Despre recipientele de plastic
Este dificil sa evitati plasticul. Se gaseste practic pretutindeni si, in timp ce unele tipuri pot fi reciclate, multe nu si nici macar reutilizate. Majoritatea sunt fabricate din petrol reutilizabil (de fapt un amestec din petrol, benzina si carbune). De asemenea, materialele plastice pot fi dure sau moi, transparente sau colorate, insa cu certitudine unele din ingrediente sunt considerate daunatoare sanatatii umane si mediului (prin poluarea pe care o presupune procesul lor de fabricatie).
Jackie Newgent, nutritionist culinar din New York ofera in acest sens niste sfaturi pentru parintii mai putin initiati:
- Invatati sa faceti diferenta dintre codurile de pe fundul recipientelor. Veti observa in acest loc un mic triunghi cu un numar (cod de identificare/marcare) care se incadreaza intre 1-7, indicand tipul de plastic. In principiu, cele mai sigure alegeri sunt numerele 1,2, 4 si 5; numarul 3 indica vinil sau clorura de polivinil (pvc- pentru inmuierea sa sunt adaugati ftalati care pot afecta negativ sistemul reproductiv si cauza defecte la nastere, printre altele), 6 este polistiren iar 7 poate reprezenta diverse materiale plastice. In plus, unele recipiente cu codurile 3 si 7 pot contine binecunoscutul bisfenol A (BPA)
- In continuarea punctului anterior, evitati BPA-ul. Acesta reprezinta o substanta chimica utilizata in manufacturarea plasticelor din policarbonat si rasinelor epoxidice, inclusiv in unele ambalaje alimentare. Policarbonatul este transparent si dur si este utilizat in multe produse, inclusiv canite pentru copii si sticle de apa reutilizabile. BPA poate emana din recipiente in alimente si bauturi, in special cand acestea sunt incalzite si poseda un risc fata de mediu si sanatate (afecteaza sistemul hormonal - nivele reduse de testosteron, pubertate precoce, hiperactivitate /agresivitate crescuta), in special in cazul copiilor. Acelasi lucru se intampla si cand plasticul este zgariat sau crapat. Retineti ca BPA se poate afla si in garnitura epoxidica a alimentelor si a bauturilor in conserve/cutii de metal- Pastrati reci recipientele din platic. Desi plasticul policarbonat este dur si rezistent, se poate altera in timp in urma temperaturilor ridicate si a utilizarii dese. Nu incalziti niciodata alimente la microunde in recipiente din plastic, inclusiv caserole de margarina si recipiente de la restaurant. Efectul toxic este amplificat si de existenta unui lichid. Recipientele speciale ale alimentelor pentru microunde nu trebuie reutilizate; sunt menite utilizarii unice. Regula este valabila si pentru masina de spalat vase, nu trebuie introduse plastice in partea de jos, mai calda.
Codurile de pe plastic explicate in detaliu
Cod 1 - PET sau PETE (tereftalat de polietilena) il veti remarca de obicei pe sticlele din plastic subtire, transparent pentru apa (sau de ulei de gatit, unt de arahide, suc, detergent, produse de curatat casa etc.). Par sigure pentru folosire unica, insa nu ar trebui reutilizate, reumplute sau incalzite. Dupa procesul de reciclare, se pot transforma in textile, bare de protectie din parcari sau structuri din plastic
Cod 2 - HDPE (polietilena de inalta densitate) este un plastic mai gros, laptos, opac care se gaseste in cani de apa, sticle de suc, detergent lichid, sampon, unele pungi de plastic recipiente pentru ulei de motor si jucarii. Acestea sunt sigure pentru reumplere si reutilizare, chiar daca nu sunt la fel de atractive din punct de vedere estetic ca numarul 1 si 7. Dupa reciclare, aceste plastice devin produse similare celor de la codul 1.
Cod 3 - PVC (clorura de polivinil) se gaseste in bavete, protectii de saltea, unele tipuri de sticle de baut, unele invelisuri pentru alimente, carlige, unele borcane de unt de arahide, unele sticle de ulei de gatit si de detergent/produse pentru spalarea geamurilor. Fabricarea PVC elibereaza dioxina in mediu, un carcinogen puternic care se acumuleaza in oameni. Poate contine si ftalati, dupa cum am mentionat mai sus; manipulantii sai prezinta rate de cancer ridicate. La recilare poate fi refuzat.
