură, iese la suprafață cu toate proprietățile nealterate.

Este în regulă să folosim produse 2 în 1?

„Da, pentru că cei mici nu au glande sebacee active, nu au glande sudoripare. Chiar dacă imediat după naștere, prin activitatea glandelor sebacee, este stimulată de hormonii materni care trec prin lapte și implicit în circulația sistemică a copilului sau de hormonii secretați de niște glande suprarenale hiperactive. După o perioadă, activitatea glandelor sebacee scade și nu există o diferență mare între pielea scalpului și pielea corpului la un nou-născut. Cremele, cum este crema de curățare, este indicată pentru că nu este degresantă, nu este agresivă”, explică medicul. 

Datorită Apei Termale Uriage, 1ér Bébé Cremă de curățare de la Uriage curăță pielea cu delicatețe și îi păstrează pelicula hidrolipidică, lăsând-o fină și suplă. Baza sa de curățare fără săpun, cu pH fiziologic elimină în mod delicat impuritățile. Cu 1/3 lapte hidratant, această cremă păstrează pelicula hidrolipidică, respectă echilibrul cutanat și nu usucă pielea.

Două acțiuni într-un singur produs de îngrijire a pielii pentru a curăța cu delicatețe pielea sensibilă a celor mici! Se utilizează zilnic pentru a menține pielea catifelată și suplă.

De ce tratarea dermatitei de scutec sunt folosite cremele care conțin zinc? 

„Zincul are un rol antiinflamator și de protecție. Scutecul în sine realizează un mediu ocluziv în zona inghinală, pielea se macerează, se deteriorează, se poate suprainfecta cu candida. O cremă special concepută pentru protecția și îngrijirea pielii din zona scutecului, o cremă cu zinc, este 1ér Bébé Cremă anti-iritații. Ea formează un film protector care permite repararea epidermului după agresiunile cauzate de urină, de scaun, reduce inflamația și hidratează. Oxidul de zinc prezent în aceasta cremă într-o concentrație de 10% are proprietăți de protecție și de purificare și de asemenea limitează proliferarea bacteriilor. Crema poate fi folosită atât pentru profilaxia dermatiei de scutec, pentru a preveni apariția ei, cât și în timpul puseelor”, explică medicul. 

1ér Bébé Cremă anti iritații protejează pielea fragilă a bebelușului și previne zilnic roșeața și iritația provocată de scutec. Pielea bebelușului este protejată, fină și hidratantă!

Izolează, calmează și repară! Complexul Poly-2P brevetat asigură o acțiune izolatoare la suprafață pentru a preveni agresiunile viitoare. Complexul Poly-2P brevetat repară în profunzime pielea deteriorată. 1ér Bébé Cremă anti iritații formează un real scurt non-ocluziv deasupra pielii. Bogată în Apă Termală Uriage, această cremă calmează roșeața și ameliorează senzațiile de disconfort.

Ce produse sunt eficiente pentru pielea uscată a bebelușilor, dar mai ales pentru descuamarile scalpului?

Medicul dermatolog Iuliana Lupu explică faptul că descuamarile scalpului, de fapt, sunt forme ușoare de dermatită seboreică. În primele luni de viață avem o activitate crescută a glandelor sebacee la nou-născut, datorită acestor hormoni androgeni, deci pe de-o parte avem hormonii mamei care trec în lapte copilul îi ingerează, și odată ajunși în circulația sistemică, stimulează activitatea glandelor sebacee și apoi avem glanda suprarenală hiperactivă în aceste prime luni, care și ea secretă hormoni, care bombardează la rândul lor glandele sebacee să producă mai multă grăsime.

„Lipidele produse de glandele sebacee reprezintă un mediu bun de creștere pentru o ciupercă care se numește malasezia, și prezența ciupercii și a lipidelor declanșează un fenomen inflamator, că o frână extrem de superficială care se vindecă prin descuamare. Ce avem de făcut este să folosim un produs dintr-o gama DS, care reduce inflamația și cantitatea de ciuperci de pe piele. Scopul emulsiei DS este să reducă inflamația odată cu ajutorul apei termale și apoi cu ajutorul acestui complex antiinflamator care le reglează activitatea receptorilor toll-like de tip 2 și în al doilea rând să reducă proliferarea microorganismelor. Gelurile de curățare pentru dermatită seboreică pot fi folosite atât la nivelul feței cât și la nivelul scalpului. Emulsia DS se aplică de 2 ori pe zi, pe toate zonele afectate.”, precizează medicul. 

Uriage DS Emulsie are o formulă creată special pentru a reduce iritația, exfolierea pielii, precum și roșeața de la nivelul feței (lateralele nasului, sprâncene, linia scalpului) și al corpului. Datorită unei duble acțiuni de reglare, acest produs de îngrijire a pielii regenerează și calmează senzațiile de disconfort și strângere, hidratând simultan pielea.

Calmează iritația! Pentru prima dată în dermato-cosmetică, tehnologia TLR2-Regul brevetată țintește în mod specific iritația declanșată de microorganisme. Pielea este purificată datorită ingredientelor active cu efect de curățare în profunzime. Într-un studiu efectuat sub control dermatologic pe 28 de voluntari, s-a observat o micșorare semnificativă a exfolierii de-a lungul extremității scalpului după o lună de aplicare a emulsiei, in 95% din cazuri!

Care sunt simptomele dermatitei care ar trebui să ne îngrijoreze?

