Încă din primul an de viață, copilul poate călători în condiții sigure. Dacă plecați în vacanță cu mașina, asigură-te că ai un scaun auto copii omologat conform normelor europene, dotat cu un sistem cu spumă EPS pentru amortizarea vibrațiilor și șocurilor, dar și cu o funcție de prindere sigură de bancheta mașinii. Confortul copilului trebuie să primeze în timpul călătoriilor, astfel încât să asocieze fiecare plecare cu o amintire plăcută. În schimb, dacă alegi o călătorie cu avionul, este important să îl pregătești din timp și să îi prezinți situația ca pe o aventură. În cazul bebelușilor, este esențial să alegi un zbor care să corespundă cu perioada de odihnă a celui mic și să ai jucării pregătite pentru a-i distrage atenția în situația unei călătorii de lungă durată. Detalii aici!
Dacă pleci în vacanță cu un bebeluș, trebuie să te aștepți la plânsete, nopți nedormite și limitări, însă aceleași situații le poți întâmpina și acasă. Drept urmare, este important să fii dispus să îți asumi riscuri și să-ți obișnuiești copilul cu drumurile lungi încă din primii ani de viață. Astfel, veți avea amintiri frumoase împreună, chiar dacă, uneori, poți fi pus în situații delicate. În plus, călătoriile au numeroase beneficii asupra dezvoltării copilului.
Descoperă lucruri noi
Copiii mici poate nu își vor aminti oamenii pe care i-au întâlnit și locurile pe care le-au descoperit în timpul unei călătorii, însă fiecare experiență le va deschide mintea. De la conștientizarea culturală la dezvoltarea spiritului de aventură, fiecare călătorie a unui copil poate fi o modalitate excelentă de a-l expune unor situații care să-i fie de folos în viitor. De regulă, copiii care merg în excursii, care interacționează cu cât mai mulți oameni și descoperă locuri uimitoare sunt mai sociabili, mai aventuroși și mai curioși.
Învață ce înseamnă responsabilitatea
Viața este diferită pe drum, dar asta face parte din magia unei călătorii. Lucrurile cu care suntem obișnuiți, rutinele zilnice se schimbă și suntem nevoiți să ne adaptăm unor noi reguli. O călătorie cu un copil poate începe încă dinainte de a pleca de acasă. Cei mici pot accepta noi roluri, să ia singuri decizii și să își descopere noi abilități. De pildă, îi poți încuraja să își facă singuri bagajul, pentru a-i învăța să fie organizați și răspunzători pentru propriile acțiuni. Totodată, în timpul călătoriei, copiii pot învăța cum să se orienteze folosind o hartă, să aleagă locurile pe care să le vizitați sau restaurantele în care să mâncați. Abilitățile pe care le dobândește în timpul vacanțelor îl vor ajuta să se adapteze mai bine unor situații din viața de adult.
Descoperă ce înseamnă toleranța
În timpul unei călătorii, copiii învață să se adapteze unor situații noi și să facă față unor provocări, însă descoperă și ce înseamnă toleranța. Faptul că interacționează cu persoane cu stiluri de viață diferite, care au obiceiuri și tradiții inedite, îi ajută să înțeleagă diversitatea lumii în care trăiesc. În plus, pot să își facă prieteni noi și să își dezvolte abilități de comunicare esențiale în viață.
O călătorie cu un copil poate fi dificilă uneori, însă situațiile fericite sunt mai multe decât întâmplările neplăcute, de aceea merită să trăiți împreună astfel de experiențe.
Sursă foto: Vasilyev Alexandr/ Shutterstock