Cod 4 - LPDE (polietilena de joasa densitate) se gaseste in plastice moi, flexibile, cum sunt cele din pungile de la magazine, folia de plastic/invelisuri alimentare, unele sticle, pungile de la spalatorie si cele de gunoi. Este unul dintre plasticele sigure si poate fi reciclat pentru a fabrica alte pungi reutilizabile
Cod 5 - PP (polipropilena) se gaseste in plasticele flexibile cum sunt cele pentru recipientele de inghetata si iaurt, biberoane, paie, sticle de sirop, recipiente pentru bufet de salate si scutece. Unul dintre cele mai sigure plastice care poate fi reciclat
Cod 6 - PS (polistiren) se gaseste in plasticele rigide cum sunt lingurile/ furculitele/ farfuriile/ castroanele opace (si alta vesela de unica folosinta) si in spuma stirenica, cum este cazul la canile de cafea si caserolele de carne/cartoanele de oua. Pot sa emane stiren, o cunoscuta neurotoxina cu multe efecte negative si trebuie evitate
Cod 7 - altele (inclusiv policarbonat, nylon si acril. Include policarbonatul, o sursa importanta a disruptorului endocrin BPA care se gaseste in majoritatea canilor de copii, dar si in sticle mari de apa, sticle pentru sportivi, plastic transparent al tacamurilor si in garniturile produselor alimentare si conservelor de lapte praf. Codul 7 poate include insa si unele plastice noi, compostabile/biodegradabile, cum sunt cele din porumb, cartofi, orez sau tapioca (care sunt mult mai indicate). De evitat daca produsul nu specifica pe eticheta aceste produse bio.
Despre sticla
Sticla este in principiu o varianta mai sigura pentru depozitarea alimentelor decat plasticul. Poate fi folosita si pentru alimente sau bauturi fierbinti, dar si variante ale ei cum sunt ceramica, gresia. Sticla poate fi si refolosita deoarece nu poseda riscuri pentru mediu si sanatate, nu emana chimicale nocive in contact cu alimentele. Din punct de vedere chimic, este mai inerta decat orice tip de plastic, mai rezistenta la caldura, nu trebuie inlocuita (daca nu o spargeti, desigur, singurul inconvenient - destul de important cand vine vorba de utilizarea sa la copii) si este disponibila chiar in forme rezistente la spart (sticla durizata). Desi aceasta din urma poate fi mai costisitoare decat plasticul, sticla termorezistenta poate fi congelata sau introdusa in cuptorul cu micorunde fara nicio problema, va rezista si nu se erodeaza (cum se intampla cu plasticul).
Sfaturi pentru plastic
- Canitele si biberoanele copiilor pot fi fabricate din plasticul cu cod 7 care contine BPA si poate emana in lapte sau bautura, in special daca sunt calde. Daca nu sunteti siguri de tipul de plastic, intrebati fabricantul, cea mai sigura varianta ar fi codul 5. Exista alternative din sticla, mult mai potrivite pentru cei mici. Aruncati recipientele cand sunt afectate - zgarieturi, crapaturi sau cand se opacizeaza (BPA va intra in alimente). Nu incalziti laptele in recipiente din plastic. Folositi alt tip de material, raciti la temperatura dorita si apoi adaugati in recipientul din plastic
- Jucariile moi si gonflabile, in special cele vechi, vor contine ftalati. Nu permiteti celor mici sa le suga sau sa le mestece si inlocuiti-le cu alte materiale. Urmariti la achizitionarea lor sa nu fie fabricate din plastic cod 3 deoarece pot contine ftalati.
- Pentru recipientele de apa este mai bine sa apelati la otel inoxidabil fara garnitura de plastic, iar daca totusi aceasta exista, verificati sa nu contina BPA. Daca totusi le folositi pe cele din plastic, alegeti codul 5
- Gatiti/incalziti alimentele in cuptorul de microunde folosind recipiente din sticla sau ceramica fara plumb, chiar daca eticheta prevede ca plasticul poate fi folosit in microunde. Pentru a acoperi alimentele utilizati o farfurie/capac din sticla, nu din plastic. Otelul inoxidabil, sticla sau ceramica fara plumb sunt potrivite pentru depozitarea alimentelor, insa asigurati-va ca au aceasta utilizare. Nu adaugati alimente fierbinti in recipiente de plastic. Aruncati recipientele cand sunt zgariate, lipicioase sau opace.
