De ce să nu bei apă dintr-o sticlă de plastic uitată în soare
Nu bea apă dintr-o sticlă de plastic care a stat în căldură, chiar dacă ulterior s-a răcit din nou, avertizează specialiștii!
Știm deja că plasticul sau, mai bine zis, substanțele chimice din compoziția produselor din plastic, au efecte negative asupra mediului și, implicit, asupra sănătății noastre. Cele mai multe sticle de plastic sunt făcute din tereftalat de polietilenă (PET) care, atunci când este expus la temperaturi ridicate, eliberează substanțe chimice precum antimoniu și bisfenol A (BPA).
Citește și: De ce să nu-i dai copilului tău apă din aceeași sticlă din plastic
Antimoniul este considerat o substanță cancerigenă de către Agenția Internațională de Cercetare în Cancer, parte din Organizația Mondială a Sănătății, iar BPA este una dintre cele mai problematice substanţe regăsite în recipientele din plastic, care afectează sistemul endocrin, poate provoca diabet, cancer, obezitate, hiperactivitate, precum și leziuni la nivelul creierului.
Nici apa din sticlele de plastic ținute la congelator nu este foarte sănătoasă, mai spun specialiștii. PET-ul pus în congelator eliberează dioxină, o substanță la fel de periculoasă care poate produce disfuncţii ale sistemului imunitar, afecţiuni ale sistemului nervos, dereglări hormonale, cancer.
Citește și: Recipiente de plastic vs. recipiente de sticla in alimentatia copilului
Soluția? Încearcă să nu ții sticlele de plastic nici în soare, nici în congelator sau, și mai bine, înlocuiește-le cu sticlele de apă reutilizabile, care sunt și mai prietenoase cu mediul înconjurător. Bineînțeles că și pe acestea va trebui să le cureți, dar măcar nu îți vei mai face griji cu privire la substanțele toxice eliberate în apă.
Citește și: 30 de moduri creative de a reutiliza sticlele de plastic
- Surse: sciencedaily.com, nationalgeographic.com, livestrong.com
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com