Dacă dermatita nu este tratată la timp, va ajunge să afecteze întreagă suprafață a corpului. Medicul dermatolog ne spune când ar trebui să ne îngrijorăm în caz de dermatită atopică la bebeluși:

„Ne îngrijorăm când dermatita nu mai cedează la simpla aplicare de produse de curățare sau produse emoliente concepute pentru dermatita atopică. Ne îngrjirorează când pruritul e atât de sever încât alterează calitatea vieții pacientului, alterează somnul, când dermatita se întinde pe suprafețe mari sau se suprainfectează fie bacterian, și aici vorim de stafilococ, sau viral.

În formele acute sau exudative, apelăm la produse Cica-reparatoare, care pot fi fie spray, fie cremă. Bariéderm Cica - cremă reparatoare cu zinc - este extrem de eficientă și o folosim în dermatologie în multe situații: în zgârieturi, în eritemul feseier, ciupituri, leziuni post inflamatorii sau când ne ardem superficial fie la soare fie la o altă sursă termică. Este utilă și post proceduri chirurgicală, post proceduri estetice, post tatuaje”, spune dr. Iuliana Lupu. 

Bariéderm, crema cica-reparatoare cu zinc, este ideală pentru pielea fragilă, după orice formă de agresiune: mâncărime, arsuri, după proceduri dermo-estetice, tatuaje, etc. 

Ingredientul patentat Poly-2P creează imediat un „efect de bandaj” non-ocluziv pentru a izola piele de factorii externi, iar complexul pantentat GF-Repair stimulează factorii de creştere pentru repararea epidermei. Purifică şi calmează. Apa Termală Uriage în combinaṭie cu D-Pantenol oferă un efect calmant imediat şi de durată. Combinația cupru-Zinc reduce riscurile proliferării bacteriilor.

Care sunt produsele care ne ajută să mărim perioada de remisie și îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu dermatită?

„În primul rând, trebuie să ne asigurăm că puseul acut este tratat până la capăt. Deci crema pe care o aplicăm trebuie să aibă un efect de bandaj, să acopere și să izoleze și să ne protejeze pielea care este afectată de dermatită de factorii externi. Asta ajută ca epidermul și dermul să se refacă complet.

Apoi trebuie să avem complexe cum este complexul Cica, ce conține factori reparatori tisulari, factori de creștere, fie vascular sau tisular, să conțină panthenol, acid hialuronic. Cremele pe bază de cupru și zinc calmează iritațiile, inhibă proliferarea bacteriană, de asemenea, trebuie să avem produse pe bază de apă termală în concentrații mari de până în 30%.

După ce s-a vindecat complet, continuăm să folosim zilnic, chiar de două ori pe zi, produse concepute special pentru dermatită atopică. Acestea refac filmul hidrolipidic al pielii, reduc inflamația și reduc pruritul. Aderența la tratament este esențială pentru a reduce severitatea simptomatologiei și frecvența puseelor.

Dermatita atopică nu se vindecă. Dacă folosim un produs de curățare blândă și o cremă emolientă de 2 ori pe zi, copilul va face forme mai ușoare și mult mai rar”, explică dr. Iuliana Lupu. 

Produsele dermatocosmetice folosite depind și de sezon?

„Pe parcursul verii evităm aplicarea unor produse foarte grase, ocluzive, cu excepția unor cazuri excepționale, de o piele extrem de uscată, leziuni care sunt îngroșate. Un mare progres în tratamentul dermatitei atopice au reprezentat-o spray-urile emoliente cum este Xemose Spray SOS.

Deși conține același lucruri pe care le conține Xemose Cremă sau balsam, modul de aplicare, textura care le face mai ușor de utilizat la bărbați, pe zonele de păr și mai ușor de utilizat vara sau într-un climat umed. Deci un produs adecvat sezonului și caracteristicilor pielii și temperamentului pacientului crește eficientă. Spray-urile asigură o difuzare mai bună a produsului, o textură mai puțin uleioasă, calmează pruritul și hidratează. Iarna ne îndreptăm către Xemose Balsam sau Xemose cremă, în funcție de formă clinică a afecțiunii”, precizează medicul dermatolog Iuliana Lupu. 

O igienă adecvată și utilizarea unor produse de curățare potrivite te vor ajuta să păstrezi pielea bebelușului tău alinată și protejată! Sperăm că sfaturile și recomandările primite din partea medicului dermatolog Iuliana Lupu să îți fie de ajutor când vine vorba de sănătatea pielii micuțului tău. Urmărește întreaga transmisiune LIVE aici:

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși
3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Microinfidelitatea sau momentul de dinainte să te înșele propriu zis. Ce este, pe înțelesul tuturor
    Microinfidelitatea sau momentul de dinainte să te înșele propriu zis. Ce este, pe înțelesul tuturor

    Nu trebuie să ai licență de detectiv pentru a-ți da seama că celălalt se pregătește să te înșele sau că îi trece prin minte acest lucru. Care sunt semnele...

    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

    Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

    Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții
    Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții

    Oricine ajunge să fie, la un moment dat, îngrijorat din cauza banilor. De altfel, există studii care arată că stresul financiar este una dintre cele mai comune și persistente...

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    De ce apare mâncărimea pielii după duș
    De ce apare mâncărimea pielii după duș

    În cele mai multe cazuri, dușul este o experiență pozitivă, după care ne simțim mai bine. Însă, există și cazuri în care anumite persoane experimentează...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii
    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii

    În mod tradițional, fursecurile sunt sinonime cu zahărul, untul și făina de toate tipurile. Cu toate acestea, trusa de instrumente a brutarului contemporan cuprinde acum o gamă...

    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci
    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci

    Chiar dacă fac parte dintre cele mai îndrăgite variante de mic dejun, de gustare sau desert, brioșele nu au întotdeauna o „reputație” bună, întrucât...

    © 2025 Qbebe