Psihologul pentru copii Francyne Zeltser din New York oferă un prim sfat esențial cu privire la modul în care trebuie să discuți copilul tău “permite-i să pună întrebări și răspunde sincer cu privire la ceea ce se întâmplă. Este important de gestionat de ce-urile – de ce școala este închisă, de ce nu își poate vedea prietenii, de ce oamenii poartă măști...Când nu știi ce să răspunzi, recunoaște acest lucru și discută cu o persoană care poate. Oferind copiilor șansa să pună întrebări îi ajuți să se simtă mai bine. Copiii sunt ca niște bureți, asimilează o mare parte din ce se întâmplă în mediul înconjurător, chiar dacă nu crezi că ascultă.” Pentru situațiile în care simți că îi este greu și are nevoie de ajutorul tău, ține cont de următoarele recomandări.
1. Cum să îți încurajezi copilul să vadă partea plină a paharului
Chiar dacă totul pare sumbru, există mereu un aspect pozitiv. Însă înainte de a ajunge la partea bună, permite-i copilului tău să se simtă trist și validează-i sentimentele, recomandă psihologul pentru copii Jaclyn Shlisky. Încearcă să te abții să îi spui că este totul bine sau că totul este în regulă dacă nu îți dorești să simtă că îi anulezi gândurile și sentimentele. De exemplu, dacă micuțul tău spune că îi lipsesc petrecerile de la grădiniță, spune-i că îl înțelegi și că îți lipsesc și ție drumurile la prietenii săi. De asemenea, oferă-i o soluție, precum să pregătească o felicitare frumoasă pe care i-o va oferi prietenului său data viitoare când se vor vedea. În acest fel îi stimulezi entuziasmul. Specialistul susține că cei mici au nevoie să simtă că este ceva nou în fiecare zi și să aștepte acest lucru cu nerăbdare. Însă acum se simt blocați într-o rutină ciudată. Chiar dacă își dorește o plimbare în familie, să vizionați un film împreună sau să vă jucați ceva seara, îndeplinește-i dorința, va fi mai fericit decât îți imaginezi.
2. Cum să îți încurajezi copilul să încerce din nou
Sistemul de învățare de acasă nu este dificil doar pentru tine, ci și pentru copil care trebuie să se obișnuiască cu părinții care înlocuiesc cadrele didactice. În calitate de părinți, nu știm cum să explicăm o anumită temă sau să motivăm copilul să învețe. Psihologul pentru copii Jaclyn Shlisky recomandă ca atunci când observi că are probleme cu o temă, să îi spui că: simți că nu te pricepi la asta încă pentru că nu ai exersat, dar cu cât vei exersa mai mult, vei deveni mai bun. Apoi îi poți oferi un exemplu în care și tu ai făcut acest lucru. De asemenea, este important să îi apreciezi eforturile, indiferent de rezultat. Poți să îi oferi și recompense pentru micile realizări. De exemplu, pentru fiecare despărțire corectă în silabe sau pentru fiecare ridicat de mână în timpul unei lecții online, îi poți oferi o recompensă pe care o stabiliți împreună. Unii copii au nevoie de puțină motivație pentru a-și rezolva sarcinile, așa că recompensele îi ajută; pe măsură ce au rezultate, poți reduce din ele.
3. Cum să îți încurajezi copilul să fie curajos
Dacă vrei să ai un copil curajos, trebuie să îi arăți că ești curajos la rândul tău. Psihologul pentru copii Jaclyn Shlisky recomandă să îi oferi șansa de a asista la modul în care ieși chiar tu din zna de confort. Cu multe zile petrecute acasă, copilul tău poate să aibă mai multe activități decât în trecut, precum să meargă cu bicicleta fără roți ajutătoare sau să meargă cu rolele. Acest moment este perfect pentru a încerca lucruri noi deoarece sunteți în familie și copiii se pot baza pe voi, subliniază specialistul. Puteți ieși la prânz în fiecare zi și să petreceți câteva minute pe bicicletă pentru a-i arăta că nu are motive să se teamă. Sau poate se teme că arată ciudat când dansează, caz în care poți să îi oferi un spectacol amuzant dansând aături de el. Este important să îi arăți puterea pe care o ai ca să ieși din zona de confort, construiești în acest fel o conexiune din care poate să învețe.
4. Cum să îți încurajezi copilul să își depășească frustrările
Este mai dificil de făcut acest lucru decât în condiții normale. Copiii devin frustrați când nu pot să facă singuri anumite lucruri, când nu se ridică la nivelul așteptărilor și când li se refuză lucrurile pe care le doresc. Este important ca părinții să fie mai răbdători și iertători față de copii și de ei înșiși, susține psihologul pentru copii Jaclyn Shlisky. Este normal ca cei mici să aibă ieșiri comportamentale, să fie mai sensibili sau să se comporte ca niște bebeluși. încearcă să te conectezi cu copilul tău, ascultă-i nemulțumirile și îngrijorările și înțelege-le. Spune-i vorbe precum pot să înțeleg de ce ești supărat, văd că ești nevos, acceptându-i starea de dispoziție. Astfel vei afla și ce îl deranjează. Pentru momentele în care simți că este agitat, puteți sta împreună pe canapea, puteți asculta o melodie care vă place sau puteți respira profund de câteva ori cu ochii închiși pentru a regăsi starea de calm.
Surse: www.parents.com