- Pentru a servi alimente reci, daca optati pentru plastic este bine sa fie codul 5. Daca este de natura bio, codul 7 va fi folosit si se va specifica acest lucru. Pentru taiere/tacamuri folositi otel inoxidabil, plastic cu codul 5 sau chiar lemn de bambus
- Evitati cutiile de pranz, rucsacele, perdelele de dus, fetele de masa, manusile de menaj si alte obiecte cu ftalati. Daca e prezent in compozitie PVC sau codul 3, sunt si ftalati. Verificati de asemenea si pelerinele de ploaie si curatati/aspirati/folositi mopul des daca podeaua, tapetul sau jaluzelele sunt din PVC (praful de casa poate contine ftalati de la aceste produse); pentru jaluzele exista si alternative din metal, lemn si material textil.
- Recipientele de plastic pot fi ideale pentru transportul alimentelor, insa trebuie utilizate cu precautie
Citeste si: 30 de moduri creative de a reutiliza sticlele de plastic
Sfaturi generale
Pe langa evitarea pe cat posibil a plasticului (mai ales a tipurilor nocive), este important sa reciclati deoarece sunt prea putine persoane care fac acest lucru. Plasticul nereciclat contribuie la emisiile de gaze de sera cu impact asupra sanatatii mediului. Apoi, exista disponibile recipiente (chiar si pentru apa) din otel inoxidabil, jucarii din lemn, inele pentru dentitie cu bumbac organic sau borcane din sticla pentru mancarea celor mici. Cand incalziti alimente sau bauturi la microunde, optati pentru recipiente din sticla sau ceramica si folositi hartia cerata in loc de folia de plastic. In plus, combinatia dintre grasime si plastic este extrem de nociva; chimicalele din plastic tind sa fie lipofilice (se ataseaza de grasime). Cel mai sigur tip de plastic este considerat siliconul. Otelul inoxidabil este o varianta buna la plastic fiind un metal inert, insa exista un transfer de elemente ce poate fi problematic pentru cei alergici la nichel. Folositi la cumparaturi sacose din material textil reutilizabil. Optati pentru fibre naturale la haine, covoare, mobile si perne; urmariti produse din lana, bumbac, canepa si alte fibre biodegradabile. Apelati la produse de curatenie bio.
Doamna doctor Liliana Angelescu, Medic Primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Institutului de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU:
"Personal, consider ca cele din sticla sunt de departe de preferat pentru sugari si copiii mici, sticla fiind un material care nu interactioneaza cu alimentul pe care il contin, poate fi spalat si sterilizat. Recipientele din plastic ofera aparent o siguranta de manipulare, sunt mai rezistente si mai usoare decat cele de sticla si nu se sparg cand sunt scapate din mana. Se pare insa ca ele contin substante chimice daunatoare sanatatii copilului. Substanta in cauza se numeste Bisfenol A (BPA) si este un hormon toxic care a fost pus in legatura cu diverse afectiuni precum: cancerul, hiperactivitatea, malformatiile congenitale, diabetul, impotenta, debutul precoce al pubertatii. Acesta a fost asociat, de asemenea, si cu scaderea imunitatii si cu obezitatea, desi lipsesc inca studii concludente in acest sens. As sfatui mamicile sa foloseasca, macar in primele luni de viata ale celor mici, recipiente de sticla. Pe cat posibil, si ulterior mancarea sa fie depozitata in recipiente de sticla. Cele din plastic pot si ele sa fie folosite-in fond sunt mult mai comode si colorate inntr-un mod atractiv- dar trebuie schimbate la cel mai mic semn de deteriorare."
Multumim doamnei doctor Liliana Angelescu pentru informatiile oferite.
Surse:
www.care2.com; www.homefoodsafety.org; www.childrensenvironment.ca; http://healthychild.org; www.eathappynow.com